Μ. Κουρέας: Κλιμακούμενη μείωση του ιικού φορτίου στην Ξάνθη – Δεν αποτελεί όμως «εγγύηση» για το μέλλον

Ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του αρμόδιου Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ»
Λαμβάνουμε δύο δείγματα την εβδομάδα – Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από την συνεργασία μας με την ΔΕΥΑΞ, εξηγεί ο ίδιος στην «Θ»

Κλιμακούμενη μείωση του ιικού φορτίου, δείχνουν οι μετρήσεις των αστικών λυμάτων της Ξάνθης, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, γεγονός που ναι μεν αναπτερώνει τις ελπίδες των Ξανθιωτών για «καλύτερες ημέρες», αλλά δεν αποτελεί κάποια «εγγύηση» για το μέλλον, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κουρέας.
Ο ίδιος, αναφέρεται και στην διαδικασία λήψης των δειγμάτων από τα αστικά λύματα της Ξάνθης (που αποστέλλονται δυο φορές την εβδομάδα) ενώ παράλληλα δηλώνει την ικανοποίηση του για την συνεργασία του «δικτύου» με την ΔΕΥΑΞ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΚΛΙΜΑΚΟΥΜΕΝΗ ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΑΠΟΙΑ «ΕΓΓΥΗΣΗ» ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Αναλυτικότερα ο κ. Κουρέας εξήγησε στην «Θ» ότι:
Οι μετρήσεις, οι συγκεντρώσεις – κάτι που παρατηρείται και σε άλλες πόλεις – δείχνουν ότι έχει περάσει το «πικ» και ότι υπάρχει μια κλιμακούμενη μείωση. Αυτή είναι η τάση αυτήν την στιγμή και στην Ξάνθη και σε άλλες πόλεις. Εάν δείτε δηλαδή, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, είναι όλο και μικρότερο το φορτίο, με βάση τα λύματα, για ένα «κύμα» που κράτησε αρκετές εβδομάδες.
Αυτό βέβαια δεν αποτελεί κάποια «εγγύηση» για το μέλλον. Είναι αποτύπωση της κατάστασης και δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ότι θα «προβλέψει» τι θα γίνει τις επόμενες εβδομάδες. Όπως αναφέρατε, αναμένουμε την μετάλλαξη «όμικρον» (δεν γνωρίζω πότε θα επικρατήσει) και η πανδημία κάνει τα λεγόμενα «πικ», δηλαδή εξάρσεις, ακολουθεί αποκλιμάκωση και μετά νέες επιθετικές αυξήσεις και νέες αποκλιμακώσεις. Αυτό είναι το «μοτίβο» της, σε αυτά τα δυο (περίπου) χρόνια που επικρατεί.

«ΕΡΓΑΛΕΙΟ» ΑΠΟΤΥΠΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΑΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ, ΟΙ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΥΜΑΤΩΝ

Επιπλέον ο ίδιος τόνισε ότι:
Η δική μας εμπειρία από την επιτήρηση των λυμάτων, δείχνει την χρησιμότητα των μετρήσεων, ως εργαλείο αποτύπωσης της παρούσας κατάστασης και όχι ως προγνωστικού – προβλεπτικού εργαλείου για το τι θα συμβεί στο μέλλον. Επομένως, παρατηρώντας και την εικόνα της κλασικής επιδημιολογικής επιτήρησης μέσω των κρουσμάτων και των νοσηλειών και συναξιολογώντας και τις μετρήσεις των λυμάτων, είδαμε αυτήν την αποκλιμάκωση τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων αλλά και το πρόγραμμα των εμβολιασμών γενικότερα καθώς και η τήρηση των υγειονομικών μέτρων, είναι πολύ βασικά.

ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΔΥΟ ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΔΕΥΑΞ

Αναφορικά με τα δείγματα που λαμβάνονται από τα λύματα της Ξάνθης ο κ. Κουρέας υπογραμμίζει ότι:
Λαμβάνουμε – μας αποστέλλονται – δύο δείγματα κάθε εβδομάδα από την Ξάνθη. Να πούμε εδώ ότι είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι με την συνεργασία μας με την ΔΕΥΑ Ξάνθης. Τα δείγματα καλύπτουν στην ουσία, μια περίοδο δειγματοληψίας τριών ημερών. Είναι σύνθετα δείγματα. Υπάρχει ένας αυτόματος δειγματολήπτης, που σταδιακά συμπληρώνει το δείγμα σε ένα διάστημα τριών ημερών. Επομένως, στην ουσία είναι το μέσο της κάθε εβδομάδας, η εικόνα που δίνουμε στον ΕΟΔΥ. Ο δειγματολήπτης μπαίνει την Δευτέρα και γεμίζει μέχρι την Τετάρτη. Μας αποστέλλουν το δείγμα της Τετάρτης, το επανατοποθετούν και συνεχίζει μέχρι την Πέμπτη και μας στέλνουν και το δείγμα της Πέμπτης και εμείς κάνουμε τις αναλύσεις. Ο ΕΟΔΥ δίνει αποτελέσματα εβδομάδας. Συλλέγει δηλαδή τα αποτελέσματα από όλα τα εργαστήρια του δικτύου και δίνει πάντα την Τρίτη τα αποτελέσματα που αντιστοιχούν στον μέσο όρο της προηγούμενης εβδομάδας.