Γ. Τσιτιρίδης και Θ. Μίχογλου, μιλούν στην «Θ»
Η αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της Λίμνης Βιστωνίδας αλλά και η αξιοποίηση του «Κοτζά Ορμάν» ως η τελευταία «Ζούγκλα» της Ευρώπης, συγκαταλέχθηκαν στα θέματα που συζητήθηκαν προχθές στο ΕΒΕ Ξάνθης, μεταξύ του νέου Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χριστόδουλου Τοψίδη, των τεσσάρων Δημάχων του Ν. Ξάνθης (Στρ. Κοντού, Γ. Τσιτιρίδη, Θ. Μίχογλου και Αχ. Κιούρτ) και εκπροσώπων φορέων.
Για τα εν λόγω θέματα, αλλά και για άλλα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος – σε μια πρώτη φάση καταγραφής των θεμάτων και προβλημάτων – μίλησαν στην «Θ» οι Δήμαρχοι Αβδήρων και Τοπείρου κ. Γιώργος Τσιτιρίδης και Θωμάς Μίχογλου, αντίστοιχα.
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ Π. ΛΑΓΟΥΣ –ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΤΟ «ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ – ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ Ο ΧΡ. ΤΟΨΙΔΗΣ, ΑΛΛΑ…ΝΩΡΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ»
Αναλυτικότερα ο κ. Τσιτιρίδης επισήμανε στην «Θ» τα εξής: «Στα θέματα που είχαν τεθεί στη συζήτηση, είχα επισημάνει ότι απουσίαζε θέμα για το Λιμάνι Πόρτο Λάγους. Είπαν ότι αυτό συνδέεται και με την Λίμνη Βιστωνίδα, αν και νομίζω ότι δεν έχει σχέση. Είπα ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το Λιμάνι του Πόρτο Λάγους και να γίνουν κάποια έργα όπως η εκβάθυνση του Λιμανιού αλλά και η σύνδεσή του με κάποια νησιά όπως η Θάσος, η Σαμοθράκη, η Λήμνος με κάποια δρομολόγια. Όσον αφορά στην Λίμνη Βιστωνίδας, έχει σχέση και με την τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Τελευταία γίνονται κάποιες δράσεις από τους πολιτιστικούς συλλόγους (Κεσσάνης και Π. Λάγους) ώστε να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις με κανό – καγιάκ για βόλτες ή παρατήρηση πουλιών. Είχαμε πει επίσης να τοποθετήσουμε και κυάλια σε κάποια σημεία. Εμείς είχαμε υποβάλλει και πρόταση στο Ταμείο Ανάκαμψης (700.000 ευρώ) και περιμένουμε να εγκριθεί ώστε να αξιοποιηθεί και η Λίμνη Βιστωνίδα και το Άλσος στο Π. Λάγος με περιπατητικούς διαδρόμους, με παγκάκια, σήμανση, παρατηρητήρια πουλιών κλπ. Αυτό αφορά και στην περιοχή του Π. Λάγους και στην περιοχή της Κεσσάνης και στην γενικότερη τουριστική αξιοποίηση της περιοχής. Έγιναν διάφορες προτάσεις και από τους φορείς που ήταν παρόντες, εκτός από τους Δημάρχους και τον Περιφερειάρχη (εκπρόσωποι ξενοδόχων, εμπορικού συλλόγου, ΕΒΕ) ενώ τέθηκε και ένα θέμα με τα ξενοδοχεία. Βλέπουμε ότι δεν υπάρχει πολύς τουρισμός και έχουν κλείσει αρκετά ξενοδοχεία στην περιοχή, αλλά θα βοηθήσει – όταν τελειώσει – και ο κάθετος άξονας Ελλάδας – Βουλγαρίας, προκειμένου να υπάρχει μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Είπε και κάποιες απόψεις ο κ. Περιφερειάρχης, αλλά η αλήθεια είναι πως επειδή είχαμε Δημοτικό Συμβούλιο δεν πρόλαβα να ακούσω όλες τις προτάσεις του. Γενικά νομίζω ότι ήταν θετικός στα περισσότερα θέματα που τέθηκαν, αν και νομίζω ότι ακόμη είναι νωρίς να για βγάλουμε συμπεράσματα. Ήταν μια πρώτη συζήτηση και καταγραφή των προβλημάτων. Επίσης συζητήθηκε το να υπάρχει μια μόνιμη (όπως είπαν) Επιτροπή Τουριστικής Προβολής που θα συμμετέχουν και οι Δήμαρχοι εκτός από τους διάφορους εξειδικευμένους με τον τουρισμό ανθρώπους και ο κ. Τοψίδης είπε ότι μπορεί να δοθεί ένα ποσό γύρω στις 70.000 ευρώ προκειμένου άτομα που έχουν εμπειρία στον τουρισμό να προσληφθούν προκειμένου να συμμετέχουν και αυτοί στην επιτροπή, μαζί με εκπροσώπους εμπλεκόμενων φορέων. Πρόκειται για μια μόνιμη Επιτροπή Τουρισμού για τον Νομό Ξάνθης, που θα συνεδριάζει ανά 1-2 μήνες. Αναφέρθηκαν και τα Λουτρά και ο νέος Δήμαρχος Μύκης έκανε μια τοποθέτηση για την περεταίρω αξιοποίησή τους, αλλά και εμάς μας ενδιαφέρουν τα Λουτρά. Είπε την άποψή του και ο κ. Μωραΐτης και νομίζω ότι με την καινούρια χρονιά που θα αναλάβουν όλοι την διοίκηση, θα μπορούμε να πούμε και περισσότερα πράγματα»
«ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΟΣΥΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΟΤΖΑ ΟΡΜΑΝ – ΧΡΗΖΕΙ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ Ο ΝΕΣΤΟΣ»
Από την πλευρά του αναφορικά με το δάσος «Κοτζά Ορμάν», ο κ. Μίχογλου τόνισε ότι «αν δεν φύγουν οι συνθήκες Natura και Ramsar, δεν μπορούν να γίνουν παρεμβάσεις εκεί. Εμείς ζητήσαμε να κάνουμε μια μελέτη και εγκρίθηκε στην α΄φάση, αλλά κόπηκε από την Αθήνα λόγω της συνθήκης Ramsar και αφορούσε σε 800.000 ευρώ για ασφαλτόστρωση μέχρι τις κατασκευές των σπιτιών που είχε το Δασαρχείο Καβάλας. Εκεί έχει ένα αναψυκτήριο, ένα μίνι μάρκετ και το μόνο που έμενε ήταν να κάνουμε τουαλέτες. Το Δασαρχείο μας επέτρεπε τις ήπιες μορφές παρέμβασης. Το μεγαλύτερο θέμα είναι η διάνοιξη του δρόμου που πηγαίνει στο Δέλτα του Νέστου. Πρέπει επίσης να καθαριστεί και ο Νέστος (και για αυτό έχουμε κάνει μια πρόταση μαζί με τον Δήμαρχο Νέστου) αλλά και τα τοιχώματα που έχει ο Νέστος χρειάζονται επιδιορθώσεις για να μην θρηνήσουμε θύματα κάποια στιγμή ή για να μην γίνουμε… Βόλος και Λάρισα. Όλα είναι πιθανά. Ο Νέστος χρειάζεται περιποίηση. Γίνονται βέβαια κάποια πράγματα, αλλά αν μπορέσουμε να ξεφύγουμε από αυτά εδώ, μπορούμε να αυξήσουμε τον τουρισμό. Το Κοτζά Ορμάν προσφέρεται για τουρισμό (παραλίες, Στενά Νέστου) και τον Χειμώνα και το Καλοκαίρι. Επίσης η πρότασή μου είναι να γίνει και ένας μικρός λιμενίσκος στην περιοχή του Ερασμίου όπου εκχύνεται ένα κανάλι, με λιθορριπή. Διάνοιξη δηλαδή της οπής προς την θάλασσα για να μην «βουλώνει» συνέχεια και για να φεύγουν τα νερά του Νέστου. Θα γίνει όμως εκεί και ένα μικρό καταφύγιο για κάποιες μικρές βάρκες και θα μπορεί να έρθει και μια βάρκα από Θάσο, να καθίσει κάποιος, να κάνει το μπάνιο του ή να καθίσει και μια βραδιά. Να αναπτύξουμε και τον αγροτικό τουρισμό. Σιγά – σιγά αρχίζουν να γίνονται και σπίτια. Το 80% εξ αυτών, το ανέφερα στην σύσκεψη. Υπάρχει πρόθεση από τον Περιφερειάρχη. Βέβαια οποιοσδήποτε και αν είναι Περιφερειάρχης θα πράξει ανάλογα με τις δυνατότητες και με το τι αναλογεί στον καθένα. Πιστεύω όμως ότι είναι πολύ συνεργάσιμος και είπε ότι θα έρθει και στις περιοχές μας να μας επισκεφθεί για να πούμε τα προβλήματά μας και από κοντά. Πάντως ήταν μια εξαιρετική συνάντηση των φορέων και των δημάρχων. Έχουμε μείνει πίσω στην τουριστική προβολή. Κάποτε, επί Νομαρχίας υπήρχε αξιοποίηση. Η Περιφέρεια, στα τόσα χρόνια, κάθισε εντελώς. Πάντως για το Κοτζά Ορμάν, είναι κρίμα να είναι αναξιοποίητο. Έχουμε ένα μεγάλο δάσος και από τα καλύτερα ευρωπαϊκά δάση και δεν μπορεί να το επισκεφθεί ο κόσμος. Βέβαια αναλαμβάνουμε (και εγώ σαν Δήμαρχος) την ευθύνη, αλλά όταν κάνεις μια ενέργεια και στην κόβουν, σε απογοητεύουν».
«ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ Ο ΑΝΑΔΑΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΡΑΣΜΙΟΥ – ΚΑΠΟΙΟΙ ΔΕΝ ΕΣΠΕΙΡΑΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ»
Κλείνοντας ο κ. Μίχογλου, σημείωσε ότι «επίσης ο αναδασμός του Ερασμίου, που έμεινε στα χαρτιά, δεν βλέπω να τελειώνει. Πέρασαν αρκετά χρόνια. Και το αξιοσημείωτο είναι ότι πολλοί παραγωγοί – κτηνοτρόφοι δεν σπέρνουν σιτάρια και κριθάρια με αποτέλεσμα να μην έχουν ζωοτροφές και να τις αγοράζουν σε τριπλάσια τιμή. Όταν περιμένει κάποιος να γίνει αναδασμός, δεν μπαίνει στο χωράφι του. Περιμένει να του δώσουν το καινούριο. Τους έχουν πει «μην σπέρνετε γιατί θα γίνει αναδασμός». Πότε θα γίνει αναδασμός; Τα Χριστούγεννα ή την Πρωτοχρονιά; Νομίζω ότι σε αυτόν τον τομέα, η διοίκηση Μέτιου – Κουρτίδη, απέτυχε. Δεν μπορείς να λες στους αγρότες 2-3 χρόνια ότι θα τελειώσει ο αναδασμός και να μην έχει τελειώσει ακόμη. Μακάρι να γίνει μέχρι τα Χριστούγεννα, αλλά οι αγρότες που ήθελαν να σπείρουν, δεν έσπειραν. Ο αναδασμός – κατά την γνώμη μου – ξεκινά στα μέσα Σεπτεμβρίου και τελειώνει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, διότι όλοι παίρνουν τις παραγωγές τους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Από την ώρα που δεν έχει τελειώσει, δεν νομίζω να προλάβουν να κάνουν αναδασμό σε 5 μέρες. Διαφορετικά ξεκινά από τον Μάρτιο και μέχρι 10-15 Απριλίου γιατί αρχίζουν τα καλοκαιρινά. Αμφιβάλλω λοιπόν αν θα προλάβει να κάνει και η νέα διοίκηση (ανάλογα με το τι θα παραλάβει) αναδασμό στις αρχές της Άνοιξης».