Τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και υποβάλλονται σε tests
Δήμαρχος Μύκης και πρόεδρος Οικοδόμων Ξάνθης, μιλούν στην «Θ»
Θετική εξέλιξη σε ένα θέμα που έγινε αφορμή τον πρώτο καιρό της πανδημίας, να σχολιασθεί αρνητικά, αλλά και να «κλείσει» με καθολικό lockdown η ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης. Ο λόγος για τους εργάτες του ορεινού όγκου (αλλά και του οικισμού των Κιμμερίων), που έχουν επιστρέψει σε ναυπηγεία και οικοδομές (κατασκευαστικές εταιρείες) προκειμένου να συνεχίσουν το «μεροκάματο», τηρώντας φυσικά όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα, προκειμένου να διασφαλίσουν τόσο την παραμονή τους στις χώρες του εξωτερικού όπου εργάζονται, όσο και την υγεία των οικείων τους, όταν επιστρέψουν πίσω.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» ο Δήμαρχος Μύκης κ. Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν καθώς και ο πρόεδρος των Οικοδόμων Ν. Ξάνθης κ. Ραμαδάν Εμίν Ογλού Αμέτ.
ΟΙ ΚΑΚΟΒΟΥΛΟΙ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ –ΤΗΡΟΥΝ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΚΑΙ ΠΗΓΑΙΝΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
Ειδικότερα ο κ. Ντελή Χουσεΐν, ανέφερε στην «Θ» ότι:
Σε αυτό το κομμάτι, οι κακόβουλοι δεν θα σταματήσουν ποτέ. Αυτό που ζήσαμε στην πρώτη καραντίνα ήταν κακόβουλο από κάποιους ανθρώπους που εκφράστηκαν με έναν παράξενο τρόπο. Όταν βλέπεις μια πανδημία για την οποία προβληματίζεται όλος ο πλανήτης, τι να εξηγήσεις σε αυτούς τους κακόβουλους; Αυτοί δεν θα τελειώσουν ποτέ. Υπάρχουν και σήμερα, αλλά εμείς συνεχίζουμε να είμαστε σε θετικό σημείο. Ο κόσμος έχει ανάγκη αυτούς τους ανθρώπους που βλέπουν τα πράγματα θετικά. Την εποχή που συζητούσαμε ο κόσμος πηγαινοέρχονταν, αλλά και χθες και σήμερα και αύριο, αυτό θα συνεχίσει, διότι όπου είναι το μεροκάματο του ανθρώπου, εκεί θα πάει. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Άρα δεν μπορούμε να πούμε ότι οι άνθρωποι που ήρθαν από έξω δεν τήρησαν τους κανόνες κλπ. Υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα και ο καθένας μας από την πλευρά του προσπαθεί να τα τηρήσει. Όταν λοιπόν εγώ βλέπω σχεδόν 5-6 μήνες από 3 κρούσματα το μήνα, αυτό δείχνει ότι τον κόσμο αυτόν τον «στοχοποίησαν» κάποιοι σκοπίμως. Νομίζω ότι έχουν αδικηθεί πάρα πολύ και δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε γιατί δεν θέλω να στέκομαι στα αρνητικά. Βλέπω πάντα τα θετικά σημεία, που είναι ότι αυτήν την στιγμή εδώ είμαστε πάρα πολύ καλά, εδώ και πολλούς μήνες.
Η κάθε χώρα έχει τα δικά της πρωτόκολλα. Άρα για να τους κρατούν στον χώρο εργασίας τους ή για να τους ξαναδέχονται συνέχεια, σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι τηρούν κάποιος κανόνες σε όποια χώρα και αν δουλεύουν. Τηρούν τους κανόνες και τα πρωτόκολλα και για αυτό τους κρατούν και συνεχώς τους καλούν για δουλειά.
ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ, ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΕΣΟΔΑ ΤΟΥΣ – ΕΔΩ ΚΑΙ 5-6 ΜΗΝΕΣ ΕΙΜΑΣΤΕ Η ΠΙΟ «ΗΣΥΧΗ» ΠΕΡΙΟΧΗ
Επιπλέον ο Δήμαρχος Μύκης επισήμανε ότι:
Ούτως ή άλλως, τα έσοδα από τα μεροκάματα στην ορεινή περιοχή, ήταν σε πολύ μεγάλο βαθμό από το εξωτερικό. Είτε ήταν σε ναυπηγεία είτε σε οικοδομές (κατασκευαστικές εταιρείες). Αυτό συνεχίζεται. Όσοι είχαν την δουλειά τους στην Γερμανία, πήγαν ξανά εκεί. Αυτοί που ήταν στην Αυστρία, επίσης κ.ο.κ. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Εδώ και χρόνια υπάρχει αυτό, ειδικά από την εποχή που αρχίσαμε να μιλούμε για την κρίση στην χώρα μας (και την παγκόσμια). Ο κόσμος αυτός έχει φύγει εδώ και μια δεκαετία. Δεν έφυγαν δηλαδή τώρα, λόγω κορωνοϊού. Το ότι τηρούνται όλα τα πρωτόκολλα όμως, φαίνεται από μόνο του, διότι εδώ και 5- 6 μήνες είμαστε η πιο «ήσυχη» περιοχή.
ΑΔΕΙΑΣΕ ΣΧΕΔΟΝ ΤΟ ΧΩΡΙΟ – ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΛΟΓΩ… ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Από την πλευρά του ο κ. Εμίν Ογλού Αμέτ, επισήμανε ότι:
Άδειασε σχεδόν όλο το χωριό (Κιμμέρια) και τα βουνά επίσης. Ίσα ίσα λόγω πανδημίας, έχουν φύγει από εδώ πιο πολλοί. Δεν υπάρχει πρόβλημα. Πηγαίνουν και έρχονται κανονικά. Κάνουν τεστ και μετά φεύγουν. Χωρίς τεστ δεν μπορείς να φύγεις. Έχουν φύγει ήδη κάποιο και ακόμη φεύγουν κάποιοι άλλοι. Η πανδημία βοήθησε γιατί εδώ δεν υπάρχει δουλειά. Βγαίνουν στο εξωτερικό και δουλεύουν συνέχεια. Οι πιο πολλοί πηγαίνουν σε ναυπηγία, αλλά το ¼ των εργατών πάει και σε οικοδομές. Προστατεύονται όμως και έχουν και ασφάλιση. Πηγαίνουν σχεδόν παντού. Οι πιο πολλοί όμως συνήθως επιλέγουν την Γερμανία και λιγότερο την Ολλανδία.