Κυνοκομείο Ξάνθης: Πέντε χρόνια στο «πρόγραμμα» Δημαρχόπουλου και ακόμη έρχεται!

Θα ξεκινήσει η λειτουργία του ή θα έχει την «τύχη» του… κολυμβητηρίου;

Ν. Ανταμπούφης, Φ. Χασάνογλου και Ανν. Ζαφειριάδου μιλούν στην «Θ»

 

Όχι ένα, όχι δύο αλλά…πέντε χρόνια τώρα (για να μην αναφέρουμε περισσότερα, αφού το θέμα είχε συζητηθεί από την περασμένη Δημοτική Αρχή) «ακούει» η κοινωνία της Ξάνθης για το περιβόητο κυνοκομείο και την «λύση» στην «κρίση» με τα αδέσποτα, που σε όλο τον νομό φτάνουν πλέον τις 5000!

Και αν τα χρόνια καθυστέρησης είναι τουλάχιστον πέντε,  πολλαπλάσιες είναι οι φορές τις οποίες η «Θ» ασχολήθηκε με το θέμα του κυνοκομείου, αναδεικνύοντας παράλληλα όλες τις πτυχές αλλά και την σημαντικότητα της δημιουργίας του, χωρίς ωστόσο να παύει να επισημαίνει ότι ένα κτίριο δεν αρκεί για να δώσει λύση στο μεγάλο πρόβλημα των αδέσποτων νααυξάνεται ραγδαία, καθώς και ότι μόνο λύση δεν είναι τα «ημίμετρα» (από τις καταγγελίες που έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας για αδέσποτα ζώα που εγκαταλείπονται σε μεγάλα υψόμετρα προκειμένου να φύγουν από την πόλη της Ξάνθης).

Τον «φάκελο» κυνοκομείο λοιπόν, ανοίγει σήμερα για άλλη μια φορά η «Θ», καθώς η σύμβαση μεταξύ του Δήμου Ξάνθης και της αναδόχου εταιρίας υπεγράφη τον Ιούλιο του 2018 και μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι το εγχείρημα «ξεκλειδώνει» λίγο πριν τις «κάλπες».

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύει το παρόν ρεπορτάζ στο οποίο μιλούν ο Επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκος Ανταμπούφης, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. ΦερντούνΧασάνογλου αλλά και η πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Αδεσποτούλια Ξάνθης» κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου η οποία και εξηγεί για να γίνει κατανοητό εν ολίγοις ότι «τέσσερα ντουβάρια» ακόμη και αν γίνουν δεν θα μπορέσουν να δώσουν λύση στο πρόβλημα, ενώ ο νόμος είναι σαφής και υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν από διαχείριση αδέσποτων, αλλά δυστυχώς δεν «ακούγονται».

«ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟΝ ΕΡΧΟΜΕΝΟ ΜΑΡΤΙΟ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ»

Ειδικότερα ο κ. Χασάνογλου αναφέρει στην «Θ» ότι «εδώ και τόσα χρόνια ακούγεται το θέμα του κυνοκομείου. Το ξεκίνημα όμως, οριστικά, έγινε μετά από τις προσπάθειες από όταν αναλάβαμε ως Δημοτική Αρχή. Εκεί ξεκίνησε το θέμα και προχώρησε η διαδικασία. Προσπαθήσαμε να το εντάξουμε σε διάφορα προγράμματα, επί 2-2.5 χρόνια αλλά δυστυχώς δεν τα καταφέραμε. Εδώ και ενάμιση χρόνο, βλέποντας ότι υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα και ότι η πόλη μας έχει ανάγκη το συγκεκριμένο κυνοκομείο, πήραμε την απόφαση για να γίνει με χρήματα του δήμου, όπως και έγινε. Έχει προχωρήσει η διαδικασία και πιστεύω κατά τον Μάρτιο να παραδοθεί προς χρήση. Να τελειώσουν οι εργασίες και από εκεί και πέρα να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για να μπορέσουμε να φιλοξενήσει τα αδέσποτα. Η ανέγερση έχει προχωρήσει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και για αυτό ευελπιστώ ότι μέσα στον Μάρτιο θα έχουμε την τελική φάση της υποδομής. Θα ολοκληρωθεί το κτίριο και μετά και τις διαδικασίες, θα ξεκινήσει η λειτουργία του. Θα έχει κτηνίατρο, μαγειρεία κλπ. Αποτελείται από τρεις πτέρυγες και είναι ένα πολύ σύγχρονο κυνοκομείο, με ευρωπαϊκές προδιαγραφές. Πιστεύω ότι το θέμα είναι λυμένο. Όταν έχεις φτάσει στο 80% σημαίνει ότι έχει μείνει ένα 20% των διαδικασιών για να το παραδώσουμε».

Αναφορικά με το κόστος, ο ίδιος επισημαίνει ότι «ανέρχεται περίπου σε 380.000 ευρώ. Είχαμε βάλει στην αρχή περισσότερα, αλλά στον διαγωνισμό έγιναν εκπτώσεις. Κάποιοι έλεγαν ότι ήταν πολλά τα χρήματα των 700-800 χιλιάδων ευρώ, αλλά είχαμε πει πως όταν θα γίνει ο διαγωνισμός θα υπάρξει έκπτωση. Έτσι και έγινε για αυτό έφτασε περίπου στις 380.000. Πιστεύω ότι τον Μάρτιο θα τελειώσει το θέμα των υποδομών και όλο το υπόλοιπο, διαδικαστικό κομμάτι, δεν θα μας πάρει πολύ χρόνο. Δεν έγινε για λόγους προεκλογικούς βέβαια, αλλά πιστεύω ότι πριν τις εκλογές θα λειτουργήσει το κυνοκομείο. Εξ αρχής αυτό ήταν και προσωπικά για εμένα ως αντιδήμαρχο αλλά και στοίχημα του δήμου και του δημάρχου. Μόλις ανέλαβα ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, το πρώτο που έκανα ήταν να προσπαθήσω να εντάξω το κυνοκομείο σε κάποιο πρόγραμμα. Ωστόσο είχαμε απορριπτικές, αλλά δεν το αφήσαμε έτσι. Βλέποντας ότι με προγράμματα δεν μπορεί να γίνει, μπήκαμε αμέσως στην διαδικασία να βάλουμε χρήματα του δήμου και να ξεκινήσουμε το έργο αυτό, επειδή η πόλη μας το έχει πραγματικά ανάγκη. Αναγκαστήκαμε και το ξεκινήσαμε, χωρίς καθυστέρηση, πέραν του ότι ο χρόνος μας έφερε σε αυτό το σημείο. Το να γίνει λίγο πριν τις εκλογές. Κάποιοι μπορεί να το θεωρήσουν «προεκλογικό» αλλά για εμάς ως δημοτική αρχή δεν είναι έτσι. Ο σκοπός είναι να δώσουμε λύση στα προβλήματα της κοινωνίας και να λύσουμε τα βασικά θέματά της. Και το κολυμβητήριο για παράδειγμα, αν παραδοθεί και αυτό πριν τις εκλογές, για εμένα θα είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Επίσης κάτι ακόμη πολύ σημαντικό που θα δώσει μια ανάσα στο κέντρο της πόλης μας είναι οι υπόγειοι κάδοι που έχουν δρομολογηθεί και η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο υπογραφής της σύμβασης….»

«ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΕΜΦΑΝΙΣΘΕΙ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2014»

Από την πλευρά του ο κ. Ανταμπούφης επισημαίνει στην «Θ» ότι «τώρα που διανύουμε τον τελευταίο χρόνο της τωρινής Δημοτικής Αρχής, έχω αρχίσει και δημιουργώ την εντύπωση ότι στρατηγικός στόχος του κ. Δημάρχου είναι να επανεμφανισθεί στις εκλογές του Μαίου με το ίδιο ακριβώς πρόγραμμα που είχε και το 2014.

Για αυτό λοιπόν τον λόγο ενδεχομένως να μην πράττει τίποτε από όσα υποσχέθηκε, έτσι ώστε στην επόμενη θητεία που ευελπιστεί να διοικήσει τον δήμο μας, να ολοκληρώσει με άνεση χρόνου το θεόπνευστο έργο του. Στα σοβαρά όμως τώρα, πρέπει να πούμε πως εκείνο που μπορούμε να διαπιστώσουμε τέσσερις μήνες πριν την πραγματοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι ότι η επικοινωνιακοί σχεδιασμοί σχετικά με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων στον Δήμο Ξάνθης, μέρος του οποίου είναι το κυνοκομείο, βρίσκεται εκεί από όπου ξεκινήσαμε. Γνωρίζαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια τις υποσχέσεις και τα ποσά της τάξεως των 700-800 χιλιάδων ευρώ και τα μεγαλεπίβολα σχέδια, δεν ξεχνάμε την επανειλημμένη καταχώρηση των δήθεν έργων στα τεχνικά προγράμματα όλων των προηγούμενων ετών έτσι ώστε (με την γνωστή τακτική) να γεμίζουμε έργα ίδια κάθε χρόνο και τα οποία ανακυκλώνονται χωρίς ποτέ να πραγματοποιούνται και φτάνουμε τώρα με την παραδοχή και την δήλωση του αρμόδιου αντιδημάρχου, να ομολογείται από την μια μεριά η αδυναμία πέντε χρόνων (η ανικανότητα θα έλεγα εγώ) να ενταχθεί σε κάποιου είδους πρόγραμμα αυτή η δραστηριότητα, η ανικανότητα να υλοποιηθεί ένα επανειλημμένα εξαγγελθέν έργο αλλά και η μεγάλη έκπτωση και στους προϋπολογισμούς.

Να δούμε τι είναι αυτό που ετοιμάζουν με 40-50% του προϋπολογισμού που άλλες φορές προϋπολόγιζαν για το κυνοκομείο, να δούμε τι σημαίνει ότι αυτήν την στιγμή είναι έτοιμο το 80% του…40% των όσων σχεδιάζαν και να ξανατονίσουμε άλλη μια φορά ότι το μεγάλο και ευρύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με τα αδέσποτα στον Δήμο Ξάνθης και ιδιαίτερα στην πόλη της Ξάνθης, είναι κάτι που δεν μπορεί να λυθεί με τέτοιου είδους προχειροδουλειές και με τέτοιου είδους κατασκευές «σκηνικών» για να «στηθεί» άλλο ένα ευχάριστο γεγονός που θα υποδεικνύει το «κατόπιν ενεργειών μου» του κ. Δημάρχου».

«350.000 ΕΥΡΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ ΓΙΑ…ΤΗΝ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ»

«Με λίγα λόγια θα έλεγα ότι είναι πολλά τα 350.000 του τωρινού προϋπολογισμού με τον οποίο θέλουν να ολοκληρώσουν το έργο για το κυνοκομείο του Δήμου Ξάνθης, για να χρησιμοποιηθούν για την προεκλογική εκστρατεία, για πέντε φωτογραφίες, για δύο πανηγυρισμούς. Έχω την εντύπωση ότι για άλλη μια φορά ένα πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα εξευτελίζεται με βάση την προχειρότητα με την οποία προσπαθεί να υλοποιηθεί, με βάση την ανακολουθία λόγων και έργων και νομίζω ότι και οι συμπολίτες μας έχουν βαρεθεί να ακούν από όλους μας τα ίδια» συνέχιζε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «εγώ θα ήθελα να απολογηθώ σε αυτό το σημείο, λέγοντας ότι δεν μπορεί κανείς παρά να επαναλαμβάνει και να αναδεικνύει αυτές τις ανεπάρκειες γιατί φαίνεται πως η Δημοτική Αρχή μας, τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα, ζει σε ένα παράλληλο σύμπαν. Δεν έχω να πω κάτι άλλο. Να βγούμε και να μιλήσουμε για το έργο και μακάρι να μπορέσουμε να τοποθετηθούμε επί κάποιου συγκεκριμένου ζητήματος μιας και από την αρχή του 2019 αντιμετωπίζουμε ένα επικοινωνιακό «μπαράζ» υλοποιήσεων έργων για τα οποία υπογραφές βλέπουμε, φωτογραφίες βλέπουμε, αλλά…φως στον ορίζοντα δεν βλέπουμε».

«ΠΕΝΤΕ…ΝΤΟΥΒΑΡΙΑ ΔΕΝ ΛΥΝΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΑΔΕΣΠΟΤΑ»

«Ο νόμος υποχρεώνει τον δήμο να έχει κυνοκομείο, περίθαλψη, κτηνίατρο και ο δήμος μέχρι τώρα δεν έχει κάνει τίποτα. Πολύ φοβάμαι ότι σε 1-2 χρόνια οι επιθέσεις των ζώων στον δρόμο θα είναι άνευ προηγουμένου. Το πιστεύω αυτό που σας λέω. Το να γίνει ένα κυνοκομείο σαράντα θέσεων και να έχουν ξοδευτεί τόσα χρήματα, ακόμη και αυτό είναι απαραίτητο. Όμως δεν φτάνουν τα «πέντε ντουβάρια» που θα είναι εκεί για να «στοιβιάσουν» τα σκυλιά, γιατί γενικότερα τα κυνοκομεία στην Ελλάδα έχουν μεγάλο πρόβλημα γιατί φτιάχνουν έναν χώρο και δεν επανδρώνεται σωστά. Δεν υπάρχουν υπεύθυνοι (εκπαιδευμένοι σαν κυνοκόμοι) άνθρωποι, αλλά ούτε κτηνίατροι. Από την άλλη, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πως όλα αυτά τα μυαλά του δήμου, δεν αντιλαμβάνονται και ενώ πληρώνουν 80-100.000 τον χρόνο για στείρωση και δεν παίρνουν έναν μόνιμο κτηνίατρο να υπάρχει κάπου. Όλα αυτά είναι απλά πράγματα που μπορούν να λυθούν από ανθρώπους που γνωρίζουν. Απλά δεν κατέχουν και δεν μιλούν με αυτούς που πρέπει να μιλήσουν για να λύσουν το θέμα» αναφέρει από την δική της πλευρά η κ. Άννα – Μαρία Ζαφειριάδου, σημειώνοντας με έμφαση ότι «το θέμα «καίει». Η Ξάνθη, μαζί με τους περιφερειακούς δήμους υπολογίζεται στα 5000 αδέσποτα. Προσωπικά είμαι ιδιώτης και έχω 120 ζώα και αυτοί έχουν κάνει θέμα πέντε ετών, για να κάνουν χώρους για 40. Εξηγήστε το. Ας έρθει κάποιος να συζητήσει μαζί μου και ας μου το εξηγήσει. Φυσικά και οι εγκαταστάσεις αυτές δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Το πρόβλημα μπορεί να βελτιωθεί και να αλλάξουν πολλά πράγματα γιατί υπάρχουν οι νόμοι, υπάρχει το «υπόβαθρο», υπάρχει η λογική, απλά είναι…άσχετοι. Δεν μπορείς να βάλεις έναν άνθρωπο που δεν ξέρει να διαχειριστεί τα σκυλιά να διαχειρίζεται τα αδέσποτα. Το πρόβλημα είναι ότι αν εγώ δεν ακούσω τον νόμο, θα με πάνε στην φυλακή. Αυτοί που εδώ και χρόνια δεν ακούν τον νόμο που είναι συγκεκριμένος, είναι έξω και μας…διοικούν. Θεωρώ ότι το νέο κυνοκομείο είναι ένα έργο που πρέπει να γίνει, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της Ξάνθης. Με 5000 αδέσποτα, λέμε ότι το κυνοκομείο των 40 θέσεων θα λύσει το πρόβλημα; Όποιος σκέφτεται ότι θα υπάρχει ένα κυνοκομείο με πρότυπα εξωτερικού, να μαζεύει τα αδέσποτα, να τρέχουν σε πράσινα λιβάδια και να έχουν γιατρούς, αυτό δεν ισχύει. Και αυτό δεν το λέω εγώ ως «κακιά» και «μη αντικειμενική» απέναντί τους. Θα ήθελα πραγματικά να γίνει δουλειά, γιατί μπορεί να γίνει. Το λέω γιατί αυτό είναι το δείγμα της Ελλάδας και των κυνοκομείων. Για τις δε συνθήκες στο ήδη υπάρχον κυνοκομείο, ας μην συζητήσουμε καλύτερα. Δεν έχουν ιδέα από διαχείριση ζώων. Η διαχείριση ζώων δεν γίνεται με άσχετους εξάμηνους εργάτες, ούτε με έναν μόνιμο εργάτη. Θέλει άτομα που να γνωρίζουν».