«Κράξιμο» στον Λ. Αυγενάκη από τους Προπονητές Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης

Η επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και η απαίτησή τους

Κ. Τερζανίδης: Τραγέλαφος

 

Την αντίδραση της Πανελλήνιας Ένωσης Προπονητών Ποδοσφαίρου Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, που μαζί με τον Σύλλογο Πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής Αττικής, απέστειλαν επιστολή προς τον πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσαν τα όσα ειπώθηκαν κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας για το αθλητικό νομοσχέδιο, από τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

«ΚΡΑΞΙΜΟ» ΣΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ – Η ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Σε επιστολή τους προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η παραπάνω ένωση, αναφέρει τα εξής:

Την 17/06/2021 κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας για το αθλητικό νομοσχέδιο ο Υφυπουργός αθλητισμού κος Αυγενάκης ισχυρίστηκε εκτός των άλλων ότι οι απόφοιτοι των ειδικοτήτων ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ είναι καθηγητές φυσικής αγωγής, εκπαιδευτικοί και δεν είναι προπονητές. Το γεγονός αυτό είναι ψευδές, έγινε δημόσια και ο κος υφυπουργός το γνώριζε ότι είναι ψευδές διότι δεν νοείται άγνοια νόμου ειδικά από τον Ανώτερα ιεραρχικά υπεύθυνο του Υφυπουργείου αθλητισμού.

Αυτός ο ισχυρισμός εκτός από ψευδή παραπληροφόρηση προκάλεσε τριγμούς στους ακαδημαϊκούς και προπονητικούς κύκλους προσβάλλοντας την προσωπικότητα των προπονητών των Ανώτατων Σχολών Φυσικής Αγωγής, την τιμή και την υπόληψη τους χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως κενή περιεχομένου την αυτοδιοίκητη λειτουργία των ΑΕΙ τα οποία είναι και τα μόνα αρμόδια να αποφασίζουν επ αυτού χωρίς παρεμβάσεις τρίτων. Απαιτούμε να αρθεί η προσβολή δημόσια και να μην επαναληφτεί στο μέλλον. Με βάση τον αθλητικό νόμο ο απόφοιτος ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ «…δεν υπόκειται στην έγκριση άλλου φορέα πέραν της αδειοδότησης του κράτους, προκειμένου να ασκήσει ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ».

Επιπροσθέτως είναι σε ισχύ Υπουργικές Αποφάσεις οι οποίες καθορίζουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των προπονητών αθλημάτων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Η προσπάθεια παραπληροφόρησης σχετικά με τους αποφοίτους ΣΕΦΑΑ/ΤΕΦΑΑ ή ισότιμης σχολής της αλλοδαπής, ειδικά της ειδικότητας ποδοσφαίρου, των εμπλεκομένων μπορεί να κορυφώθηκε στην εν λόγω συνεδρίαση από τον κ. Υφυπουργό με πολλές άστοχες τοποθετήσεις και κατά το δοκούν ερμηνείες αλλά είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας προσπάθειας και χαρακτηριστικά σας επισυνάπτουμε έγγραφο του ιδίου το όποιο διανεμήθηκε εσωτερικά στους αρμοδίους την 03/09/2020 και επικαλείται την παρ. 12 του άρθρου 29 του ν. 3479/06 ο οποίος όμως καταργήθηκε με το 2015 με το άρθρο 15 του ν.4326 /15 προκειμένου να παραπληροφορήσει βουλευτή της κυβέρνησης σας σχετικά με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ την όποια αν και αδιαβάθμητη εκπαιδευτικά με το εν λόγω νομοσχέδιο αναγάγει σε Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα απονομής ανώτατων επαγγελματικών δικαιωμάτων, αντιβαίνοντας βασικούς κανόνες δικαίου. (επισυναπτόμενο 1)

Ήδη δρομολογείται αίτηση ακύρωσης και προσφυγή μας στα αρμόδια όργανα σχετικά με την αντισυνταγματικότητα διατάξεων του νομοσχεδίου, όμως από σας κ. Πρωθυπουργέ ζητάμε με προσωπική σας παρέμβαση την άμεση δημόσια συγγνώμη από τον κ. Αυγενάκη για αυτό τον ψευδή δημόσιο ισχυρισμό στα έδρανα της Βουλής προς αποκατάσταση της αλήθειας μετά από απαίτηση των χιλιάδων μελών των ενώσεων μας, προπονητών αθλημάτων, και δηλώνουμε την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος μας στο πρόσωπο του.

Κ. ΤΕΡΖΑΝΙΔΗΣ: ΤΡΑΓΕΛΑΦΟΣ

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο γνωστός προπονητής, απόφοιτος ΤΕΦΑΑ κ. Κώστας Τερζανίδης, ο οποίος εξήγησε αρχικά ότι:

Σύμφωνα με τα εργασιακά δικαιώματα, είναι νόμος του κράτους από το 1999 (και με κάποιες τροποποιήσεις που έγιναν το 2016 από τον κ. Κοντονή) και έπρεπε να είχε εφαρμοστεί. Επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήρθε ο κ. Βασιλειάδης και πήγε να εξισώσει την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, που είναι το χαρτί που πιστοποιεί τον επαγγελματία και τα εργασιακά δικαιώματα, πήγε να το αναιρέσει και να δώσει το UEFA B, με το οποίο δούλευαν σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα δεν προχώρησε αυτό, γιατί ξεσηκώθηκαν και οι άλλες ειδικότητες των ΤΕΦΑΑ – ΣΕΦΑΑ τώρα όπως ονομάζονται – γιατί αυτό το θέμα, τους αφορούσε όλους. Στο Ποδόσφαιρο – κατ εξαίρεση – εφαρμόζεται αυτό, γιατί στα άλλα αθλήματα κάποιος απόφοιτος ΤΕΦΑΑ (με ειδικότητα μπάσκετ) για παράδειγμα, έχει δικαίωμα να δουλέψει στο ανώτερο επίπεδο (Ευρωλίγκα ή Α1 Ελλάδος). Αυτό γίνεται αποκλειστικά και μόνο στο ποδόσφαιρο. Ήρθε τώρα ο κ. Αυγενάκης να ολοκληρώσει το «έγκλημα» καταστρατηγώντας τους νόμους του κράτους και στο νομοσχέδιο που έκανε τώρα, έβαλε μέσα να εξισωθεί η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος με το UEFA B. Δηλαδή αυτοί που τελειώνουν από τα ΤΕΦΑΑ, θα πάρουν UEFA B και με μισό παράβολο από ότι πληρώνουν στην ΕΠΟ, θα πάνε να πάρουν το UEFA A. Άρα δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης του πανεπιστημίου και ο φορέας των πανεπιστημιακών που ιδρύθηκε το 2017, είναι αποφασισμένος από όσο γνωρίζω, να το κυνηγήσει ως πέρα, με δικαστικές ενέργειες για να βγάλουν αντισυνταγματικό τον νόμο, γιατί αυτό που έβγαλε ο κ. Αυγενάκης είναι τελείως αντισυνταγματικό. Είναι δεδομένο ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα.

Η δήλωση του Υπουργού μέσα στην Βουλή που προκάλεσε την έκρηξη όλων όσοι είναι αδικημένοι, ήταν ότι οι απόφοιτοι ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο, δεν είναι προπονητές, αλλά είναι εκπαιδευτικοί. Κάτι που δεν ισχύει για όλα τα άλλα αθλήματα και για όλα τα άλλα επαγγέλματα. Καταλαβαίνετε για τι «τραγέλαφο» μιλάμε και δεν βρέθηκε ένας από τους 300 – ενώ το γνωρίζουν το θέμα – να πει «τι είναι αυτά που δηλώνετε;»

Είναι πασιφανές ότι είναι για τα ιδιωτικά συμφέροντα και το ζήτημα πηγαίνει μετά σε πολιτικό επίπεδο που δεν αφορά τους θιγόμενους.

Προσωπικά – για να καταλάβετε την αδικία του θέματος – πήγα στα ΤΕΦΑΑ με κατατακτήριες. Είμαι δάσκαλος Α/θμιας Εκπαίδευσης με 20 χρόνια υπηρεσίας και μόλις τελείωσα το Αριστοτέλειο, έδωσα κατατακτήριες στα ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής το 1998 για να γίνω προπονητής. Μόλις τελείωσα το 2009 – δέκα χρόνια μετά, γιατί παράλληλα εργαζόμουν ως δάσκαλος και πηγαινοερχόμουν στην Κομοτηνή, με απίστευτα έξοδα – ακολούθησε όλη αυτή η διαδικασία. Δεν μπορούσα να είμαι προπονητής, μόλις τελείωσα τα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το Ποδόσφαιρο. Θα έπρεπε να καταθέσω το πτυχίο μου και να πάρω την άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος είτε με εξετάσεις είτε με οποιονδήποτε τρόπο. Πήγα λοιπόν σε μια σχολή εξομοίωσης της ΕΠΟ, για να πάρω το UEFA B, με απίστευτη ταλαιπωρία συν τα παράβολα (1500 ευρώ), πήγα να πάρω και το UEFA A (είμαι κάτοχος από το 2014) και αυτό δεν είναι το ανώτερο δίπλωμα. Το ανώτερο επίπεδο της UEFA για να δουλέψεις στην Α΄ Εθνική και στην Ευρώπη είναι το UEFA Pro όπου το παράβολο είναι 5000 ευρώ. Στην ουσία, παλεύω αυτήν την στιγμή για τα νέα παιδιά, γιατί δεν θα έχω κάποιο προσωπικό όφελος, αφού έχω ένα επίπεδο. Αλλά και σε αυτό το επίπεδο, πριν από μερικά χρόνια δεν μπορούσες να δουλέψεις ούτε στην Γ΄Εθνική. Πρόπερσι μπήκε στην Γ’ Εθνική.