
Ενώ ο υδράργυρος αγγίζει τους 40Ο και ο…φούρνος τους 50ο
«Φαίνεται δύσκολο αλλά είναι μια συνήθεια – Μπορεί να φορεθεί με ασφάλεια -Επικίνδυνα τα τεχνικά λάθη στην χρήση της» σημειώνει στη «Θ» ο Ειδικός Παθολόγος Ναπ. Ντίνος
Μπορεί να διανύουμε ακόμη μια περίοδο μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στην χώρα μας, με την μάσκα να είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ σε κλειστούς χώρους, σουπερ μάσκετ, παντοπωλεία, φούρνους κ.α, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις (ειδικά εργαζομένων) καταντά αφόρητη, αποπνικτική και βασανιστική. «Κραυγαλέα» περίπτωση οι φούρνοι, όπου εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, προστίθενται και ακόμη… 50 βαθμοί Κελσίου κατά το φούρνισμα του ψωμιού, όπως επιβεβαιώνει στην «Θ» η πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης κ. Μαριάνθη Μαλλιαρουδάκη.
Βέβαια, η μάσκα είναι «αναγκαία» ως μέτρο προστασίας- και ασφαλής στην συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών της για αρκετές ώρες – ενώ παράλληλα μας… υπενθυμίζει ότι ο ιός είναι εδώ, όπως εξηγεί από την δική του πλευρά στην «Θ» ο Ειδικός Παθολόγος και πρώην Επιμελητής της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Ναπολέων Ντίνος.
«ΑΠΟΠΝΙΚΤΙΚΗ ΚΑΙ…ΒΑΣΑΝΙΣΤΙΚΗ Η ΠΟΛΥΩΡΗ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ»

Ειδικότερα η κ. Μαλλιαρουδάκη ανέφερε ότι «νομίζεις ότι θα λιποθυμήσεις. Δεν αντέχεται η μάσκα. Κοιτούμε να βοηθούμε ο ένας τον άλλον, ώστε να κάνουμε συχνά διαλλείματα. Να βγαίνει κάποιος έξω για διάλειμμα, να έρχεται και να πηγαίνει ο επόμενος. Προσωπικά μόνον εγώ δουλεύω περισσότερες ώρες. Έναν εργαζόμενο δεν μπορείς να τον έχεις περισσότερες ώρες, απλά κοιτώ και εγώ να πηγαίνω πιο νωρίς για να βοηθώ και τα παιδιά στο εργαστήριο, αλλά και τους εργαζόμενους στην πώληση ώστε να γίνονται συχνά τα διαλείμματα για να μπορέσουν να βγάλουν το οκτάωρό τους. Οι θερμοκρασίες στις οποίες δουλεύουμε (κατά το διάστημα του ψεφουρνίσματος) φτάνουν τους 50 βαθμούς. Σκεφτείτε ότι όταν ανοίγεις τον φούρνο στο σπίτι σου, ζεσταίνεται και η κουζίνα και το σπίτι. Οι φούρνοι μας είναι τεράστιοι και μόλις ανοίγουν, η θερμοκρασία ανεβαίνει αυτόματα τουλάχιστον κατά 5 βαθμούς. Πόσο μπορεί να βοηθήσει ο εξαερισμός στην συγκεκριμένη περίπτωση; Το καλοκαίρι δεν ήταν ποτέ εύκολο για εμάς, όπως και για την εστίαση. Τώρα είναι βασανιστικό. Ούτως ή άλλως είναι δύσκολα τα πράγματα και με την απολύμανση, διότι μια δουλειά που θα την κάνεις σε μισή ώρα, την κάνεις σε μια ώρα. Δεν βοηθά και ο κόσμος από την άλλη. Για παράδειγμα έχεις ένα πόστο για να βάζουν τα χρήματα, ώστε να μην απολυμαίνεις συνεχώς τον πάγκο και κάποιοι τα χρήματα τα αφήνουν οπουδήποτε. Άρα μόλις φύγει ο πελάτης, πρέπει να τα απολυμάνεις. Ήταν έτσι και αλλιώς δύσκολα τα πράγματα και τώρα είναι ακόμη πιο δύσκολα. Σε εμάς κρατά πάρα πολύ και το καλοκαίρι είναι αποπνικτικό. Σε κάποια στάδια, όπως το ζύμωμα, είναι καλή η χρήση μάσκας, για να μην πηγαίνουν τα σωματίδια του αλεύρου στο αναπνευστικό – και πάντα συνιστούμε εκείνο το διάστημα μάσκα στους εργαζόμενους – αλλά μόνον για ένα 20λεπτο που διαρκεί η διαδικασία αυτή. Από εκεί και πέρα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα».

«ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΩΣ Η ΜΑΣΚΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ Χ.Α.Π, ΑΛΛΑ… ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΗΝ ΦΟΡΕΣΟΥΝ ΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ – ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ»

Από την πλευρά του ο κ. Ντίνος εξήγησε ότι «η μάσκα μπορεί να είναι πρόβλημα για κάποια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία αναπνευστικών ασθενών που έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (Χ.Α.Π). Για αυτούς μπορεί να είναι πρόβλημα η μάσκα, γιατί ανεβάζουν διοξείδιο του άνθρακα και αυτό μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα. Για όλους τους υπόλοιπους, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σχεδόν υπο οποιεσδήποτε συνθήκες. Μπορούν να την φορέσουν 8 ώρες με ασφάλεια, χωρίς πρόβλημα. Λάβετε υπόψιν ότι συνάδελφοί μου βγάζουν ολόκληρα 24ωρα με μια μάσκα μέσα στο Νοσοκομείο και στις μονάδες CoviD, για να μην κολλήσουν τον έναν ασθενή από τον άλλον. Το ίδιο ισχύει και για εμάς στα ιδιωτικά ιατρεία. Δεν υπάρχει κανένα θέμα επιβάρυνσης του αναπνευστικού. Στην πραγματικότητα είναι μια ιδέα. Συνηθίζεις και το κάνεις. Για όλους φαίνεται δύσκολο, αλλά είναι μια συνήθεια. Αν απαλλαγείς από την ιδέα ότι σε εμποδίζει και κάνεις κανονικά τις δουλειές σου, όλες θα γίνουν περίφημα γιατί θα το ξεχάσεις κιόλας».
«ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ…ΤΕΧΝΙΚΑ ΛΑΘΗ ΣΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΜΑΣΚΑΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟΜΑ ΚΑΙ ΜΥΤΗ – ΔΕΝ ΞΕΜΠΕΡΔΕΨΑΜΕ ΜΕ ΤΟΝ ΙΟ»
Αναφορικά με την ορθή χρήση της μάσκας – αφού δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η μάσκα αποτελεί αξεσουάρ για το…κεφάλι ή τον λαιμό ή το σαγόνι ή καλύπτει μόνον το στόμα – ο κ. Ντίνος σημειώνει ότι «όλα αυτά είτε τεχνικά λάθη που γίνονται και είναι επικίνδυνα. Στην πράξη, η μάσκα έχει αποδείξει την αξία της ως μέτρο αποτροπής της διασποράς του ιού και ο κύριος λόγος δεν είναι να προστατευθούμε εμείς αλλά το να προστατεύσουμε τους άλλους. Μας προστατεύει και εμάς, αλλά προστατεύει κυρίως τους υπόλοιπους από εμάς, διότι εμείς μπορεί να είμαστε ασυμπτωματικοί φορείς και να μην το γνωρίζουμε. Στους κλειστούς χώρους πρέπει να φοριέται η μάσκα. Πρέπει να καλύπτει και την μύτη και το στόμα. Την μύτη, διότι από εκεί θα εισπνεύσω τα σταγονίδια του ιού και επίσης διότι από εκεί θα εκπνεύσω και τα σταγονίδια του ιού στο περιβάλλον. Έτσι προστατεύω και την εισπνοή μου και την εκπνοή μου. Ευτυχώς στην Ελλάδα μας βοηθά το καλοκαίρι, διότι ανοίγουμε τα παράθυρα, οι χώροι αερίζονται και τα νέφη των σταγονιδίων του ιού, αραιώνονται στην ατμόσφαιρα. Όταν ο χώρος πρέπει να είναι κλειστός, τότε πρέπει να φοράμε μάσκα. Η μάσκα θα μας υπενθυμίζει ότι δεν χαλαρώσαμε με τον ιό. Ας μην χαλαρώνουμε, ας τηρούμε μια εγρήγορση, διότι ο ιός είναι ακόμη εδώ και μεταδίδεται. Πιο αραιά βέβαια, με μικρότερη μεταδοτικότητα – λόγω του καλοκαιριού και των ανοικτών χώρων – αλλά μεταδίδεται. Δεν ξεμπερδέψαμε. Υπάρχει και αυτή η διάσταση της μάσκας. Το θέμα με την μάσκα έγκειται κυρίως στους λεγόμενους «καρδιοαναπνευστικούς» ασθενείς που έχουν σοβαρή καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Εκεί η μάσκα μπορεί να τους ζορίσει, αλλά αυτοί την φορούν έτσι και αλλιώς διότι είναι αυτοί που κινδυνεύουν πιο πολύ από όλους. Έχουν στο μυαλό τους ότι αν δεν την φορούν κινδυνεύουν από τον ιό, αλλά είναι και οι πιο συνεργάσιμη αναφορικά την χρήση της μάσκας. Έχει «ενσωματωθεί» σε αυτούς η απειλή»