Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ μιλά αποκλειστικά στην «Θ»
«74 οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ-Πλασματικά τα στοιχεία για τους θανάτους από γρίπη» λέει ο ίδιος
Πολύ περισσότερα σε αριθμό από αυτά που ανακοινώνονται είναι σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ τα κρούσματα της γρίπης αλλά και οι θάνατοι από αυτή.
Κάτι το οποίο αποδεικνύεται και από την επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως εξηγεί σε αποκλειστικές δηλώσεις του στην «Θ» ο πρόεδρος της Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) κ. Μιχάλης Γιαννάκος.
«ΠΩΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΝ, ΧΩΡΙΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ ΟΤΙ Ο ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΟΥ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΔΕΝ ΠΕΘΑΙΝΕΙ ΑΠΟ ΓΡΙΠΗ;»
Ειδικότερα ο ίδιος αναφέρει επακριβώς ότι «ακόμη και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ δικαιώνει την ΠΟΕΔΗΝ σε αυτό. Λέει ότι οι 74 θάνατοι είναι εργαστηριακά διαπιστωμένοι. Όταν πολλά νοσοκομεία δεν κάνουν κανέναν εργαστηριακό έλεγχο σε ασθενείς που παίρνουν αντιική αγωγή, παρά μόνο όταν αυτοί είναι στην ΜΕΘ, πως διαπιστώνουν ότι κάποιος πέθανε από γρίπη; Σήμερα στις παθολογικές και πνευμονολογικές κλινικές, το 80% των ασθενών παίρνει αντιική αγωγή και εργαστηριακός έλεγχος δεν γίνεται. Άρα αν ένας ασθενής πεθάνει, που θα ξέρουν ότι είναι από την γρίπη; Θα πούνε ότι είναι από συνοσηρότητα ή από επιπλοκή της γρίπης (π.χ πνευμονία κλπ). Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν δέχεται πως επειδή ένας ασθενείς έπαιρνε αντιική αγωγή και είχε συμπτώματα της γρίπης, πέθανε από την γρίπη. Θέλει να είναι εργαστηριακά διαπιστωμένο με μοριακό έλεγχο. Κάτι που στα περισσότερα νοσοκομεία δεν γίνεται».
«ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΤΙΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, ΔΕΝ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΕΛΠΝΟ ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΡΙΠΗ – ΑΠΟΥΣΙΑΖΕΙ Ο ΜΟΡΙΑΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ»
«Υπάρχουν θάνατοι ασθενών που έπαιρναν αντιιική αγωγή για την γρίπη αλλά για το ΚΕΕΛΠΝΟ αυτοί δεν θεωρούνται νεκροί από γρίπη. άρα τα πράγματα είναι σαφέστατα χειρότερα. Κατά την γνώμη μου όλα όσα λένε, δεν τα λένε για να καθησυχάσουν τον κόσμο, αλλά για να ωραιοποιούν ότι το σύστημα δουλεύει. Όταν περιμένουν 60 ασθενείς στην λίστα αναμονής για ΜΕΘ, είναι δυνατόν να είναι τα πράγματα έτσι όπως τα λένε; Υπάρχουν άνθρωποι που περιμένουν 7 και 10 μέρες και καταλήγουν» συνέχισε ο ίδιος, ενώ αναφορικά με την δική μας περιοχή, υπογραμμίζει ότι «ο μοριακός έλεγχος που δεν γίνεται, ισχύει για όλα τα νοσοκομεία. Ωστόσο υπάρχει μια μικρή διαφορά στην Ξάνθη, καθώς υπάρχει το Νοσοκομείο Καβάλας και έτσι τα πράγματα φαίνεται να είναι καλύτερα αναφορικά με τους μοριακούς ελέγχους. Προφανώς η Ξάνθη, επειδή είναι κοντά στην Καβάλα, θεωρώ ότι στέλνει δείγματα. Δεν γνωρίζω πόσα βέβαια. Δεν έχω ακριβή «εικόνα» όμως για την Ξάνθη. Πάντως και τα κρούσματα της γρίπης και οι θάνατοι από αυτή, είναι πολλοί περισσότεροι».
ΚΕΕΛΠΝΟ: «74 ΘΑΝΑΤΟΙ ΑΠΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΗ ΓΡΙΠΗ»
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά την εβδομάδα 11 – 17 Φεβρουαρίου, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 398 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 145 (36,4%) ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Περαιτέρω υποτυποποιήθηκαν 127 στελέχη τύπου Α και εξ αυτών τα 26 (20,5%) ανήκαν στον υπότυπο Α (Η3Ν2) και τα 101 (79,5%) στον υπότυπο Α (Η1Ν1)pdm09.
Το ίδιο διάστημα, 27 ασθενείς χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά, από τον Οκτώβριο του 2018, έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ 264 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών είναι και τουλάχιστον 13 παιδιά ηλικίας μέχρι 9 ετών. Εμβολιασμένοι ήταν μόλις οι 36 (14%).
Σημειώνεται ότι τα 200 (75,8%) από τα 264 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας.
Όσον αφορά στους θανάτους, από τους 74 που έχουν καταγραφεί από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, οι 64 αφορούν σε κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και 10 σε κρούσματα που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 49 άνδρες και 25 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από μήνες έως 90 έτη και διάμεση ηλικία 68 έτη. Η πλειονότητα των θανατηφόρων κρουσμάτων οφείλεται σε ποσοστό 84,7% στον Η1Ν1. Σημειώνεται ότι τα 64 (86,5%) από τα 74 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός.
Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, οι επισκέψεις στο γιατρό για γριπώδη συνδρομή επίσης, οπότε τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη. Υπενθυμίζεται ότι οι επιπλέον δόσεις αντιγριπικού εμβολίου που είχε παραγγείλει ο ΕΟΦ, παραδόθηκαν στα φαρμακεία αυτήν την εβδομάδα.