Κορωνοϊός στην ΠΑΜ-Θ: Παραμένουν «κόκκινα» τα νούμερα- Επέρχεται και η εποχική γρίπη

Κ. Βενετίδης: Προβληματιζόμαστε για τα αίτια- Φροντίζουμε για έγκαιρη προμήθεια των απαραίτητων rapid tests

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στις υγειονομικές αρχές και στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με τους αριθμούς των κρουσμάτων – κυρίως των νοσηλευομένων – CoviD19, που δημιουργούν και ασφυκτική πίεση σε όλα τα νοσοκομεία και κυρίως το ΠΓΝΑ (Νοσοκομείο Αναφοράς) όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτει ότι η ΑΜΘ προετοιμάζεται ήδη (προμηθευόμενη Rapid Tests) για το επόμενο δίμηνο, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού θα συμπέσει και με την «επιδημία» της εποχικής γρίπης και ο διαχωρισμός των κρουσμάτων, θα είναι απαραίτητος, ευχόμενος ωστόσο να διαψευσθούν τα «κακά σενάρια».

 

ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΤΟΥ COVID ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – ΚΟΜΒΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Ειδικότερα ο κ. Βενετίδης ανέφερε στην «Θ» ότι:

Εμείς σαν Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας, δεν είμαστε ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, γιατί είμαστε περίπου 40 μέρες με απαγορεύσεις (από τέλη Οκτωβρίου) και περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός που μας ανησυχεί βέβαια, είναι τα γεμάτα τα νοσοκομεία και όχι τα κρούσματα. Είχαμε πει και πριν από το δεύτερο Lockdown ότι το θέμα είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Μπορεί να έχεις δηλαδή για παράδειγμα 3000 κρούσματα αλλά στα νοσοκομεία να εισάγονται ελάχιστοι. Βλέπουμε λοιπόν ότι τα νοσοκομεία δεν αδειάζουν. Βέβαια τις τελευταίες 3-4 μέρες υπάρχει μια πολύ μικρή αποκλιμάκωση, αλλά είναι μικρή. Περιμέναμε πάντως να είναι λιγότερα τα κρούσματα στην περιφέρειά μας. Το ίδιο πρόβλημα βέβαια παρουσιάζεται σε όλη την Β. Ελλάδα όπου τα κρούσματα παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Έχουμε ρωτήσει επιδημιολόγους, γιατρούς κ.ο.κ. για το που οφείλεται ο αριθμός που δεν πέφτει και γιατί υπάρχει αναντιστοιχία σε σχέση με τον υπόλοιπο ελλαδικό χώρο, αλλά δεν λάβαμε ορθές απαντήσεις. Θεωρούμε ότι ένα κομβικό σημείο ήταν η Θεσσαλονίκη τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Κακά τα ψέματα, η Θεσσαλονίκη είναι σημείο αναφοράς (μεταφορές, φοιτητές, μετακινήσεις κ.ο.κ.) για την Β. Ελλάδα. Εκεί θεωρούμε ότι ήταν πολύ υψηλό το φορτίο (άλλωστε φάνηκε και από τα λύματα).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ – ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ

Σε ο,τι αφορά στο αν ενδεχομένως τα αίτια του υψηλού αριθμού κρουσμάτων, αφορούν στην μη ορθή τήρηση των μέτρων, ο ίδιος εξηγεί ότι:

Αυτό δεν το γνωρίζω. Σαφώς και με προβληματίζει, αλλά θεωρώ ότι τα μέτρα ελήφθησαν ορθώς. Το αν δεν τηρούνται ακριβώς ή αν γίνεται κάτι κρυφά – που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε – με τις επαφές,  δεν το γνωρίζουμε και δεν μπορούμε να το εντοπίσουμε. Πάντως κατά γενική ομολογία (αφού σε καθημερινή βάση μιλούμε με όλες τις Περιφερειακές Ενότητες, είτε με τους Αντιπεριφερειάρχες είτε με τους επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της ΠΑΜΘ), κάποιοι θεωρούν ότι είναι λίγο «χαλαρά» τα μέτρα (ότι κυκλοφορεί κόσμος δηλαδή) αλλά θεωρώ ότι δεν είναι ακριβής η αιτία για να παραμένουν τα υψηλά επίπεδα. Πραγματικά αναρωτιόμαστε και εμείς και εγώ προσωπικά θέτω ανάλογα ερωτήματα στους ειδικούς, για το αν δεν κάνουμε κάτι καλά εμείς ή αν υπάρχει κάτι που μπορεί να μεταδίδεται από κάπου αλλού ή με άλλον τρόπο και δεν το έχουμε εντοπίσει, αλλά τίποτα δεν έχει τεκμηριωθεί. Μιλώ και με τους διοικητές των νοσοκομείων και ειδικά με τον διοικητή της Αλεξανδρούπολης (αφού είναι σημείο αναφοράς), του οποίο τν γνώμη ζήτησα καθώς και αυτός μιλά με τους εμπλεκόμενους, αλλά δεν υπάρχει αποτυπωμένη άποψη για το τι συμβαίνει. Δεν μπορούν να τεκμηριώσουν τους λόγους.  Αν βρεις την αιτία που προκαλεί ένα φαινόμενο, τότε μπορείς να το λύσεις. Αν δεν το ανακαλύψεις, υπάρχει δυσκολία και για αυτό αναρωτιόμαστε. Βέβαια, τα κρούσματα στην περιφέρειά μας, την τελευταία εβδομάδα – όπως προανέφερα – είναι πτωτικά (περίπου 30-40% σε σχέση με τις αρχές Νοεμβρίου) αλλά περιμέναμε να πέσουν περισσότερο.

ΔΕΙΧΝΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΕΚΤΟΝΩΣΗ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ, ΑΛΛΑ….

Επιπλέον ο κ. Βενετίδης υπογράμμισε ότι:

Προσωπικά θεωρώ ότι για εμάς, αυτό ήταν το μεγάλο κύμα (σ.σ. το δεύτερο) γιατί τώρα πιέστηκε πολύ το σύστημα υγείας, ενώ στο προηγούμενο προλαβαίναμε. Επίσης, όσο τα κρούσματα πήγαιναν στο Νοσοκομείο Αναφοράς (σ.σ. Αλεξανδρούπολη), τα πράγματα ήταν καλύτερα. Όταν γέμισε το Νοσοκομείο Αναφοράς και άρχισαν να πηγαίνουν και στα υπόλοιπα νοσοκομεία, καταλαβαίνετε πως – επειδή δεν ήταν αναφοράς – δεν ήταν τόσο πολύ (μου φαίνεται) προετοιμασμένα για να δεχθούν αυτήν την πληθώρα, αλλά μοιραία και αναγκαστικά δέχθηκαν κόσμο που ενδεχομένως να μην μπορούσαν να «σηκώσουν». Επαναλαμβάνω ότι υπάρχει προβληματισμός και υπάρχουν ακόμη τα παραπάνω ερωτήματα. Σαφώς και δείχνει να υπάρχει μια εκτόνωση την τελευταία εβδομάδα, περίπου στα μισά σε σχέση με αρχές Νοεμβρίου, αλλά εμείς ως Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας θεωρούμε ότι θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο «πεσμένα» τα κρούσματα.

 

ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ RAPID TESTS – ΘΑ ΣΥΜΠΕΣΟΥΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ…ΕΠΟΧΙΚΗ ΓΡΙΠΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Κλείνοντας ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ σημειώνει με έμφαση οτι:

Οι πολίτες πρέπει να τηρούν τα μέτρα, διότι δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι δραματικά μεγάλο για να σταματήσουμε τα μέτρα. Πρέπει να τηρήσουμε επακριβώς τα μέτρα που υπάρχουν. Δεν γίνεται να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες να δούμε πτωτική τάση. Ωστόσο θεωρώ ότι μοιραία το επόμενο διάστημα θα έχουμε περισσότερο κρύο (δεν ήρθε ακόμη ο Χειμώνας) και μοιραία θα έχουμε και άλλες εποχικές ιώσεις όπως η γρίπη. Από τον Δεκέμβριο και μετά η περιοχή μας έχει έτσι και αλλιώς επιδημία στην γρίπη εδώ και χρόνια. Τότε νομίζω ότι ίσως θα πιεστούν όχι μόνο γενικά το σύστημα υγείας αλλά όλες οι υγειονομικές αρχές, ακόμη και τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ, γιατί θα νοσεί κάποιος από γρίπη, θα έχει την υπόνοια του κορωνοϊού και αναγκαστικά θα πρέπει να πάει να κάνει το τεστ για να διαπιστώσει τι ακριβώς συμβαίνει. Θεωρώ εν ολίγοις ότι το επόμενο δίμηνο –μέχρι να αρχίσει να εμβολιάζεται ο κόσμος – θα υπάρχει αυτό το δίλημμα. Τα δύσκολα θα είναι μπροστά μας, γιατί θα συμπέσουμε στην εποχική γρίπη. Έτσι λοιπόν εστιαζόμαστε στο να μπορέσουμε να διακρίνουμε αυτά τα δύο και για αυτό σαν Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναμένουμε rapid tests που ενδεχομένως θα χρειαστούμε και εκείνο το διάστημα (όχι ότι δεν χρειάζονται τώρα, αλλά διεξάγονται κύκλοι από μαζικούς ελέγχους). Ετοιμαζόμαστε λοιπόν για εκείνο το διάστημα, για την διευκόλυνση και τον διαχωρισμό, καθώς υπολογίζουμε ότι τους επόμενους μήνες ενδεχομένως να πιεστεί πολύ ο ΕΟΔΥ και ίσως χρειαστούν τότε. Μακάρι να διαψευστώ αλλά οφείλουμε να προετοιμαστούμε επάνω σε αυτό, αφού μπορεί να χρειαστεί να λάβουν μέρος σ εόλη αυτήν την διαδικασία και οι δικές μας υγειονομικές υπηρεσίες, να χρειαστούν και άλλοι χώροι (πέραν των Κέντρων Υγείας κλπ) για την αποσυμφόρηση της κατάστασης. Φαντάζεστε να έχει κάποιος γρίπη, να πηγαίνει στο Κ.Υ και ταυτόχρονα να υπάρχουν άνθρωποι που θα εξετασθούν για CoviD; Επειδή τα έχουμε σκεφθεί όλα αυτά, προλαμβάνουμε. Μακάρι να μην συμβεί, αλλά εμείς οφείλουμε να προετοιμασθούμε επάνω σε αυτό το ζήτημα.