
Σε τι αφορά και ποιους εξυπηρετεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης;
« Στόχος η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η διασφάλιση της κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων» σημειώνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στην «Θ»
Για την Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας, Αθλητισμού Παιδείας και Πολιτισμού και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ξάνθης και τις αρμοδιότητές τους, μίλησε στην «Θ» ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Λεβέντ Καρά Οσμάν, με αφορμή την λειτουργία των νέων γραφείων επί της οδού Γεωργίου Σταύρου 17.
«ΔΥΟΜΙΣΗ ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ»
Πιο συγκεκριμένα ο ίδιος εξήγησε ότι «το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ξάνθης και η Κινητή Μονάδα συμπληρώνουν ήδη δυόμιση χρόνια λειτουργίας τους. Πρόκειται για μια νέα δομή στην υποστήριξη των κοινωνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ α βαθμού, δρώντας συμπληρωματικά παρέχοντας υπηρεσίες οι οποίες ανταποκρίνονται στην υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των πολιτών με όλα τα κοινωνικά προγράμματα και υπηρεσίες που υλοποιούνται στην περιοχή παρέμβασης.
Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ξάνθης λειτουργεί και εποπτεύεται από την Δ/νση Κοινωνικής Προστασίας και ως δράση «Ομπρέλα» και τοπικό σημείο αναφοράς, ενισχύει πολιτικές και προγράμματα όπως διασύνδεση με τον ΟΠΕΚΑ, καθολική εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, οι ρυθμίσεις του Ν. 4320/2015 για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η εφαρμογή ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ και την ΓΓ Δια Βίου Μάθησης, κλπ».
«ΥΠΟΔΟΧΗ, ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΙΣ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ»
Αναφορικά με τις αρμοδιότητες του Κέντρου Κοινότητας, ανά άξονα λειτουργίας, αυτές σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «η υποδοχή, ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών και συγκεκριμένα η πληροφόρηση ή/και παραπομπή των πολιτών στα προγράμματα πρόνοιας και κοινωνικής ένταξης που υλοποιούνται σε τοπικό, περιφερειακό ή εθνικό επίπεδο όπως το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους, κοινωνικές δομές και υπηρεσίες όπως το Βοήθεια στο σπίτι, τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, τα Κέντρα Διημέρευσης- Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με αναπηρία, τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, κ.α.
Επίσης η υποστήριξη των πολιτών για την ένταξη τους στα προαναφερόμενα προγράμματα και με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή υποστήριξης κατά τη διαδικασία υποβολής της αίτησης για το πρόγραμμα Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Τα στελέχη των Κέντρων Κοινότητας φροντίζουν τόσο για την ορθή συμπλήρωση των αιτήσεων όσο και για την συλλογή των απαραίτητων συνοδευτικών εγγράφων και δικαιολογητικών.
Επιπλέον τα Κέντρα Κοινότητας υποχρεούνται, στο πλαίσιο του Εθνικού Μηχανισμού του ν. 4445/2016 (Α΄236) και της εκπλήρωσης του σκοπού τους που αφορά στο να υποδέχονται τους ενδιαφερομένους, να τους παρέχουν ενημέρωση για τα προγράμματα προνοιακών παροχών και υπηρεσιών του ΟΠΕΚΑ, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και να υποστηρίζουν την ένταξη των ενδιαφερομένων στα εν λόγω προγράμματα, όπως με την καταχώριση, παραλαβή, έλεγχο και παραπομπή αιτήσεων και τυχόν δικαιολογητικών στην αρμόδια, κατά περίπτωση, κεντρική ή περιφερειακή υπηρεσία του ΟΠΕΚΑ.
Επίσης η συνεργασία με Υπηρεσίες και Δομές και συγκεκριμένα η παραπομπή αιτημάτων σε άλλες δομές και υπηρεσίες που παρέχονται στα γεωγραφικά όρια της περιοχής λειτουργίας του «Κέντρου Κοινότητας», π.χ. Κοινωνικοί Ξενώνες Αστέγων, Ξενώνες Κακοποιημένων Γυναικών και θυμάτων διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων, Κοινωνικά Φροντιστήρια, Δομές Ψυχικής Υγείας, Δομές για ΑμεΑ, Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί, Προγράμματα για Ηλικιωμένους, Προγράμματα για Ρομά, Προγράμματα για Μετανάστες κλπ».
«ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΔΟΜΕΣ»
«Επιπλέον στις αρμοδιότητες, συμπεριλαμβάνονται η συνεργασία και παραπομπή αιτημάτων, σε υπηρεσίες απασχόλησης (π.χ. ΟΑΕΔ) για την ένταξη των ωφελούμενων σε προγράμματα κατάρτισης, δράσεις απασχόλησης, επιμορφωτικά σεμινάρια καθώς φυσικά και σε θέσεις εργασίας καθώς και σε φορείς αρμόδιους για την εφαρμογή προγραμμάτων της Γενικής Γραμματείας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς καθώς και η συνεργασία με την τοπική αγορά εργασίας με στόχο την ένταξη των ανέργων. Στόχος είναι η ανάπτυξη επαφών και τακτικής επικοινωνίας με φορείς εκπροσώπησης των εργοδοτών και των εργαζομένων (π.χ. Επιμελητήρια, ενώσεις και ομοσπονδίες εργαζομένων, συλλόγους επιχειρήσεων ή επιχειρηματικών ομάδων, κλπ). Τα Κ.Κ. συνεργάζονται κυρίως με τα Γραφεία Ανέργων των Δήμων (όταν αυτά υφίστανται) για την ανάπτυξη των σχετικών συνεργειών» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «ο στόχος της εν λόγω ενέργειας δεν είναι η υποκατάσταση της λειτουργίας των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης (ΟΑΕΔ), αλλά κυρίως η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση του κόσμου των επιχειρήσεων για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της ανεργίας στην περιοχή / Δήμο και την ύπαρξη συγκεκριμένης δυναμικής όσον αφορά την προσφορά εργατικού δυναμικού και ειδικοτήτων καθώς και η επαφή του κόσμου των επιχειρήσεων με αυτή των ανέργων μέσα από τη συμμετοχή σε κοινές δραστηριότητες (π.χ. ημερίδες)».
«ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΙΟΤΙΚΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΩΝ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»
Σε ότι αφορά στην παροχή υπηρεσιών που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων, ο κ. Καρά Οσμάν Χασάν υπογραμμίζει ότι «ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του πληθυσμού της περιοχής, τα «Κέντρα Κοινότητας» παρέχουν υπηρεσίες που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων. Ενδεικτικά αναφέρομαι στην παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης για την ένταξη στην αγορά εργασίας, υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού κ.α., στην παροχή συμβουλευτικής ψυχοκοινωνικής στήριξης σε παιδιά, ενήλικες και οικογένειες καθώς και στην ανάπτυξη δράσεων δημιουργικής απασχόλησης και μαθησιακής στήριξης παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας, σε συνέργεια με τα προγράμματα εκπαίδευσης που υλοποιούνται (εκπαιδευτικές δραστηριότητες, μαθησιακή υποστήριξη, παροχή γευμάτων, υποστήριξη σχολικού περιβάλλοντος κ.α.) Προγράμματα για συνδρομή στη δημιουργία ευκαιριών για νέους, π.χ. επαγγελματικός προσανατολισμός για εφήβους, βελτίωση δεξιοτήτων, πολιτισμικές δραστηριότητες, προγράμματα νεανικής συμμετοχής και στήριξης, σε συνεργασία με το Συνήγορο του Παιδιού και άλλες υπηρεσίες και δομές.
Επιπλέον στην παροχή υπηρεσιών για την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, συγκαταλέγονται και οι διοργανώσεις εκδηλώσεων με επιμορφωτικό, επικοινωνιακό και κοινωνικό περιεχόμενο όπως: οργάνωση ομάδων γειτονιάς για την ανάληψη κοινοτικών πρωτοβουλιών και την ενεργοποίηση των πολιτών, διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίων προληπτικής ιατρικής και συνθηκών υγιεινής διαβίωσης, δικτύωση με φορείς της τοπικής κοινωνίας (σχολεία, πολιτιστικοί σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς κλπ) για μεικτές πρωτοβουλίες δράσεων για την τοπική ανάπτυξη, την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, οι μεικτές δράσεις για την κοινωνικοποίηση και την κοινωνική ένταξη, ειδικότερα (αλλά όχι αποκλειστικά) για μαθητές ΑμεΑ, παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, Ρομά και Δικαιούχους Διεθνούς Προστασίας, η παροχή ενημερωτικής συνδρομής για θέματα νομικού χαρακτήρα σε σχέση με τις παρεχόμενες δυνατότητες, όργανα, διαδικασίες κ.λπ, η συγκέντρωση και διανομή βασικών αγαθών καθώς και η ανάπτυξη Δικτύου Εθελοντισμού που είτε θα συνδράμει το προσωπικό του Κέντρου Κοινότητας κατά περίπτωση, πάντοτε υπό την εποπτεία του και με βάση τις οδηγίες και κατευθύνσεις του, είτε θα συμβάλλει στις δράσεις των υπολοίπων δομών αντιμετώπισης της φτώχειας, υπό τις οδηγίες και τον έλεγχο του τακτικού προσωπικού των δομών αυτών».
«ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΚΑΤΑΡΤΙΣΜΕΝΑ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ – ΤΡΕΙΣ ΑΚΟΜΗ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΤΟ ΑΜΕΣΩΣ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»
«Το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ξάνθης απασχολεί στελέχη με κατάλληλη επιστημονική κατάρτιση ώστε να είναι σε θέση να καλύπτει τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες και περιστάσεις και να εστιάζει στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες της περιοχής ευθύνης τους» τόνισε επίσης ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης, σημειώνοντας ότι «το αμέσως επόμενο διάστημα και μετά την παράταση συγχρηματοδότησης της δομής για άλλα τρία χρόνια έως 30-09-2023, το Κέντρο θα προχωρήσει στην αύξηση του προσωπικού με την πρόσληψη τριών ακόμη ατόμων αντίστοιχων ειδικοτήτων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες του δήμου, όπως η παροχή ολοκληρωμένης φροντίδας σε ηλικιωμένους, η ενισχυμένη στήριξη σε Ρομά και εξυπηρέτηση με τον πιο βέλτιστο τρόπο συγκεκριμένων κατηγοριών δικαιούχων , όπως το παιδί και η οικογένεια.
Η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και το Κέντρο Κοινότητας στεγάζονται και λειτουργούν πλέον στα νέα γραφεία επί της Οδού Γεωργίου Σταύρου 17, καθημερινά από τις 8:00 το πρωί εως και τις 14:00μμ, ενώ το Παράρτημα μέσα στο οικισμό του Δροσερού.
Η κινητή μονάδα επισκέπτεται τη Σταυρούπολη κάθε Τετάρτη για την εξυπηρέτηση των ατόμων των απομακρυσμένων περιοχών του Δήμου Ξάνθης».
ΤΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Αξίζει να σημειωθεί ότι όποιος επιθυμεί μπορεί να απευθυνθεί στα τηλέφωνα της υπηρεσίας που είναι:
Για το Κέντρο Κοινότητας → 25410-68813
Για το Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας → 25410-84458 & 25410-77916