ΑΡΝΗΤΙΚΑ και τα 140 χθεσινά δείγματα, που ελήφθησαν στην κεντρική πλατεία
Ανδ. Παπαδοπούλου και Μ. Φανουράκης, μιλούν στην «Θ»
Μπορεί η ψυχική κυρίως κούραση να είναι «ορατή» στην συντριπτική πλειοψηφία των Ξανθιωτών, που συνεχίζουν να τηρούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να ζουν στην…αντικανονικότητα – με κλειστά ή μισόκλειστα καταστήματα, κλεισμένοι στα σπίτια τους και κόβοντας πολλές από τις καθημερινές τους συνήθειες – ωστόσο οι «θυσίες» τους φαίνεται ότι πιάνουν τόπο, αφού τα νέα απο τους ελέγχους που διενεργήθηκαν χθες το πρωί απο τις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ – σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης – στην κεντρική πλατεία, ήταν ιδιαίτερα ευχάριστα καθώς και τα 140 δείγματα που ελήφθησαν ήταν ΑΡΝΗΤΙΚΑ. Και ενώ θεωρείται από κάποιους ότι ενδεχομένως το θέμα της διενέργειας των ελέγχων για CoviD19 να έχει «εκφυλιστεί», φαίνεται ότι πρόκειται για ένα σημαντικό «εργαλείο» από το οποίο προκύπτουν σημαντικά συμπεράσματα σε θέματα δημόσιας υγείας και «χαρτογράφησης» των κρουσμάτων.
Αυτό ανακύπτει από το σημερινό ρεπορτάζ της «Θ» στο οποίο μιλούν η Επόπτρια των ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ στην Ξάνθη κ. Ανδρομάχη Παπαδοπούλου, καθώς και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης.
ΑΥΞΗΜΕΝΗ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΜΕΡΕΣ – ΣΕ ΚΑΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ Η ΠΟΛΗ ΜΕ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΑΛΛΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ
Ειδικότερα η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε στην «Θ» ότι:
Τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ αυξημένη η προσέλευση. Είναι πάνω από 100 άτομα ημερησίως ή περίπου στα 100. Τα χθεσινά 140 άτομα ήταν ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός. Δεν καταλαβαίνω γιατί κάποιοι δεν θεωρούν ικανοποιητικό το νούμερο. Σαφώς και έχει νόημα αυτό που γίνεται, κυρίως γιατί επιτρέπει να έχουμε μια εικόνα για το που βρίσκεται η πόλη, να αναγνωρίσουμε αν υπάρχουν άτομα τα οποία είναι θετικά και δεν το γνωρίζουν, είναι ασυμπτωματικά ή έχουν μια ελαφριά συμπτωματολογία και δεν είναι σίγουροι και να δοθεί και η δυνατότητα στον πολίτη – ανά πάσα στιγμή – για το πώς είναι. Είναι θετικό όλο αυτό που γίνεται.
Από τα συμπεράσματα που ανακύπτουν, η πόλη είναι σε ένα καλό επίπεδο αυτήν την στιγμή (ούτε το τέλειο, που είναι προφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ούτε σε μια πολύ δύσκολη κατάσταση). Περάσαμε πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις και τώρα είμαστε σε μια καλή κατάσταση. Αυτό βέβαια είναι κάτι «δυναμικό» και εξελισσόμενο και μπορεί να αλλάξει. Οπότε κοιτούμε με αυτά τα τεστ να αναγνωρίσουμε τα σημάδια και να προλάβουμε πιο δυσάρεστα πράγματα. Εννοείται βέβαια ότι αυτό δεν έχει τελειώσει – δεν θα τελειώσει σύντομα – καθώς υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι (το μεγαλύτερο) του πληθυσμού που δεν έχει εμβολιασθεί, οπότε έχουμε θέματα ακόμη. Πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση ακόμη και εμείς που έχουμε εμβολιασθεί και να προσέχουμε.
«ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΤΑ ΤΕΣΤ – ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΗΝ ΔΕΔΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ
Επιπλέον η ίδια εξήγησε ότι:
Σαφέστατα για να σταματήσει (σ.σ. η διενέργεια των tests) θα πρέπει να έχει εμβολιασθεί ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού και όχι ενδεχομένως μόνον μια φορά, γιατί δεν γνωρίζουμε πόσο θα κρατήσει η ανοσία. Δεν τα ξέρουμε ακόμη αυτά τα πράγματα. Πιθανόν αργότερα να βγουν κάποιες πιο απλές μορφές εμβολίων στην χρήση τους και γενικά σίγουρα αυτό κάποια στιγμή θα πάψει να μας απασχολεί όπως μας απασχολεί τώρα και φαντάζομαι ότι θα «υποβαθμιστεί» σε ένα επίπεδο κάποιας κλασικής γρίπης. Αυτό βέβαια μπορεί να είναι και δική μου εικασία. Η διενέργεια των tests δεν γίνεται μόνο στην Ξάνθη, ούτε μόνο στην Ελλάδα. Γίνεται σε όλο τον κόσμο και μάλιστα η Ελλάδα έχει ένα πολύ καλό ποσοστό εξέτασης με rapid tests, σε σχέση με χώρες του εξωτερικού. Βοηθά. Είναι ένα «εργαλείο» που δεν υπάρχει λόγος να το σταματήσουμε τουλάχιστον την δεδομένη χρονική στιγμή. Η προσέλευση βέβαια, πηγαίνει και ανάλογα με το τι ακούγεται στις ειδήσεις, τι «κυκλοφορεί» κλπ. Υπήρξαν μέρες το προηγούμενο διάστημα που είχαμε πολύ χαμηλότερη προσέλευση, αλλά ούτε αυτό δεν μας στεναχωρούσε εμάς. Δεν καθόμαστε να μετρούμε πόσοι έρχονται. Αυτό πηγαίνει ανάλογα και με το τι «είδηση» διακινείται και αν υπάρχει κίνηση του ιού στην κοινότητα. Δεν είχαμε άσχημα στοιχεία μέσα στην πόλη και στην περιοχή μας και ήταν λογικό να μην εξετάζεται τόσο ο κόσμος. Τώρα, από κάποια στιγμή που άρχισαν να είναι λίγο πιο «ανεβασμένα» τα πράγματα, είναι ανεβασμένη και η προσέλευση. Και πάλι όμως είμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, χωρίς όμως αυτό να μας κάνει – το τονίζω ξανά – να εφησυχάζουμε. Πρέπει πάντα να τηρούμε τα μέτρα.
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΤΟ ΤΕΣΤ – ΑΡΩΓΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, Ο ΔΗΜΟΣ ΞΑΝΘΗΣ – ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΗ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΣΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ
Από την πλευρά του ο κ. Φανουράκης επισήμανε ότι:
Ουσιαστικά από την αρχή της πανδημίας και με την παρότρυνση του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης αλλά και με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο Δήμος Ξάνθης στάθηκε αρωγός σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την καταπολέμηση της διασποράς του κορωνοϊού. Από τις αρχές της πανδημίας επισημάνθηκε η προσοχή και η ανάγκη του μοριακού ελέγχου είτε με PCR είτε με Rapid Test που ήρθαν μετά (δράση για την οποία επέμεινε ο Ιατρικός Σύλλογος). Παράλληλα είδαμε ότι και η κυβέρνηση υλοποίησε τάχιστα όλες αυτές τις σκέψεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου αλλά και των εμπειρογνώμων και των ειδικών που είναι στην αρμόδια επιτροπή. Ο Δήμος Ξάνθης λοιπόν ήταν αρωγός σε αυτήν την προσπάθεια (από τους πρώτους δήμους) και ουσιαστικά ήταν και ο πρώτος δήμος όπου στήθηκε το πρώτο Drive Through Testing που μετά υλοποιήθηκε και σε όλες τις πόλεις στην Ελλάδα. Θεωρούμε απαραίτητο το τεστ διότι πρώτον είναι δωρεάν και δεύτερον βοηθά στον εντοπισμό των ασυμπτωματικών κρουσμάτων (μια πολύ σημαντική προσπάθεια, αφού ο ασυμπτωματικός, ενώ ο ίδιος δεν έχει κάποια ένδειξη, μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε πάρα πολλούς συμπολίτες μας) και σημασία έχει ότι οι πολίτες της Ξάνθης, έχουν αγκαλιάσει από την αρχή αυτήν την προσπάθεια. Η συμμετοχή είναι μεγάλη και ικανοποιητική, αν και γίνονται εβδομαδιαία τουλάχιστον πάνω από 3 – 4 δράσεις ανοικτές προς το κοινό και βέβαια γίνονται και πιο στοχευμένες δράσεις σε συγκεκριμένες δομές. Αν σκεφτούμε οτι η διενέργεια των τεστ έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Μάιο, όλους αυτούς τους μήνες συνεχίζουμε με αμείωτους ρυθμούς.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΚΥΠΤΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ» ΤΩΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΥΜΠΤΩΜΑΤΙΚΩΝ – ΔΕΝ ΕΦΗΣΥΧΑΖΟΥΜΕ – ΛΙΓΗ ΑΚΟΜΗ ΥΠΟΜΟΝΗ
Επιπλέον ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης τόνισε ότι:
Σίγουρα δεν έχουμε «κορεστεί» ή κουραστεί γιατί πρόκειται για μια διάγνωση που και βοηθά και προστατεύει τον συμπολίτη μας που έρχεται να διενεργήσει το τεστ αλλά και τους ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντός τους. Κατανοείτε λοιπόν την αναγκαιότητα αυτή. Εγώ από την πλευρά μου θέλω να ευχαριστήσω και τον ΙΣΞ που ήταν και ο πρώτος που επέμενε για αυτήν την δράση και φαίνεται ότι έχει δικαιωθεί και ταυτόχρονα τους υπαλλήλους του ΕΟΔΥ, την διοίκηση του ΕΟΔΥ και προσωπικά τον κ. Σαπουνά, που ανά πάσα στιγμή βρίσκονται κοντά στην πόλη της Ξάνθης και έχουμε μια άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα. Από εκεί και πέρα, θεωρώ ότι και τα αποτελέσματα που ανακύπτουν είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά και στην «χαρτογράφηση» των κρουσμάτων και στην διαχείριση των ασυμπτωματικών και ταυτόχρονα και στην πολύ γρήγορη ιχνηλάτηση που μπορεί να γίνει, αφού εντοπιστεί ένας ασυμπτωματικός. Περιορίζουμε πολύ την διασπορά του κορωνοϊού. Οι δημότες της Ξάνθης έχουν αποδείξει έμπρακτα ότι τηρούν τα μέτρα όπως φαίνεται και από τα αποτελέσματα που δείχνουν ότι η πόλη ουσιαστικά δεν είναι ανάμεσα σε αυτές του «υψηλού κινδύνου». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε ούτε ότι πρέπει να υπάρξει μια «νότα» χαλάρωσης. Άλλωστε και ο κ. Πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι έχουμε φτάσει στην αρχή του τέλους, ότι ο εμβολιασμός είναι ένα πολύ σημαντικό «όπλο» και ότι μέχρι να μπορέσει να θωρακιστεί ένα μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας (ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι κ.ο.κ.) χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή, ώστε να μπορέσουμε να ξεπεράσουμε αυτήν την δυσκολία και θεωρώ ότι Ξανθιώτες έχουν δώσει και θα συνεχίσουν να δίνουν τις εξετάσεις τους αναφορικά με την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ότι στο τέλος θα βγούμε όλοι νικητές από αυτήν την κουραστική και άνιση μάχη και να επιστρέψει το χαμόγελο που τόσο λείπει από όλους τους συμπολίτες μας…