Ο Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποκλειστικά στην «Θ»
«Τίποτα δεν μας διασφαλίζει από νέα έξαρση από Σεπτέμβριο», σημειώνει ο ίδιος
Για τέσσερις φορές χαμηλότερα επίπεδα ιικού φορτίου στην Ξάνθη σε σχέση με τα επίπεδα που εμφανίζονταν πριν τρεις εβδομάδες, κάνει λόγο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στην «Θ» ο Μηχανικός Περιβάλλοντος και Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Κουρέας.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η μεταβολή της τάξεως του +9%, που επισημάνθηκε κατά την τελευταία εβδομαδιαία ενημέρωση του ΕΟΔΥ για το ιικό φορτίο στα λύματα είναι «μη αξιολογήσιμη» και ότι οι συγκεντρώσεις στην Ξάνθη – στην παρούσα φάση τουλάχιστον – είναι χαμηλές.
ΜΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΙΜΗ Η ΜΕΤΑΒΟΛΗ ΤΟΥ 9% – ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΦΟΡΕΣ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΥ ΙΙΚΟΥ ΦΟΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Ειδικότερα ο κ. Κουρέας εξήγησε στην «Θ» ότι:
Η μεταβολή (σ.σ. 9%) είναι μη αξιολογήσιμη. Αυτό το στέλνουμε και ως σημείωση στον ΕΟΔΥ, ώστε να γνωρίζουν ότι αυτές οι μεταβολές της τάξεως του «συν, πλην 10%» μπορεί να είναι και καθαρά θέμα δειγματοληψίας ή εργαστηριακής μέτρησης (η απόκλιση). Μπορεί να μην σημαίνει τίποτα. Εμείς αξιολογούμε ως σημαντικές τις μεταβολές όταν ξεπερνάμε το 25-30%.
Το μήνυμα που περνά δηλαδή με μια μεταβολή τέτοιου μεγέθους είναι ότι είναι σταθερή η κατάσταση. Η εικόνα είναι σταθερή και μάλιστα σε χαμηλά επίπεδα φορτίου. Είναι μικρές δηλαδή οι συγκεντρώσεις στην Ξάνθη.
Αν θυμάστε, πριν δύο εβδομάδες υπήρχε μια πτώση της τάξεως του 70-75%. Επομένως πριν δύο εβδομάδες, το φορτίο έπεσε τρεις φορές και τώρα είναι τέσσερις φορές μικρότερο. Και αυτή η μεγάλη αποκλιμάκωση επιβεβαιώνεται και με τα αποτελέσματα της προηγούμενης εβδομάδας όπου τα επίπεδα παρέμειναν σε χαμηλές συγκεντρώσεις.
Επομένως, το συμπέρασμα για την Ξάνθη αυτήν την στιγμή – με βάση τα δεδομένα που έχουμε από την αρχή των αναλύσεων μέχρι τώρα – είναι ότι υπήρχε μια σταδιακή κλιμάκωση, αλλά στην φάση που είμαστε τις τελευταίες δύο με τρεις εβδομάδες, είναι εμφανής η τάση αποκλιμάκωσης και είμαστε σε χαμηλά επίπεδα ιικού φορτίου, τα οποία ενδεχομένως αποτυπώνουν και την χαμηλή διασπορά που υπάρχει στην πόλη.
Αυτήν την περίοδο έχουμε χαμηλές συγκεντρώσεις φορτίου, λίγα κρούσματα και επομένως αν συνδυάσουμε όλα τα δεδομένα, θα έλεγα ότι στην Ξάνθη το ιικό φορτίο είναι χαμηλό.
Αυτό δείχνουν οι τάσεις, ότι έχουμε αποκλιμάκωση και ελπίζουμε και εμείς να επιβεβαιωθούμε. Ελπίζουμε να μην έχουμε καμία έκπληξη στην πορεία, αλλά η εικόνα είναι ότι αυτήν την στιγμή είμαστε «χαμηλά». Αν συγκρίνετε τα επίπεδα που έχετε τώρα με τα επίπεδα που είχατε πριν τρεις εβδομάδες, όπως προανέφερα, είναι 4 φορές χαμηλότερα. Άρα το 9% και μαθηματικά είναι ένα μικρό ποσοστό.
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ ΑΠΟ ΝΕΑ ΕΞΑΡΣΗ ΑΠΟ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ – ΟΚΤΩΒΡΙΟ
Αναφορικά με το τι ακολουθεί με βάση τα σημερινά στοιχεία για την πανδημία, ο κ. Κουρέας σημείωσε ότι:
Αν μπορούμε να δώσουμε ένα μήνυμα – αν και δεν είμαι επιδημιολόγος – είναι ο εμβολιασμός. Δηλαδή να συμμορφωθούν με το εμβολιαστικό πρόγραμμα, το οποίο είναι το βασικό «όπλο» διότι ακόμη και αν τώρα, μέσα στο Καλοκαίρι αποκλιμακωθεί εντελώς η κατάσταση, τίποτα δεν μας διασφαλίζει ότι από τον Σεπτέμβριο – Οκτώβριο μπορεί να έχουμε καινούρια έξαρση.