Κορωνοϊός: Οικονομική ενίσχυση σε «πληγέντες» γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους

Αργ. Πλέσιας: Δεν φτάνουν ούτε για τα μισά πάγια έξοδα ενός μήνα  

Εφάπαξ ενίσχυση θα πάρουν κάποιοι επιστημονικοί κλάδοι, όπως γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί και οικονομολόγοι.
Παράλληλα, θα δοθεί επίδομα 500 ευρώ και άτοκο δάνειο στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Το επίδομα θα είναι αφορολόγητο και ακατάσχετο από το δημόσιο, ΕΦΚΑ, ΟΤΑ και τράπεζες, ενώ θα εξαιρείται και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Η χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης στους δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους που ασφαλίζονται στον e-ΕΦΚΑ, θα γίνει για όσους έχουν ενταχθεί μεταξύ των μηνών Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020 στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του υπουργείου Οικονομικών, λόγω των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19.
Αυτά τουλάχιστον έχουν «κυκλοφορήσει» μέχρι στιγμής, ωστόσο – σύμφωνα με το μέλος του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρη Πλέσια, ο οποίος μιλά στην «Θ» – δεν έχουν καθοριστεί ακόμη τα εισοδηματικά κριτήρια. Πάντως, αν το ποσό της ενίσχυσης  κυμανθεί μέχρι και τα 500 ευρώ, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να καλύψει ούτε τον μισό μήνα εξόδων του πιο μικρού γραφείου, πόσο μάλλον να καλύψει ανάγκες των οικογενειών των ελευθέρων επαγγελματιών.

ΔΕΝ ΚΑΘΟΡΙΣΘΗΚΑΝ ΑΚΟΜΗ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ – ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΓΙΑ…500 ΕΥΡΩ, ΟΤΑΝ ΤΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΧΕΙ 1200 ΕΥΡΩ ΚΟΣΤΟΣ ΣΕ ΜΗΝΙΑΙΑ ΒΑΣΗ;

Ειδικότερα ο κ. Πλέσιας, αναφέρει αρχικά ότι:

Έχετε υπόψιν σας πρώτα από όλα ότι θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια τα οποία δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Δηλαδή υπάρχει περίπτωση, ένα μεγάλο ποσοστό να μην πάρει τίποτα, επειδή το εισοδηματικό κριτήριο που θα βάλουν θα είναι τέτοιο που δεν θα μπορεί να το πάρει κάποιος. Δεν γνωρίζω να σας πω ακριβώς. Αλλά ας περιμένουμε να δούμε τι θα βγάλουν. Σαφώς και πρέπει να είσαι στους πληττόμενους ΚΑΔ, όμως εμάς τους Μηχανικούς μας έχουν εντάξει, οπότε είμαστε. Τους Δικηγόρους ομοίως. Άρα κατά συνέπεια δεν έχει νόημα να λέμε αν είναι ή δεν είναι στους πληττόμενους ΚΑΔ. Είναι. Αυτό που έχει νόημα – και αυτήν την στιγμή δεν το ξέρουμε – είναι τα εισοδηματικά κριτήρια που θα μπουν για αυτήν την ενίσχυση. Επίσης αυτό που κυκλοφόρησε είναι ότι θα υπάρχει ένα εισοδηματικό κριτήριο για όλο το επίδομα, θα υπάρχει ένα νούμερο που δεν θα παίρνεις τίποτα και ενδιαμέσως θα λαμβάνεις ένα τμήμα (άλλος 200 άλλος 300€ για παράδειγμα). Ο λόγος που δεν έχουν δημοσιευθεί είναι ότι συνήθως θέλουν να κοστολογήσουν αυτό το μέτρο και αρχίζουν και κάνουν διάφορους συνδυασμούς, διότι η εφορία έχει τα δηλωμένα εισοδήματα και τα δηλωμένα κέρδη κατά κλάδο. Οπότε θέλουν να δουν τι θα κοστίσει αυτό που εξήγγειλαν και για αυτό και το «500» που λένε είναι επίσης ειδησεογραφικό. Δεν έχει ανακοινωθεί. Ο κ. Βρούτσης είπε ότι θα δοθεί ένα βοήθημα το οποίο θα δοθεί με εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς να διευκρινίσει αν είναι 500, 400 ή 300 ευρώ.
Και σαν ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοί οι επιστημονικοί φορείς , αν τους μετρήσεις είναι 100.000. Αν τους δώσεις από 1000 ευρώ, είναι 100 εκ. Αν τους δώσεις από 500 ευρώ, είναι 50 εκ. Μιλάμε δηλαδή για 50 εκ. αν το πάρουν όλοι, όταν οι εκατοντάδες εκατομμύρια φεύγουν από εδώ και από εκεί. Καταλαβαίνετε ότι μιλάμε για «πλάκα» λοιπόν. Τι να συζητάμε; Να ζήσεις; Το πιο μικρό γραφείο (γιατί ο καθένας έχει ένα μέγεθος) έχει 1200 ευρώ κόστος σε μηνιαία βάση. Δεν θα έχει ένα ενοίκιο 300-400 ευρώ; Δεν θα έχει νερό; Τηλέφωνο;  Κοινόχρηστα; Θέρμανση; Οποιοσδήποτε και μόνος του να είναι χωρίς μια γραμματέα για να βγάζει φωτοτυπίες, είναι σίγουρα με έξοδα 1000 ευρώ το μήνα. Τι να συζητήσω; Για το πώς θα ζήσει την οικογένεια του;

Αν έχει κάποιος μια γραμματεία (ένας γιατρός για παράδειγμα) το κόστος του ανειδίκευτου σήμερα στην Ελλάδα είναι 1100 ευρώ το μήνα, γιατί έχεις και την ασφάλειά του.

 

ΡΥΘΜΟΙ ΧΕΛΩΝΑΣ ΔΙΑ…ΤΡΙΑ, ΤΩΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ – ΒΡΑΔΥΤΕΡΟΙ ΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ ΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΑ ΕΙΤΕ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΙΝΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ

Επιπλέον ο κ. Πλέσιας, τόνισε ότι:

Για να είμαστε και λίγο ειλικρινείς, υπάρχουν κλάδοι μηχανικών που δεν έχουν θιγεί ιδιαιτέρως. Ορισμένοι μπορούν να δουλεύουν. Από εκεί και πέρα, για παράδειγμα, αυτοί που συνεργάζονται με το δημόσιο, είχαν ένα δημόσιο που δούλευε με ρυθμούς χελώνας και τώρα δουλεύει με ρυθμούς χελώνας διά τρία. Δεν είναι θέμα να παράγω εγώ, θα πρέπει και ο λήπτης της δουλειάς μου να δουλέψει, να το παραλάβει, να το εγκρίνει, να το δηλώσει. Είναι μια αλυσίδα. Δεν είμαστε μόνοι μας και «κτυπούν» όλα πίσω. Το να δουλέψω εγώ, πιέζοντας για να είμαι εντάξει στους χρόνους μου, θα το κάνω. Από εκεί και πέρα τι θα γίνει; Το επόμενο βήμα είναι ότι δεν δημοπρατούνται καινούρια έργα. Εδώ ήταν στα γραφεία τους πάρα πολλοί και ήταν έτσι οι ρυθμοί. Τώρα με την τηλεργασία δεν θα είναι βραδύτεροι; Κάποιοι δεν έχουν την υποδομή .Πολλοί έχουν δίκιο – για να μην είμαι και απόλυτος – αλλά πολλοί έχουν και άδικο, αλλά αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, είτε είναι προσχηματικά είτε αληθινά προβλήματα υποδομής (σ.σ. σε μια πολυμελή οικογένεια που καλείται σε τηλεργασία για τους ενήλικες και τηλεκπαίδευση για τους μαθητές). Εμένα με θίγει αυτό σαν επαγγελματία, κάποιους άλλους κλάδους, κάτι άλλο. Ο κάθε κλάδος έχει τα δικά του χαρακτηριστικά.