Ο Πρόεδρος του νέου Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού της ΠΑΜΘ, αποκλειστικά στην «Θ»
«Σπουδαία η απόφαση Μέτιου» σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»
Με στόχο τη δυναμική επανεκκίνηση του τουρισμού μετά την περιπέτεια της πανδημίας ξεκινά από τη Διοίκηση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου η διαδικασία για τη συγκρότηση ενός Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMO) στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Πρόεδρος του Οργανισμού θα είναι, με απόφαση του Περιφερειάρχη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Ξάνθης Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος μίλησε στην «Θ» για το «πλάνο» της ΠΑΜΘ προκειμένου να πάρει «σάρκα και οστά» αυτή η σπουδαία -όπως την χαρακτήρισε- απόφαση του κ. Μέτιου, που αποτελούσε παράλληλα και ένα πάγιο αίτημα του ιδιωτικού τομέα.
«ΣΤΟΧΟΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΥ – ΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Αμοιρίδης, επισήμανε ότι «ο οργανισμός αυτός είναι μια συντονιστική δομή που στοχεύει στην διαχείριση, την προώθηση και την ενίσχυση του τουριστικού προϊόντος ενός συγκεκριμένου προορισμού. Είναι μια σπουδαία απόφαση του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, υπό την έννοια ότι η βάση αυτού του οργανισμού έχει στόχο να προσελκύσει τους ιδιώτες που αφορούν ευρύτερα την ανάπτυξη μιας περιοχής. Δηλαδή τον καθαρά τουριστικό κλάδο που είναι εστίαση – διαμονή αλλά και αυτούς που παράγουν προϊόντα, αυτούς που μεταποιούν προϊόντα, τους εμπόρους κ.ο.κ. Μιλούμε για όλη την «πυραμίδα» της οικονομίας. Και όλοι μαζί να συζητήσουμε, να συνδιαμορφώσουμε, να θέσουμε στόχους, να υλοποιήσουμε δράσεις και να αναζητήσουμε τα αποτελέσματα των δράσεων αυτών και τι πρέπει να γίνει περεταίρω. Ήταν ένα πάγιο αίτημα του ιδιωτικού τομέα να συμμετέχει στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση και ουσιαστικά αυτός ο οργανισμός, όταν θα στηθεί πλέον και θα διαμορφωθεί θα κάνει ακριβώς αυτό. Θα συνδέσει την περιφέρεια με τους ιδιώτες και όλοι μαζί πλέον, στοχευμένα, θα προχωρήσουμε για το καλύτερο του τόπου».
«ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ – ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΔΙΑΚΡΙΤΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ»
«Είναι ανάγκη να υπάρξει μια περιφερειακή συνείδηση και πέρα από τα διοικητικά όρια που ξεχώρισαν τους νομούς παλαιότερα και σήμερα τις Περιφερειακές Ενότητες, υπάρχει μια ενιαία αντίληψη και λειτουργία όσον αφορά στο τουριστικό και οικονομικό «μοντέλο». Επάνω σε αυτό θα λειτουργήσει η Περιφέρεια» συνέχισε ο ίδιος, διευκρινίζοντας μεταξύ άλλων ότι «φυσικά στην Περιφέρεια υπάρχουν πολλές διαφορετικές τάσεις και πολλοί διαφορετικοί τουριστικοί πόροι. Όλα αυτά λοιπόν είναι και ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί βοηθούν στο να αναπτυχθεί ο τουρισμός και η οικονομία της περιοχής. Υπάρχει και το διακριτό το οποίο θα εντοπίζουμε και θα του δίνουμε αυτό που πρέπει αλλά και το σύνολο. Για παράδειγμα, παραγόμενα προϊόντα στην Ξάνθη μπορούν να πωλούνται στην Θάσο που το Καλοκαίρι έχει μια υπερβολικά μεγάλη κατανάλωση. Αυτό θα επιδιώξουμε εμείς ως Περιφέρεια. Να βοηθήσουμε μέσα από αυτό, όλο τον ιδιωτικό τομέα που δραστηριοποιείται σε όλη την «πυραμίδα» της οικονομίας, να αποκτήσει πρόσθετο όφελος και κέρδος μέσα από την τουριστική ανάπτυξη. Αυτός ο οργανισμός αυτό θα επιδιώξει να κάνει, εμπλέκοντας άμεσα και ουσιαστικά και τον ιδιωτικό τομέα ως συνεργάτης μας πλέον στην Περιφέρεια».
«ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ…ΜΗΔΕΝ – ΞΕΚΙΝΑΜΕ ΜΙΑ ΕΥΡΥΤΑΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ»
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Αμοιρίδης, τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντικό ότι είμαστε στο μηδέν. Ήταν μέσα στον στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφέρειάς μας, βρήκε συμμάχους τόσο τον Σταύρο Μπένο (ΔΙΑΖΩΜΑ) όσο και συναδέλφους περιφερειακούς συμβούλους και αντιπεριφερειάρχες όπως ο Κωστής Σιμιτσής και ο Θανάσης Τσώνης και ξεκινάμε με μια ευρύτατη διαβούλευση ουσίας (αυτή είναι απόφαση του Περιφερειάρχη) με τον ιδιωτικό τομέα. Δεν υπάρχουν ούτε προαπαιτούμενα ούτε δεδομένα αυτήν την στιγμή. Υπάρχει ένας βασικός σχεδιασμός που τον έχουμε στα χαρτιά μας στην περιφέρεια, αλλά θέλουμε να ακούσουμε κιόλας τις άλλες απόψεις. Έχουμε την «βάση» η οποία όμως δεν θα επιβληθεί».
«ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ – ΑΠΟΦΑΣΗ/ΤΟΜΗ»
Ο ίδιος χαρακτήρισε το εγχείρημα ως ένα «μεγάλο στοίχημα» εξηγώντας ότι δεν θα είναι μια διαβούλευση μεταξύ αιρετών αλλά με ουσία και συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, ενώ διευκρίνισε ότι η ευρεία αυτή διαβούλευση θα γίνει σε κάθε σημείο της ΠΑΜΘ και ενδεχομένως όχι μόνον στις έδρες των Περιφερειακών Ενοτήτων αλλά και σε σημεία ενδιαφέροντος όπως Τοξότες, Άβδηρα, Σταυρούπολη κλπ (μιλώντας για την Ξάνθη).
«Με βάση την διεθνή πρακτική, είναι μια απόφαση – τομή στην αντιμετώπιση της τουριστικής οικονομίας από την πλευρά του Περιφερειάρχη. Πρόκειται για έναν άμεσο και από μηδενική βάση επανασχεδιασμό του «μοντέλου» οργάνωσης και διαχείρισης του προορισμού. Ένα συντονιστικό, στρατηγικό όργανο, που εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα στην λήψη και εφαρμογή των αποφάσεων» τόνισε επίσης ο κ. Αμοιρίδης.
«ΕΧΩ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΜΙΑ ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΑΜΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ»
Κλείνοντας αναφορικά με την ανάληψη των ηνίων της προεδρίας του Οργανισμού, ο κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι «έχω αναλάβει μια τιμητική και συνάμα δύσκολη αποστολή. Αυτό που είχαμε στον στρατηγικό μας σχεδιασμό και αφορούσε σε μια αναμόρφωση του τρόπου οργάνωσης του τουριστικού μοντέλου και της ανάπτυξης στην Περιφέρεια, να προσπαθήσω να του δώσω «σάρκα και οστά» με την συνεργασία των υπολοίπων. Είπα από την πρώτη στιγμή ότι θα βοηθήσω την Περιφέρεια σε οποιοδήποτε τομέα με χρειαστεί. Είναι ένας τομέας στον οποίο πιστεύω και πιστεύω πολύ και στο συγκεκριμένο φορέα και θα προσπαθήσω μαζί με τις θέσεις που έχει ο Περιφερειάρχης, τις απόψεις των συναδέλφων μου Περιφερειακών Συμβούλων και Αντιπεριφερειαρχών, να ακούσουμε και να εισάγουμε μέσα σε αυτό το «μοντέλο» διοίκησης και τις απόψεις του ιδιωτικού τομέα και να κάνουμε έναν οργανισμό που θα παράξει ουσιαστικά και μετρήσιμα αποτελέσματα για όλη την πυραμίδα».