Σε εφαρμογή είναι από σήμερα και για τις επόμενες 10 ημέρες τα αυστηρά μέτρα για το τοπικό lockdown στον Πόρο, έπειτα από τα 13 κρούσματα που εντοπίστηκαν στο νησί μέσα σε ένα 24ωρο. Η ανησυχία των ειδικών ώθησε τους αρμόδιους στην απόφαση αυτή, καθώς όπως έχει αποδειχθεί και το προηγούμενο διάστημα, τα τοπικά lockdown βοηθούν στην μη διάδοση του κορωνοϊού.
Τα περιοριστικά μέτρα στον Πόρο ισχύουν από σήμερα στις 06.00 έως και τις 17 Αυγούστου 2020 στις 06.00 π.μ.
Με βάση τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα στο νησί και με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά, σε συνεννόηση με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου, για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας και ειδικότερα για τον περιορισμό της διασποράς των επιπτώσεων της νόσου COVID-19, αποφασίστηκαν τα εξής:
● Απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 23.00 έως τις 07.00 της επομένης.
● Αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές κλπ.
● Απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο, τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό χώρο.
● Στους χώρους εστίασης επιτρέπεται μέγιστος αριθμός ατόμων σε κάθε τραπεζοκάθισμα έως 4 άτομα, εκτός εάν πρόκειται για συγγενείς Α’ βαθμού όπου επιτρέπεται έως 6 άτομα.
● Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλο το νησί τόσο σε εξωτερικούς όσο και σε εσωτερικούς χώρους.
Τι φοβούνται οι ειδικοί
Εν τω μεταξύ, μεταβαίνουν στο νησί κλιμάκια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (Ε.Α.Δ), 10μελες ειδικό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ για εντατικοποίηση των ελέγχων τήρησης των μέτρων, καθώς και ειδικό κλιμάκιο του Λιμενικού Σώματος για την εφαρμογή και επιτήρηση των μέτρων στους χώρους εποπτείας του.
Η νέα αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού που έφτασε χθες τα 153 σε αριθμό, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και προβληματισμό εν όψει 15 Αυγούστου. Οι μαζικές συγκεντρώσεις σε μπαρ, γάμους, αλλά και άλλες εκδηλώσεις που εντοπίζονται οι εστίες κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την χαλαρότητα που δείχνουν οι νέοι, αποτελούν ένα «εκρηκτικό κοκτέιλ» τις τελευταίες εβδομάδες, το οποίο προκαλεί ανησυχία στους ειδικούς. Οι επιδημιολόγοι ανησυχούν αφενός γιατί αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων, εφετέρου διότι, ανάμεσα στους νοσούντες είναι πολλοί νέοι σε ηλικία.
Εν όψει του Δεκαπενταύγουστου θα αυξηθούν οι έλεγχοι, καθώς υπάρχουν συγκεκριμένες εστίες που δείχνουν πως ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων.
Τις εστίες αυτές ανέφερε ο κ. Πέτσας και είναι οι εξής:
– Οι συχνές διελεύσεις Ελλήνων, ομογενών και όσων έχουν άδεια παραμονής στην Ελλάδα από τις χώρες της Βαλκανικής.
– Οι συναθροίσεις ορθίων, κυρίως στα μπαρ, αλλά και σε γάμους, βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις.
– Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, υπάρχουν 20 περιφερειακές ενότητες στη χώρα που αναφέρουν κρούσματα. Εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη κρούσματα παρουσιάζονται επίσης στις περιοχές: Αργολίδα, Αχαΐα, Έβρος, Ηλεία, Θεσπρωτία, Ιωάννινα, Καβάλα, Κέρκυρα, Κιλκίς, Κοζάνη, Κορινθία, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα, Μεσσηνία, Χαλκιδική και Χανιά.
Προς το παρόν το ΕΣΥ αντέχει την εισαγωγή ασθενών στα νοσοκομεία αναφοράς και το κοκτέιλ φαρμάκων που χορηγείται στους νοσούντες, βοηθάει στη βελτίωση της υγείας τους, ωστόσο, η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων θα οδηγήσει περισσότερους ασθενείς στα νοσοκομεία, άρα και σε περισσότερο διασωληνωμένους.
Μέχρι και χθες νοσηλεύονταν στα νοσοκομεία αναφοράς 123 ασθενείς, με τους 58 εξ αυτών να έχουν εισαχθεί σε νοσοκομεία αναφοράς στην Αττική. Στις 31 Ιουλίου οι ασθενείς με λοίμωξη στα νοσοκομεία ήταν 93. Όπως προκύπτει από την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, 14 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα οι διασωληνωμένοι ήταν 8. Χθες δεν καταγράφηκε κανένας επιπλέον θάνατος (210 θάνατοι συνολικά).
ΠΗΓΗ: zougla.gr