ΤΟ.Μ.Υ.: «Πολυδιαφημισμένες» μονάδες υγείας αλλά…

Ματθ. Σαββίδης: «Δεν θα γίνουν ποτέ…»

Ερ. Παπαδοπούλου: «Και να γίνουν θα είναι…βιτρίνα»

 

Πολλά ακούσαμε για τις… πολυδιαφημιζόμενες ΤΟΜΥ και τα Ιατρεία Αστικού Τύπου τοπικά αλλά και πανελλαδικά, ωστόσο τίποτα μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει, ενώ συνεχίζει να είναι τραγική η κατάσταση με τον κόσμο να περιμένει ακόμη στην ουρά για μια εξέταση.

Για το κατά πόσο εύκολο, είναι τελικά να υλοποιηθεί όλο το παραπάνω μεγαλόπνοο, κατά τα άλλα, σχέδιο μίλησαν στην «Θ» ο πρόεδρος των ιδιωτών γιατρών Ξάνθης κ. Ματθαίος Σαββίδης, ο οποίος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «προσπαθούν να στήσουν ένα σύστημα υγείας χωρίς βάσεις» αλλά και η πρ. πρόεδρος και νυν μέλος του Σωματείο Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Εριφύλλη Παπαδοπούλου, η οποία μάλιστα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόγραμμα της «κατ’ οίκον νοσηλείας» για το οποίο δεν υπάρχει κανένα απολύτως νεότερο.

GIATROS_AFTODIOIKISI

«ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ – ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΟΝΔΥΛΙΑ»

ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣΕιδικότερα ο κ. Σαββίδης ανέφερε στην «Θ» ότι «ελπίζω τελικά να προχωρήσουν με τις ΤΟΜΥ. Δεν το πιστεύω όμως, όπως δεν πίστευα όλα αυτά που έχουν ευαγγελιστεί και δεν τα έκαναν, διότι προσπαθούν να στήσουν ένα σύστημα υγείας, χωρίς βάσεις, χωρίς να δώσουν τα κονδύλια που χρειάζεται. Θα πρέπει να δοθούν σοβαρά κονδύλια, ειδάλλως ο,τι κάνουν είναι «μπαλώματα». Δεν μπορεί να στηθεί το σύστημα υγείας χωρίς να δοθούν χρήματα. Για τις ΤΟΜΥ δεν μας έχουν πει τι κονδύλια θα χρησιμοποιήσουν και από πού θα τα πάρουν, πως θα εξοπλίσουν τους χώρους αυτούς και πως θα τους επανδρώσουν (με ιατρικό είτε παραϊατρικό προσωπικό). Πως θα γίνει αυτό; Εγώ βλέπω πως οι περισσότεροι δεν είναι ασφαλισμένοι πια. Δεν προσφέρουν χρήματα στο ασφαλιστικό σύστημα, επομένως πως θα χρηματοδοτηθεί; Πρέπει να βρεθεί με κάποιο τρόπο η χρηματοδότηση του συστήματος για να μπορέσει να λειτουργήσει όλο αυτό. Αυτά είναι στα… χαρτιά και στα μυαλά όλων αυτών οι οποίοι υποτίθεται ότι τα σκέπτονται. Δεν θα γίνει ποτέ αυτό, όπως δεν έχει γίνει τίποτε από όλα αυτά που έχουν πει ως τώρα και αυτό δεν είναι κινδυνολογία, είναι μια πραγματικότητα. Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι να ενισχύσουν τα νοσοκομεία, να δώσουν κονδύλια στα νοσοκομεία και βάσει αυτών να γίνει η αναβάθμιση του συστήματος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να εξαλείψουν το φαινόμενο του να φεύγουν οι γιατροί στο εξωτερικό. Πως θα κάνουν σύστημα χωρίς γιατρούς; Ακόμη και νοσηλευτικό προσωπικό να έχουν, ακόμη και αν έχουν και τα μηχανήματα, χωρίς γιατρούς τι θα κάνουν; Πρέπει να καταλάβουμε ότι το σύστημα υγείας είναι ιατροκεντρικό. Χωρίς γιατρούς, δεν μπορείς να έχεις σύστημα υγείας. Όλα τα άλλα είναι…πράσινα δαμάσκηνα και…ροζ πυζάμες. Δεν γίνεται έτσι. Πρέπει επίσης να δώσουμε κίνητρα για να μπορεί ο κόσμος να δουλεύει και να προσφέρει στο ασφαλιστικό. Το κακό είναι ότι σήμερα σε συμφέρει να είσαι ανασφάλιστος. Πηγαίνεις στο νοσοκομείο και τακτοποιήσει. Αυτοί που είναι ασφαλισμένοι δεν τακτοποιούνται. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν».

 

«ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΤΟΜΥ Ή ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ…ΒΙΤΡΙΝΑ»

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΕΡΙΦΥΛΛΗΑπό την πλευρά της η κ. Παπαδοπούλου, αναφερόμενη στο θέμα της «κατ΄οίκον νοσηλείας» τονίζει ότι «δεν υπάρχει κανένα νέο. Το θέμα «πάγωσε» και σταμάτησε. Από τον Νοέμβριο δεν έχει περάσει από το Διοικητικό Συμβούλιο για να πάει παρακάτω και να γίνει αποδεκτό ή όχι.  Έχει σχεδιαστεί, υπάρχει ο χώρος, έχουν γίνει και κάποια έξοδα για αυτόν τον χώρο, έχουν γίνει πολλά πράγματα και εμείς σαν νοσοκομείο είμαστε έτοιμοι. Απλά η εισήγηση που ήταν να «περάσει» από το ΔΣ, δεν ξέρω τι έγινε. Πέρασε; Έφτασε στο ΔΣ; Ποιος το καθυστερεί και για ποιους λόγους; Το θέμα αυτό έχει «παγώσει» από τότε. Όσον αφορά τα ΤΟΜΥ, από την στιγμή που καταργήθηκε το ΙΚΑ και μετά το ΠΕΔΥ έχει κάποιους γιατρούς αυτήν την στιγμή που δεν μπορούν (και είναι λογικό) να καλύψουν όλες τις ειδικότητες. Έπειτα τον Οικογενειακό Γιατρό τον ακούω από το 2000 και πριν. Αυτά δεν υπάρχουν. Στο εξωτερικό ο θεσμός του εξωτερικού γιατρού είναι ένας εξαιρετικός θεσμός. Ο κάθε πολίτης έχει τον γιατρό του, πηγαίνει και τον παρακολουθεί και τον κατευθύνει σε ποια άλλη ειδικότητα θα πρέπει να πάει αν χρειάζεται. Στα δικά μας νοσοκομεία βλέπουμε καθημερινά τι γίνεται με τις αναμονές. Ο κόσμος δεν βρίσκει ραντεβού να εξυπηρετηθεί αλλά και τι να κάνει; Με τι χρήματα θα πάει στον ιδιώτη; Κάτι ακόμη πολύ σημαντικό είναι πως ο πολίτης έχει δικαίωμα στην υγεία, έχει δικαίωμα στην πρόληψη. Όταν δεν μπορεί ένας άνθρωπος να πάει στον γιατρό, δεν υπάρχει η πρόληψη. Ποιος θα ξεκινήσει να κάνει ένα τσεκάπ, όταν θα πρέπει να κάνει εξετάσεις, να πληρώσει ιδιώτες κλπ; Στον γιατρό θα πάνε μόνο όταν φτάσουν στο «αμήν» για να μην συζητήσω για την οδοντιατρική περίθαλψη. Που είναι τα ΤΟΜΥ και τα Ιατρεία Αστικού Τύπου; Κατά την γνώμη μου δεν θα υπάρξουν, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Ακόμη όμως και να υπάρξουν θα είναι «βιτρίνα». Για να δουλέψουν και να προσφέρουν, πρέπει να έχουν έμψυχο δυναμικό υγειονομικού χαρακτήρα. Θέλουν γιατρούς, νοσηλεύτριες, μαίες, χειριστές. Εμείς εδώ στην Ελλάδα τα έχουμε «κλείσει» και έχουμε στείλει όλο τον κόσμο ή στον ιδιωτικό τομέα ή στα νοσοκομεία. Τα νοσοκομεία ασφυκτιούν και υπάρχει ένας φαύλος κύκλος».