«Πνιγμένα» στις… αναβολές λόγω covid, τα ελληνικά δικαστήρια – Απελπιστική η κατάσταση
«Εκδικάζονται μόνον ασφαλιστικά μέτρα, αυτόφωρα, πλημμελήματα και κακουργήματα που κινδυνεύουν με παραγραφή», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Ασφαλιστικά μέτρα (όταν δεν απαιτούνται μάρτυρες), αυτόφωρα αδικήματα, πλημμελήματα που παραγράφονται το 2022 και κακουργήματα που παραγράφονται το 2023, είναι οι μόνες υποθέσεις που εκδικάζονται στις αίθουσες των δικαστηρίων λόγω…κορωνοϊού και lockdown.
Γεγονός, που αναβάλλει και κατ΄επέκταση συσσωρεύει σε επόμενα «πινάκια», όλες τις υπόλοιπες εκκρεμότητες των πολιτών που προσβλέπουν στην απονομή της Δικαιοσύνης.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε στην «Θ» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλάκης, κάνοντας λόγο για μια «απελπιστική κατάσταση» και σημειώνοντας ότι ήδη η Ολομέλεια των Προέδρων ζητά παράταση για τις εκκρεμείς υποθέσεις υποχρεωμένων νοικοκυριών (ν. Κατσέλη) που είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν.
ΕΥΕΛΠΙΣΤΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ 1Η ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ – ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΕΚΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟΝ
Ειδικότερα ο κ. Μαλάκης εξήγησε στην «Θ» ότι:
Δεν ξεκινήσαμε να λειτουργούμε ακόμη. Γίνονται μόνον έκτακτες διαδικασίες, όπως ασφαλιστικά μέτρα (και από αυτά όσες υποθέσεις δεν απαιτούν μάρτυρες αλλά έγγραφα) καθώς επίσης και από τις ποινικές υποθέσεις, εκδικάζονται μόνο τα αυτόφωρα αδικήματα και όσα πλημμελήματα παραγράφονται μέχρι τέλος του 2022 και από τα κακουργήματα όσα παραγράφονται μέχρι το τέλος του 2023. Όλες οι άλλες υποθέσεις – μιλώ για τις ποινικές – αναβάλλονται και οι πολίτες θα λάβουν ξανά κλήσεις. Ευελπιστούμε ότι από 1 Φεβρουαρίου θα αρχίσουμε να λειτουργούμε.
ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΗ ΠΛΕΟΝ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – Η ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΖΗΤΑ ΕΤΗΣΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ
Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Συσσωρεύονται πολλές υποθέσεις. Η κατάσταση πλέον είναι απελπιστική και δεν ξέρουμε πώς θα δικαστούν όλες αυτές η υποθέσεις. Μάλιστα αναφορικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η διαδικασία είναι ότι μέσω διαδικτύου (με την ηλεκτρονική πλατφόρμα που υπάρχει) επιζητούμε να εκδικαστούν όσες υποθέσεις δεν έχουν εκδικαστεί μέχρι τώρα και δεν έχουν οριστικές αποφάσεις, αλλά η Ολομέλεια των Προέδρων προσπαθούμε να παρατείνουμε την προθεσμία, γιατί μιλάμε για χιλιάδες των χιλιάδων υποθέσεων και αποκλείεται να μπορέσει να λειτουργήσει αυτό το «σύστημα». Θα πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον για έναν χρόνο. Μιλάμε μόνο για τον Νόμο Κατσέλη. Όσοι έχουν ενταχθεί στον Νόμο Κατσέλη, έχουν την προσωρινή διαταγή και εκκρεμεί η έκδοση οριστικής απόφασης (σ.σ. για τις υποθέσεις που δεν έχουν εκδικαστεί). Αρκεί να σας πω ότι μόνον 43.000 υποθέσεις υποχρεωμένων είναι στην Αθήνα. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τον όγκο. Έχουμε πολλές υποθέσεις και στην Ξάνθη, για τις οποίες εκκρεμεί η έκδοση οριστικής απόφασης. Είναι αδύνατον να διεκπεραιωθούν όλες αυτές οι υποθέσεις
ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΡΟΗ
Κλείνοντας ο κ. Μαλάκης σημείωσε ότι:
Υπάρχει μια αρρυθμία με όλη αυτήν την κατάσταση και θα περάσουν τουλάχιστον 2 χρόνια για να μπούμε σε μια κανονική ροή. Είναι πολύ δύσκολα – όπως σε όλα τα πράγματα άλλωστε – και στην Δικαιοσύνη. Συσσωρεύονται πάρα πολλές υποθέσεις και αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολη είναι η ορθή απονομή της δικαιοσύνης.