«Λαχταρίσαμε» από την φωτιά στο περιαστικό άλσος

Γ. Τσάπαλης: “Από το “Μονοπάτι της Ζωής” ξεκίνησε-Κάηκαν 14 στρέμματα – Πιστεύω ότι μπήκε από… χέρι”

Μία επικίνδυνη πυρκαγιά έληξε αισίως χάρις στην άμεση επέμβαση των επίγειων, αλλά και στην επιτόπια παρέμβαση εναέριων πυροσβεστικών μέσων και φυσικά στον άριστο συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Η φωτιά ξέσπασε το μεσημέρι του Σαββάτου στον σημαντικό “πνεύμονα” της πόλης μας, το περιαστικό άλσος της Ξάνθης. Κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου της 7ης ΕΜΟΔΕ, 10 οχήματα, δύο ελικόπτερα και τρία αεροσκάφη. Αν και το απόγευμα της ίδιας ημέρας επετεύχθη η κατάσβεση της πυρκαγιάς, δυνάμεις της πυροσβεστικής παρέμειναν στο σημείο, ενώ καθόλη τη διάρκεια της νύχτας, εθελοντικές ομάδες μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης, περιπολούσαν στο άλσος. Πώς και σε ποιο σημείο ακριβώς ξέσπασε η πυρκαγιά; Τι έκαψε μέχρι την κατάσβεση της; Πώς θωρακίζεται το περιστικό άλσος; Κατά πόσο συνέδραμε με τον δικό του τρόπο, το drone του Δήμου Ξάνθης; Σε όλα τα παραπάνω απαντά μέσα από την “Θ”, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Τσάπαλης. 

“ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΦΩΤΙΑ – ΚΑΗΚΑΝ 14 ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ – ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΜΠΗΚΕ ΑΠΟ…ΧΕΡΙ”

Πιο αναλυτικά, ο ίδιος εξήγησε ότι “η φωτιά ξεκίνησε από το τέλος του “Μονοπατιού της Ζωής”, μετά το εκκλησάκι και βγήκε προς τα επάνω (προς Σταυρούπολη). Το πώς ξεκίνησε, δεν το γνωρίζουμε. Είναι θέμα της πυροσβεστικής. Ο λόγος που βγήκαμε για περιπολία τη νύχτα, ήταν ότι θέλαμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να υπάρξει και άλλο συμβάν. Το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης το είχε αναλάβει η πυροσβεστική. Εμείς ήμασταν περιμετρικά και εντός και εκτός του σημείου. Υπήρχαν εθελοντικές ομάδες και στην Παναγία Καλαμού οι οποίες επέβλεπαν το βουνό για να αποτραπεί κάτι παρόμοιο. Κατά την προσωπική μου άποψη, έγινε από “χέρι”. Το αν έγινε από αμέλεια ή όχι δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Μπορεί καποίος να πέταξε ένα τσιγάρο – που λέει ο λόγος – και να μην έσβησε. Δεν είδαμε και δεν μπορούμε να το πούμε ακριβώς. Βγήκαμε λοιπόν το βράδυ, γιατί εάν υπήρχε εμπρησμού, θα έπρεπε να αποκλείσουμε μια ενδεχόμενη συνέχεια. Κάηκαν περίπου 14 στρέμματα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν μεγάλη η φωτιά. Σκεφτείτε ότι στην Κόρινθο έχουν καεί 75.000 στρέμματα. Εμείς μιλάμε για 14 στρέμματα. Εάν είχε όμως αέρα, μπορεί ακόμη να σβήναμε. Η συνδρομή όλων των φορέων ήταν πάρα πολύ άμεση. Προσωπικά όταν ενημερώθηκα από πολίτη ότι υπάρχει καπνός, είχα πάρει ήδη τις υδροφόρες και ήταν σε ετοιμότητα και ξεκινήσαμε για το βουνό χωρίς να ξέρουμε τι είναι. Τα παιδιά που οδηγούν τις υδροφόρες του δήμου, ήταν στα αυτοκίνητα σε χρόνο dt και για αυτό έφτασαν πάρα πολύ γρήγορα στο συμβάν. Και σκεφτείτε ότι δεν είμαστε σε περίοδο επιφυλακής γιατί δεν είχαμε δείκτη επικινδυνότητας. Οπότε ο κόσμος μπορεί να ήταν σε δουλειές, βόλτες, καφέ κλπ αλλά άμεσα πήγαν στο σημείο για να βοηθήσουν. Αυτό είναι το σημαντικό”. 

“ΜΑΣ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΠΟΛΙΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΠΝΟ – ΤΟ DRONE ΕΝΤΟΠΙΣΕ ΤΟ ΑΚΡΙΒΕΣ ΣΗΜΕΙΟ”

Αναφορικά με το σημείο στο οποίο ξέσπασε η πυρκαγιά, ο κ. Τσάπαλης υπογραμμίζει ότι “το σημείο ήταν “τυφλό”. Το είδε κάποιος πολίτης, η πυροσβεστική μίλησε με τον πιλότο του drone που ήταν εκείνη την ώρα στη βάρδιά του και εκείνος πήγε κοντά στο σημείο και έδωσε το ακριβές σημείο από όπου φαινόταν ο καπνός. Ήταν πολύ “τυφλό” το σημείο και ευτυχώς ειδοποίησε ο πολίτης. Έχω πει πολλές φορές ότι το drone δεν είναι ανταγωνιστικό. Ωστόσο το ακριβές σημείο και την ενημέρωση στο επιχειρησιακό κέντρο, δόθηκε από τον πιλότο του drone. Προσωπικά είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος από τους χειριστές του drone, γιατί έχουν βοηθήσει πάρα πολύ το έργο της πυροσβεστικής. Επίσης στα εναέρια μέσα σηκώθηκαν αμέσως και νομίζω ότι το θέμα του αν υπήρξε συντονισμός αποδείχθηκε από το ότι δεν υπήρξε κάποιο αρνητικό σχόλιο γενικότερα”. 

“ΓΕΜΙΣΕ Η ΔΕΞΑΜΕΝΗ, ΑΠΟ ΔΩΡΕΑ ΤΗΣ JTI,  ΣΤΑ ΚΙΜΜΕΡΙΑ – ΓΕΜΙΖΕΙ ΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΣΤΗΝ ΜΟΡΣΙΝΗ – ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟ DRONE, ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ”

Αναφορικά με την θωράκιση του περιαστικού άλσους, αλλά και το αν ο Δήμος Ξάνθης θα κρατήσει το drone και μετά την λήξη της τρέχουσας σύμβασης, που αναμένεται στις 8 Οκτωβρίου, ο ίδιος σημείωσε τα εξής:

“Χθες γεμίσαμε την δεξαμενή στα Κιμμέρια (που παίρνει 52 τόνους νερό) από την δωρεά της JTI. Θα μπορούσαμε δηλαδή αν την είχαμε τοποθετήσει την Τετάρτη, να χρησιμοποιηθεί από τα εναέρια μέσα το περασμένο Σάββατο. Το καλό βέβαια είναι ότι θα είναι σε χρήση πια. Οι δεξαμενές ήταν να παραδοθούν τον Νοέμβριο και με δική μου εισήγηση προς την εταιρεία – καθώς δεν ήθελα να λήξει η αντιπυρική περίοδος – καταφέραμε και τις τοποθετήσαμε πριν από τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου. Και από εδώ και πέρα θα είναι προς χρήση. Η άλλη δεξαμενή τοποθετήθηκε στην περιοχή της Μορσίνης και θα γεμίσει αύριο Τετάρτη. Η εγκατάσταση του συστήματος για την θωράκιση του περιαστικού άλσους- από την δωρεά της JTI – συνεχίζεται. Δεν έχουμε παράδοση του έργου αλλά όλα είναι εντός των χρονικών ορίων παράδοσης. Το πρόγραμμα προχωρά κανονικά. Αναφορικά με το drone, στις 8 του μήνα λήγει η σύμβαση. Νομίζω ότι δεν θα συνεχίσει να υπάρχει για τον σκοπό για τον οποίο το έχουμε ενοικιάσει. Είναι λίγο δύσκολο να συνεχίσει μέχρι τέλη Οκτωβρίου για την πυρασφάλεια. Συζητούμε κάτι άλλο με τον δήμαρχο. Θέλουμε να παραμείνει το drone. Υπάρχουν σκέψεις και συζητήσεις και κινούμαστε προς την κατεύθυνση να συνεχίσουμε να το έχουμε, αλλά για διαφορετική χρήση που αφορά στην ασφάλεια της πόλης”.