Μ. Κουκουράκης: Ο καρκίνος σκοτώνει … η ιατρική έρευνα σώζει!

Στο 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου ο γνωστός Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος του Π.Γ.Ν. Αλεξ/πολης

Πάντα ήταν πολλά τα περιστατικά – Ελλείψεις σε νοσηλευτές – Ευτυχώς ήταν και το… «Νιάρχος» , σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

Στη λίστα του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ με το 2% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου συμπεριλήφθηκαν 25 ερευνητές από το Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ). Ανάμεσα σε αυτούς και ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΔΠΘ – Ακτινοθεραπευτής – Ογκολόγος κ. Μιχαήλ Κουκουράκης, ο οποίος μιλά στην «Θ» τόσο για την εν λόγω διάκριση, όσο και για το Τμήμα της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΓΝΑ όπου τελεί επί πολλά έτη, Διευθυντής της όσο και για τα «κρούσματα» του καρκίνου, που αποτελούσε και συνεχίζει να αποτελεί την νούμερο ένα αιτία θανάτου, μετά από μια ηλικία.

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΚΡΙΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Η ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΟΙ «ΚΑΡΠΟΙ» ΤΩΝ ΚΟΠΩΝ ΜΑΣ, ΒΡΙΣΚΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΑΠΟ ΚΟΡΥΦΑΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ

Αναλυτικότερα ο κ. Κουκουράκης επισήμανε στην «Θ» ότι:

Δεν μου αρέσει να μιλώ για εμένα. Θα μιλήσω για όλους τους συναδέλφους που το Stanford  (που εξέδωσε αυτήν την λίστα από όλον τον κόσμο) τους ενέταξε στο 2% των κορυφαίων επιστημών. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να βλέπουμε ότι σε αυτήν την ακριτική περιοχή που είμαστε λειτουργεί η έρευνα, λειτουργούν οι άνθρωποι, προσπαθούν και οι «καρποί» των κόπων τους βρίσκουν τουλάχιστον μια αναγνώριση από κορυφαίες φυσιογνωμίες στον χώρο, όπως αυτές στο Πανεπιστήμιο του Stanford που είναι πραγματικά ιδιαίτερο.

Ο ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ, ΕΤΗΣΙΩΣ

Αναφορικά με τα θύματα του καρκίνου ο ίδιος εξήγησε ότι:

Υπάρχουν πολλοί επιστήμονες που δουλεύουν στην Ιατρική Σχολή και σε συνεργασία και με την Σχολή Μοριακής Βιολογίας, βγαίνουν καινούρια  και πρωτοπόρα πράγματα. Χθες, για παράδειγμα, ολοκληρώθηκε μια Διδακτορική Διατριβή η οποία παρουσιάσθηκε και πραγματικά άνοιξε καινούριους δρόμους στον χώρο της αντιμετώπισης του καρκίνου του προστάτη και όσο περνά από το χέρι μας θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουμε, για να προσφέρουμε ο,τι μπορούμε και στους ασθενείς μας και στον χώρο της επιστήμης και της έρευνας.

Πραγματικά είναι δύσκολη η περίοδος που ζούμε με τον κορωνοϊό όχι μόνον από πλευράς της θλίψης και της κατάθλιψης που προξενεί το να βλέπουμε κάθε μέρα να χάνουμε 100 ανθρώπους στην Ελλάδα. Αυτά είναι τραγικά πράγματά και δυστυχώς έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που το «αποδεχόμαστε». Ενώ δηλαδή, αν παλαιότερα λέγαμε ότι έγινε ένα ατύχημα και σκοτώθηκαν 100 άνθρωποι, θα λέγαμε «να μην ξαναγίνει ποτέ». Τώρα αυτό συμβαίνει κάθε μέρα. Αυτό, αναμφισβήτητα έχει και μια επίδραση στο πως λειτουργούν τα νοσοκομεία. Ευτυχώς στον χώρο της Ογκολογίας, διαφυλάχθηκε κάπως η λειτουργία με τις εντολές του Κράτους να μην διαταραχθεί η λειτουργία και η θεραπεία των καρκινοπαθών. Αυτό το διαφυλάξαμε. Κατά τα άλλα θέλουμε να δούμε πως θα βγούμε γρήγορα από αυτήν την λαίλαπα που δυο χρόνια τώρα μας ταλαιπωρεί, για να δούμε πως θα επικεντρωθούμε πλέον σε ασθένειες οι οποίες είναι πραγματικά θανατηφόρες. Μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος σκοτώνει πολλαπλάσιους ανθρώπους από οτι σκοτώνει ο κορωνοϊός ετησίως και αυτήν την στιγμή έχει περάσει σε «δεύτερη μοίρα» επειδή εστιάζουμε μόνον στον ιό.

ΠΑΝΤΑ ΗΤΑΝ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ – Η ΠΡΩΤΗ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΗΛΙΚΙΑ – ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΕΟΤΕΡΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ «ΧΤΥΠΑ»

Αναφορικά με το αν παρατηρείται αύξηση των περιστατικών του καρκίνου, ο ίδιος επισημαίνει ότι:

Τα περιστατικά, ακόμη και αν δεν αυξάνονται, πάντα ήταν πολλά και αν υπολογίσει κανείς ότι πρακτικά είναι η πρώτη αιτία θανάτου μετά από μια ηλικία (αν εξαιρέσει κανείς τους νέους που δυστυχώς χάνουμε από ατυχήματα) και πάντα θα είναι εκεί. Δεν έχει ηλικία. Έχουμε και νέους ασθενείς που τους «χτυπά» η νόσος. Ευτυχώς οι νεότεροι ασθενείς αντιμετωπίζονται πιο καλά (όπως ο καρκίνος του μαστού που αντιμετωπίζεται άριστα σήμερα). Είναι δύσκολο να χάσουμε ασθενή με καρκίνο μαστού εφόσον η γυναίκα πηγαίνει έγκαιρα στον γιατρό της και γίνεται έγκαιρη διάγνωση.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΤΟ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ – ΑΝ ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ Η ΔΩΡΕΑ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΙΚΩΝ ΕΠΙΤΑΧΥΝΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ «ΝΙΑΡΧΟΣ» ΠΡΙΝ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΦΟΒΑΜΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΑΜΕ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ

Τέλος σε ο,τι αφορά στον εξοπλισμό αλλά και στην στελέχωση του Τμήματος της Πανεπιστημιακής Κλινικής Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας του ΠΓΝΑ, ο κ. Κουκουράκης σημειώνει ότι:

Υπάρχει αυτήν την στιγμή, λόγω του προβλήματος του κορωνοϊού, μια έλλειψη στην στήριξη από νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό είναι σαφές. Αυτό το οποίο ευτυχώς συνέβη πριν τρία χρόνια, ήταν η δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» με τους γραμμικούς επιταχυντές που δώρισε στην Ελλάδα και αυτό έδωσε «ζωή». Διαφορετικά φοβάμαι ότι η περιοχή μας δεν θα είχε ακτινοθεραπευτικό τμήμα. Θα είχε κλείσει. Και αυτό είναι κάτι που το Κράτος ποτέ – στα τριάντα χρόνια που δουλεύω στην ιατρική – δεν είχε δώσει ιδιαίτερη σημασία στο να εξοπλίσει τα νοσοκομεία με καινούρια και λειτουργικά μηχανήματα. Και αυτό, δυστυχώς, συνεχίζονταν μέχρι που το «Νιάρχος» πήρε την απόφαση ότι πρέπει να το λύσει. Είναι όμως άσχημο να περιμένουμε από ιδρύματα να λύνουν τα προβλήματα. Και το Κράτος πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβει ότι δεν χρειάζονται πολλά χρήματα. Αν υπολογίσετε πόσα εκατομμύρια δίνουν ημερησίως για το rapid test που κάνουν οι πολίτες στην Ελλάδα, μόνο μια μέρα του κόστους να παίρναμε, θα φτιάχναμε ένα νοσοκομείο από πλευράς εξοπλισμού, για την Ογκολογία. Και αυτό θα πρέπει κάποτε να το καταλάβουμε και να το στηρίξουμε ώστε οι ασθενείς μας, οι συνάνθρωποί μας, η οικογένειά μας, να μπορεί να είναι σίγουροι ότι θα βρουν την καλύτερη αντιμετώπιση.