Λόγω καλοκαιρίας… φουμάρουμε άφοβα έξω!

Δεν ξεκίνησαν ακόμη οι έλεγχοι… Έλεγχοι και πρόστιμα και μόνον από αστυνομικούς

Και προσαγωγές για εξακρίβωση στοιχείων σε περίπτωση παραβατών χωρίς έγγραφα ταυτοποίησης

Δηλώσεις αστυνομικών και επαγγελματιών στη «Θ»

 

Τον…καλό του τον «καιρό» βρήκε μπροστά του ο νέος αντικαπνιστικός νόμος, με αποτέλεσμα να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη οι έλεγχοι σε καταστήματα της Ξάνθης, εφόσον οι πελάτες μπορούν να απολαύσουν ακόμη τον καφέ τους, το φαγητό τους, συνοδευόμενα από το τσιγάρο, σε εξωτερικό χώρο.
Νόμος ο οποίος θεωρητικά υπάρχει από το 2008 και καλεί μικτά κλιμάκια από διάφορες υπηρεσίες να ελέγξουν τους παραβάτες – καπνιστές και τους καταστηματάρχες και να επιβάλλουν τα ανάλογα πρόστιμα.
Ωστόσο, με τον νέο νόμο, προστίθεται και η αρμοδιότητα επιβολής προστίμων και μεμονωμένα από τους αστυνομικούς, οι οποίοι μάλιστα καλούνται να  ανταποκριθούν σε περίπτωση καταγγελίας και εκτός ώρας ελέγχου από τα μικτά κλιμάκια, προκειμένου να επέμβουν και να υπογράψουν το πρόστιμο για παράβαση.
Μάλιστα σε περίπτωση που ο παραβάτης καπνιστής δεν «φέρει» επάνω του έγγραφα ταυτοποίησης, θα ακολουθεί η προσαγωγή του στο…τμήμα για την εξακρίβωση στοιχείων.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, καθώς και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης.

«ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ – ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ ΛΟΓΩ ΚΑΛΟΥ ΚΑΙΡΟΥ»

Πιο συγκεκριμένα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε ότι «πρόκειται για έναν νόμο ο οποίος «τρέχει» εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ισχύει κανονικά, οπότε δεν έχει λήξει τίποτα για να ξεκινήσει κάτι διαφορετικό. Οι πυρήνες του της επικύρωσης του αντικαπνιστικού νόμου, θεωρώ ότι θα πρέπει να είναι ότι οι επαγγελματίες δεν μπορούν να είναι οι αστυνόμοι των παραβατών καπνιστών. Η νέα παράμετρος που μπαίνει στον αντικαπνιστικό νόμο είναι ότι η αστυνομία, από εκεί που ήταν συνδρομητική στα κλιμάκια από τις υγειονομικές υπηρεσίες, τώρα θα μπορεί αυτοτελώς να εκτελεί ελέγχους για τους παραβάτες καπνιστές. Αυτό είναι το διαφορετικό ουσιαστικά, όσον αφορά στα κλιμάκια για τον αντικαπνιστικό νόμο. Προς το παρόν δεν έχουμε ακόμη ελέγχους προς αυτήν την κατεύθυνση γιατί ο καιρός είναι ακόμη πολύ καλός, οπότε ο κόσμος κάθεται ως επί τω πλείστον για καφέ ή για φαγητό, έξω. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες στους εσωτερικούς χώρους. Οι έλεγχοι, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο , ως προς τον αντικαπνιστικό νόμο δεν έχουν σταματήσει ποτέ. Θεωρητικά οι έλεγχοι «τρέχουν» κανονικά διότι ο νόμος ισχύει κανονικά».

 

«ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΟ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΙΝ ΠΑΡΑ ΤΟ ΤΙΜΩΡΕΙΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΘΕΡΙΑΚΛΗ»

«Αυτό που θέλουμε να επισημάνουμε εμείς ως σωματείο και ως ομοσπονδία είναι ότι χαιρετίζουμε την προσπάθεια του σωματείου καφε μπαρ – εστίασης του Έβρου και την προσπάθειά του για καθολική απαγόρευση τσιγάρου στους κλειστούς χώρους και κυρίως στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος με το σκεπτικό ότι για όσα μέλη δεν συμμορφώνονται θα υπάρχει αντίστοιχη καταγγελία στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές. Κάτι που χαιρετίζουμε, όχι με την έννοια ως προς την μορφή (ότι θα καταγγέλλονται οι συνάδελφοι) αλλά ως προς την καθολική απαγόρευση. Για να επιτευχθεί ωστόσο αυτό, θα πρέπει να υπάρχουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα ελέγχουν όλο το φάσμα των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όχι μόνον αυτά ου βρίσκονται μέσα στον αστικό ιστό και στους κεντρικούς δρόμους της πόλης μας, αλλά και περιφερειακά. Και εκτός δηλαδή της Ξάνθης. Αυτό που παρατηρείται έντονα είναι ότι ελέγχονται για παράδειγμα 10 καταστήματα στον εμπορικό ιστό και όλοι οι υπόλοιποι μένουν στο «απυρόβλητο». Αυτό είναι κάτι που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Για να μπορέσει να επιτευχθεί ο στόχος της αντικαπνιστικής αυτής «καμπάνιας», θα πρέπει να ελέγχονται όλα τα καταστήματα εντός και εκτός πόλεως. Δεν γίνεται να ελέγχονται μόνον 10 μαγαζιά και όλοι οι υπόλοιποι να μην ελέγχονται ποτέ» συνέχισε η ίδια, σημειώνοντας ότι «προφανώς και υπάρχουν δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του νόμου. Εμείς έχουμε όλοι την καλή διάθεση για συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο ή και με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο (εάν επιθυμούν) για να κάνουμε μια «καμπάνια» στα σχολεία. Καλώς ή κακώς η παιδεία ξεκινά από εκεί και αυτήν την στιγμή ο Έλληνας (καλώς ή κακώς) είναι «θεριακλής». Δεν υπάρχει αντικαπνιστική κουλτούρα και το οξύμωρο είναι ότι ο Έλληνας σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα τηρήσει την νομιμότητα και θα καπνίσει έξω. Κάτι που δεν κάνει στην δική του χώρα. Επισημαίνω και πάλι ότι δεν μπορούμε να είμαστε εμείς οι αστυνόμοι των πελατών μας. Δεν γίνεται αυτό. Είναι άλλο να ξέρεις ότι αν είσαι καπνιστής θα πληρώσεις 50 ευρώ πρόστιμο και άλλο να ξέρεις ότι αν είσαι επαγγελματίας θα πληρώσεις 1500 και 2000 ευρώ για τον παραβάτη καπνιστή. Ο αντικαπνιστικός νόμος ισχύει από το 2008, αλλά είναι έτσι δομημένος αυτήν την στιγμή, που δεν μπορεί να οδηγηθούμε σε ουσιαστικό αποτέλεσμα. Και όλα πρέπει να έχουν χαρακτήρα του «προλαμβάνειν» παρά του «τιμωρείν». Όλα ξεκινούν από εκεί».

 

«ΑΚΟΜΗ ΕΝΑ ΠΑΡΕΡΓΟ ΣΤΙΣ…ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΑΣ»

Από την πλευρά του ο κ. Γουναρίδης επισήμανε ότι «αυτό είναι ακόμη ένα πάρεργο που έχει προστεθεί και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε σε όλο αυτό. Ο βασικός σκοπός μας είναι η καταπολέμηση της εγκληματικότητας που όπως παρατηρείται το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Ο σκοπός μας είναι να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον πολίτη από όλες τις πλευρές, ακόμη και τροχονομικά για να έχουμε μια πόλη χωρίς κυκλοφοριακό κομφούζιο. Οι υπηρεσίες μας δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνον για να βεβαιώνουμε παραβάσεις. Αν προσθέσουμε σε όλα αυτά και το μεταναστευτικό, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε και στο νέο πάρεργο του αντικαπνιστικού».

 

«ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΟΥΜΕ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΒΑΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ…»

«Πάντα τους καλοκαιρινούς ή ανοιξιάτικους μήνες, που είναι καλός ο καιρός, δεν υπάρχει αυτό το πρόβλημα με τον αντικαπνιστικό. Κατά τους ελέγχους των μικτών κλιμακίων, υπογράφουν όσοι είναι σε αυτό το πρόστιμο. Το ζήτημα είναι ότι μπορεί τα κλιμάκια να βγαίνουν για δύο ώρες το βράδυ ή για μια ώρα το πρωί. Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρχει κλιμάκιο και όλος ο κόσμος θα γνωρίζει την αστυνομία. Θα παίρνουν τηλέφωνο για καταγγελίες και έτσι όταν δεν υπάρχει κλιμάκιο, θα είμαστε υποχρεωμένοι να το ελέγξουμε και να βεβαιώνουμε μόνοι μας παραβάσεις» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποιος παραβάτης – καπνιστής, δεν διαθέτει στοιχεία ταυτοποίησης επάνω του, τόνισε ότι «χωρίς να έχει κάποια έγγραφα επάνω του σχετικά με το ποιος είναι ο παραβάτης, δεν μπορεί να βεβαιωθεί παράβαση για οποιοδήποτε ζήτημα, όχι μόνο για το κάπνισμα. Ακολουθούμε λογικά το πρόγραμμα της προσαγωγής του προκειμένου να εξακριβωθούν τα στοιχεία του. Υπάρχουν πάρα πολλές δυσλειτουργίες στο κομμάτι αυτό. Δεν τα έχουν σκεφτεί όλα αυτά, δεν έχουν δει τα προβλήματα που δημιουργούνται. Εμείς όχι μόνο σαν σωματείο αλλά και σαν ομοσπονδία, λέμε δυνατά τις σκέψεις μας εδώ και καιρό. Όχι απλά δεν πρέπει να πάρουμε άλλα πάρεργα αλλά πρέπει και να αποδεσμευθούμε από κάποια. Αυτό θα είναι το σωστότερο για να λειτουργήσουν όλα καλά. Δεν γίνεται να είναι σε όλα μπροστά η αστυνομία. Ούτε το προσωπικό έχουμε ούτε τις γνώσεις σε πολλά από τα θέματα».

 

«ΘΑ ΝΟΜΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΤΙ ΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ…»

Κλείνοντας ο κ. Γουναρίδης, σημείωσε ότι «από την άλλη μεριά μάλιστα, θα δημιουργηθεί και σε εμάς πρόβλημα από την στιγμή που ξέρουμε (και το βλέπετε καθημερινά) ότι δεν υπάρχει προσωπικό. Όταν υπάρχει ένας τροχονόμος, ένας στην ασφάλεια, ένας στο τμήμα κλπ και έχουμε περιστατικά και μας καλούν και για τέτοιες καταγγελίες, σίγουρα δεν θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και να πηγαίνουμε. Εκεί θα δημιουργείται η υπόνοια ότι «οι αστυνομικοί καλύπτουν το τάδε κατάστημα και τον τάδε καταστηματάρχη». Δεν ξέρω αν οι άλλες πόλεις έχουν το προσωπικό για να ανταπεξέλθει, αλλά στην Ξάνθη όλο αυτό είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει».