Το ψήφισμα της σύσκεψης των κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ στην Ξάνθη στις 25/9/2019
Όλοι όσοι ασχολούμαστε με την κτηνοτροφία, γνωρίζουμε την άθλια και κοντόφθαλμη επιχειρηματική πολιτική, της πλειοψηφίας των επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος της χώρας μας. Στον κλάδο της αγελαδοτροφίας το πρόβλημα είναι διαχρονικό και με τη συγκεκριμένη πολιτική τους, κατάφεραν να συρρικνώσουν το ζωικό κεφάλαιο και την παραγωγή του αγελαδινού γάλακτος, που κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Με ιδιαίτερο ζήλο, τα τελευταία δύο χρόνια, προσπαθούν να καταφέρουν το ίδιο και στον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας. Με τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές κι ελληνοποιήσεις, κυρίως στο πρόβειο γάλα και με την εγκληματική ανοχή κι ενοχή της ελληνικής πολιτείας, συνεπικουρούμενες επίσης κι από την ένοχη σιωπή των επιχειρήσεων, που δεν εισάγουν γάλα, οι οποίες επωφελήθηκαν όμως από την πτώση της τιμής του, κατάφεραν να συρρικνώσουν το ζωικό κεφάλαιο των κτηνοτρόφων και την ελληνική παραγωγή.
Αγοράζοντας το αιγοπρόβειο γάλα σε τιμή κάτω του κόστους παραγωγής, κατάφεραν να υποχρεώσουν τους κτηνοτρόφους, να προσπαθούν να επιβιώσουν από τον τζίρο τους, δημιουργώντας κάθε χρόνο χρέη κι αυτό γιατί πολλές φορές, αυτός ο τζίρος, δεν επαρκεί για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων και τα οικογενειακά έξοδα των κτηνοτρόφων. Να υπενθυμίσουμε ότι η κτηνοτροφία είναι το επάγγελμα βιοπορισμού των κτηνοτρόφων κι όχι χόμπυ.
Όσοι ήταν στο όριο της επιβίωσης πρώτοι πούλησαν ή μείωσαν το ζωικό τους κεφάλαιο. Πολλοί κτηνοτρόφοι συρρίκνωσαν την περίοδο παραγωγής ή μείωσαν την ποιότητα και την ποσότητα των ζωοτροφών, για να μειώσουν τις ζημιές, από τις πολύ χαμηλές τιμές του γάλακτος αλλά και του κρέατος.
Έρχεται όμως μια νέα παραγωγική χρονιά.
Διαπιστώνοντας οι γαλατάδες τη μείωση της παραγωγής την προηγούμενη περίοδο, προσπαθούν να κλείσουν συμφωνίες με περισσότερους κτηνοτρόφους, βολιδοσκοπώντας παραγωγούς που συνεργαζόντουσαν με άλλες εταιρείες.
Είναι πιο διαλλακτικοί και υπομονετικοί, από την προηγούμενη περίοδο. Δίνουν ευκολότερα και μεγαλύτερα ποσά σε προκαταβολές και δεν απειλούν με διακοπή συνεργασίας τους παραγωγούς, που δεν συμφωνούν με την πρώτη συνάντηση, όπως έκαναν την προηγούμενη περίοδο.
Η πολιτική των ανοικτών τιμών όμως συνεχίζεται! Ίσως είναι και το μόνο που τους ενώνει, μαζί με τον κοινό τους στόχο, για μεγαλύτερο κέρδος, που όμως είναι θεμιτός. Γίνεται όμως αθέμιτος κι ανήθικος, όταν προέρχεται από την εκμετάλλευση των κτηνοτρόφων. Όσοι δεν μπορούν να αντέξουν την οικονομική πίεση, ενδίδουν στο τυράκι που λέγεται προκαταβολή, πέφτοντας στη φάκα που είναι η ανοιχτή τιμή.
Συνάδελφοι, μην υπογράφετε συμφωνητικά με μονομερής όρους υπέρ των γαλατάδων, (συνεργατών μας)!
Ζητήσαμε την άμεση νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΑΑΤ, για υποχρεωτική σύναψη συμφωνητικών στην πώληση γάλακτος, από τον κτηνοτρόφο στον γαλατά, με συγκεκριμένους όρους που θα καλύπτουν και τα δύο μέρη, και με υποχρεωτική αναγραφή της τιμής του γάλακτος.
Το διεκδικούμε και θα το πετύχουμε!
Γάλατα δεν υπάρχουν! Όχι γιατί το λέμε εμείς οι κτηνοτρόφοι αλλά γιατί το βλέπουμε γύρω μας, γιατί το δείχνει η συμπεριφορά των γαλατάδων και γιατί το λένε οι ίδιοι και οι υπάλληλοι τους.
Το θέμα για αυτούς τη φετινή χρονιά δεν είναι αν θα ανέβει η τιμή στο γάλα, αλλά το πόσο θα ανέβει. Μην ακούτε τα παπαγαλάκια, που δυστυχώς κάποια από αυτά είναι ή κάνουν τους κτηνοτρόφους και κάποια λειτουργούν υπόγεια σαν μεσάζοντες.
Η νέα τιμή θα είναι αρκετά πιο ψηλά, από την προηγούμενη περίοδο, αρκεί να το συνειδητοποιήσουμε και με την υπομονή και τη στάση μας, να το διεκδικήσουμε! Μας έχουν πολύ μεγαλύτερη ανάγκη, από όσο εμείς νομίζουμε.
Συνάδελφοι, δεν χαρίζουμε το βιός, τον κόπο και τον ιδρώτα μας, αλλά το κυριότερο είναι να μην χαρίσουμε σε κανέναν την αξιοπρέπειά μας!
ΥΓ.1 Η έλλειψη οργάνωσης των κτηνοτρόφων, δεν μπορεί να είναι συνεχώς το άλλοθι των ανεπαρκών πολιτικών, που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην κτηνοτροφία. Το ΥΠΑΑΤ πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των εξαγγελιών του, για τον έλεγχο και την τιμωρία των νονών του γάλακτος Καλούμε τον Υπουργό ΑΑΤ, να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις μας, για τα συμφωνητικά στην πώληση του γάλακτος, που είναι το πρώτο βήμα προόδου κι εξυγίανσης της αγοράς του κλάδου της κτηνοτροφίας, στο συγκεκριμένο θέμα.
ΥΓ.2 Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι του ΑΜΘ έχουμε δημιουργήσει το άτυπο αυτό συντονιστικό όργανο, που σύντομα θέλουμε να θεσμοθετήσουμε και νομικά. Υπενθυμίζουμε σε αυτούς που προσπαθούν να πιέσουν και να διαβάλουν τα μέλη που το απαρτίζουν, δηλαδή τα Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Περιφέρειάς μας, ότι κάνουν άδικο κόπο και ξοδεύουν χωρίς λόγο την ενέργειά τους. Έχουμε γνώση, έχουμε φωνή και κυρίως έχουμε ανθρώπινη κι επαγγελματική συνείδηση. Όπως στο παρελθόν έτσι και στο μέλλον, θα λέμε και θα στηρίζουμε την άποψη μας προς όλους. Ούτε πολιτικά ούτε οικονομικά συμφέροντα μπορούν να μας επηρεάσουν. Πόσο μάλλον συλλογικότητες, μουγκές κι ελεγχόμενες και (συνάδελφοι) που εξυπηρετούν μέσω αυτών μόνο τα προσωπικά τους συμφέροντα και που συνήθως δεν εκπροσωπούν κανέναν. Λόγω της άτυπης λειτουργίας του συντονιστικού οργάνου, που συστήσαμε από το 2013, οι αποφάσεις μας παίρνονται όχι απλά με πλειοψηφία αλλά κυριολεκτικά με ομοψυχία! Έχουμε την αντίληψη αλλά και την ευθύνη κι αποβάλλουμε από το όργανο αυτό, όποιον προσπαθεί να λειτουργήσει πέρα από τις αρχές μας και το συμφέρον των συναδέλφων μας.
ΤΑ Δ.Σ. ΤΩΝ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΗΣ Α.Μ.Θ.