Κορωνοϊός: 18 θάνατοι σε 15 μέρες-32 νοσηλείες σε 36 διαθέσιμες κλίνες του Νοσοκομείου Ξάνθης

Σε μια εβδομάδα η αποτύπωση της αποκλιμακούμενης εικόνας σε κρούσματα και ιικό φορτίο

Η Διοικήτρια Ελ. Ροφαέλα «εφ’ όλης» στη «Θ»

Δεκαοκτώ συμπολίτες μας με κορωνοϊό, μέσα σε δεκαπέντε μέρες, έφυγαν από την ζωή, μέσα από το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, όπου σήμερα νοσηλεύονται 32 περιστατικά στις 36 διαθέσιμες κλίνες.

Την ίδια στιγμή όμως τα δεδομένα στην ημερήσια ενημέρωση του ΕΟΔΥ, να δείχνουν μια μείωση του αριθμού των κρουσμάτων στον Νομό Ξάνθης, όπως και στο ιικό φορτίο στα λύματα,  ωστόσο η «εικόνα» αυτή, θα αποτυπωθεί σε επτά με δέκα ημέρες στο ΓΝΞ, όπως εξηγεί στην «Θ» η Διοικήτρια του ιδρύματος κ. Έλενα Ροφαέλα.

Η ίδια, μιλά και για την λειτουργία των υπόλοιπων κλινικών του νοσοκομείου, αλλά και για την χρήση των συσκευών High Flows, που βοηθά σε μεγάλο βαθμό τους ασθενείς και απομακρύνει – σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες – την πιθανότητα διασωλήνωσής τους, καθώς επίσης και για την πορεία των εμβολιασμών, αλλά και την επιστροφή κάποιων «αντιεμβολιαστών» εργαζομένων, λόγω…νόσησης (ως επι τω πλείστον)

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΟΔΥ, ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΕΠΤΑ ΜΕ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΣΕ ΕΜΑΣ – 18 ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΜΑΣ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗΝ ΖΩΗΣ ΤΟΥΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ – 32 ΟΙ ΝΟΣΗΛΕΥΟΜΕΝΟΙ

Αναλυτικότερα η κ. Ροφαέλα εξήγησε στην «Θ» ότι:

Αυτήν την στιγμή, εμείς δεν έχουμε λάβει αυτήν την «εικόνα» με τους εισερχόμενους στο νοσοκομείο, διότι τα αποτελέσματα των ανακοινώσεων του ΕΟΔΥ σε σχέση με τα κρούσματα, αποτυπώνονται μια εβδομάδα με δέκα μέρες, μετά.

Για παράδειγμα, κάποιος που νοσεί σήμερα, αν χρειαστεί περίθαλψη αρχικά ή νοσηλεία, αυτό θα γίνει μετά από μια εβδομάδα με δέκα ημέρες, όταν τα συμπτώματα θα επιμένουν και θα χρειαστεί κάποια ιατρική βοήθεια. Συνεπώς για εμάς είναι σταθεροί οι εισερχόμενοι – όπως συμβαίνει έντονα τους δύο τελευταίους μήνες – και δυστυχώς το τελευταίο δεκαπενθήμερο, έχουν χάσει την ζωή τους από CoviD 18 συμπολίτες μας, στο Νοσοκομείο Ξάνθης. Οι περισσότεροι ήταν μεγάλης ηλικίας, ο μέσος όρος είναι υψηλός, ωστόσο ανάμεσά τους είχαμε και έναν 54χρονο συμπολίτη μας και  έναν 59χρονο. Υπάρχουν και κάποιοι δηλαδή που σίγουρα, εάν ήταν εμβολιασμένοι, δεν θα ήταν σε αυτήν την «λίστα».

Αυτήν την στιγμή νοσηλεύουμε 32 περιστατικά. Η κλινική μας λειτουργεί με 36 κλίνες και δυστυχώς καθημερινά είμαστε «οριακά» όσον αφορά στους εισερχόμενους και στους εξερχόμενους από την κλινική.

ΣΤΗΝ ΔΙΑΛΟΓΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟ Κ.Υ ΑΒΔΗΡΩΝ – ΣΤΗΝ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΓΝΞ

Επιπλέον η ίδια επισήμανε ότι:

Είναι πολύ μεγάλη η βοήθεια των Γενικών Ιατρών από το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και τους ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά. Οι Γενικοί Ιατροί μας βοηθούν στην διαλογή των περιστατικών – υπάρχει άψογη συνεργασία –  και οι Ιατροί του Νοσοκομείου έχουν αναλάβει αποκλειστικά την νοσηλεία των περιστατικών, τα οποία στην πλειοψηφία τους είναι πολύ βαριά περιστατικά.

ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΑ HIGH FLOWS – ΑΝΤΑΠΕΞΕΡΧΟΝΤΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΚΡΙΣΙΜΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Επίσης η κ. Ροφαέλα υπογράμμισε ότι:

Από πέρυσι έχει αναβαθμιστεί το δίκτυο οξυγόνου του νοσοκομείου μας και αυτό μας δίνει την δυνατότητα να χρησιμοποιούμε πολύ μεγάλο αριθμό High Flows (είναι μάσκες υψηλής παροχής οξυγόνου) που βοηθούν στο να μην γίνεται διασωλήνωση. Τις χρησιμοποιούμε με την βοήθεια των εντατικολόγων μας, οπότε προσπαθούμε να μην φτάνουμε στο σημείο της διασωλήνωσης. Έχουν βοηθηθεί πάρα πολλοί συμπολίτες μας με τα High Flows, τα οποία μας διατέθηκαν από το Υπουργείο άμεσα και μάλιστα παραλαμβάνουμε και κάποια επιπλέον σήμερα. Είναι ένα «στάδιο» πριν την διασωλήνωση και βοηθούν τον ασθενή ώστε να αποφευχθεί – ή να γίνει σε ένα δεύτερο στάδιο – η διασωλήνωση. Πολλοί ασθενείς ανταπεξέρχονται πολύ καλά στα High Flows, οπότε δεν χρειάζεται να διασωληνωθούν.

Για εμάς, η κατάσταση παραμένει κρίσιμη. Υπάρχει αυξημένη ροή εισερχόμενων.  «Κρατάμε» αλλά με δυσκολία.

ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΑ

Αναφορικά με τις υπόλοιπες κλινικές του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, η ίδια τονίζει ότι:

Γίνονται κανονικά τα τακτικά ιατρεία, παρότι υπάρχει η «επιλογή» από το υπουργείο για μείωση των χειρουργείων. Αυτήν την στιγμή προσπαθούμε να μην μειώσουμε τα τακτικά χειρουργεία και την υπόλοιπη λειτουργία του Νοσοκομείου. Δυστυχώς, δεν μπορούμε να πούμε για πόσο, διότι αν οι εισερχόμενοι με CoviD αυξηθούν, τα πράγματα θα προχωρήσουν αναλόγως. Επιθυμία μας και επιθυμία των ιατρών – και προσωπική μου – είναι να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε όσο το δυνατόν πιο «ανοικτό» το νοσοκομείο, για όλους τους ασθενείς και όχι μόνο για τους ασθενείς με κορωνοϊό.

Η ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ, ΝΟΣΗΣΕ – ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑ ΜΕΡΕΣ – ΚΛΕΙΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΑΣ

Τέλος σε ο,τι αφορά στο αν έχουν επιστρέψει κάποιοι εργαζόμενοι του ΓΝΞ από αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή, αλλά και αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών,  η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, σημειώνει ότι:

Έχουμε έναν αριθμό από το προσωπικό που έχει επιστρέψει, κυρίως γιατί νόσησε. Κάποιοι έχουν εμβολιασθεί, αλλά η πλειοψηφία αυτών που επέστρεψαν, νόσησαν. Το μήνυμα είναι για άλλη μια φορά ο εμβολιασμός. Το θετικό είναι ότι τις τελευταίες δέκα ημέρες έχει αυξηθεί ο αριθμός των συμπολιτών μας που εμβολιάζουμε. Αυτό είναι πάρα πολύ αισιόδοξο και πολύ σημαντικό, για να μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό. Έχουμε «καταντήσει»  γραφικοί, αλλά δεν υπάρχει κάτι άλλο, εκτός από το «όπλο» του εμβολιασμού. Βλέπουμε καθημερινά ανθρώπους οι οποίοι είναι σε High Flows επάνω στην κλινική (αλλά και συγγενείς τους) να λένε στους συναδέλφους και στους συνεργάτες του νοσοκομείου «γιατί να μην είχα κάνει το εμβόλιο». Ας έρθουν να εμβολιασθούν όλοι. Ας κλείσουν το ραντεβού τους, γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να τελειώσει όλο αυτό, για να μπορέσουμε να «ανοίξουμε» το νοσοκομείο όπως πρέπει και να μην χρειάζεται να σπαταλούμε πόρους και ενέργεια με αυτόν τον ιό.