Κοντός, Τσιτιρίδης, Μίχογλου και Ευστρατίου για την ΠΕΔ ΑΜΘ- Ο Μιχαηλίδης για Πρόεδρος
Όλα δείχνουν ότι για την θέση του Προέδρου στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) ΑΜ-Θ, προκρίνεται ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης, ενώ ήδη συγκροτήθηκε το ψηφοδέλτιο «νίκης» στο οποίο συμμετέχουν από την Π.Ε Ξάνθης οι Δήμαρχοι Ξάνθης, Αβδήρων και Τοπείρου, Στρ. Κοντός, Γ. Τσιτιρίδης και Θ. Μίχογλου αντίστοιχα. Από πλευράς δημοτικών συμβουλών προτάθηκε και θα είναι τελικά υποψήφιος ο Μπάμπης Ευστρατίου. Στην φάση αυτή και σε επίπεδο Περιφέρειας υπάρχει εμφανώς συνεργασία αυτοδιοικητικών από Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, ενώ από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ προφανώς θα κατεβάσει δικό του ψηφοδέλτιο, έχοντας όμως λίγες ελπίδες για να εκλέξει τελικά 2-3 συμβούλους. Υπενθυμίζεται ότι το Δ.Σ της ΠΕΔ αποτελείται από 21 μέλη, ήτοι από 13 Δημάρχους και 8 δημοτικούς συμβούλους. Οι εκλογές θα γίνουν την προσεχή Τρίτη στις 6μ.μ., οπότε το βράδυ της ίδιας ημέρας θα έχουμε και τα αποτελέσματα. Πάντως τόσο σε επίπεδο Δήμων, όσο και σε επίπεδο νέας διοίκησης ΠΕΔ, διαφαίνεται μία καλή συνεργασία –σε πρώτη φάση- με τον Περιφερειάρχη Χρ. Τοψίδη και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό. Εν αναμονή λοιπόν…
Από εκατομμύρια για «αέρα», έγιναν… αέρας!
Πολλοί Ξανθιώτες αναρωτιούνται και συγχρόνως θλίβονται στην θέα των κλειστών καταστημάτων που σ’ άλλες περιπτώσεις (σε προγενέστερο χρόνο) κάποιοι έδιναν μέχρι και «αέρα» πολλών εκατομμυρίων για να τα ενοικιάσουν. Και μιλάμε για καταστήματα στους κεντρικότερους δρόμους και στην κεντρική αγορά και όχι μόνο περιφερειακά. Μια πολύ προσεγμένη προσέγγιση του όλου θέματος κάνει σήμερα μέσα από την «Θ» ο γνωστός οικονομολόγος και πολιτευτής της Ν.Δ Κώστας Τριανταφυλλίδης, ο οποίος δίνει τρεις διαστάσεις σε επίπεδο τοπικό, κεντρικό και… εθνικό! Σίγουρα αλλάζει η αγορά με την διόγκωση του ηλεκτρονικού εμπορίου, το θέμα είναι όμως τι γίνεται με όλους εκείνους τους Ξανθιώτες που επένδυσαν σε ακίνητα και εν προκειμένω σε καταστήματα για να έχουν μία «επικουρική σύνταξη» ή ένα επιπλέον εισόδημα για τα παιδιά τους από τα ενοίκια. Σήμερα έμειναν με τα… άδεια καταστήματα στο χέρι και την επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ και όλων των υπόλοιπων τεκμηρίων που λειτουργούν αρνητικά για οποιαδήποτε άλλη παροχή… Και μιλάμε ότι αυτά τα μαγαζιά αγοράσθηκαν έναντι πολλών δεκάδων εκατομμυρίων δραχμών «τότε» και κάποιοι επένδυσαν ότι είχαν και δεν είχαν, μέχρι και δανεικά! Πως αλλάζουν τα πράγματα τελικά…
Στραβά ξεκίνησε…
Ακόμη δεν ολοκληρώθηκαν οι διαγραμμίσεις για την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης και ήδη άρχισαν να ξεθωριάζουν λες και πρόκειται για βάψιμο προ δεκαετίας! Και ενώ γίνεται λόγος για την πλέον σύγχρονη μέθοδο με ηλεκτρονική επιτήρηση και όλα αυτά τα σύγχρονα που ισχύουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, τα προβλήματα εμφανίζονται στις… πρώτες διαγραμμίσεις! Εκτός και αν και αυτά, όπως το έργο των διαβάσεων πεζών, έγιναν πρόχειρα για την οριοθέτηση των θέσεων για να ακολουθήσει στη συνέχεια η κανονική επικάλυψη με ανεξίτηλες μπογιές… Λέμε τώρα… Τέλος πάντων το θέμα εντοπίζουν και αναρτούν μάλιστα στο «στραβά κι ανάποδα» Ξανθιώτες (εξ ου και οι φωτογραφίες) και το θέτουμε υπόψη του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων (Παπαδόπουλος), αλλά και του ίδιου του Δημάρχου. Γιατί αν αρχίσει «στραβά» ένα έργο όπως το συγκεκριμένο, τότε φανταστείτε πως θα είναι όταν τελειώσει και πόσο μάλλον όταν θα λειτουργήσει! Η προηγούμενη ελεγχόμενη στάθμευση εξελίχθηκε σε παρωδία. Εφόσον λοιπόν πηγαίνουμε σε ένα νέο σύγχρονο μοντέλο, θα πρέπει να δούμε όλα τα σφάλματα εξ αρχής και να γίνουμε επιτέλους μια πόλη με πραγματική ελεγχόμενη στάθμευση και να ξεσκαρτάρει επιτέλους το κέντρο. Ελπίζω να μην έχει την ίδια «τύχη» και η σημερινή, που υποτίθεται είναι ότι πιο σύγχρονο…
Σπίτια για τους «λίγους»…
1800-2000 ευρώ το τετραγωνικό πωλούνται τα διαμερίσματα και οι κατοικίες μετά και από την αύξηση των οικοδομικών υλικών και όπως καταλαβαίνετε γίνεται πλέον απαγορευτικό για τους περισσότερους Έλληνες να αποκτήσουν το δικό τους καινούργιο «κεραμίδι»! Αν δεν υπάρχουν ευέλικτα δάνεια με χαμηλά επιτόκια και διασφαλισμένες τις δόσεις μέχρι τέλους (όχι σαν την παρωδία με το «ελβετικό φράγκο»), αν δεν υπάρχουν δύο καλοί μισθοί μέσα στην οικογένεια και τελικά αν δεν υπάρχει και το… τσοντάρισμα του πατέρα, τότε η επιλογή είναι το ενοίκιο και… άντε στην καλύτερη περίπτωση ένα σπίτι 30-40 ετών σε χάλια κατάσταση για να είναι προσεγγίσιμη η αγορά του! Φανταστείτε ότι για ένα καινούργιο διαμέρισμα σήμερα χρειάζονται 200.000 ευρώ περίπου και για να μην ξεχνιόμαστε σε Ελληνικές δραχμούλες περί τα 70.000.000! Έτσι για να πάρετε μία συγκριτική δόση! Κάποτε υπήρχε και ένας Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας που έδωσε την ευκαιρία σε εκατοντάδες εργαζόμενους Ξανθιώτες να αποκτήσουν την δική τους στέγη… Σήμερα όμως δεν υπάρχει ούτε αυτός