Λ. Τζεμπραηλίδου: «Όσα κυνοκομεία και αν γίνουν, το πρόβλημα δεν λύνεται»

Καταγγελία στη «Θ»: Επιθέσεις σκυλιών σε πλ. διοικητηρίου και σε στρατόπεδα
Η πρόεδρος των «Αδέσποτων Φίλων» εξηγεί τους λόγους στην «Θ»

Συνεχίζεται η κατάσταση με τις αγέλες αδέσποτων στην πόλη της Ξάνθης, κάποια από τα οποία είναι επιθετικά και «ορμούν» σε περαστικούς και ιδιαίτερα σε μικρά παιδιά. Κάποιες από τις «αγέλες», υπάρχουν μόνιμα σε συγκεκριμένα σημεία της πόλης, όπως για παράδειγμα στον κυκλικό κόμβο στην περιοχή των στρατοπέδων αλλά και στο κέντρο της πόλης και ειδικότερα στην πλατεία διοικητηρίου.
Αγανακτισμένοι πολίτες απευθυνόμενοι στη «Θ» απαιτούν από τον Δήμο Ξάνθης να γίνει πιο αποτελεσματικός, καταγγέλλοντας και νέες «επιθέσεις» στις παραπάνω περιοχές.
Με την φράση «όσα κυνοκομεία και αν γίνουν, το πρόβλημα δεν λύνεται» σχολιάζει στην «Θ» η Πρόεδρος των «Αδέσποτων Φίλων Ξάνθης» κ. Λουλουδιά Τζεμπραηλίδου, την κατάσταση αναφορικά με τα αδέσποτα στον Δήμο Ξάνθης και την διαχείρισή τους.

«ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ»
Ειδικότερα η ίδια εξηγεί ότι «όσο έρχονται ζώα από βουνά και από χωριά, την μια μέρα θα μαζεύεις 500 και την άλλη μέρα θα βρίσκεις 600. Το λέω εμπειρικά βάσει της κατάστασης που ζω καθημερινά. Προσδοκούμε να επιβάλλεται ο νόμος για αυτόν που εγκαταλείπει ένα ζώο. Από εκεί και πέρα, ο νόμος απαγορεύει το «μάντρωμα» των σκυλιών. 500 κυνοκομεία να γίνουν, ο νόμος αναφέρει ότι όταν ένα ζώο γίνει καλά, θα πρέπει να επανενταχθεί. Οι δήμοι όσο ο νόμος είναι έτσι, θα πιάνουν τα σκυλιά, θα εξετάζονται, αν είναι άρρωστα θα γίνεται η θεραπεία στο κυνοκομείο και όταν γίνουν καλά θα επανεντάσσονται. Παραπάνω από αυτά, δεν προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει να αλλάξουν οι νόμοι».

«ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΑ ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΣΚΥΛΙΑ…»
Αναφορικά με τα επιθετικά σκυλιά, η ίδια εξηγεί ότι «αυτά τα σκυλιά, τα «συλλαμβάνει» ο υπάλληλος διαχείρισης, θα πάνε στο κυνοκομείο, θα περάσουν από επιτροπή για να δούμε πόσα δαγκώματα έχουν γίνει, τι είδους, τι υπάρχει στο νοσοκομείο και από εκεί και πέρα αποφασίζεται η επανένταξή τους ή όχι. Δηλαδή και εδώ γίνεται αυτό που προβλέπει ο νόμος. Δεν είναι εύκολο βέβαια πάντα να πιαστεί ένα επιθετικό σκυλί, γιατί τα επιθετικά σκυλιά είναι και φοβικά και συνάμα πανέξυπνα. Μπορεί να αλλάξουν περιοχή. Μπορεί να υπάρξει μια καταγγελία για δάγκωμα από ένα σκυλί σε μια οδό και την επομένη το ίδιο σκυλί να βρίσκεται σε άλλη οδό. Να έχει αλλάξει περιοχή. Και τα δικά μας παιδιά προσπαθούν να βοηθήσουν πολλές φορές, πηγαίνουν και στήνουν καρτέρι (σ.σ. εννοεί μετά από κάποια καταγγελία) αλλά δεν το βρίσκουν. Εν τω μεταξύ, αν κατεβάσουν ένα σκυλί από το Εράσμιο για παράδειγμα στην Ξάνθη, αυτό το σκυλί μέσα στον φόβο του, στην πολυκοσμία και στην κίνηση, θα ορμήξει. Έτσι είναι τα επιθετικά σκυλιά».

«ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΩΖΟΥΝ ΤΑ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΑ…»
«Προσπαθούμε όλοι από την πλευρά μας και να τα προφυλάξουμε τα αδέσποτα και με τα επιθετικά να τα πιαστούν. Αναφορικά με τις παρεμβάσεις, όταν ο νόμος σε περιορίζει σε πολύ λίγα πράγματα, δεν μπορείς να κάνεις. Ο νόμος δεν αφήνει περιθώρια. Και ο Θεός ο ίδιος να έρθει, το ίδιο πρόβλημα θα έχουμε και πάλι» τόνισε επίσης η κ. Τζεμπραηλίδου, σημειώνοντας ότι «δεν μας σώζουν τα κυνοκομεία, ακόμη και αν γίνουν 500. Αφού γεννούν τα άλλα από τα βουνά και τα χωριά και τα φέρνουν κατά 5άδες και 7άδες. Από εκεί και πέρα, όποιος και αν βγει (σ.σ. νέος Δήμαρχος Ξάνθης), εμείς θα είμαστε πάλι εκεί, θα κάνουμε το ίδιο πράγμα, θα βοηθούμε όσο μπορούμε».