Με αφορμή τις «αιχμές» του Τένη Καμαρίδη και την επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης
Περιμένει «εγκρίσεις» από το Δασαρχείο, το Άλσος Ευμοίρου – Σε τροχιά υλοποίησης το Παλιό Δημαρχείο
Τους «φακέλους» δύο εμβληματικών κτιρίων (περιοχών) «ξεσκονίζει» σήμερα η «Θ» με αφορμή την πρόσφατη αρθρογραφία του εκδότη μας κ. Τένη Καμαρίδη, αλλά και την επικείμενη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης, όπου συζητείται το θέμα που αφορά σε «εργασίες για τη συντήρηση και αποκατάσταση του παλιού Δημαρχείου».
Πιο συγκεκριμένα, η «Θ» ανοίγει εκ νέου το θέμα του… στοιχειωμένου από τα χρόνια, Άλσους Ευμοίρου αλλά και το θέμα του Παλιού Δημαρχείου επί της οδού Μαυρομιχάλη, που ολημερίς το «έφτιαχναν» αλλά ποτέ δεν «έσωνε» εδώ και οκτώ – περίπου – έτη.
Σύμφωνα με το παρόν ρεπορτάζ, το μεν άλσος στο Εύμοιρο, περιμένει αυτήν την στιγμή τις εγκρίσεις από το Δασαρχείο, το δε Παλιό Δημαρχείο, περνά αισίως (αφού παρέμειναν για 2.5 χρόνια παρατημένοι οι φάκελοι στο Υπουργείο Πολιτισμού) στο τελευταίο στάδιο των παρεμβάσεων, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης.
Τελειώνουμε με το παλιό Δημαρχείο – περίμεναν επί 2.5 χρόνια στο Υπουργείο Πολιτισμού οι φάκελοι με τις άδειες
Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης, μιλώντας για το αρχοντικό της οδού Μαυρομιχάλη επισήμανε ότι:
Εμείς το ολοκληρώνουμε το έργο. Είναι οι τελευταίες παρεμβάσεις που κάνουμε, οι οποίες έλαβαν και τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, μετά από χρόνια. Οι φάκελοι με τις αδειοδοτήσεις υπήρχαν «παγωμένοι» 2.5 χρόνια στο υπουργείο. Εμείς τους «ξεμπλοκάραμε» και με αυτές – τις τελευταίες- παρεμβάσεις που θα κάνουμε, θα ολοκληρωθεί η παράδοση του έργου, μετά από 8 χρόνια περίπου. Όταν αναλάβαμε εμείς, οι άδειες τροποποίησης μελετών ήταν στο Υπουργείο Πολιτισμού επί 2.5 χρόνια. Τις «ξεμπλοκάραμε» και προχωρήσαμε, διότι στο κτίριο μέσα δεν υπήρχε τίποτα. Ήταν όλα γκρεμισμένα, αφού δεν είχαν πάει να πάρουν τις τροποποιήσεις. Χωρίς αυτές, ποιος εργολάβος θα έφτιαχνε το ασανσέρ, τις κουζίνες κλπ; Θα έκανε παρεμβάσεις και μετά θα ακυρώνονταν; Εγώ την πήρα την άδεια μέσα σε τέσσερις μέρες. Τώρα, είμαστε στις τελευταίες εργασίες, που πρέπει να τύχουν οικονομικής έγκρισης για να περάσουμε στις παρεμβάσεις, και να τελειώσουμε. Το δημαρχείο, θα είναι έτοιμο μέσα στο επόμενο δίμηνο. Θα δούμε την χρήση του. Θα κάνουμε και μια δεύτερη μελέτη για μέσα – να το εξοπλίσουμε ανάλογα με την χρήση – και θα πάρουμε και χρήματα από την περιφέρεια (περίπου στις 160.000 ευρώ είναι ο ενδεικτικός προϋπολογισμός)
Ετοιμάζουμε – για πρώτη φορά – έναν κανονισμό λειτουργιάς για το άλσος Ευμοίρου, σε συνεργασία με το δασαρχείο – Αυτές είναι οι σκέψεις για την αξιοποίηση του
Αναφορικά με το άλσος του Ευμοίρου και σε απάντηση στην «αιχμή» του Τένη Καμαρίδη, ο ίδιος ανέφερε:
Αυτήν την στιγμή ετοιμάζουμε για πρώτη φορά έναν κανονισμό λειτουργίας, σχετικά με το τι μπορούμε να κάνουμε στο αλσύλιο, πάντα σε συνεργασία με το Δασαρχείο. Πρέπει να πάρουμε και έγκριση από το δασαρχείο. Οπότε – όπως προανέφερα – κάνουμε για πρώτη φορά έναν κανονισμό λειτουργίας και θεωρούμε ότι μέχρι τέλη Ιουλίου θα είναι έτοιμος. Όσον αφορά στις χρήσεις που μπορούμε να κάνουμε, θα εγκριθούν από το Δασαρχείο. Με αυτές τις εγκρίσεις που θα πάρουμε, ξεκινούμε την επόμενη κιόλας ημέρα, να κάνουμε συνολική μελέτη για την αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου που έχουμε στην πόλη. Έχουμε διάφορες προτάσεις αναφορικά με την αξιοποίησή του. Έχουμε κάνει μια προετοιμασία για τις δράσεις που θέλουμε να κάνουμε, αλλά πρωτίστως χρειάζεται να ψηφιστεί και να εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας του αλσυλίου από το Δασαρχείο. Υπάρχουν διάφορες σκέψεις. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι: Θέλουμε να κάνουμε έναν βοτανικό κήπο και να περνά από αυτήν την διαδρομή ένα τρενάκι ή ένα παετόνι ή να γίνει ένας χώρος με ζώα και γενικότερα η επισκεψιμότητα να έχει και παιδαγωγικό αλλά και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Μπορούμε για παράδειγμα να κτίσουμε άλλους δυο ορόφους (σ.σ. στο ήδη υπάρχον κτίριο), να γίνει ένα κατάστημα και κάποιοι χώροι φιλοξενίας ώστε να έχει μέρα – νύκτα κόσμο; Θέλουμε να κάνουμε πολλαπλές δραστηριότητες μέσα σε αυτόν τον χώρο. Θα μπορούσαμε να έχουμε και άλογα. Θα μπορούσαμε να κάνουμε εκεί τον πύργο αναρρίχησης 25 μέτρων που θέλουμε; (γιατί μιλάμε ήδη για Κιμμέρια ή Καλλιθέα ή Εύμοιρο). Υπάρχουν σκέψεις αλλά περιμένουμε να δούμε πόσες από αυτές θα εγκριθούν από το Δασαρχείο και μετά θα πάμε απευθείας στην μελέτη. Ήδη κάνουμε κάποιες παρεμβάσεις μπροστά περισσότερο, όπου πηγαίνει ο κόσμος και τώρα μπήκαμε και στην διαδικασία να ανοίξουμε τους δρόμους μέσα, για να μπορεί κάποιος να κάνει έναν περίπατο και να μπορεί να απολαύσει το φυσικό κάλλος.
Παρεμβάσεις καθαρισμού και ευπρεπισμού στον χώρο απέναντι από το νοσοκομείο Ξάνθης
Δοθείσης της ευκαιρίας ο κ. Τσέπελης, ενημέρωσε και για τις παρεμβάσεις καθαρισμού και ευπρεπισμού που διενεργούνται για λόγους πυροπροστασίας στον χώρο απέναντι από το Νοσοκομείο Ξάνθης (που είναι χαρακτηρισμένος για κατοικίες) «μετά από μεγάλη πίεση και σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα», όπως χαρακτηριστικά επισήμανε.