Μ. Τσέπελης: Δεν αποκλείσαμε τίποτα από αυτά που υποσχεθήκαμε προεκλογικά – Δεν σταματάμε να σχεδιάζουμε

Δύο χρόνια μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και την αλλαγή «σελίδας» στον Δήμο Ξάνθη

Οι επόμενοι στόχοι και το μεγάλο έργο στην ΔΕΥΑΞ

 

Δύο χρόνια ακριβώς, συμπληρώθηκαν από την νίκη των νέων Δημάρχων που «μονομάχησαν» στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 και ήδη βρίσκονται σχεδόν στην μέση της θητείας τους.

Τι έχει καταφέρει όμως να υλοποιήσει η καινούρια διοίκηση του Δήμου Ξάνθης, σε σχέση με τις προεκλογικές της υποσχέσεις και τι σχεδιάζει για την επόμενη διετία;

 

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΣΑ ΕΙΧΑΜΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΑ – ΑΥΤΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Σε όλα τα παραπάνω κλήθηκε από την «Θ» να απαντήσει, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος εξήγησε ότι:

Πραγματικά, από αυτές τις υποσχέσεις που έχουμε δώσει, εγώ ως υποψήφιος δήμαρχος αλλά και οι 124 συνυποψήφιοί μου, δεν έχουμε αποκλείσει τίποτα, με την άριστη συνεργασία όλων των υπηρεσιών που μπορούν να συμβάλλουν στην υλοποίηση όλου του σχεδιασμού. Προχωρούμε. Απλά είχαμε μια καθυστέρηση, ιδιαίτερα στην υλοποίηση των μελετών και των προεργασιών με την πανδημία, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι των τεχνοκρατών από τις υπηρεσίες του δήμου, είχαν άδειες ειδικού σκοπού όπως προέβλεπε ο νόμος. Βεβαίως, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Πιο αναλυτικά μπορώ να σας πω ότι έχουμε εκπληρώσει την υπόσχεσή μας για την αντικατάσταση του ταρτάν της Ασπίδας,  αλλά και την μελέτη για τον φωτισμό των γηπέδων της Ασπίδας, του Δροσερού, της Λεύκης και της Σταυρούπολης (μελέτη της τάξεως των 3 εκ.)

Επιπλέον έχουμε υλοποιήσει (και συμβασιοποιήσει)– αν και καθυστερήσαμε λόγω των παραπάνω προϋποθέσεων το έργο – για την λειτουργία του παλιού κολυμβητηρίου, που (πρώτα ο Θεός) πρέπει να παραδοθεί τέλη Αυγούστου και να δουλέψει, ενώ η 3η φάση ολοκληρώνεται από τους τεχνοκράτες για να μπορέσουμε να κάνουμε καινούριο εξαερισμό και θέρμανση (που είναι αυτονόητο).

Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει τα τεύχη δημοπράτηση για να κατεδαφίσουμε το κτίριο του παλιού «Αρίωνα» και να τύχουμε (το υποβάλλαμε ως πρόταση στο «Τρίτσης») χρηματοδότησης πρώτα για την μελέτη και μετά για το έργο που υπολογίζεται ότι είναι έργο της τάξεως των 12 εκ. ευρώ. Εκεί θα δημιουργήσουμε το «σπίτι πολιτισμού» (7500 τμ) και θα μεταφέρουμε την «Στέγη Γραμμάτων και Καλών Τεχνών» ώστε να έχουμε υψηλό επίπεδο παροχής υπηρεσιών προς τα παιδιά μας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την μουσική παιδεία (που είναι βασικό). Το κτίριο του Αμφιθεάτρου θα το κάνουμε 2ο Δημαρχείο, για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες και να συγκεντρωθούν όλοι οι υπάλληλοι σε έναν χώρο για να έχουμε καλύτερη συνεργασία αλλά και καλύτερη παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες. Επιπλέον, έχουμε προχωρήσει με την αδειοδότηση του αμφιθεάτρου με την πυροπροστασία και όσα χρειάζονταν, έχουμε αναθέσει και προχωράμε στην μελέτη στατικής επάρκειας όλου του κτιρίου για να μπορέσουμε να πάρουμε και την άδεια λειτουργίας του αμφιθεάτρου. Έχουμε προχωρήσει τον σχεδιασμό για 37 γωνίες ανακύκλωσης (ίσως να είμαστε και από τους πρώτους στην Ελλάδα) με όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται από τον νόμο, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε μια ισχυρή συνείδηση προστασίας περιβάλλοντος στην κοινωνία…

Έχουμε ολοκληρώσει επίσης την μελέτη – και αυτή έτυχε χρηματοδότησης από τον κ. Περιφερειάρχη- για το κτίριο του «Μουζαφέρ Μπέη» (1 εκ. ευρώ)…

 

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΡΓΑ

Επιπλέον ο Δήμαρχος Ξάνθης, αναφέρθηκε στην μελέτη που εγκρίθηκε και εντάχθηκε για το μονοπάτι της παλιάς πόλης (200.000 ευρώ), στην μελέτη – που προχώρησε – για την ηλεκτροκίνηση,  στην ολοκλήρωση της μελέτης για την Δυτική Είσοδο της πόλης, στην ολοκλήρωση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου της πόλης (που όπως είπε «εδώ και χρόνια ήταν σε εκκρεμότητα»), στις ασφαλτοστρώσεις (έργα για τα οποία ολοκληρώθηκαν δύο δημοπρατήσεις, ενώ αναμένεται και 3η που θα καλύψει και τους περιφερειακούς συνοικισμούς της Χρύσας, των Κιμμερίων και του Δροσερού, αλλά μετά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για το Φυσικό Αέριο και τα σημεία από όπου θα περάσει), αλλά και στις μελέτες που ολοκληρώθηκαν για τον φωτισμό οδών, όπως αυτή της οδού «Εθελοντή Αιμοδότη». Έκανε επίσης αναφορά και στο παλιό δημαρχείο, που χαρακτήρισε «κόσμημα», το οποίο ήταν σε εκκρεμότητα, ενώ έκλεισε με άλλα μικρότερα έργα, όπως η ψύξη – θέρμανση του «Αμοιριδείου» κλπ.

ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΟΙ, ΑΜΕΣΟΙ, ΣΤΟΧΟΙ

Αναφερόμενος στους επόμενους άμεσους στόχους, ο κ. Τσέπελης τόνισε ότι:

Στόχος μας είναι να μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε και το 2ο μικρό κολυμβητήριο στην περιοχή των «Σφαγείων», ενώ σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται η μελέτη για το 4ο Λύκειο, μετά από χρόνια που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα. Παρά την πανδημία, κατά την οποία έλλειπαν πολλοί από τις υπηρεσίες, εμείς πήραμε όλες τις εγκρίσεις και τώρ;α βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των μελετών για να πάρουμε την άδεια από την πολεοδομία και να πάμε στην Περιφέρεια για χρηματοδότηση. Είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς και είχαμε βάλει στοίχημα για την προηγούμενη χρονιά, αλλά δυστυχώς η πανδημία μας καθυστέρησε. Παράλληλα θα ήθελα να ξέρετε ότι έχουμε τελειώσει σ’ αυτήν την περίοδο το κυνοκομείο και τώρα έμεινε μόνο η εκκρεμότητα του εξοπλισμού (160.000 ευρώ) που την προχωρούμε… Βεβαίως έχουμε και τις πεζογέφυρες. Ολοκληρώθηκε η μελέτη για τα Κιμμέρια – όπου μας ταλαιπώρησε μια αδειοδότηση – αλλά και για την παλιά και νέα Χρύσα, για να εξασφαλίσουμε την μετακίνηση των συμπολιτών μας. Ολοκληρώνουμε και τις μελέτες για τις γέφυρες Δαφνώνα, Γέρακα και δύο στην Παλιά Πόλη σε λίγο καιρό. Είναι ένα κομμάτι για το οποίο έχουμε εξασφαλίσει τα χρήματα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος (800.000 ευρώ) για θέματα θεομηνιών και παράλληλα όπου θα γίνουν αυτά, θα γίνουν και ασφαλτοστρώσεις για να παραδώσουμε ένα ολοκληρωμένο έργο στον κόσμο…

Μην ξεχνάτε ότι τοποθετήσαμε και τα φωτιστικά Led – περίπου 3 εκ. και με αυτοχρηματοδότηση – και βλέπετε ότι είναι σημαντική αυτή η παρέμβαση και για λόγους ασφάλειας… Θέλω επίσης να τονίσω ότι περίπου σε 15 μέρες θα βγάλουμε και μια δημοπρασία της τάξεως των 2 και πλέον εκατομμυρίων για 17 παιδικές χαρές με γυμναστήρια. Αυτές θα γίνουν ενιαία και περιμένουμε μέσα στον Ιούνιο να «ανοίξει» το «Τρίτσης», να τύχουμε και της πρώτης χρηματοδότησης ενώ παράλληλα ευελπιστούμε ότι θα συμβάλει και η περιφέρεια σε αυτό το κομμάτι, που είναι πολύ σημαντικό. Προτείναμε επίσης την αναβάθμιση της μελέτης της Πλ. Ελευθερίας (2 εκ. ευρώ) για την διαμόρφωση όλων των πεζοδρομίων της περιοχής, της πλατείας αλλά και παρεμβάσεων στην Δημοτική Αγορά…

 

ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΤΗΣ ΔΕΥΑΞ

Επίσης ο κ. Τσέπελης δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι:

Παράλληλα έχουμε και το μεγάλο κομμάτι της ΔΕΥΑΞ, όπου και εκεί υπήρχαν μελέτες και  ο συνάδελφος και πρόεδρος, με το συμβούλιο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, έκαναν και νέες για διάφορες δράσεις, της τάξεως των 18 εκατ. Ευρώ. Έχουν προταθεί στο «Τρίτσης» και πραγματικά νομίζω ότι και με αυτό το κομμάτι (είτε είναι δεξαμενές, είτε ο βιολογικός της Σταυρούπολης που χρόνια ταλανίζει, είτε άλλες δράσεις που άπτονται προτεραιότητας) ο δήμος θα πάρει μπροστά και θα προχωρήσει και ότι θα κάνουμε το καλύτερο για την ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας.

 

ΔΕΝ ΣΤΑΜΑΤΑΜΕ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΜΑΣ

Κλείνοντας ο ίδιος σημείωσε ότι:

Ακόμη και μέσα στην κρίση, δεν αφήσαμε τίποτα. Εμείς, δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε τον σχεδιασμό μας. Μέσα σε αυτά τα οποία θέλουμε να προχωρήσουμε είναι: Οι κατασκηνώσεις των ΑμεΑ στην Σταυρούπολη, όπου θέλουμε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (που δεν ήθελαν να το ψηφίσουν και θα το ξαναθέσουμε ως θέμα).

Τα δύο οικόπεδα (το ένα για το τεννις και το άλλο για τον χώρο έκθεσης στην οδό Εθ. Αιμοδότη), το οικόπεδο (και πάλι στην Εθελοντή Αιμοδότη) όπου θελουμε να κάνουμε το πρότυπο Ειδικό Σχολείο με όλες τις βαθμίδες και για το οποίο θα προχωρήσουμε άμεσα σε μελέτη, ενώ το άλλο κομμάτι που σχεδιάζουμε είναι να κάνουμε ένα Δημοτικό Σχολείο στον δεύτερο συνοικισμό των Κιμμερίων και παράλληλα θέλουμε να προχωρήσουμε δύο ακόμη μελέτες αγροτικής οδοποιίας (μια προς το Λιβάδι και μια στο κομμάτι του Δαφνώνα, όπου εκεί αναπτύσσουμε δίπλα από τον Νέστο, τις ψυχαγωγικές δραστηριότητες, πάντα σε συνεργασία με τους συλλόγους… Ένα ακόμη που προσπαθούμε να πετύχουμε αυτήν την στιγμή, είναι να διαμορφώσουμε έναν χώρο εκδηλώσεων με μοτοσικλέτες στα Κιμμέρια, συν την δημιουργία ενός χώρου paintball… Τέλος προχωρούμε στο άνοιγμα του πάρκινγκ (βγάζουμε άδεια από την αρχή αν και υπήρξε καθυστέρηση με τα υπουργεία). Αυτές είναι πιο βασικές προτεραιότητες. Βασικό επίσης είναι να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε σύντομα τις διαδικασίες για το Δασικό Χωριό, έτσι ώστε να μπορέσουμε σύντομα να το δώσουμε σε ιδιώτη (και το παλιό, ρημαγμένο εργοτάξιο) και να δημιουργήσουμε έναν μεγάλο πόλο έλξης στην περιοχή της Σταυρούπολης ώστε να έχουμε και οικονομικά οφέλη. Βεβαίως, ζητήσαμε από το Υπουργείο Οικονομικών οικόπεδα, για δύο θεματικά πάρκα στην Σταυρούπολη, παραπλεύρως του Νέστου, για να μπορούμε να αναπτύσσουμε δραστηριότητες εκεί και να υπάρχουν οικονομικά κίνητρα για να παραμείνει στην περιοχή ο κόσμος.  Προφανώς και έχουν προχωρήσει και άλλα έργα για μικροπαρεμβάσεις, οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές και θα αρχίσουν να φαίνονται από τον Σεπτέμβριο και μετά. Πλέον ο νόμος μας δίνει το δικαίωμα να προχωρούμε (με τα 30.000) σε απευθείας αναθέσεις και να κάνουμε μικροπαρεμβάσεις σε γειτονιές για να βελτιώσομε την ποιότητα της καθημερινότητας των συμπολιτών μας.