Κτηνοτρόφοι: Η φάμπρικα των αετονύχηδων και των αεριτζήδων, οι επιλέξιμες εκτάσεις και η πυκνότητα βόσκησης

Ν. Δημόπουλος: «Πληγή» για τους κτηνοτρόφους της ΠΑΜΘ τα ιστορικά δικαιώματα και τα λίγα στρέμματα βοσκοτόπων

 

Στρεβλώσεις που έδιναν το δικαίωμα να ενεργοποιήσουν βοσκοτόπους, ακόμη σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν ζώα, αλλά και «ιστορικά δικαιώματα», συνιστούν αδικίες σε βάρος των κτηνοτρόφων της Περιφέρειας μας, οι οποίοι –ως γνωστόν- κατέθεσαν πρόσφατα τις ουσιαστικές προτάσεις για τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ.  Μάλιστα, οι «αετονύχηδες» και οι «αεριτζήδες» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή τους προς τον αρμόδιο υπουργό, φαίνεται πως υπάρχουν σε κάθε «γεωγραφική περιφέρεια» εκμεταλλευόμενοι άλλες περιφέρειες στις οποίες δήλωναν ότι κατέχουν εκτάσεις (ιδιωτικά βοσκοτόπια) προκειμένου – εφόσον «τίποτα δεν ελέγχονταν» – να καρπωθούν τις επιδοτήσεις.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος των Κτηνοτροφικών Συλλόγων ΑΜΘ κ. Νίκος Δημόπουλος.

 

ΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ Η «ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΒΟΣΚΗΣΗΣ»

Αναλυτικότερα ο κ. Δημόπουλος εξήγησε στην «Θ» ότι:

Είναι «κομπίνα» με την έννοια ότι έσκασε τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το 2020. Δημόσιοι βοσκότοποι είναι αυτοί που μας δίνει το κράτος. Εμείς δεν δηλώνουμε βοσκοτόπια όταν κάνουμε την δήλωση ΟΣΔΕ κάθε χρόνο (που είναι στην ουσία η φορολογική δήλωση του αγρότη, για να μπορέσεις να πάρεις τις επιδοτήσεις σου κλπ).

Υπάρχει τεχνική λύση. Αυτοί έχουν τις επιλέξιμες εκτάσεις και με τον νόμο του 2015 που τον ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα χωρίστηκε σε χωρικές ενότητες (γεωγραφικές περιφέρειες, διοικητικές περιφέρειες, εκτός από τα νησιά, που το καθένα πάει μόνο του σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση). Διαιρούν μέσα στις χωρικές ενότητες τα ζώα που υπάρχουν με τον επιλέξιμο βοσκότοπο (αυτόν που είναι  για επιδοτήσεις). Όταν γίνεται αυτή η διαίρεση, βγαίνει η πυκνότητα βόσκησης. Εμείς στην περιφέρειά μας έχουμε περίπου 3.15 ζωικές μονάδες το εκτάριο. Η ζωική μονάδα είναι μια ενήλικη αγελάδα πάνω από 24 μηνών ή ενήλικο πρόβατο ή γίδα άνω του 1 έτους και η αντιστοιχία είναι 1 προς 6. Δηλαδή κάποιος που έχει 600 γίδια, έχει 100 ζωικές μονάδες ή ένας που έχει 100 αγελάδες έχει 100 ζωικές μονάδες.  Αυτή είναι η μετάφραση. Άρα για εμάς είναι 3 περίπου στρέμματα, για κάθε ζωική μονάδα. Έχει άλλες περιοχές που έχουν μικρό ζωικό κεφάλαιο ή περισσότερες επιλέξιμες εκτάσεις (όπως η Κρήτη, η Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, η Ήπειρος κ.α). Όλες αυτές οι νότιες περιοχές έχουν πολύ καλύτερη πυκνότητα βόσκησης, που φτάνει περίπου στο 1 προς 1. Δηλαδή μια ζωική μονάδα το εκτάριο. Κάποιος που έχει δηλαδή 10 αγελάδες, εδώ παίρνει 30 στρέμματα και εκεί 100 στρέμματα.

 

ΤΟ ΛΟΓΙΚΟ – ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ – ΘΑ ΗΤΑΝ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ

Επιπλέον ο ίδιος, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι:

Όταν το 2015 ήρθε να υπολογίσει τα δικαιώματά μας (σ.σ. το κράτος) δεν πήγε απευθείας σε αναλογικό τρόπο γιατί πια με την ΚΑΠ του 2015 και μετά πληρώνεται ο βοσκότοπος (οι εκτάσεις και τα χωράφια) και όχι το ζώο… Η τεχνική λύση, δίνει εικονικό βοσκότοπο. Για παράδειγμα εγώ μπορεί να έχω πάρει βοσκότοπο στην Αλεξανδρούπολη ή το αντίθετο. Είναι καθαρά για να μπορέσεις να πάρεις επιδοτήσεις. Αυτό όμως πρακτικά δεν ισχύει. Εμείς όπου βόσκαμε, βόσκουμε και τώρα και δεν αλλάζει τίποτα. Ούτε σύνορα έχουμε. Αυτή η «κομπίνα» που έγινε, έπληξε την δική μας περιοχή, την Κεντρική Μακεδονία και κάποια νησιά, που έχουν μεγαλύτερο ζωικό κεφάλαιο σε σχέση με την έκτασή τους (όπως είναι και η Θάσος, που έχει 3.9 ζωικές μονάδες το εκτάριο). Το λογικό, που ζητάμε τώρα, θα ήταν να δοθούν αναλογικά. Κάτι που δεν δημιουργεί αδικίες και στρεβλώσεις, σε σχέση με αυτήν που υπάρχει τώρα. Πήγανε στο «ιστορικό» μοντέλο, δηλαδή είπαν: Τι έπαιρνες το 2014;  Εγώ μπορεί να έπαιρνα 10.000 ευρώ και ο άλλος με τα ίδια ζώα να έπαιρνε 5000. Διαιρούσαν τα δικαιώματα που είχες το 2014 με τα στρέμματά τους και έβγαζαν την μοναδιαία αξία, η οποία συγκρίνονταν με τον μέσο όρο που παίρνει ο βοσκότοπος και έκαναν σύγκλιση σε πέντε χρόνια – πέντε ίσα βήματα. Αυτή είναι η σύγκλιση. Αυτό το «ιστορικό μοντέλο» παράλληλα με το πρόβλημα που έχουμε εδώ με τους βοσκοτόπους, όταν διαιρέσεις τις 10000 ευρώ για παράδειγμα με τα 100 στρέμματα και σε μια άλλη περιοχή 10.000 ευρώ με τα ίδια ζώα, με τα 200 στρέμματα, φυσικά η μοναδιαία σου αξία είναι πολύ διαφορετική. Αυτή η διαφορά δημιούργησε διαφορετικές συγκλίσεις και δημιούργησε αυτήν την διαφορά όπου με τα ίδια ζώα εδώ παίρνεις πολύ λιγότερα χρήματα γιατί είχες άλλα ιστορικά δικαιώματα (που είναι στρεβλό να βλέπεις τι έπαιρνε κάποιος το 2015, ενώ μετά το 2015 μπορεί να μην είχε καθόλου ζώα). Άρα στην ουσία σου λέει ότι «εσύ που έπαιρνες συνεχίζεις να παίρνεις και μέχρι 30% σου κόβω το ανώτερο και εσύ που έχεις ζώα και μπορεί να τα έχεις διπλάσια ή τριπλάσια, δεν παίρνεις μια δεκάρα παραπάνω».

ΕΤΣΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η «ΦΑΜΠΡΙΚΑ» ΤΩΝ «ΑΕΤΟΝΥΧΗΔΩΝ» ΚΑΙ ΤΩΝ «ΑΕΡΙΤΖΗΔΩΝ»

Αναφορικά με τους «αετονύχηδες» και τους «αεριτζήδες» όπως χαρακτηρίζουν κάποιους, οι κτηνοτρόφοι της ΠΑΜΘ, ο κ. Δημόπουλος υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι:

Για να πάρεις δημόσιο βοσκότοπο πρέπει να έχεις ζώα (και δεν υπάρχει κάτι διαφορετικό σε καμία περιφέρεια, υπάρχουν και εδώ και έχουμε και μια συγκεκριμένη περίπτωση που θα σας μεταφέρω). Εμείς εδώ επάνω δεν έχουμε ιδιωτικά βοσκοτόπια, όπως η Κρήτη για παράδειγμα που έχει πάρα πολλά. Μπορείς όμως να δηλώσεις μια έκταση σαν ιδιωτικό βοσκότοπο. Για να την δηλώσεις όμως, πρέπει να φαίνεται στο Ε9 σου. Όταν θέλεις να δείξεις ότι νοικιάζεις μια έκταση, λες ότι «νοίκιασα από τον κ. Δημόπουλο Χ στρέμματα», κάνεις ένα ενοικιαστήριο, το δίνεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και μέχρι τώρα δεν έλεγχαν σχεδόν τίποτα.  Αν ήταν 1000 στρέμματα για παράδειγμα, επί 25€ το στρέμμα (ο μέσος όρος για αυτόν που παίρνει από το εθνικό απόθεμα) θα ήταν 25.000€. Αποδείχθηκε όμως ότι πολλοί από αυτούς δεν είχαν ιδιοκτησίες. Δηλαδή πήγαινες, έβλεπες στο σύστημα μια περιοχή, την δήλωνες ως βοσκότοπο, έλεγες ότι έκανα ενοικιαστήριο με τον «Νίκο Δημόπουλο» (αλλά δεν υπήρχε Νίκος Δημόπουλος) και ήταν εικονικό, το κατέθετες και αφού δεν το έλεγχε κανείς, έπαιρνες την έκταση και μάλιστα δεν χρειάζονταν να έχεις και ζωικό κεφάλαιο, γιατί ο κανονισμός από την ΕΕ έλεγε ότι μπορείς να ενεργοποιήσεις βοσκότοπο και χωρίς ζωικό κεφάλαιο. Αυτό δημιούργησε μια «φάμπρικα» και μάλιστα κάποιοι την πληροφόρηση για αυτές τις εκτάσεις, την είχαν μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ή από τα ΚΥΔ (εκεί που κάνουμε τις δηλώσεις ΟΣΔΕ). Αυτοί μπορούσαν να μπουν στο σύστημα τις τελευταίες ημέρες και να δουν τι δεν έχει δηλωθεί – γιατί αν έχει δηλωθεί κάτι, μπαίνεις σε πρόσκρουση με αυτόν που το έχει δηλώσει πρώτος – και το δήλωναν. Μιλάμε για τεράστια ποσά και για αυτό φέτος, αν ακούσατε, κόπηκε ένα μεγάλο μέρος των επιδοτήσεων που θα πληρωθεί αργότερα, διότι ήταν τόσες πολλές οι αιτήσεις για να πάρουν από το εθνικό απόθεμα, που δεν έφτανε η παρακράτηση που μας έκαναν τώρα και κράτησαν περισσότερα λεφτά. Μου μετέφεραν χαρακτηριστικά ότι υπήρχε άνθρωπος – κάτοικος Αθήνας, που έμενε στην Αγία Παρασκευή και στην Κρήτη και είχαν δηλώσει στην… Κομοτηνή, δύο τεράστια κομμάτια εκτάσεων. Δεν είναι κτηνοτρόφοι. Είναι άνθρωποι που βρήκαν μια «τρύπα» στο σύστημα και στον κανονισμό…

 

ΔΥΟ ΟΙ ΣΤΡΕΒΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΜΘ – ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι:

Αυτό το πράγμα πρέπει να τελειώσει. Δεν μπορεί επειδή το…1821 ο παππούς σου είχε γίδια και έπαιρνε λεφτά, να παίρνεις και εσύ σήμερα. Δεν έχει λογική. Διότι για να πάρει ο καινούριος ή ο νεοεισερχόμενος, θα πρέπει κάποιος να χάσει. Το «πακέτο» είναι συγκεκριμένο. Είναι μια πίτα που μοιράζεται. Και έπειτα είναι και θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού. Υπήρχε περίπτωση που ενεργοποιούσε δικαιώματα 80.000 ευρώ, με 6 ζωικές μονάδες (με 6 αγελάδες) γιατί κάποτε είχε ζώα, τα πούλησε, το 2015 είχε 6 ζώα και τα ιστορικά του δικαιώματα υπολογίστηκαν με τις 6 ζωικές μονάδες… Εν ολίγοις, το ότι ο άλλος που παίρνει πολλά ή λίγα, μόνο «κομπίνα» δεν είναι. Είναι υπολογισμός που έγινε βάσει ενός μαθηματικού τύπου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ιστορικά δικαιώματα και με την διαίρεση με τα στρέμματα που παίρνει ο καθένας. Οι στρεβλώσεις για εμάς είναι δύο. Η μία αφορά στα ιστορικά δικαιώματα και η δεύτερη με τα λίγα στρέμματα βοσκοτόπων. Αυτό γίνεται στην ουσία και αυτοί που παίρνουν τα πολλά «ιστορικά» είναι λίγοι. Όμως πολλοί από αυτούς είναι σε πόστα (συνδικαλιστές, συνεταιριστές κ.ο.κ.) και επειδή ήταν μέσα στα πράγματα, γνώριζαν κάποια πράγματα και εκμεταλλεύθηκαν καταστάσεις.