Στην αυλή του 1ου Δημ Σχολείου το ένα τμήμα- Στον Δ’ Παιδικό το άλλο
Κομμένο στα «δύο» συνεχίζει να είναι το 1ο Νηπιαγωγείο, καθώς το ένα τμήμα του λειτουργεί στον Δ’ Παιδικό Σταθμό (πλησίον του Ταχυδρομείου Ξάνθης), ενώ το άλλο σε κτίριο εντός του προαύλιου χώρου του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» η Δ/ντρια Α’ Βάθμιας Εκπ/σης Ε. Στυλιανίδου, η οποία εξήγησε ότι επικοινώνησε με τον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Στράτο Κοντό, λαμβάνοντας την υπόσχεση ότι θα επιλυθεί το πρόβλημα. Ωστόσο, επειδή πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, εντός της Παλιάς Πόλης – όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ – η μελέτη για την συντήρηση και αποκατάσταση του κτιρίου, θα πρέπει να λάβει και την έγκριση της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων. Πάντως, το ζήτημα είναι σε γνώση του Δήμου Ξάνθης, όπως επιβεβαιώνει από την δική του πλευρά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος ωστόσο στέκεται στις χρονοβόρες διαδικασίες, όταν πρόκειται για περιοχές όπως η Παλιά Πόλη.
«ΣΤΟΝ Δ’ ΠΑΙΔΙΚΟ ΤΟ ΕΝΑ ΤΜΗΜΑ–ΣΤΗΝ ΑΥΛΗ ΤΟΥ 1ΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ, ΤΟ ΑΛΛΟ»
Αναλυτικότερα η κ. Στυλιανίδου, εξήγησε στην «Θ» οτι «όπως ξέρετε, για τα κτιριακά θέματα, εμείς είμαστε αποδέκτες και των καλών πραγμάτων και των δύσκολων και επαχθών. Αυτό σημαίνει ότι όταν χτίζεται ένα σχολείο κερδίζουμε για τους μαθητές μας ένα ωραίο περιβάλλον αλλά και όταν κλείνει ένα σχολείο, εμείς είμαστε οι αποδέκτες του κακού αποτελέσματος και της μεγάλης αδιαφορίας όλα τα προηγούμενα χρόνια για την συντήρηση αυτού του κτιρίου, που βρίσκεται στην Παλιά Πόλη. Και βέβαια, δεν είναι δικαιολογία το ότι οι οποιεσδήποτε επισκευές ή συντηρήσεις, έχουν και την εποπτεία και τον έλεγχο της Εφορείας Νεωτέρων Μνημείων, ως διατηρητέα κτίρια. Αυτό είναι μια δικαιολογία η οποία δεν απευθύνεται στους μαθητές μας με υπευθυνότητα. Το Καλοκαίρι μάλιστα, πληροφορηθήκαμε ότι το κτίριο πίσω από την αυλή του 1ου Δημοτικού στο οποίο στεγάζονταν το ένα τμήμα του Νηπιαγωγείου – διότι το υπόλοιπο δεν είναι κατάλληλο για να λειτουργήσει το δεύτερο τμήμα και χρόνια τώρα αυτό λειτουργεί σε ένα μεμονωμένο μικρό κτίριο στην αυλή του 1ου Δημοτικού – είχε προβλήματα και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, που επισημάνθηκαν από την προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου και αναγκαστικά οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου αποφάσισαν ότι δεν θα μπορεί να στεγαστεί εκεί η αίθουσα του Νηπιαγωγείου. Προτάθηκε λοιπόν η λύση να λειτουργήσει σε κάποιον Παιδικό Σταθμό η αίθουσα και σήμερα λειτουργεί μια ακόμη αίθουσα στον Δ’ Παιδικό, ενώ σε αυτόν στεγάζεται εξ ολοκλήρου το 12ο Νηπιαγωγείο. Άρα στον Δ’ Παιδικό, έχουμε και το ένα τμήμα του 1ου Νηπιαγωγείου. Η δική μας στάση από πλευράς υπηρεσίας, ήταν η δική μου επικοινωνία με τον Δήμαρχο Ξάνθης ώστε να προχωρήσει η συντήρηση αυτού του κτιρίου με ο,τι προβλέπεται. Υποσχέθηκε ότι θα το προχωρήσει, αλλά προσωπικά δεν μπορώ να γνωρίζω ποιο θα είναι το επόμενο βήμα. Θα πρέπει δηλαδή να γίνει μια μελέτη για την συντήρηση του κτιρίου, να γίνει η έγκρισή της από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων, ενώ πιθανότατα να πρέπει να εκδοθεί μια οικοδομική άδεια και να τύχει ανάλογης χρηματοδότησης για την αποκατάσταση του κτιρίου και μακάρι να φτάσουμε πολύ γρήγορα σε αυτό. Αλλά αυτό είναι ευθύνη του Δήμου».
«ΤΑΛΑΙΠΩΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ – ΔΥΣΚΟΛΗ ΚΑΙ Η ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΟΤΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ»
Επίσης η ίδια σημείωσε ότι «προς το παρόν τα παιδιά είναι τακτοποιημένα, αλλά είναι εκτός της χωροταξικής περιοχής τους και βεβαίως υπάρχει μια ταλαιπωρία των γονέων έως την οδό Βενιζέλου στον Δ’ Παιδικό. Και αντιλαμβάνεστε ότι είναι δύσκολη και η εποπτεία του Νηπιαγωγείου, όπου έχουμε δυο απομακρυσμένες αίθουσες. Επείγει λοιπόν η μελέτη».
«ΥΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΤΟ ΘΕΜΑ – ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΑΛΛΑ…»
Από την πλευρά του ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, σημειώνει ότι «είναι ένα αξιόλογο κτίριο. Είναι υπόψη του Δήμου Ξάνθης. Κάτι πρέπει να γίνει. Χρειάζεται βέβαια κατά αρχήν μελέτη αποκατάστασης. Δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν χρονοβόρες διαδικασίες, καθώς μιλάμε για την Παλιά Πόλη».