«Κουνήθηκε» η Ξάνθη από τα 4,5 ρίχτερ… -Με επίκεντρο το Ασένοβγκραντ της Φιλιππούπολης και βάθος 5 χλμ

 

Αθ. Γκανάς: «Καμία ανησυχία για την Ελλάδα – Ενεργό το ρήγμα σε ΑΜΘ αλλά δεν μπορούμε να προβλέψουμε τους σεισμούς…»

 

«Προφητικό» το ρεπορτάζ της «Θ» της 4/1/2018, αναφορικά με την σεισμικότητα της ευρύτερης περιοχής μας, με αφορμή τον σεισμό που σημειώθηκε τότε στο Κιλκίς, καθώς άλλος ένας σεισμός 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (και όχι 4,8 όπως αρχικά είχε εκτιμηθεί) σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα και συγκεκριμένα στις 01.41 ώρα Ελλάδος 92 χιλιόμετρα βόρεια της Ξάνθης, με επίκεντρο το Ασένοβγκραντ της Φιλιππούπολης.

ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην Ξάνθη, ωστόσο σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου κ. Αθανάσιο Γκανά, δεν εμπνέει ανησυχία για την Ελλάδα, αν και υπήρξαν μετασεισμοί μικρότερης έντασης λίγες ώρες αργότερα χθες το πρωί.

σεισμοσ 1

«ΚΑΜΙΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ – ΕΝΕΡΓΟ ΤΟ ΡΗΓΜΑ ΣΕ ΑΜΘ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΙ ΟΙ ΣΕΙΣΜΟΙ…»

Γκανάς Αθανάσιος«Υπάρχει μια επανεκτίμηση του σεισμού. Σημειώθηκε στις 01.41 ώρα Ελλάδος και πρόκειται για 4,6 Ρίχτερ. Ο σεισμός ήταν επιφανειακός και είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος. Σημειώθηκε 92χιλιόμετρα βόρεια της Ξάνθης με επίκεντρο το Ασένοβγκραντ της Φιλιππούπολης. Είναι ένα γνωστό ρήγμα που περνά από την κοιλάδα του Έβρου και δίνει μεγάλους σεισμούς γενικά. Ωστόσο δεν εμπνέει καμία ανησυχία για την Ελλάδα και ήταν ασθενής» ανέφερε στην «Θ» ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, κ. Αθανάσιος Γκανάς, ενώ για το σημαντικότερο ρήγμα της περιοχής μας,  που είναι και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα και το οποίο ξεκινά από την Καβάλα, περνά την Ν. Καρβάλη, την Ξάνθη και συνεχίζει προς τον Ίασμο και την Κομοτηνή, φτάνοντας και μέχρι τις Σάππες, σημείωσε ότι «αυτό είναι ενεργό, αλλά οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Εμείς παρακολουθούμε την δραστηριότητα, δίνουμε έμφαση στα μεγάλα ρήγματα και βέβαια οδηγίες προς την πολιτική προστασία και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, υπάρχουν σημαντικά ρήγματα, παρά το γεγονός ότι υπάρχει…χαμηλή σεισμικότητα.

Ρήγματα γνωστά και χαρτογραφημένα, τα οποία φυσικά συμπεριλαμβάνονται στους σχεδιασμούς της Πολιτικής Προστασίας και σε όλες τις εμπλεκόμενες με τον σεισμό, αρχές.