Μετά από «καταιγισμό» τηλεφωνημάτων στην «Θ» και την έκδηλη ανησυχία των συμπολιτών μας…
Κ. Κουρτίδης: Υπάρχει σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας– Θα ακολουθηθεί πιστά το σχέδιο, αλλά δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός
«Καταιγισμό» τηλεφωνημάτων, δέχεται η «Θ» τις τελευταίες ημέρες από Ξανθιώτες που μας παρακινούν να επισημάνουμε τα σημεία της πόλης στα οποία μπορεί κανείς να βρει καταφύγιο σε περίπτωση πολέμου, δεδομένου ότι ήδη τόσο η Αθήνα όσο και η γειτονική Καβάλα, αναφέρθηκαν ονομαστικά σε αυτά, με διευθύνσεις…
Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια – πέραν των αυστηρώς υπεύθυνων – για τα καταφύγια αλλά και τους τρόπους με τους οποίους θα χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση «κόκκινου συναγερμού» και εγκατάλειψης της πόλης, σε μια τέτοια περίπτωση (που όλοι απευχόμαστε), ωστόσο τόσο από πλευράς της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, όσο και από πλευράς του Δήμου Ξάνθης, φαίνεται πως υπάρχει ο απαιτούμενος σχεδιασμός.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Κουρτίδης μιλώντας στην «Θ» «υπάρχει σχεδιασμός» από την Πολιτική Προστασία, ο οποίος και θα ακολουθηθεί πιστά σε μια τέτοια περίπτωση.
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, μιλώντας πιο συγκεκριμένα, επισημαίνει ότι η βασική διέξοδος των αμάχων, είναι το υπόγειο του Κλειστού Αθλητικού Κέντρου «Φίλιππος Αμοιρίδης», όπου (όπως προκύπτει) μπορεί να στηθεί ακόμη και «μίνι» Νοσοκομείο – με πλήρη αυτονομία – επιστρατεύοντας τις κλίνες και τον εξοπλισμό που είχε προβλεφθεί σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων του κορωνοϊου
Ο ίδιος, εξηγεί παράλληλα πως στο γνωστό σε όλους σχεδόν τους Ξανθιώτες, καταφύγιο κάτω από την Δημοτική Αγορά, δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες προδιαγραφές, ωστόσο οι παρεμβάσεις – στον τρέχοντα σχεδιασμό της αναβάθμισης του ιστορικού κτιρίου – περιλαμβάνουν και το υπόγειό του.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΕΙ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΝΙΚΟΣ
Αναλυτικότερα ο κ. Κουρτίδης, επισήμανε στην «Θ» ότι:
Υπάρχει σχεδιασμός. Υπάρχει Πολιτική Προστασία στην Ξάνθη, η οποία έχει σχέδιο σε περίπτωση λοιμού, σεισμού, καταποντισμού και πολέμου, το οποίο θα ακολουθηθεί πιστά και το οποίο αποσοβεί όλους τους κινδύνους για τους συμπολίτες μας.
Δεν χρειάζεται να υπάρχει πανικός, ειδικά για καταφύγια ή ο,τιδήποτε άλλο. Το κυριότερο, είναι να μην υπάρχει πανικός.
ΒΑΣΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ ΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΣΤΟ «ΑΜΟΙΡΙΔΕΙΟ» – ΒΑΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΤΟΥ ΣΕ ΡΕΥΜΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΓΚΑΡΑΖ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΓΕΙΑ ΣΕ ΟΙΚΟΔΟΜΕΣ
Από την πλευρά του ο κ. Τσέπελης, εξήγησε ότι:
Υπήρχε ο χώρος κάτω από την Δημοτική Αγορά, που δεν είναι όμως κατάλληλος. Το βασικότερο κομμάτι είναι το «Αμοιρίδειο» που είναι ένας βασικός «πυλώνας» με πολλούς χώρους (κάτω) εκτάκτου ανάγκης σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχουν τα υπόγεια κάτω και είναι και εξοπλισμένο σε όλα τα επίπεδα (στρώματα, ιατρικά είδη κ.ο.κ) για ο,τι και αν χρειαστεί. Επίσης υπάρχουν και αρκετοί υγειονομικοί χώροι (τουαλέτες κλπ), αλλά και πολλοί χώροι με θέρμανση και ψύξη. Το πιο βασικό επίσης, είναι η αυτονομία του στο ρεύμα. Όταν κάνουμε λόγο για «έκτακτη ανάγκη» πρέπει να έχουμε ηλεκτροπαραγωγικό σχέδιο με πετρέλαια για να δουλεύει από μόνο του τον καιρό που δεν έχει ρεύμα (για να μην παγώνει ο κόσμος). Επίσης, τώρα θα χαρακτηρίσουμε και κάποιο γήπεδο, αν και συνήθως τα καταφύγια είναι στα υπόγεια. Ένας χώρος, χαρακτηρίζεται ως «χώρος εκτάκτου ανάγκης» με πολλαπλές χρήσεις, για θεομηνίες, κρύο κλπ. Βέβαια ο πόλεμος είναι αλλιώς. Κάθε κτίριο έχει την δική του ιδιαιτερότητα. Αλλά ο χώρος όπου μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι υπόγειες εγκαταστάσεις, είναι το «Αμοιρίδειο».
Επειδή ο χώρος κάτω από την Δημοτική Αγορά, δεν είναι αυτή την στιγμή έτοιμος σε απαιτούμενο επίπεδο, δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιηθεί διότι δεν πληροί τις προϋποθέσεις. Αυτό ίσχυε για πριν 40-50 χρόνια. Το Κλειστό Αθλητικό Κέντρο «Φίλιππος Αμοιρίδης» όμως είναι υψηλότερων προδιαγραφών, μεγαλύτερης λειτουργικότητας με τουαλέτες και πολλούς χώρους. Υπάρχει χωρητικότητα και προφανώς σε τέτοια περίπτωση, θα χρησιμοποιηθεί για παιδιά, ηλικιωμένους και γυναίκες. Δεν είναι για όλο τον κόσμο.
Επιπλέον, σήμερα υπάρχουν και τα υπόγεια γκαράζ και οι κάτω όροφοι σε όλες τις οικοδομές, εκτός από τον δημόσιο αυτό χώρο (Αμοιρίδειο).
ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ Ο ΧΩΡΟΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ, ΑΛΛΑ ΘΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΕΙ – ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΟ ΖΕΥΓΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επιπλέον, ο Δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε ότι:
Στην μελέτη που κάνουμε για την Δημοτική Αγορά, θα αξιοποιήσουμε και τον υπόγειο χώρο ώστε αν ω μη γένοιτο χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί και αυτός ως χώρος έκτακτης ανάγκης, αλλά με προδιαγραφές όπου θα μπορούν να παραμείνουν οι πολίτες. Θα αποκαταστήσουμε και αυτόν τον χώρο που εύχομαι να είναι αχρείαστος. Κάτι ανάλογο θα κάνουμε και στο σχολείο της Σταυρούπολης. Δηλαδή θα πάμε ένα ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος εκεί (στο καινούριο κτίριο), ώστε αν χρειαστεί – και έχουμε προβλήματα με θεομηνίες κλπ – να μπορεί ο κόσμος να παραμείνει σε έναν χώρο με τα παιδιά και τους ηλικιωμένους και να μην είναι στο κρύο κλπ.
Τέλος, έχουμε έναν φορέα που λέγεται Υπουργείο Εσωτερικών που είναι ο πολιτικός προϊστάμενός μας με τον οποίο θα ευθυγραμμιστούμε συντονισμένα, γιατί στις 18 του μηνός έχουμε και το Συνέδριο της ΚΕΔΕ (εκτάκτως) και θα δούμε και τα θέματα που αφορούν στην κοινωνία μας αλλά και το θέμα σχετικά με το πώς θα κάνουμε συντονισμένες κινήσεις με την ΚΕΔΕ και με το ΥΠ.ΕΣ, σε ανθρωπιστικό επίπεδο, γιατί εμείς δεν κάνουμε ούτε εξωτερική πολιτική, ούτε τους κριτές των πάντων. Είμαστε κατά του πολέμου και κατά της βίας σε κάθε γωνιά και του κόσμου. Θα συνεννοηθούμε οι ΟΤΑ, για να δούμε τι μπορεί να γίνει – σε ανθρωπιστικό επίπεδο – μέσω των πολιτών μας και από το υστέρημά μας και πως μπορούμε να φανούμε χρήσιμοι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται. Τα άλλα δεν μπορούμε να τα συζητήσουμε εμείς. Υπάρχουν ειδικοί. Εμάς, μας αφορούν μόνον οι χώροι υποδοχής και έκτακτης ανάγκης.
Για αυτό είπα ότι έχουμε 150 κλίνες και τώρα θα μας δώσει και άλλος φορέας κάποια ιατρικά κρεβάτια. Ακόμη και η γεννήτρια του οξυγόνου που πήραμε – αχρείαστη να είναι αλλά – αν χρειαστεί θα είναι αυτή που θα λειτουργεί σε μια τέτοια περίπτωση αυτόνομα για την παροχή οξυγόνου.