Μ. Κουρέας: Σταθερά.. ψηλά το φορτίο-Στα λύματα της πόλης οι μετρήσεις και σε επίπεδο νομού τα κρούσματα
Η συνεργασία με την ΔΕΥΑΞ και η «εργαστηριακή αβεβαιότητα»
Υπάρχουν εύλογες απορίες στους Ξανθιώτες συγκρίνοντας αφ’ ενός τις υποτιθέμενες πτωτικές τάσεις του ιικού φορτίου, όπως αυτές δημοσιεύονται κάθε εβδομάδα για την Ξάνθη και αφ’ εταίρου τα κρούσματα που όχι μόνον παραμένουν ψηλά, αλλά καταρρίπτουν ενίοτε και προηγούμενα «μαύρα ρεκόρ»!
Η αλήθεια είναι όμως ότι παραμένει σταθερά… ψηλά, παραμένει το ιικό φορτίο στα λύματα της Ξάνθης, αν και μετά το «πικ» υπήρξε μια τάση αποκλιμάκωσης, όπως εξηγεί – μιλώντας ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» – ο Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κουρέας.
Ο ίδιος, διευκρινίζει παράλληλα ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα του ΕΟΔΥ, αφορούν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ τα λύματα αφορούν στην Ξάνθη, ενώ εξηγεί και την σημασία της φράσης «μεταβολές της τάξεως του +/-30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας», που συμπεριλαμβάνεται ως υποσημείωση, σε κάθε πίνακα μετρήσεων του ιικού φορτίου.
ΣΤΑΘΕΡΑ ΨΗΛΑ ΣΤΑ ΛΥΜΑΤΑ Η ΞΑΝΘΗ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Κουρέας, εξήγησε στην «Θ» ότι:
Την εβδομάδα μετά τις γιορτές, υπήρχε μια έκρηξη (ένας υπερτριπλασιασμός) σε σχέση με το τι συνέβαινε πριν τις γιορτές. Από εκεί και πέρα, είχε διαμορφωθεί μια τάση ήπιας αποκλιμάκωσης (λαμβάναμε δηλαδή μειώσεις της τάξεως του 15% κάθε εβδομάδα) αλλά οι τελευταίες μετρήσεις δεν στηρίζουν την περεταίρω αποκλιμάκωση και τα επίπεδα είναι υψηλά.
Για να σας δώσω μια εικόνα, την προηγούμενη εβδομάδα, το φορτίο στην Ξάνθη ήταν τριπλάσιο σε σχέση με την εικόνα που είχαμε πριν τις γιορτές. Είναι υψηλά τα επίπεδα του ιικού φορτίου. Το «πικ» έγινε μετά την Πρωτοχρονιά, μειώθηκε κλιμακούμενα το φορτίο, αλλά δεν υποχώρησε στα επίπεδα προ των γιορτών, παρέμεινε δηλαδή σε υψηλά επίπεδα με μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης, η οποία – με βάση τις τελευταίες μετρήσεις – φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί (δηλαδή να μην μειώνεται άλλο το φορτίο).
Η Ξάνθη παραμένει σταθερά ψηλά. Υπήρχε μια τάση αποκλιμάκωσης, σε σχέση με το «πικ» της πρώτης εβδομάδας, αλλά όχι πολύ μεγάλη και καθόλο τον Ιανουάριο και τις αρχές Φλεβάρη, είναι σταθερά ψηλά. Όχι μόνον η Ξάνθη. Από ο,τι βλέπω, πάρα πολλές περιοχές.
ΔΕΝ «ΠΡΟΒΛΕΠΟΥΜΕ». ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΥΜΕ
Επιπλέον ο κ. Κουρέας, διευκρίνισε ότι:
Εμείς δεν κάνουμε «προβλέψεις» για το μέλλον, με βάση τα λύματα. Βιβλιογραφικά, υπάρχουν κάποιες ομάδες που υποστηρίζουν ότι μπορείς να δεις αλλά βραχυχρόνια – δυο, τρείς ή τέσσερις μέρες μετά (κάποιοι λένε και μια εβδομάδα) – και ότι σου δίνουν μια έγκαιρη προειδοποίηση αλλά για αυτό δεν υπάρχει η «συναίνεση» και στην επιστημονική κοινότητα. Εμείς, με βάση τα στοιχεία, μιλούμε για αποτύπωση. Δεν μιλούμε για προβλέψεις με βάση τα λύματα, γιατί υπάρχει μια επισφάλεια.
ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ – ΤΑ ΛΥΜΑΤΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ
Επίσης ο ίδιος, επισήμανε ότι:
Από ο,τι είδα και στα επιδημιολογικά δεδομένα της Ξάνθης, υπήρχε μια αύξηση τις τελευταίες δυο μέρες. Έχετε τριψήφιους αριθμούς, σταθερά όλο το 2022 , εκτός από μια – δυο μέρες. Επομένως, υπάρχει μια σχετική συμφωνία με αυτό που βλέπουμε στα λύματα. Οι τελευταίες δυο ημέρες και ειδικά η προχθεσινή, ήταν αυξημένες, κάτι το οποίο όμως δεν θα μπορούσε να φανεί στα λύματα, γιατί οι μετρήσεις που έχουμε είναι μέχρι την Παρασκευή (σ.σ την προηγούμενη).
Επίσης κάτι που πρέπει να έχουμε υπόψη, είναι ότι τα κρούσματα που βλέπετε εσείς είναι σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας, ενώ η εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων, αφορά μόνον στην Ξάνθη και όχι όλη την ΠΕ.
Είμαστε απόλυτα ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με την ΔΕΥΑΞ. Είναι πολύ συστηματικοί, πολύ συνεπείς και ο,τι χρειαστούμε από άποψη βοήθειας, μας το παρέχουν. Νομίζω ότι είναι μια καλή συνεργασία.
Η ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΗΨΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ
Τέλος, ο κ. Κουρέας, εξήγησε τι σημαίνει η φράση «μεταβολές της τάξεως του +/-30% είναι κοντά στα όρια της εργαστηριακής αβεβαιότητας».
Σύμφωνα με τον ίδιο:
Αυτό είναι θέμα εργαστηριακό και έχει να κάνει με την επαναληψιμότητα των μετρήσεων. Δηλαδή ακόμη και η μέτρηση στα λύματα έχει και ένα εύρος αβεβαιότητας. Όπως – για παράδειγμα – όταν ανεβαίνουμε σε μια ζυγαριά και μπορεί να μας δώσει +/-1 κιλό, έτσι και στην μέτρηση. Το +7 (σ.σ. που δόθηκε την περασμένη Τρίτη για την Ξάνθη) θα μπορούσε να είναι και 0. Βέβαια, το 30% είναι ίσως μεγάλο, αλλά έχει μπει από τον ΕΟΔΥ και για λόγους ασφάλειας, αλλά εγώ θεωρώ ότι είναι +/-15% και είναι λογικό. Αν δηλαδή μετρήσω το ίδιο λύμα σήμερα, μπορεί να βρω συγκέντρωση 100 και μπορεί αν το μετρήσω ξανά, να βγει 105 ή 107 (για παράδειγμα). Είναι θέμα ακρίβειας της μεθόδου.