Λ. Σερραίος: Δεν θηρεύουμε αγριογούρουνο μέσα στο Κοτζά Ορμάν, ούτε σκοτώνουμε ποτέ λύκο!

Με αφορμή την χθεσινή σύσκεψη του ΣΟΠΠ και τις επιθέσεις άγριων ζώων

Το «άσυλο» των αγριόχοιρων στον Νέστο, οι ζημιές σε γεωργούς και κυνηγούς και η ευθύνη της πολιτείας για την επίλυση των προβλημάτων

Η αντιμετώπιση κινδύνων από επιθέσεις άγριων  ζώων, με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση επίθεσης λύκου στη Σταυρούπολη, αλλά και τους κίνδυνους από  τα αγριογούρουνα, ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου της Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όπου συμμετείχε και επιστημονικός συνεργάτης εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας των Κυνηγετικών Συλλόγων και κατ΄ επέκταση του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης.

Το συμβαίνει όμως σήμερα, με τους αγριόχοιρους στο δάσος του Κοτζά Ορμάν αλλά και με τα περιστατικά των λύκων που έκαναν την εμφάνισή τους ακόμη και στην πεδινή περιοχή του Νομού Ξάνθης; Τι μέτρα θα πρέπει να ληφθούν, για τα προβλήματα που δημιουργούνται τόσο σε αγρότες όσο και σε κυνηγούς;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω δίνει μέσα από την «Θ» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Λοϊζος Σερραίος, ο οποίος αφενός χαρακτηρίζει «άσυλο» την προστατευόμενη περιοχή του Νέστου όπου βρίσκουν καταφύγιο οι αγριόχοιροι και αφετέρου ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θηρευθεί ο λύκος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι αρμόδια για την επίλυση των προβλημάτων (γεωργών που χάνουν τα σπαρτά τους και κυνηγών που χάνουν τα σκυλιά τους, αντίστοιχα) είναι η πολιτεία.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ – ΔΕΝ ΘΗΡΕΥΕΤΑΙ ΕΚΕΙ ΤΟ ΑΓΡΙΟΓΟΥΡΟΥΝΟ – ΒΓΑΙΝΟΥΝ, ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΣΠΑΡΤΑ ΚΑΙ ΞΑΝΑΜΠΑΙΝΟΥΝ

Αναλυτικότερα ο κ. Σερραίος, αναφορικά με τα όσα συμβαίνουν στην περιοχή του Κοτζά Ορμάν με τους αγριόχοιρους,  εξηγεί ότι:

Ο,τι ίσχυε εδώ και χρόνια, ισχύει και τώρα. Τα αγριογούρουνα συνεχίζουν και βγαίνουν και προκαλούν καταστροφές στους γεωργούς. Δεν έχει αλλάξει αυτό. Όλη αυτή η περιοχή του Νέστου, ανήκει στην Natura. Άρα είναι ένα καταφύγιο προστατευόμενο και εκεί δεν μπορεί να θηρευθεί το αγριογούρουνο. Έξω από εκεί θηρεύεται. Όμως οι αγριόχοιροι εκεί έχουν «άσυλο». Βγαίνουν, τρώνε τα σπαρτά των γεωργών και ξαναμπαίνουν μέσα. Αυτό συμβαίνει εδώ και χρόνια. Εμείς έχουμε δεχθεί παράπονα και πιέσεις από τους γεωργούς και μάλιστα, μέσα από κάποιες συζητήσεις που κάναμε στα χωριά, τους κατευθύναμε να αποταθούν στην πολιτεία (στην Περιφέρεια, στην Αντιπεριφέρεια, στους Δήμους) καθώς θεωρούμε ότι αυτοί μπορούν να προχωρήσουν το θέμα αυτό, καλύτερα από ο,τι κάποιος σύλλογος. Βέβαια, εμείς θα είμαστε αρωγοί σε όλη αυτήν την προσπάθεια. Συμμετείχαμε μάλιστα και σε κάποιες συζητήσεις στον Δήμο Τοπείρου. Βέβαια, τώρα με την αφρικανική πανώλη, έχω την εντύπωση ότι μπορεί ο Δασάρχης – αλλά ΜΟΝΟΝ για την αφρικανική πανώλη – να φτιάξει συνεργεία και με την επίβλεψη του Δασαρχείου να γίνει εκδίωξη. Αυτά όμως είναι ημίμετρα. Δεν είναι μέτρα. Αυτό θα το λύσει η πολιτεία και όχι εμείς.

ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΝΑ ΘΗΡΕΥΣΕΙΣ ΛΥΚΟ – ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟ ΕΙΔΟΣ – ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΖΗΜΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΝΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Σε ο,τι αφορά στους λύκους – που έκαναν την εμφάνισή τους και στην πεδινή περιοχή, όπως προαναφέραμε – ο κ. Σερραίος σημείωσε ότι:

Ξεκινάμε πάντα με βασικές αρχές. Μιλάμε πάλι για ένα προστατευόμενο είδος. Απαγορεύεται να θηρεύσεις λύκο. Είναι ξεκάθαρο και άρα εμείς ως κυνηγοί δεν μπαίνουμε σε αυτήν την διαδικασία. Γίνονται ζημιές και καταγράφουμε όλα τα συμβάντα που απασχολούν τους κυνηγούς (τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ότι οι λύκοι κατασπαράζουν κυνηγόσκυλα) και τα δίνουμε στην διάθεση της Ομοσπονδίας με ημερομηνίες, φωτογραφίες, τηλέφωνα κλπ. Όλα αυτά όμως, είναι θέματα της πολιτείας. Είναι αποφάσεις της πολιτείας. Είναι πάρα πολλά τα κυνηγόσκυλα και τα τσομπανόσκυλα, όπου οι λύκοι τους προκαλούν ζημιές (δεν μπορώ να καταλάβω για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό και αν αποτελούν εύκολη «λεία»), πάντως το θέμα είναι ότι εμείς έχουμε καταγράψει στην δική μας περιοχή, πάρα πολλές τέτοιες ζημιές. Ανεβάζουμε  φωτογραφίες, εφιστούμε την προσοχή, αλλά μέχρι εκεί! Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Συλλέγουμε όλα αυτά τα στοιχεία έτσι ώστε όταν ανοίξει κάποια συζήτηση για αυτό το θέμα, να έχουμε στοιχεία και να μιλούμε βάσει αυτών.