Ομ. Μουζαφέρογλου: «Να μην χαθούν, ανθρώπινες ζωές– Ασφάλεια και δίκαιη αμοιβή, πάνω από όλα»
Να μην εφαρμοστεί ο νόμος που ψηφίστηκε στις 13 Οκτωβρίου, στην Βουλή και δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε, μη εξειδικευμένο προσωπικό, να χειρίζεται ανυψωτικά μηχανήματα έργου ειδικότητας 2 (κλαρκ), ανυψωτικής ικανότητας έως 2,5 τόνους, ζητά το Σωματείο Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών, Ανυψωτικών, Ισοπεδωτικών Μηχανημάτων Νομού Ξάνθης «ο Δημόκριτος».
Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις τόσο από τα σωματεία όσο και από τα Εργατικά Κέντρα, καθώς ήδη τα εργατικά ατυχήματα που σημειώθηκαν στην χώρα μας, με κλαρκς, μόνον λίγα δεν είναι, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του προαναφερόμενου Σωματείου κ. Ομέρ Μουζαφέρογλου.
«ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ – ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΑ ΜΑΛΙΣΤΑ – ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ – ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΛΥΣΕΙΣ, ΑΛΛΑ…»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Μουζαφέρογλου, εξήγησε ότι «έχει ψηφιστεί κιόλας από την Βουλή ο νόμος και ο οποιοσδήποτε μπορεί να χειριστεί ένα κλαρκ μέχρι 2.5 τόνους, χωρίς να έχει άδεια χειριστή και την κατάλληλη εκπαίδευση. Αυτό συμφέρει μόνον τους εργοδότες και όχι τους εργαζόμενους. Επίσης, αυτό που έχει ψηφιστεί δεν είναι σωστό και για την ασφάλεια των εργαζομένων. Το έχουμε επισημάνει όλα τα σωματεία μας, η ομοσπονδία, το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης όπως και όλα τα Εργατικά Κέντρα όλης της χώρας.
Μέσα σε αυτόν τον χρόνο, έχουν συμβεί πολλά εργατικά ατυχήματα – και θανατηφόρα μάλιστα – και τα έχουμε αναρτήσει στις σελίδες μας όλα τα σωματεία. Εδώ με εκπαιδευμένους με πτυχία χειριστών και σημειώνονται εργατικά ατυχήματα. Οι ανειδίκευτοι, τι θα κάνουν; Εμείς, ως Σωματεία και ως Ομοσπονδία, έχουμε προτείνει πολλές λύσεις για να μπορέσουν οι συνάδελφοι βοηθοί χειριστές, να αποκτήσουν την άδεια χειριστή. Βέβαια, αργούν οι εξετάσεις, κάποια εργοστάσια δεν δίνουν βεβαιώσεις προϋπηρεσίας, ενώ κάποια εργοστάσια δεν μπορούν να τις δώσουν γιατί δεν έχουν τα κατάλληλα άτομα να υπογράψουν τις βεβαιώσεις προϋπηρεσίας και να επιβλέπουν τον συνάδελφο που είναι βοηθός».
«ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΧΑΘΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΖΩΕΣ»
«Αυτό που έγινε, δεν είναι σωστό, από την στιγμή που υπάρχουν ενεργά σωματεία και ομοσπονδία, που πολλές φορές έχουν προτείνει λύσεις για να έχουμε περισσότερους χειριστές με πτυχία και έμπειρους χειριστές. Δεν υλοποιήθηκαν, δεν βοηθήθηκε η Ομοσπονδία, δεν δέχτηκαν την πρόταση της Ομοσπονδίας» συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι «ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα βρεθεί μια «χρυσή τομή» για να μην προχωρήσει παραπέρα και να μην χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές. Δεν λέμε να μην πολλαπλασιαστούν οι χειριστές ή να μην εξυπηρετηθούν τα εργοστάσια. Εμείς, κάθε 3-5 μήνες, καλούμαστε από την Ομοσπονδία και ο εκάστοτε πρόεδρος των σωματείων ανά νομό, αναφέρει τα προβλήματα. Έχουμε ενημερώσει και τα υπουργεία αλλά και όλα τα αρμόδια όργανα του κράτους. Τώρα, όπως γράφεται και διαβάζουμε, ο Υπουργός μας Άδωνις Γεωργιάδης, πήρε την απόφαση και (από ό,τι ξέρω) έγινε νόμος του κράτους αυτό. Δεν ξέρω αν θα εφαρμοστεί, αλλά έγινε νόμος του κράτους. Ο σκοπός είναι να αποσυρθεί και να προχωρήσει με τον όρο να ειδικεύονται στο μηχάνημα που δουλεύουν οι συνάδελφοι εργαζόμενοι, να δώσουν τις εξετάσεις τους και να είναι νόμιμοι, με εμπειρία, με προϋπηρεσία κλπ. Αυτό, θα βοηθήσει μόνον τους επιχειρηματίες, στις βιοτεχνίες, στις βιομηχανίες. Όποιος θέλει, θα βάλει ένα άτομο και – πιστεύω ότι – δεν θα αμείβεται με τον μισθό του χειριστή. Θα αμείβεται με έναν μισθό του εργάτη. Θα γίνει μόνον η δουλειά του εργοδότη. Όχι του εργαζόμενου και ούτε με ασφάλεια. Αυτό είναι το σημαντικότερο. Η ασφάλεια».
«ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΧΕΙΡΙΣΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ»
Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «εμείς, ως σωματείο Ξάνθης, πριν από αρκετά χρόνια είχαμε κάνει και μια καταγγελία και κατηγορηθήκαμε από κάποιους δημοσιογράφους (κάποιος ήθελε ονόματα και περιοχές) για το που δουλεύουν χειριστές χωρίς άδεια. Εμείς, το διαπιστώνουμε καθημερινά και επίσης καθημερινά ενημερώνουμε τους εργοδότες και τους συναδέλφους. Ενημερώνουμε μέσω της σελίδας μας και της ομάδας μας. Τώρα πλέον είναι εύκολο. Ενημερώνουμε επίσης τους συναδέλφους και για τους νόμους που «τρέχουν» και ψηφίζονται, για το καλό των εργαζομένων, για την ασφάλειά τους, αλλά για να τα βλέπουν και οι εργοδότες. Δεν είναι κακό, ένας συνάδελφος να αμείβεται με τον μισθό που δικαιούται και να εργάζεται στον χώρο εργασίας του, με ασφάλεια».
«115 ΣΗΜΕΡΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΟΠΩΣ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ»
Δοθείσης της ευκαιρίας, ο κ. Μουζαφέρογλου, αναφέρθηκε και στο Σωματείο Χειριστών Βοηθών Εκσκαπτικών, Ανυψωτικών, Ισοπεδωτικών Μηχανημάτων Νομού Ξάνθης «ο Δημόκριτος», εξηγώντας ότι «πριν γίνω πρόεδρος του Σωματείου, ήμουν Ταμίας. Παλαιότερα, επί των ημερών του αειμνήστου συναδέλφου Θανάση Βουλγαράκη, τα μέλη ήταν περίπου 200. Μετά την κρίση που δημιουργήθηκε στην Ελλάδα, οι συνάδελφοι εγκατέλειψαν την πατρίδα, την Ελλάδα και μειώθηκαν τα μέλη. Αυτήν την στιγμή είμαστε περίπου 115 άτομα. Το Σωματείο μας, είναι ενεργό. Είμαστε κοντά στον συνάδελφο, μαζί με τον συνάδελφο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε προβλήματα σε κανέναν. Ίσα ίσα, θέλουμε να επιλύσουμε προβλήματα και οι συνάδελφοί μας να δουλεύουν με ασφάλεια και να αμείβονται αυτό που δικαιούνται».