Στην Ξάνθη ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Γ.Γ. Υγείας Ι. Κωτσιόπουλος
Το «Τρίτσης», οι Ο.Τ.Α, οι διαδοχικές κρίσεις, η εξοικονόμηση ενέργειας, ο πρωτογενής τομέας και τα διαθέσιμα κονδύλια
Στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, βρέθηκαν σήμερα το πρωί, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Μάκης Βορίδης και ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, συνοδευόμενοι από τον Βουλευτή ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη και τον Βουλευτή ΝΔ Καβάλας κ. Ιωάννη Πασχαλίδη.
Αρχικά, οι δυο άνδρες συναντήθηκαν – παρουσία στελεχών της ΔΕΕΕΠ ΝΔ Ξάνθης – στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνου Κουρτίδη με τους τέσσερις Δημάρχους του Νομού Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη, Γιώργο Τσιτιρίδη, Θωμά Μίχογλου και Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν.
ΤΑ «ΠΛΑΦΟΝ» ΤΟΥ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» ΚΑΙ Η ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Εκεί, οι δήμαρχοι του έθεσαν θέματα που αφορούσαν στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και πιο συγκεκριμένα στα «πλαφόν» του προγράμματος ως προς τις εντάξεις έργων, με τον Δήμαρχο Ξάνθης να αναφέρεται στο ενδεχόμενο εξαίρεσης της δικής μας περιοχής – και γενικότερα της ΑΜΘ – από τα «πλαφόν», ενώ μίλησε και για την προτεραιοποίηση των έργων του Δήμου Ξάνθης, δίνοντας έμφαση στα θέματα ύδρευσης. Επίσης ο κ. Τσέπελης, έθεσε και το ζήτημα της προτεραιοποίησης των ΟΤΑ σε σχέση με τις αδειοδοτήσεις.
ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΧΡ. ΜΕΤΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ Μ. ΒΟΡΙΔΗ – «ΠΟΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ», ΣΗΜΕΙΩΣΕ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΑΜΘ
Ακολούθησε η διευρυμένη σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, τον Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, τους τέσσερις Δημάρχους του Νομού αλλά και εκπροσώπους φορέων της περιοχής, στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε Ξάνθης.
Κατά τον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό Εσωτερικών και τον Γενικό Γραμματέα Υγείας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία του με τον κ. Βορίδη, τονίζοντας ότι «είναι χαρά που συζητούμε με τον κ. Βορίδη, γιατί πρώτα απευθυνόμαστε στον ίδιο λόγω και των αρμοδιοτήτων μας και πολλά πράγματα αντιμετωπίζονται στην αρχή. Και αυτό με ικανοποιεί απόλυτα». Ο ίδιος, χαρακτήρισε «ουσιαστική» κάθε συζήτηση με τον Υπουργό, ο οποίος όπως σημείωσε «δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για τα θέματά μας, με τις απόψεις και τις αναλύσεις του».
ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠ.ΕΣ ΚΑΙ Η ΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ ΤΟΥ Γ.Ν.Ξ
Λαμβάνοντας τον λόγο ο κ. Βορίδης, αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του Υπουργείου Εσωτερικών στα θέματα Δημόσιας Διοίκησης αλλά και στα ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, αναφέρθηκε και στον Γενικό Γραμματέα Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, χαρακτηρίζοντάς τον ως ένα από τα σημαντικότερα στελέχη στον χώρο της υγείας. Με την ευκαιρία, ο ίδιος εξήρε την Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Έλενα Ροφαέλα, υπογραμμίζοντας ότι έχει ακούσει για την ίδια «εξαιρετικά λόγια» και σημειώνοντας ότι «είναι αφοσιωμένη στην τήρηση ενός κομματιού στην υγεία που είναι εξαιρετικά σοβαρό και το οποίο ονομάζεται προϋπολογισμός».
ΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ Η ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ
Ακολούθως, ο κ. Βορίδης έκανε αναφορά στο ζήτημα της εξοικονόμησης ενέργειας, ενώ αναφέρθηκε στην τιμή του Φυσικού Αερίου που ανέρχεται σε 1200% επάνω σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν είναι αποτέλεσμα της αγοράς, αλλά αποτέλεσμα ενός πολέμου». Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «η κυβέρνηση μέχρι σήμερα στηρίζει με προσήλωση τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλά και τους Ο.Τ.Α», εξηγώντας ότι «η κυβέρνηση αυτόν τον μήνα έδωσε 1,9 δις για την στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων», ενώ κατέστησε σαφές ότι «ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει το ενεργειακό κόστος της χώρας».
Ο κ. Βορίδης, συνέχισε μιλώντας για τους τρόπους μείωσης της κατανάλωσης – όπως έπραξαν τα νοικοκυριά που μείωσαν κατά 10-15% το ενεργειακό κόστος τους – στον δημόσιο τομέα, με τον ορισμό ενεργειακών υπεύθυνων σε σχετική πλατφόρμα (δίνοντας παράλληλα και σχετικά παραδείγματα).
ΟΙ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ Ο….ΡΥΘΜΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Επίσης, ο κ. Βορίδης, λίγο αργότερα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην στενή σχέση του με τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο, αλλά και στους δυο Βουλευτές (Ξάνθης και Καβάλας) που τον συνόδευαν, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στις διαδοχικές κρίσεις που αντιμετώπισε η κυβέρνηση καθόλη την περίοδο της θητείας της.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «λαθροεισβολή» (όπως επισήμανε χαρακτηριστικά) , στην διαχείριση της πανδημίας – που ήταν εντελώς πρωτόγνωρη – αλλά και στην «χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει ο κόσμος ίσως και τα τελευταία 40 ή 50 χρόνια» (όπως ανέφερε χαρακτηριστικά), την ίδια στιγμή που είναι «πολύ δύσκολες οι σχέσεις με την Τουρκία, το τελευταίο χρονικό διάστημα».
«Η περίοδος διακυβέρνησής μας συνοδεύεται από μια διαχείριση διαδοχικών και αλλεπάλληλων κρίσεων. Παρά ταύτα, υπάρχουν ορισμένα δεδομένα που είναι τα δεδομένα συγκεκριμένων οικονομικών αποτελεσμάτων» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι προχθές τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δίνουν ρυθμό ανάπτυξης 7.7 στο δεύτερο τρίμηνο.
«Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΕΝ ΣΤΗΡΙΖΕΤΑΙ ΜΟΝΟΝ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΤΟΠΟΣ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΠΛΕΟΝ Η ΧΩΡΑ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ»
Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία, ο ίδιος τόνισε ότι «είναι μια οικονομία που δεν στηρίζεται μόνον στον τουρισμό», ενώ μίλησε για τα θετικά αποτελέσματα στο ισοζύγιο της αγροτικής οικονομίας (εισαγωγές – εξαγωγές) και του πρωτογενούς τομέα, αλλά και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης που «οδήγησαν σε μια αύξηση των τιμών για τους παραγωγούς», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων. Ομοίως, αναφέρθηκε και στην αλιεία της χώρας, που – όπως επισήμανε – «εξελίσσεται με πολύ εντυπωσιακό τρόπο».
Επιπλέον, ο Υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «ένα τόπο προσέλκυσης επενδύσεων πλέον», εξηγώντας ότι «αυτά δεν γίνονται νομοτελειακά, αλλά επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες πολιτικές».
Κλείνοντας, ο ίδιος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα στήριξης των τοπικών κοινωνιών που έχει υπάρξει ποτέ» (σ.σ. «Αντώνης Τρίτσης), ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στις προκηρύξεις για τους Δήμους (3Κ), στα διαθέσιμα κονδύλια (ΕΣΠΑ, νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, Ταμείο Ανάκαμψης) τονίζοντας ότι «τώρα μπορεί να ειπωθεί το ‘’χρήματα υπάρχουν’’», τονίζοντας ωστόσο στον αντίποδα ότι «έχουμε απαιτητικά προγράμματα, σε σκληρές προθεσμίες και απαιτητικές διαδικασίες. Εδώ είναι που χρειάζεται μια συντονισμένη προσπάθεια».