Μ. Τσιακίρογλου: «Τελειώσαμε… αν δεν δοθούν κίνητρα»

Με… σβηστά φώτα έως και μια μέρα μετά τα «Φώτα» ταβέρνες, εστιατόρια και καφετέριες

«Δεν συμφέρει σε κανέναν να ανοίξουμε για δύο εβδομάδες – Σωρευτική η ζημιά», δηλώνει η ίδια στην «Θ»

Μακριά από καφέ – μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα περάσουμε τις εορταστικές ημέρες που έρχονται, αφού όλα τα παραπάνω καταστήματα θα παραμείνουν με κλειστά τα φώτα μέχρι και μια μέρα μετά τα «Φώτα», δηλαδή έως τις 7 Ιανουαρίου (τουλάχιστον).
Γεγονός που χαρακτηρίζουν ως «αναμενόμενο» οι επαγγελματίες του είδους, αφού και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, ήταν εκείνοι που κατέβασαν πρώτοι και ανέβασαν τελευταίοι τα «ρολά» των καταστημάτων τους.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου, τονίζοντας ότι ούτως ή άλλως δεν συμφέρει σε κανέναν  να ανοίξουν μόνο για δύο εβδομάδες και σημειώνοντας με έμφαση ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και αντίμετρα από την κυβέρνηση στους επαγγελματίες για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών τους, αφού -όπως αναφέρει- «η ζημιά στην εστίαση είναι σωρευτική και μεγάλη».

 

 ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΩΣ ΤΙΣ 7/1 ΚΑΙ ΘΑ…ΕΠΑΝΑΞΙΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

Αναλυτικότερα η κ. Τσιακίρογλου ανέφερε στην «Θ» ότι:

Η εστίαση θα είναι κλειστή έως 7/1 και αυτό που αφέθηκε να εννοηθεί είναι ότι θα επαναξιολογηθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα για το αν θα ανοίξουν μετά τις 7 Ιανουαρίου.
Ήταν κάτι το αναμενόμενο ότι τα καταστήματα εστίασης – υγειονομικού ενδιαφέροντος – καφέ – μπαρ – διασκέδασης δεν θα ανοίξουν. Μιλώντας αντικειμενικά πάντα, έτσι όπως έχουμε δει ότι λύνεται αυτή η εξίσωση του Lockdown, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρώτα κλείνουν και τελευταία ανοίγουν. Οπότε ήταν αναμενόμενο λίγο πολύ ότι δεν θα μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν τις γιορτές αυτά τα καταστήματα και αυτό που ειπώθηκε από όλες τις ενώσεις εστιατόρων και από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων που είναι πρόεδρος ο κ. Καββαθάς, είναι ότι μια επαναλειτουργία με την μορφή του λεγόμενου «ακορντεόν» όπως λένε και οι ίδιοι οι λοιμοξιολόγοι δεν θα συνέφερε καθόλου την εστίαση.

 

ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ

Επιπλέον η κ. Τσιακίρογλου εξήγησε ότι:

Αν μας άνοιγαν για τις γιορτές, μετά από δύο εβδομάδες, με μαθηματική ακρίβεια, έτσι όπως έχουμε δει να διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση όταν υπάρχει το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας, θα οδηγούνταν και πάλι  η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος σε νέο κλείσιμο.

Αυτό δεν συμφέρει τις επιχειρήσεις. Δεν συμφέρει να ανοίξουν και να κλείσουν μετά από δυο εβδομάδες. Θα μιλάμε για μια σωρευτική ζημιά. Μην ξεχνάτε ότι αυτά τα καταστήματα έχουν ευαλοίωτα προϊόντα ως πρώτη ύλη. Το πάθαμε και την περίοδο του καρναβαλιού που ουσιαστικά είχαμε προμηθευτεί πολύ μεγάλες ποσότητες ευαλοίωτων προϊόντων, ακυρώθηκαν – ευλόγως γιατί είδαμε στην πορεία πως εξελίχθηκε η πανδημία – οι γιορτές και εκεί ήταν πολύ μεγάλη η ζημιά, μείναμε 4 μήνες κλειστοί, λειτουργήσαμε το Καλοκαίρι με συγκεκριμένα υγειονομικά πρωτόκολλα και όπως αντιλαμβάνεστε δεν συμφέρει κανέναν που έχει κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, να επαναλειτουργήσει για δύο εβδομάδες μόνον.
Άλλωστε  έτσι όπως βαδίζουμε με την πανδημία, δεν θεωρώ ότι υπάρχει και η ψυχολογία των καταναλωτών να μπουν μέσα σε κλειστά καταστήματα. Καλώς ή κακώς αυτή είναι η πραγματικότητα. Πρέπει να αφουγκραζόμαστε τον καταναλωτή και την ψυχολογία του και αυτήν την στιγμή θεωρώ – είναι προσωπική μου εκτίμηση αυτή και την καταθέτω – ότι ο καταναλωτής δεν θα μπει εύκολα να διασκεδάσει (γιατί η ταβέρνα, η εστίαση, είναι διασκέδαση στην κουλτούρα του Έλληνα) σε έναν κλειστό χώρο.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΩΡΕΥΤΙΚΗ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Κλείνοντας η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης σημείωσε ότι:

Πρέπει να δοθούν ουσιαστικά κίνητρα στην εστίαση για να μπορέσει να ορθοποδήσει.  Επίσης έχω πει πολλές φορές ότι ναι μεν είναι μια πολύ καλή λύση το delivery και το take away και βοηθά τα καταστήματα εστίασης, αλλά θα πρέπει να πούμε ότι όλο αυτό για να στηθεί, πρέπει να υπάρχει ήδη μια υποδομή για το κατάστημα (είναι και ανάλογα με το προφίλ που έχει το κάθε κατάστημα) για να προσαρμόσει αυτήν την παροχή υπηρεσίας. Είναι σαν να λέμε ότι ένα εμπορικό κατάστημα, προσπαθεί τώρα να κάνει e-shop γιατί δημιουργήθηκαν τέτοιες συνθήκες. Είναι κάτι αντίστοιχο – σε μικρότερη βέβαια κλίμακα – για ένα κατάστημα εστίασης. Αν δεν υπάρχει η υποδομή (και το προφίλ) είναι δύσκολο να γίνει. Η ζημιά στην εστίαση – αν μιλάμε μόνον για την εστίαση – είναι σωρευτική, μεγάλη και θα πρέπει να παρθούν ισχυρά αντίμετρα από την κυβέρνηση για τους επαγγελματίες για να μπορέσουν να έχουν βιωσιμότητα γιατί μην ξεχνάτε ότι ένα κατάστημα εστίασης ή ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος , έχει πολλά λειτουργικά έξοδα και για να επαναλειτουργήσει.