Λύνεται το «κουβάρι» μεταξύ δημοσίου – ιδιωτών… υπό προϋποθέσεις

Μ. Παυλίδου: Πάνω από 1000 εκτάσεις στην ΠΕ Ξάνθης, μπορούν να παραχωρηθούν από το δημόσιο στους κατ΄ ουσίαν ιδιοκτήτες

Η γνωστή νομικός και πολιτευτής της ΝΔ,  μιλά στην «Θ» για τον παλιό νόμο περί εξαγορών και δίνει μια πρώτη «εικόνα» για το υπο συζήτηση Ν/Σ

Ίσως και πάνω από 1000 εκτάσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, μπορούν να «απεμπλακούν» από το μπερδεμένο – μέχρι σήμερα – καθεστώς τους (αφού τυπικά ανήκουν στο δημόσιο, αλλά ουσιαστικά αποτελούν ιδιοκτησίες ιδιωτών που διαμένουν επί δεκαετίες) με την ψήφιση του νομοσχεδίου που ήδη δημιουργείται, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», η γνωστή νομικός και Πολιτευτής της ΝΔ, κ. Μαρίνα Παυλίδου.

Η ίδια τονίζει μεταξύ άλλων ότι τα παραχωρητήρια από το δημόσιο θα δίνονται υπό προϋποθέσεις (οι οποίες και θα αναλυθούν εκτενώς, μετά την ψήφιση του Ν/Σ από την Βουλή), ενώ παράλληλα σημειώνει ότι «το πιο σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί και συγκεντρώνει τα αιτήματα όλων των πολιτών και δημιουργεί ένα συνολικό ‘’πλαίσιο’’ για όλη την επικράτεια».

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΘΑ ΕΠΙΛΥΣΕΙ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΚΑΙ ΤΥΠΙΚΑ ΠΛΕΟΝ ΠΑΡΑΧΩΡΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΕ ΙΔΙΩΤΕΣ, ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

Αναλυτικότερα η κ. Παυλίδου, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Υπήρχε ένας παλαιότερος νόμος περί εξαγορών για καταπατημένες ιδιοκτησίες από ιδιώτες ιδιοκτήτες του δημοσίου. Δηλαδή, υπήρχαν κάποια ακίνητα, τα οποία είτε από λάθος καταγραφή παρέμειναν – και φαίνονταν – στην κυριότητα του δημοσίου, είτε όντως παρέμειναν εντός αυτών των ακινήτων επί δεκαετίες (χωρίς να έχει δοθεί παραχωρητήριο) κάποιοι ιδιώτες.

Στην ουσία, οι άνθρωποι αυτοί είναι νόμιμα μέσα, καθώς είναι επί δεκαετίες. Μπορεί κάποιοι από αυτούς να έχουν κτίσει, να έχουν κάνει κάποια οικήματα οιασδήποτε μορφής και χρήσης (είτε οικιστικής χρήσης είτε ακόμη και επαγγελματικής χρήσης).

Αυτά τα λάθη δημιουργήθηκαν είτε επειδή δεν υπήρχαν σαφή όρια των οικισμών (ιδιαίτερα σε οικισμούς που ήταν προϋφιστάμενοι του ’23) είτε επειδή – λόγω απώλειας αρχείων από υπηρεσίες – δεν κατεγράφησαν οι ιδιώτες που ήταν σε αυτά τα ακίνητα.

Κάποια στιγμή λοιπόν, είχε βγει ένας νόμος περί εξαγορών, που περιελάμβανε όμως μέσα και κάποιες άλλου είδους εκτάσεις. Εκείνες οι διατάξεις εκρίθησαν αντισυνταγματικές. Όμως η ύπαρξη εκείνων των διατάξεων, εξυπηρετούσε κάποιο σκοπό, που διευκόλυνε και τις ίδιες τις υπηρεσίες (έπρεπε να επανέλθουν δηλαδή, με μια άλλη, πιο συγκεκριμένη μορφή). Για αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση προτίθεται εντός των αρχών αυτού του έτους (με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί) να επιλύσει όλα αυτά τα ιδιοκτησιακά προβλήματα. Εναντι μιας πολύ μικρής παροχής ή αντιτίμου, οι ιδιοκτήτες αυτοί θα παίρνουν κανονικά και τυπικά πλέον παραχωρητήριο, από το δημόσιο.

Από όσο γνωρίζω, το νομοσχέδιο έχει αρκετούς μήνες που ετοιμάζεται και αφορά κυρίως στις εξαγορές αυτών των ακινήτων. Θα υπάρχουν δηλαδή κάποιες συγκεκριμένες προϋποθέσεις (κυρίως απόδειξη τριακονταετούς χρησικτησίας). Δεν θα χρειάζεται πλέον, για αυτές τις εκτάσεις να πηγαίνουμε πίσω στο 1885 (δεν έκανα λάθος). Για αυτές τις εκτάσεις πλέον – και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις (πχ. Αν θα είναι εντός ορίων οικισμών, τι χαρακτήρα μπορεί να φέρει η έκταση κλπ) και τρόπους που θα εισάγονται σε συγκεκριμένες επιτροπές που θα συσταθούν – θα μπορούν να κρίνονται τα δικαιολογητικά που θα προσκομίζουν οι πολίτες και θα δίνονται μόνιμοι τίτλοι.

ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 1000 ΟΙ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Τι συμβαίνει όμως, στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης; Υπάρχουν Ξανθιώτες που θα «ωφεληθούν» από αυτήν την επικείμενη πρόβλεψη;

Όπως επισημαίνει η κ. Παυλίδου:

Στην ΠΕ Ξάνθης, υπάρχουν συγκεκριμένες ιδιοκτησίες και μάλιστα σε περιοχές όπου – δυστυχώς – έχει κλείσει το κτηματολόγιο και οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν να εγείρουν πλέον διεκδικητικές ή αναγνωριστικές αγωγές με βάση τον νόμο του κτηματολογίου, οπότε τεκμαίρεται αμάχητα (όπως λέμε) το δημόσιο ότι έχει πλέον ιδιοκτησιακό δικαίωμα. Ψηφιζόμενος όμως ο νόμος αυτός, ανοίγει την δυνατότητα σε αυτούς που επί δεκαετίες είναι μέσα σε αυτά τα ακίνητα, να έχουν την δυνατότητα να πάρουν νόμιμο τίτλο στα χέρια τους, τον οποίο δεν θα τους αμφισβητεί κανείς και για κανέναν λόγο.

Υπάρχουν, συγκεκριμένες εκτάσεις στην ΠΕ Ξάνθης, που αριθμούν ίσως και πάνω από 1000 που έχουν τα χαρακτηριστικά για να μπουν σε αυτό το Ν/Σ και να λυθεί το πρόβλημα των ανθρώπων που ουσιαστικά είναι δικές τους, αλλά τυπικά όχι.

ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΕΙ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΝΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟ «ΠΛΑΙΣΙΟ»,  ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

Τέλος η κ. Παυλίδου, σημείωσε με έμφαση ότι:

Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι η κυβέρνηση μπορεί και συγκεντρώνει τα αιτήματα όλων μας –  όταν απευθυνόμαστε σε αυτή-   και τα προβλήματα των πολιτών και δημιουργεί ένα «πλαίσιο», συνολικό –  ολικό – για όλη την ελληνική επικράτεια (το θέμα δεν αφορά μόνον στην ΠΕ Ξάνθης αλλά σε όλη την Ελλάδα). Δημιουργεί νόμους που «λύνουν» τα χέρια των πολιτών. Είναι μια κυβέρνηση η οποία στοχεύει στο να δημιουργεί ένα καλύτερο περιβάλλον για τους πολίτες, ώστε να νιώθουν ασφαλείς. Να νιώθουν ότι εισακούγονται τα αιτήματά τους.

Για ο,τιδήποτε άλλο, ως προς τις λεπτομέρειες, καλό είναι να περιμένουμε την ψήφιση του νόμου. Όταν ψηφιστεί, ευχαρίστως να μιλήσουμε για τις λεπτομέρειες και για όσα μπορούν να κάνουν οι πολίτες ώστε να οργανώσουν την διαδικασία.