Αποκλειστικά και μόνο στα επιδημιολογικά δεδομένα θα βασίζεται η όποια απόφαση της κυβέρνησης για άρση των μέτρων, ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Όπως εξήγησε «η κυβέρνηση παρακολουθεί καθημερινά και αξιολογεί διεξοδικά όλα τα δεδομένα».
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, η προτεραιότητα της κυβέρνησης παραμένει η διαφύλαξη της δημόσιας υγείας και η προστασία της ανθρώπινης ζωής ενώ έκανε σαφές πως η εφαρμογή των μέτρων είναι το στοίχημα του καθενός ξεχωριστά σε αυτή το δεύτερο σφοδρό κύμα του κορονοϊού στη χώρα.
«Καταλαβαίνουμε απόλυτα πως πλησιάζουν οι γιορτές, υπάρχει αδήριτη ανάγκη των επαγγελματιών να ανοίξει η αγορά. Το κατανοούμε, όμως, μην ξεχνάμε πως το διακύβευμα είναι η δημόσια υγεία», τόνισε.
Ο κ. Χαρδαλιάς έκανε λόγο για μια σταθεροποίηση που αρχίζει να δείχνει η επιδημιολογική εικόνα σε κάποιες από τις περιοχές της χώρας ενώ σε κάποιες άλλες τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Μάλιστα ανέφερε πως στη Βόρεια Ελλάδα δεν υπάρχει αποκλιμάκωση στον βαθμό που θα περίμεναν οι ειδικοί. «Αυτό μας δείχνει πως τίθεται θέμα με την τήρηση των μέτρων. Σε κάποιες περιοχές μια μειοψηφία συμπολιτών μας δείχνει κάποια χαλαρότητα. Δεν θα πρέπει να αφήσουμε αυτό να επηρεάσει την κατάσταση και να επιβαρύνει τα νοσοκομεία και τη λειτουργία του συστήματος υγείας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικά με το πότε και πώς θα αρχίσει μια ενδεχόμενη, σταδιακή, άρση του lockdown, ο κ. Χαρδαλιάς συνέστησε υπομονή καθώς ανέφερε ότι δεν χρειάζεται βιασύνη. «Μέρα με την ημέρα αξιολογούμε τα πραγματικά δεδομένα. Όσες αποφάσεις παρθούν, θα παρθούν στην ώρα τους με γνώμονα τα επιδημιολογικά δεδομένα. Μας απασχολεί το ζήτημα διάδοσης του ιού και σε τι βαθμό γίνεται. Όταν μπούμε σε διαδικασία άρσης περιορισμών, το βασικό μέλημα θα είναι να εξετάζουμε καθημερινά αυτά τα δεδομένα», επεσήμανε.
Σε ερώτηση που έγινε για την πιθανή ύπαρξη πολλών «ορφανών» κρουσμάτων, χωρίς ιχνηλάτηση, ο υφυπουργός απάντησε κατηγορηματικά πως «δεν ισχύει ότι υπάρχει ένα 80% ορφανών κορυσμάτων. Το 92,3% των κρουσμάτων ιχνηλατείται αρκούντως διεξοδικά», τόνισε και πρόσθεσε πως ακόμα και την ημέρα που σημειώθηκε ρεκόρ κρουσμάτων οι 190 ιχνηλάτες «χρεώθηκαν» περίπου 18 περιπτώσεις ο καθένας και τις διεκπεραίωσαν σε διάστημα 10-14 ωρών και εντός 24ωρου.
«Έχουμε 190 εξαιρετικά στελέχη από τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, τον ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας που δουλεύουν σκληρά και υπεύθυνα. Το αποτέλεσμα της δουλειάς τους, και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, κάνει τη διαφορά και είναι παράδειγμα στην Ευρώπη. Η ιχνηλάτηση είναι τα τείχη που σηκώνουμε για να αντιμετωπίσουμε την αόρατη απειλή του ιού. Είμαι πολύ υπερήφανος για τη δουλειά που γίνεται», ξεκαθάρισε ο κ. Χαρδαλιάς.