Κορωνοϊός- νέα μέτρα: Υγειονομικοί και αστυνομικοί καλούνται να σηκώσουν το ‘βάρος’

Σ. Σαπουνάς: Άλλο υγειονομική απομόνωση άλλο καραντίνα – Έτσι καθορίζονται οι ‘’στενές επαφές’’
Ν. Γουναρίδης: Δύσκολα καλύπτεται το κομμάτι του ελέγχου

Την υγειονομική απομόνωση που διαρκεί 10 ημέρες για το θετικό κρούσμα σε σχέση με την καραντίνα που διαρκεί 14 ημέρες για κάθε στενή επαφή με θετικό κρούσμα, διαχωρίζει με δηλώσεις του στην ‘’Θ’’ ο προϊστάμενος της διεύθυνσης ετοιμότητας και απόκρισης του Ε.Ο.Δ.Υ, κ. Σπύρος Σαπουνάς, ο οποίος παράλληλα εξηγεί τι σημαίνει ‘’στενή επαφή’’ και κάτω από ποιες συνθήκες καθορίζεται, ενώ αναφέρεται και στα κατάλληλα ‘’όπλα’’ κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού, που δεν είναι άλλα από την μάσκα, τις αποστάσεις, τον καλό αερισμό των χώρων και την υγιεινή των χεριών.
Εν τω μεταξύ το κομμάτι του ελέγχου της τήρησης όλων των παραπάνω υγειονομικών μέτρων για την αναστολή της εξάπλωσης του κορωνοϊού, έχει ‘’επωμιστεί’’ (αφού το πρόσταγμα το έχει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) η Ελληνική Αστυνομία, με το δυναμικό της να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, καθώς πολλές φορές οι μειωμένοι σε αριθμό αστυνομικοί της Ξάνθης, γίνονται ακόμη λιγότεροι, δεδομένου ότι κάποιοι βρίσκονται ‘’παροπλισμένοι’’ , δηλαδή σε καραντίνα στις οικίες τους, αφού έχουν έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα. Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην ‘’Θ’’ ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, ο οποίος μιλά για το δύσκολο ‘’πάρεργο’’ των ‘’κορωναϊκών’’ ελέγχων.

Σ. ΣΑΠΟΥΝΑΣ: Η ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΔΙΑΡΚΕΙ 10 ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΘΕΝΗ ΜΕ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ειδικότερα ο κ. Σαπουνάς εξήγησε ότι:
Πρέπει να ξεχωρίσουμε ότι είναι διαφορετικό πράγμα όταν μιλάμε για υγειονομική απομόνωση και διαφορετικό όταν μιλάμε για καραντίνα. Η υγειονομική απομόνωση είναι ο περιορισμός των κοινωνικών επαφών και η απομόνωση ενός ανθρώπου ο οποίος έχει βρεθεί – είτε συμπτωματικός είτε ασυμπτωματικός – να είναι φορέας του ιού Sars Cov – 2. Η έναρξη της υγειονομικής απομόνωσης ξεκινά με την έναρξη των συμπτωμάτων ή από την διάγνωση – ο,τι είναι πρώτο – και κρατά 10 ημέρες.
Με το πέρας των 10 ημερών και εφόσον είναι ασυμπτωματικός ο ασθενής ή φορέας, τις τελευταίες τρεις μέρες τουλάχιστον, δηλαδή χωρίς κανένα σύμπτωμα (η ανοσμία και η αγευσία δεν υπολογίζονται σε αυτά, γιατί μπορεί να κρατήσουν λίγο παραπάνω), χωρίς τεστ, δύναται να επιστρέψει στην κανονική του ζωή.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΔΙΑΡΚΕΙ 14 ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΕΣΤ – ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ

Σχετικά με τον όρο ‘’καραντίνα’’ ο ίδιος διευκρινίζει ότι:
Είναι διαδικασία κατά την οποία ένας άνθρωπος πρέπει να περιορίσει τις κοινωνικές του επαφές και να απομονωθεί τελείως, όταν έχει έρθει σε στενή επαφή με κάποιον επιβεβαιωμένο φορέα της νόσου. Η καραντίνα διαρκεί 14 ημέρες – παραπάνω από την υγειονομική απομόνωση – γιατί τόσος είναι ο χρόνος επώασης. Ο θετικός, ξέρουμε ότι θα μεταδίδει για 6 ημέρες, οπότε το διάστημα των 10 ημερών είναι αρκετό. Η καραντίνα διαρκεί 14 ημέρες, γιατί δεν ξέρουμε ποια από αυτές τις 14 ημέρες, μπορεί να επωάσει την νόσο και να ξεκινήσει συμπτώματα. Είναι απαραίτητη η καραντίνα των 14 ημερών σε στενή επαφή, εκτός από υγειονομικούς και σώματα ασφαλείας, τους οποίους τους χρειαζόμαστε και με αρνητικό τεστ, νωρίτερα στην δουλειά. Η καραντίνα ξεκινά από την τελευταία ημέρα που ήρθε σε επαφή ένας πολίτης με επιβεβαιωμένο φορέα του ιού. Διαρκεί 14 μέρες και αποτελεί τον μόνο τρόπο να σταματήσει η μετάδοση της νόσου, αν μείνουμε στο σπίτι και δεν ερχόμαστε σε επαφή με κανέναν. Εν τω μεταξύ αυτό ισχύει για όλα τα μέλη της οικογένειας. Εννοώ ότι αν κάποιος έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο φορέα, πρέπει να απομονωθεί από όλα τα μέλη της οικογένειας που μένουν στο ίδιο σπίτι, άσχετα με το αν έχουν κάνει τεστ ή όχι. Το τεστ είναι τελείως ανεξάρτητη παράμετρος. Δεν σχετίζεται με το διάστημα της καραντίνας. Πρέπει να αποτυπωθεί σαφώς αυτό. Για παράδειγμα, αν εγώ έρθω σε επαφή με εσάς και εσείς είστε θετική, εγώ πρέπει να μείνω 14 μέρες μόνος μου. Αν μένουν και άλλα άτομα στο ίδιο σπίτι, πρέπει να μείνω σε άλλο δωμάτιο, με διαφορετικό μπάνιο. Αν δεν υπάρχει διαφορετικό μπάνιο, χρειάζεται καθαριότητα μετά την χρήση του μπάνιο. Ούτε στο σαλόνι επαφή. Είναι λοιπόν άλλο η απομόνωση άλλο η καραντίνα. Ο θετικός δεν χρειάζεται να ξανακάνει τεστ απλά πρέπει να περάσουν οι μέρες και να παραμείνει ασυμπτωματικός γιατί τότε ξέρουμε ότι δεν μεταδίδει μετα βεβαιότητος ενώ για την στενή επαφή δεν ξέρουμε πότε θα επωάσει ακριβώς την νόσο μέσα στο διάστημα των 14 ημερών, άρα πρέπει να απομονωθεί από οποιονδήποτε μπορεί να κολλήσει.

ΕΤΣΙ ΚΑΘΟΡΙΖΕΤΑΙ Η ‘’ΣΤΕΝΗ ΕΠΑΦΗ’’

Για το πώς καθορίζεται μια ‘’στενή επαφή’’ ο κ. Σαπουνάς επισημαίνει ότι:
Οι συνθήκες θα το καθορίσουν. Για παράδειγμα, με μάσκα και αποστάσεις, δεν θεωρείται ‘’στενή επαφή’’. Αν φορούν και οι δύο μάσκες (σ.σ. ο ένας είναι θετικός) πάλι δεν θεωρείται στενή επαφή πλην κάποιων περιπτώσεων πολύωρης παραμονής σε κλειστό – μη καλά αεριζόμενο χώρο.
Οι κατηγορίες είναι τρεις: Στενή επαφή αποτελεί η σωματική επαφή αυτή καθαυτή (εναγκαλισμοί, φιλιά κ.ο.κ), η παραμονή πρόσωπο με πρόσωπο σε απόσταση κάτω του 1.5 μέτρου για διάστημα παραπάνω από 15 λεπτά χωρίς μάσκα και από εκεί και έπειτα αν κάποιος φτερνιστεί ή βήξει ή γίνει απευθείας μεταφορά σταγονιδίων είτε στους οφθαλμούς είτε στην μύτη είτε στο στόμα. Είναι λίγο ‘’θολό’’ επίσης το τι γίνεται μέσα σε γραφείο με πολύωρη αναμονή έστω και με μάσκες. Δεν θεωρείται όμως ‘’στενή επαφή’’ η περίπτωση κατά την οποία αερίζονται καλά οι χώροι, υπάρχουν αποστάσεις και φοράμε μάσκα.

Ν. ΓΟΥΝΑΡΙΔΗΣ: ΑΛΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ – ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ – Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΔΥΣΧΕΡΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Σε ο,τι αφορά στους αστυνομικούς ελέγχους για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, ο κ. Γουναρίδης τόνισε ότι:
Αυτό το έχουμε πει πάρα πολλές φορές. Και βάσει και των υπόλοιπων ‘’πάρεργων’’ που έχει η αστυνομία, είναι πολύ δύσκολο να ανταπεξέλθουμε και υπερβαίνουμε εαυτόν. Προσπαθούμε να ανταπεξέλθουμε όσο περισσότερο μπορούμε. Και με το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας που έχουμε περάσει, έχουμε δει ότι με την απαγόρευση κυκλοφορίας ελαττώνεται πολύ και η μικροεγκληματικότητα και αυτό μας αφήνει για να ελέγχουμε τα υγειονομικά μέτρα, για τα οποία έχει πέσει το ‘’βάρος’’ στην αστυνομία. Έχουμε και αυτό το κομμάτι, μέχρι ένα σημείο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να καλυφθεί το κομμάτι των ελέγχων. Καλύπτεται χωρίς να παίρνουμε ρεπό ή άδειες και το ζήτημα είναι ότι και εμείς όταν ερχόμαστε σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα, μπαίνουμε σε καραντίνα. Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό αστυνομικών που είναι ‘’παροπλισμένοι’’. Προχωράμε βήμα βήμα και βλέπουμε αν μπορούμε σαν αστυνομία να συνεχίσουμε να τηρούμε όλα όσα μας θέτει η πολιτεία. Από την εμπειρία μας στο προηγούμενο lockdown, είχε πέσε όλο το βάρος στην μη εξάπλωση του κορωνοϊού, είχε ελαττωθεί – όπως προανέφερα – η μιοκροεγκληματικότητα αλλά και τα τροχαία ατυχήματα, εφόσον δεν υπήρχε μεγάλη κυκλοφορία και για αυτό μπορέσαμε και ανταπεξήλθαμε. Μην ξεχνάτε όμως ότι εδώ και πολλούς μήνες οι αστυνομικοί της Ξάνθης δουλεύουν στο ‘’κόκκινο’’ και έχουν κουραστεί και σωματικά. Είμαστε μια διεύθυνση στην οποία τα τελευταία χρόνια δεν έρχονταν προσωπικό, έχουμε ανθρώπους μεγάλους σε ηλικία και η κούραση βγαίνει. Για αυτό λέω ότι δεν ξέρω. Κατά την πρώτη καραντίνα ήταν διαφορετικά τα πράγματα. Τώρα είναι διαφορετικά. Θα δούμε αν μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στο έργο αυτό και πάλι.