«Μαφία» στα… νεκροταφεία Ξάνθης;

Καταγγελία παθούσας συμπολίτισσας στη «Θ»

Α. Γκιρτζίκη: «Τα περιστατικά στον εισαγγελέα και στην Ασφάλεια Ξάνθης»

Επιβεβαιώνει τα κρούσματα και ο προϊστάμενος της υπηρεσίας

Έναν παραλογισμό ζουν συμπολίτες μας που έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να αναπαύεται στα νεκροταφεία του δήμου Ξάνθης αφού όπως φαίνεται τον χώρο λυμαίνεται κάποιου είδους «μαφία» που δεν διστάζει, όταν δεν πάρει το «χαρτζιλίκι» της να προχωρήσει ακόμη και σε καταστροφές…!

Αυτό μας κατήγγειλε συμπολίτισσά μας που διαμένει εκτός Ξάνθης αλλά έχει τον τάφο του πατέρα της το νεκροταφείο Ξάνθης κι όπως δηλώνει σε καταγγελία που έκανε στην «Θ»: «Έδινα σε κάποιους ένα χαρτζιλίκι για να ανάβουν το καντήλι στον τάφο του επειδή ζω μακριά. Από τότε όμως που σταμάτησα γίνονται συνέχεια ζημιές στον τάφο και μάλιστα συγκεκριμένα σε αυτόν του πατέρα μου αφού οι γύρω παραμένουν ανέπαφοι…»

Η ίδια κατήγγειλε το περιστατικό στον προϊστάμενο της υπηρεσίας, κ. Σάββα Παυλίδη, ο οποίος την ενημέρωσε ότι έχουν γίνει κι άλλα παρόμοια περιστατικά και μάλιστα έχουν καταγγελθεί στην αστυνομία, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά τους φόβους της.

Από την πλευρά της πάντως και η αρμόδια αντιδήμαρχος, κα Αλεξία Γκιρτζίκη, μίλησε στην «Θ» στο ίδιο μήκος «κύματος» τονίζοντας ότι: «Το ότι γίνονται ζημιές κι όχι κλοπές, που συνήθως αποδίδονται σε Ρομά από τον κοντινό οικισμό του Δροσερού, με έβαλε σε υποψίες. Μάλιστα όταν έγιναν καταστροφές, μέσα στον Δεκέμβριο, σε περίπου 150 τάφους ανέλαβα δράση, μάζεψα τους εργαζόμενους και τους μίλησα και μετά πήγα κατευθείαν στον εισαγγελέα και στον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης ζητώντας όχι μόνο περισσότερη αστυνόμευση αλλά και παρακολούθηση του χώρου από αστυνομικούς της ασφάλειας με πολιτικά για να δούμε επιτέλους τι συμβαίνει. Εξετάζουμε επίσης και το αν μπορούμε να τοποθετήσουμε ακόμη και κάμερες στα σημεία πρόσβασης».

ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Όπως ανέφερε λοιπόν η καταγγέλλουσα, τα στοιχεία της οποίας είναι στην διάθεση της εφημερίδας: «διαμένω εκτός Ξάνθης μόνιμα και στο νεκροταφείο του δήμου είναι θαμμένος ο πατέρας μου. Για ένα διάστημα έδινα ένα χαρτζιλίκι σε κάποιον εκεί μέσα για να ανάβει το καντήλι στον τάφο του. Από το σημείο και μετά που σταμάτησα να δίνω αυτά τα χρήματα άρχισαν και οι ζημιές στον τάφο. Δεν ήταν κλοπές ήταν μόνο ζημιές και μάλιστα μόνο στοχευμένα στον τάφο του πατέρα μου χωρίς να πειραχτεί τίποτε στους γύρω τάφους..! Αυτή η κατάσταση, όπως είναι φυσικό με εξόργισε και απευθύνθηκα στον προϊστάμενο της υπηρεσίας ο οποίος μου είπε ότι έχουν γίνει κι άλλες περιπτώσεις καταστροφών και ότι έχουν ολόκληρο φάκελο με καταγγελίες. Αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν. Είναι ιεροσυλία για τους ανθρώπους μας που αναπαύονται εκεί και πρέπει με κάποιον τρόπο να σταματήσουν να γίνονται…»

ΑΛ. ΓΚΙΡΤΖΙΚΗ: «ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ Η ΥΠΟΘΕΣΗ»

Από την πλευρά της η κα Γκιρτζίκη τόνισε ότι: «Έχουν όντως υπάρξει πολλά περιστατικά στα νεκροταφεία. Είχαμε και κλοπές και κάποια στιγμή έσβησαν τα φώτα, άναψε ο συναγερμός και τρέχαμε να δούμε τι έγινε, οι πολίτες μας έχουν πει για σπασμένα βάζα και άλλες ζημιές ενώ μέσα στον Δεκέμβρη είχε γίνει και ένα περιστατικό όπου γύρω στους 150 τάφους είχαν σπασμένα βάζα, καντήλια και άλλες φθορές. Το ότι ήταν φθορές κι όχι κλοπές ήταν που προκάλεσε και σε μένα έκπληξη. Αυτό το γεγονός με έκανε να έχω ένα ραντεβού με τον εισαγγελέα Ξάνθης μαζί με τις υπηρεσίες καθώς και με τον αστυνομικό διευθυντή Ξάνθης, κ. Καραμανλή από τον οποίο ζήτησα καλύτερη αστυνόμευση στον χώρο καθώς και να βρίσκονται στον χώρο αστυνομικοί της ασφάλειας με πολιτικά να βρίσκονται στα κοιμητήρια για να βρούμε μία άκρη με το τι γίνεται. Από μόνη μου δηλαδή σαν αντιδήμαρχος ζήτηση από την Αστυνομία και την Εισαγγελία να ξεκινήσει μία διαδικασία για να ελεγχθούν όλες αυτές οι καταγγελίες που έχουν μαζευτεί τον τελευταίο καιρό που είμαι εγώ αντιδήμαρχος. Εκτός αυτού φυσικά κάλεσα και το προσωπικό του χώρου και τους ενημέρωσα για την κατάσταση και την σοβαρότητά της γιατί δεν είναι μία απλή φθορά ξένης περιουσίας αλλά μία φθορά ιερών και οσίων… Αυτές είναι οι ενέργειες που πιστεύω ότι μπορούσα να κάνω σε αυτό το σημείο και αυτές έκανα. Από κει και πέρα εξετάζουμε επίσης το ενδεχόμενο να τοποθετηθούν σε σημεία εισόδου – εξόδου του χώρου και κάμερες ασφαλείας αν και ίσως να έχουμε ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων έτσι. Πρέπει όμως αυτή η κατάσταση να σταματήσει. Παράλληλα συνεννοήθηκα και με τη νομική υπηρεσία για το ενδεχόμενο να προχωρούσαμε και σε μηνύσεις κατ’ αγνώστων. Μιλώντας όμως και σαν δικηγόρος ξέρω ότι μία τέτοια διαδικασία θα ήταν μάλλον ανώφελη και δεν θα έφερνε αποτελέσματα γι’’ αυτό και τελικά επέλεξα να προχωρήσω στις κινήσεις που περιέγραψα νωρίτερα».