Λ. Σερραίος: «Να μπαίνουν στα συνεργεία εκδίωξης, άτομα που γνωρίζουν τα κατατόπια της περιοχής»

Έκτακτη σύσκεψη στην Π.Ε. Ξάνθης για το κρούσμα της αφρικανικής πανώλης στα «ελληνοβουλγαρικά»

«Συνεχείς οι επαφές μας με Δασαρχείο και Κτηνιατρική – Δύο οι ζώνες» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

 

Έκτακτη σύσκεψη, μεταξύ των αρμοδίων φορέων πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή 8 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, με θέμα το κρούσμα της αφρικανικής πανώλης των χοίρων κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, εντός του Βουλγάρικου εδάφους και τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να παρθούν στην χώρα μας.
Την σύσκεψη  συντόνισε ο Διευθυντής του Γραφείου της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θεοχαρίδης Χάρης, παρευρέθηκαν αρκετοί εμπλεκόμενοι φορείς καθώς και το Διοικητικό Συμβούλιο του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης, αρκετοί κυνηγοί που κυνηγούν αγριόχοιρο κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, μέλη του συλλόγου  καθώς και οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ  κ.κ. Πλατής Πέτρος και Καραμπατζάκης Φάνης.
Ο κ. Θεοχαρίδης αφού ενημέρωσε  για την κατάσταση που επικρατεί πλέον μετά την εμφάνιση του κρούσματος,  κάλεσε τους  παρευρισκόμενους φορείς να καταθέσουν τις προτάσεις τους για την ενδεχόμενη λήψη μέτρων.
Παράλληλα ο  Πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Σερραίος Λοϊζος τοποθετήθηκε με συγκεκριμένες προτάσεις, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι επιστημονικοί συνεργάτες της ΚΟΜΑΘ, αναμένουν την έκδοση της νέας ΚΥΑ.

«ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΑ ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ, ΑΤΟΜΑ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΑ…ΚΑΤΑΤΟΠΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει στην «Θ» ο κ. Σερραίος, ο οποίος αναφέρει ότι «τα συνεργεία εκδίωξης έχουν δημιουργηθεί. Τώρα προσπαθούμε να βρούμε εφικτές λύσεις και να μπουν άνθρωποι που γνωρίζουν καλά την περιοχή. Άνθρωποι που δραστηριοποιούνται κυνηγετικά στην συγκεκριμένη περιοχή για να αναλάβουν δράση. Κάναμε μια ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων κατά την συνάντηση με τους υπεύθυνους του υπουργείου και σε συμφωνήσαμε σε κάποια πράγματα. Οπότε από εδώ και πέρα θα ξεκινήσουμε να δούμε τι αποτέλεσμα θα έχει αυτό που αποφασίσαμε. Οι προτάσεις των αναγνωρισμένων κυνηγετικών οργανώσεων ήταν πάντα αυτές. Αν για παράδειγμα συγκροτήσουμε ένα συνεργείο που αποτελείται από 25 άτομα, δεν μπορούν να είναι όλα στην διάθεση του Δασάρχη την ώρα που ο θέλει για να πάνε επάνω, γιατί ο καθένας έχει τις δουλειές του. Μπορεί από αυτούς να μαζευτούν οι 4 ή οι 5. Συνεπώς δεν έχει και αποτέλεσμα αυτή η «ιστορία». Επίσης, μπορεί από αυτά τα 5 που θα μαζευτούν, κανένας να μην γνωρίζει την συγκεκριμένη περιοχή όπου θα πάνε να εκδιώξουν ή να κυνηγήσουν τα αγριογούρουνα. Για αυτό η πρότασή μας από την αρχή ήταν να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο, κυνηγετικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις συγκεκριμένες περιοχές ώστε να γνωρίζουν και τα «κατατόπια» αλλά και να μπορούν να κάνουν τέτοιου είδους κυνηγετική δράση που να έχει και αποτέλεσμα. Αυτούς θα τους φέρναμε σε επαφή με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, θα τους έδιναν τα ανάλογα δείγματα στον κτηνίατρο και ο έλεγχος θα γίνονταν πιο αποτελεσματικά. Ο σκοπός είναι να έχουν οι προσπάθειές μας αποτέλεσμα. Όλα αυτά τα συζητήσαμε με τους υπεύθυνους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και καταλήξαμε στο ότι αυτή η ιδέα είναι σωστή και από εκεί και πέρα, έκαναν και οι ίδιοι κάποιες προτάσεις οι οποίες από ότι κατάλαβα θα βγουν σε Υπουργική Απόφαση. Μέσα σε αυτές, θα συμπεριλαμβάνονται και οι δικές μας προτάσεις. Στην ουσία περιμένουμε τις αποφάσεις του υπουργείου».

«ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΕΜΑΣ Ο ΙΟΣ – ΔΟΘΗΚΑΝ ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΗΡΑΜΑΤΟΣ»

Αναφορικά με την νόσο της αφρικανικής πανώλης ο κ. Σερραίος επισημαίνει ότι «σε εμάς δεν έχει έρθει ακόμη ο ιός. Δεν υπάρχουν ευρήματα στην Ελλάδα. Το πιο κοντινό κρούσμα ήταν μεταξύ των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στο «τρίγωνο» Δράμα – Βουλγαρία – Ξάνθη αλλά εντός του βουλγαρικού χώρου. Το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης  που έχει τον έλεγχο της κτηνιατρικής, αποφάσισε να δραστηριοποιηθούν τα συνεργεία με όποιο τρόπο (δηλαδή με την πρόταση που κάνουμε εμείς) στην συγκεκριμένη περιοχή, ώστε να σταματήσει η είσοδος του ιού προς τα κάτω και ταυτόχρονα να παίρνουμε δείγματα που θα εξετάζει η κτηνιατρική. Επίσης δόθηκαν και κάποιες οδηγίες αναφορικά με την αντιμετώπιση του θηράματος και τα απαραίτητα μέτρα της βιοασφάλειας».

«ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΑΣ ΜΕ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗ – ΔΥΟ ΟΙ…ΖΩΝΕΣ»

«Αυτήν την στιγμή ό,τι γίνεται, γίνεται σε προληπτικό επίπεδο με σκοπό να μην περάσει ο ιός και περιμένουμε και την υπουργική απόφαση. Βέβαια εμείς, με εντολή του δασάρχη, βγάζουμε συνεργεία επάνω και έχουμε επαφή και με το δασαρχείο αλλά και με την κτηνιατρική υπηρεσία. Προς το παρόν όμως δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τον ιό» τόνισε επίσης ο κ. Σερραίος, σημειώνοντας ότι «οι άνθρωποι που γνωρίζουν την περιοχή, ξέρουν που βαδίζουν, ξέρουν από πού περνούν τα γουρούνια, γνωρίζουν το περιβάλλον, βάζουν τα ανάλογα «καρτέρια». Γενικά το κυνήγι του αγριόχοιρου είναι ολόκληρη «φιλοσοφία». Δεν μπορεί να γίνει από ένα άτομο. Κάποιος βάζει τα «καρτέρια», κάνουν παγάνες με τα σκυλιά κλπ. Τέλος για τα θηράματα, από ότι είπαν «χρωμάτισαν» μια περιοχή σαν ζώνη προστασίας. Είναι η νούμερο «1» ζώνη, όπου εκεί μέσα απαγορεύεται οποιαδήποτε ανθρώπινη δραστηριότητα, εκτός από αυτά τα συνεργεία. Εκεί θα δραστηριοποιούνται μόνον αυτά τα συνεργεία. Αν βρουν κάποιο πεθαμένο γουρούνι, θα ειδοποιήσουν αμέσως την κτηνιατρική υπηρεσία ή αν θηρεύσουν ένα γουρούνι, θα τα δώσουν σαν δείγματα επιτόπου και η κτηνιατρική υπηρεσία θα τα ελέγξει και θα τα κάψει. Υπάρχει επίσης μια δεύτερη ζώνη (ζώνη επιτήρησης), που είναι πολύ μεγαλύτερη. Εκεί. Η κτηνιατρική θα παίρνει κάποια δείγματα. Οι κυνηγοί των συνεργείων, θα μπορούν να κυνηγούν εκεί. Ωστόσο τα υγιή θηράματα, θα τα παίρνουν οι κυνηγοί. Η πρόταση του υπουργείου, από ότι φάνηκε ήταν να επιτραπεί το κυνήγι στις κυνηγετικές ομάδες των αναγνωρισμένων συλλόγων 7 ημέρες την εβδομάδα ώστε και να λιγοστέψει ο πληθυσμός αλλά και να γίνει καλύτερος έλεγχος. Εξάλλου δεν μπορούν όλοι οι κυνηγοί να κυνηγούν 7 ημέρες. Άρα, με αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν κενά μέσα στην εβδομάδα και θα υπάρχει μια συνεχή εκδίωξη του αγριογούρουνου, με αποτέλεσμα ή να μην τα επιτρέψουν να μπουν από την Βουλγαρία στην Ελλάδα ή αυτά που θα χτυπηθούν να ελεγχθούν».