
Η Ξάνθη «αντέχει» ακόμη για να καλύψει τις ανάγκες της σε αίμα
Ελ. Ροφαέλα, Γ. Κουρπαλίδης και Γ. Παπαχρόνης, μιλούν στην «Θ»
Ολοένα και λιγοστεύουν, αυτό το διάστημα τουλάχιστον, τα αποθέματα αίματος πανελλαδικά (ενδεχομένως λόγω και των πολυήμερων εορτών που προηγήθηκαν), την στιγμή μάλιστα που μειώνεται και η συχνότητα της αιμοδοσίας από τους «τακτικούς» εθελοντές, ενώ παράλληλα οι ανάγκες σε αίμα και αιμοπετάλια, αυξάνονται συνεχώς.
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η νέα Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, ο πρόεδρος του νέου Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Γιάννης Κουρπαλίδης, καθώς και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» κ. Γιάννης Παπαχρόνης.
ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΟΙ ΜΟΝΑΔΕΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΦΕΤΟΣ . ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ
Ειδικότερα η νέα Διοικητής του ΓΝΞ κ. Έλενα Ροφαέλα, αναφορικά με το τμήμα αιμοδοσίας του νοσοκομείου, τονίζει ότι «τα παρακάτω στοιχεία είναι από το αιματολογικό τμήμα του νοσοκομείου. Οι μονάδες αίματος το 2006 ήταν 6039 και σήμερα είναι 5018. Είχαμε μια μείωση δηλαδή. Βέβαια, να τονίσω ότι αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα με τις μεταγγίσεις. Είμαστε πλήρεις. Δεν αναβάλλεται κανένα χειρουργείο λόγω μεταγγίσεων και κανένας πολυμεταγγιζόμενος ασθενής δεν έχει μείνει ποτέ από αίμα. Αυτό που έχει ελαττωθεί είναι η συχνότητα και η δυνατότητα που έχουμε εμείς ως νοσοκομείο, να παρέχουμε σε άλλα νοσοκομεία μονάδες αίματος. Πάντα είχαμε πληρότητα και πάντα εξυπηρετούσαμε τους ασθενείς μας και τα χειρουργεία μας, απλώς αυτήν την στιγμή, λόγω της μείωσης, η οποία είναι αρκετή, μειώνεται η δυνατότητά μας να βοηθήσουμε και άλλες περιοχές».
ΠΛΗΡΩΣ ΑΝΑΝΕΩΜΕΝΟΣ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ . ΚΑΙ ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2019
«Θα ήθελα να επισημάνω επίσης ότι το τμήμα αιμοληψίας, έχει αυτοματοποιημένες λειτουργίες και ο εξοπλισμός είναι πλήρως ανανεωμένος. Γίνονται καθημερινά αλλά και απογεύματα Δευτέρας αιμοληψίες, κοιτούμε λίγο το πρόγραμμα εξορμήσεων, λόγω της στενότητας που έχουμε στην διάθεση του προσωπικού, αλλά προσπαθούμε να έχουμε και ημέρες για εξορμήσεις για αιμοληψίες και εκτός νοσοκομείου. Τέλος, έχουμε από τον Μάρτιο του 2019, την δυνατότητα παραγωγής αιμοπεταλίων από μηχανισμό αφαίρεσης. Αυτό το έχει μόνον η Ξάνθη, η Αλεξανδρούπολη και η Θεσσαλονίκη. Με αυτήν την δυνατότητα παραγωγής αιμοπεταλίων, εξυπηρετούμε περιστατικά μεταγγίσεων που αφορούν αιματολογικά νοσήματα και νεοπλασίες. Είναι μια υπηρεσία πολύ σημαντική και μοναδική. Επειδή έχουν αυξηθεί πάρα πολύ οι νεοπλασίες και τα αιματολογικά νοσήματα, αυτό μας βοηθά πολύ στο να παρέχουμε και αυτήν την υπηρεσία» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας αναφορικά με το αίμα ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα αναφορικά με την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου και μάλιστα μέχρι σήμερα, δίνουμε και σε όμορες περιοχές και βοηθούμε και άλλα νοσοκομεία. Εξακολουθούμε να έχουμε «περίσσευμα» και μακάρι να είχαμε παραπάνω για να μπορέσουμε να δώσουμε ακόμη περισσότερο. Όμως το νοσοκομείο δεν έχει κανένα πρόβλημα όσον αφορά στα χειρουργεία του, στις μεταγγίσεις, στους πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς κλπ. Είμαστε πλήρεις».
ΣΥΝΘΕΤΟ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΕΠΑΡΚΕΙΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ . ΑΠΟ ΤΙΣ 550.000 ΑΙΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ, ΟΙ 160.000 ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ
Από την πλευρά του ο κ. Κουρπαλίδης αναφέρει ότι «το πρόβλημα της έλλειψης της επάρκειας αίματος, είναι ένα σύνθετο πρόβλημα. Δεν είναι τόσο απλό. Αυτήν την περίοδο, είναι λογικό να έχουμε κάποια μείωση των αποθεμάτων αίματος, ευρωπαϊκά θα έλεγα. Την περίοδο των γιορτών, μειώνεται σημαντικά η συλλογή αίματος. Αν συμπεριλάβουμε σε αυτό ότι τον χειμώνα έχουμε και μια αύξηση των ιώσεων, των γριπών κλπ που και αυτό είναι ένας σημαντικός παράγοντας, είναι λογικό να έχουμε θέμα στην επάρκεια αίματος αυτό το δεδομένο χρονικό διάστημα. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της σε αίμα. Αν σκεφτεί κανείς ότι έχουμε γύρω στις 550.000 αιμοδοτήσεις τον χρόνο, από τις οποίες μόνον οι 160.000 είναι από εθελοντές αιμοδότες και οι άλλες είναι από συγγενείς που πρόσφεραν μια φορά το αίμα τους για κάποιον άνθρωπο, φαντάζεστε ότι το πρόβλημα εκτείνεται πολύ περισσότερο. Οι εθελοντές αιμοδότες δεν νομίζω ότι ξεπερνούν τις 200.000 σε ένα πληθυσμό 11 εκατομμυρίων περίπου».
ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ . ΠΡΟΤΕΡΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΑΠΗ
Αναφορικά με την Ξάνθη ο κ. Κουρπαλίδης τονίζει ότι «τα τελευταία δυόμιση χρόνια περίπου που είμαι στην αιμοδοσία, δεν καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες μας. Θα δώσουμε και εμείς μονάδες αίματος. Αν φανταστείτε ότι με πρόχειρους υπολογισμούς το Νοσοκομείο Ξάνθης μπορεί να χρειάζεται 10.000 φιάλες τον χρόνο, θα πρέπει να βρούμε και 10.000 δότες να τις καλύψουμε. Αυτήν την στιγμή το νοσοκομείο δεν ξεπερνά τις 6000. Η Ξάνθη, έχει το προτέρημα να έχει ένα πολύ καλό αιμοδοτικό σύλλογο την «ΑΓΑΠΗ» που βοήθησαν πραγματικά την αιμοδοσία στην Ξάνθη, πάρα πολύ. Αν δεν υπήρχε ο σύλλογος «ΑΓΑΠΗ» τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Δεν είμαστε όμως σε αυτό που θέλουμε. Είμαστε αρκετά πίσω από αυτό που θέλουμε. Βέβαια, εδώ θέλω να κάνω και μια παρέμβαση. Αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει μια κεντρική διαχείριση της συνολικής ποσότητας αίματος στην Ελλάδα. Πρέπει και αυτό κάποια στιγμή να γίνει για να ξέρουμε που βρίσκεται η κατάσταση και πόσο αίμα έχουμε στην Ελλάδα. Τέλος, κάθε χρόνο η Ελλάδα προμηθεύεται κοντά στις 50.000 αίμα από τον Ερυθρό Σταυρό της Ελβετίας. Αφήνω το οικονομικό κόστος, που δεν είναι σημαντικό. Φανταστείτε όμως ότι η Ελβετία έχει περίπου – αν θυμάμαι καλά – 8,5 εκατομμύρια κατοίκους και περίπου 400.000 αιμοδότες. Εμείς με περισσότερους κατοίκους, έχουμε πολύ λιγότερους αιμοδότες».
ΜΕΙΩΝΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΙΜΟΔΟΤΕΣ . ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΝΤΑ Η ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ
Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» κ. Γιάννης Παπαχρόνης υπογραμμίζει ότι «δεν θα έλεγα ότι μειώνονται οι αιμοδότες, αλλά μειώνεται η προσφορά. Ελαττώνεται η συχνότητα. Είναι πάντα πανελλαδικό γεγονός. Ας μην ξεχνάμε – με αφορμή και τις εκκλήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες – ότι ερχόμαστε από γιορτές. Είναι πάντα μειωμένη η προσέλευση του κόσμου στις γιορτές. Και τα Χριστούγεννα και το Πάσχα αλλά και το καλοκαίρι και ιδίως τον Αύγουστο (όταν συνήθως ο περισσότερος κόσμος πάει διακοπές). Πάντα μειώνεται η προσφορά στις συγκεκριμένες περιόδους. Υπάρχουν λοιπόν οι ειδικές περιπτώσεις και υπάρχει και γενικευμένη μείωση από την συχνότητα. Αιμοδότες γίνονται και κανούριοι, αλλά όχι με τρομακτικούς ρυθμούς. Έχει μειωθεί η προσφορά. Βλέπουμε ότι ο κόσμος που ανταποκρίνονταν στα sms, στις εκκλήσεις (εκτός βέβαια αν πρόκειται για κάποια μεγάλη καταστροφή όπως είχε γίνει με την φωτιά στο «Μάτι» ) ανταποκρίμνεται πιο δύσκολα. Αλλά αλίμονο αν κάθε φορά βασιζόμαστε σε μια μεγάλη καταστροφή προκειμένου να γεμίζουμε τις αποθήκες αίματος των νοσοκομείων».
ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ . ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ . ΜΑΣ ΚΡΑΤΑ ΑΚΟΜΗ Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΜΑΣ
«Τα ημερήσια αποθέματα είναι σαφέστατα μειωμένα, αφού έχει μειωθεί η προσφορά. Απλά υπάρχουν και οι περιπτώσεις των περιπτώσεων. Τυχαίνουν διάφορα, τροχαία, γαστροραγίες, έκτακτες εγχειρήσεις, τυχαίνει να χρειάζεται ο ασθενής μια σπάνια ομάδα αίματος, μια αρνητική ομάδα αίματος, να έχουν ταυτόχρονα 2-3 περιστατικά που να χρειάζονται Α- οι ασθενείς κλπ. Τυχαίνουν δηλαδή και οι συγκυρίες. Και φυσικά μάλλον κάποιοι ξέχασαν να κάνουν και την δουλειά τους να παροτρύνουν τον κόσμο γιατί ο κόσμος κουράστηκε. Βγαίνουν τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Ακόμη και στην Ξάνθη το νιώθουμε αυτό. Ακόμη μπορούμε και καλύπτουμε τις ανάγκες μας στο νοσοκομείο μας και έχουμε μεγάλες ανάγκες. Οι ανάγκες σε αίμα ανεβαίνουν γιατί έχουμε πολλά άτομα που μεταγγίζονται πλέον καθημερινά στο νοσοκομείο μας. Δεν μιλάμε για εγχειρήσεις, αλλά για ηλικιωμένα άτομα, άτομα με λευχαιμίες, με διάφορους καρκίνους, με αναιμίες, με αυτοάνοσα νοσήματα (που είναι πολύ της…«μόδας» και ακούς για πάρα πολλές περιπτώσεις αυτό το διάστημα). Όλα αυτά χρειάζονται πολύ μεγάλες ποσότητες αίματος. Δεν έχουν όλοι το συγγενικό ή φιλικό κύκλο για να καλυφθούν. Γίνονται εκκλήσεις αλλά ο ένας έχει δουλειές, ο άλλος δεν μπορεί να δώσει κλπ. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Έχουν δυσκολέψει. Καλύπτουμε τις ανάγκες μας σαν Νομός Ξάνθης αλλά είναι γεγονός ότι δεν έχουμε αυτήν την μεγάλη πολυτέλεια που στέλναμε αίματα εκτός Ξάνθης, μέσω του Νοσοκομείου Ξάνθης για να βοηθήσουμε και τις άλλες περιοχές» συνέχισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «πλέον μόνον όταν έρχεται το «Παίδων» (δυο φορές τον χρόνο και θα δούμε για μια 3η το καλοκαίρι). Μόνο εκείνα τα αίματα είναι κάτι «έξτρα» για να πάνε να βοηθήσουν. Δεν είναι όπως τότε που καθημερινά στέλναμε σε οποιαδήποτε περιοχή της Ελλάδας είχε ανάγκη. Απλώς είχαμε μια πολύ μεγάλη δυναμική και εκείνο μας «κρατά» ακόμη. Ενώ άλλες περιοχές δεν την είχαν αυτή την δυναμική, για αυτό ακούτε για εκκλήσεις. Αν επισκεφθείτε και τοπικά δημοσιεύματα σε διάφορες περιοχές (όπως ο Έβρος πχ.), που δεν κυκλοφορούν πανελλήνια, θα δείτε ότι δεν μπορούν να καλύψουν και έτσι γινόμαστε και «κοινωνοί» κάποιων τέτοιων περιστατικών. Αν διαβάζαμε και τις τοπικές επικαιρότητες θα βλέπαμε ότι και σε άλλες περιοχές υπάρχει πρόβλημα. Απλώς έτυχε να έχουμε μια μεγάλη ιστορία και να το «παλεύει» ο σύλλογος της «ΑΓΑΠΗΣ» και μπορούμε να κρατάμε ακόμη δυνάμεις και να βοηθούμε τον κόσμο και το νοσοκομείο μας».