«Κύκνειο άσμα» για το Παζάρι της Ξάνθης – «Πεθαμένες» και οι λαϊκές του Νομού μας

Στα «τελευταία» του το αλλοτινό Σαββατιάτικο «στολίδι» της πόλης, που έσφυζε ακόμη και με επισκέπτες από την Βόρεια Ελλάδα

Θ. Γιαγκόπουλος και Θ. Κουρτσοπέδης, μιλούν στην «Θ»

Πνέει τα… λοίσθια το Παζάρι Ξάνθης, το οποίο κάποτε αποτελούσε έναν Σαββατιάτικο «πόλο έλξης» επισκεπτών από όλη την Βόρεια Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι κάποιοι από τους πωλητές και τους παραγωγούς, παραμένουν στους… πάγκους τους, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν σταματήσει να «στήνουν», αφού σε καμία – πλέον – από τις λαϊκές του Νομού Ξάνθης δεν βλέπουν ούτε «μεροκάματο».

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος των  πωλητών οπωροκηπευτικών και φρούτων κ. Θεολόγης Γιαγκόπουλος και ο πρόεδρος των μικροπωλητών λαϊκών αγορών Ν. Ξάνθης κ. Θεολόγης Κουρτσοπέδης.

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ…ΚΑΠΟΤΕ

Αναλυτικότερα ο κ. Γιαγκόπουλος, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Αφενός ο Χειμώνας ήταν λίγο βαρύς και αφετέρου είναι όλα ακριβά. Έτσι ο κόσμος, δεν έχει χρήματα για να έρθει. Είναι ένας φαύλος κύκλος. Σίγουρα στο παζάρι θα τα βρεις πιο φθηνά, αλλά ο κόσμος δεν έχει. Θα κοιτάξει το ρεύμα και μετά όλα τα υπόλοιπα. Η κίνηση είναι υποτονική, ειδικά αυτό το διάστημα (τον Μάρτιο) που όλοι περιμέναμε να «ανέβουμε» λίγο. Δεν είναι καν αυτή της περασμένης χρονιάς, που υπήρχε και ο covid. Είναι χειρότερα από πέρυσι. Ποιος να κατέβει στο Πορτο – Λάγος για παράδειγμα με 2.20€ στην τιμή της βενζίνης, για να κάνει την βόλτα του και να ψωνίσει; Και εμείς, φορτώνουμε πλέον λίγα πράγματα. Δεν έχει σε κανένα παζάρι κίνηση. Φοβούνται και από τον…πόλεμο. Θα δούμε τι θα γίνει. Γενικά, τις γιορτές ήμασταν λίγο καλύτερα. Το παλεύαμε γιατί αν «έπεφτε» ένα παζάρι, σε «σήκωνε» το άλλο. Είχαμε μια ισορροπία. Τώρα, με την ξαφνική ακρίβεια που ήρθε (από την άνοδο του ρεύματος), ποιος θα κατέβει; Εμείς έχουμε να κάνουμε με λαϊκό κόσμο, με τα μεσαία στρώματα, που δεινοπαθούν. Έχουμε κατεβάσει στο μισό τις ποσότητες που παίρνουμε. Πηγαίνουμε – πλέον –μια φορά την εβδομάδα (αντί για δύο) στην Θεσσαλονίκη, γιατί σκεφτόμαστε και την διαδρομή. Διπλασιάστηκαν και εκείνα τα έξοδα. Αν έρθετε το Σάββατο, μετά τις 12 (που άλλες μέρες ήταν στα καλύτερά του το παζάρι) βλέπετε ότι κατεβαίνουν οι γνωστές πελάτισσες και μετά… όποιος κατεβάσει την τιμή στο κόστος, ίσως να κινηθεί για να βγάλει τα έξοδα που έκανε αυτός πριν. Για παράδειγμα, την φράουλα δεν μπορείς να την κρατήσεις πάνω από 2-3 μέρες. Άρα, σκέφτεσαι ότι θα την βάλεις στο κόστος και από το να χάσεις 1 ευρώ, είναι καλύτερα να χάσεις 0,20€. Δεν έχει καμία σχέση με το παζάρι που γνωρίζαμε. Τελείωσε. Πεθαίνει.

ΤΟ ΠΑΖΑΡΙ… ΠΕΘΑΝΕ

Από την πλευρά του ο κ. Κουρτσοπέδης, επισήμανε ότι:

Το παζάρι πέθανε σε όλα τα χωριά. Δεν μπορούμε να βγούμε. Προσωπικά, άρχισα να μην πηγαίνω, αφού δεν κάνουμε τίποτα. Πετρέλαια κλπ είναι όλα ανεβασμένα και με τις ρυθμίσεις που έχουμε κάνει παντού, δεν προλαβαίνουμε να πληρώνουμε ρυθμίσεις. Διέλυσε το παζάρι. Δεν υπάρχει πια. Είτε ανοίγεις είτε δεν ανοίγεις για να πάρεις 50-80-100 ευρώ με το ζόρι, δεν έχει νόημα. Είναι «άχρηστο». Ένας – ένας φεύγει. Όλοι φεύγουν έξω (Ολλανδία, Γερμανία κλπ). Τα παρατάνε. Αν παρατηρήσετε, θα δείτε ότι στο Παζάρι Ξάνθης, τα μισά μέρη είναι κενά. Κάποτε ήταν Παζάρι. Τώρα τελείωσε. Από την πανδημία και μετά, που διέλυσαν το παζάρι και κανείς (ούτε το κράτος, ούτε οι δήμοι) δεν πρόσφεραν τίποτα. Κατά αρχήν δεν υπάρχει άνθρωπος για να έρθει στην λαϊκή αγορά. Έχει τόσα κενά μέρη και δεν υπάρχει άνθρωπος να μπει. Ούτε οι παραγωγοί, ούτε κανένας. Οι μισοί παραγωγοί είναι ξένοι. Λίγοι είναι οι Ξανθιώτες. Έχουν αρχίσει και τους παρατούν τους πάγκους. Χρωστάς Εφορία, ΕΦΚΑ κλπ, ενώ έχεις και έξοδα σε πετρέλαια κλπ. Πώς να βγεις; Εδώ τα μαγαζιά δεν πηγαίνουν καλά. Και άνθρωποι που έβαλαν τα παιδιά τους να κάνουν ένα μαγαζί, το έκλεισαν. Από το Εύλαλο και τα Κιμμέρια, έφυγαν όλοι. Δεν έχουν μείνει άνδρες. Βγαίνουν ο ι γυναίκες, αν μπορούν να οδηγήσουν, μέχρι να τελειώσουν τα εμπορέυματα που πήραν οι άνδρες τους και μετά…τέλος. Δεν ξαναστρώνει με τίποτα το Παζάρι. Ακόμη και αν περάσουν 5 και 10 χρόνια – με αυτά που έβγαλε ο κ. Γεωργιάδης – πλέον στα πολυκαταστήματα βρίσκεις τα πάντα. Είναι σούπερ μάρκετ ή εμπορικά κέντρα; Ας μας το πουν για να το ξέρουμε. Έχουν τα πάντα, ενώ εμάς δεν μας αφήνουν να βάλουμε τίποτα παραπάνω από αυτό που λέει η άδειά μας. Πως θα τους ανταγωνιστούμε όλους αυτούς και ειδικά όταν οι μισοί δικοί μας, πηγαίνουν και αγοράζουν από τους Κινέζουν. Τελείωσε το Παζάρι. Σας ρωτώ απλά, υπάρχει βιοτεχνία – εργοστάσιο σήμερα στην Ξάνθη; Πόσα είχαμε κάποτε, που έφτιαξαν νοικοκυραίοι, αλλά «έσβησαν»; Πόσοι άλλοι επί της οδού 28ης Οκτωβρίου, έκλεισαν τα μαγαζιά τους; Είναι δύσκολα. Το παζάρι έχει σβήσει και όποιος πει ότι μπορεί να βγάλει μεροκάματο στο παζάρι, ας έρθει να μου το πει. Θα του χαρίσω το αυτοκίνητο και τα εμπορεύματα για να βγει και αν αντέξει πάνω από ένα μήνα, εγώ θα…κρεμαστώ στο ρολόι της πλατείας.