Τα ροζ και λευκά φοινικόπετρα κεντρίζουν το βλέμμα των περαστικών αυτή την εποχή, με φόντο και την ιερά μονή Αγίου Νικολάου στο Πόρτο Λάγος
Μπορεί να έγιναν διάσημα τα τελευταία χρόνια λόγω της «εμφάνισής» τους σε κάθε λογής… θαλάσσια φουσκωτά, πλην όμως τα φλαμίνγκο και αληθινά είναι και «ένοικοι» της φιλόξενης Θράκης. Εν ελληνιστί, ο λόγος για τα φοινοκόπτερα, τα οποία ζουν σε υγροτόπους παράκτιων χωρών της Μεσογείου, της Αφρικής, της Ινδικής υποηπείρου και της Μέσης Ανατολής.
Στη Βιστωνίδα που «ενώνει» τους ν. Ξάνθης και Ροδόπης τώρα, τα φλαμίνγκο είναι τακτικοί «επισκέπτες» και μαγεύουν τους κανονικούς επισκέπτες. Αυτή την εποχή, κατά εκατοντάδες είναι συγκεντρωμένα στη Βιστωνίδα και τους γύρω υγροβιότοπους, με τον «χορό» τους να μαγεύει τους περαστικούς, ειδικά όταν τα φοινικόπτερα έχουν ως φόντο την ιερά μονή Αγίου Νικολάου Πόρτο Λάγους, που βρίσκεται μέσα στην θάλασσα!
Συνολικά, το υγροτοπικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, καθώς περιλαμβάνει τις προστατευόμενες περιοχές των υγροτόπων Δ. Νέστου, Λ. Βιστωνίδας, Λ. Ισμαρίδας και της ευρύτερης περιοχής τους, με χερσαία και υδάτινη συνολική έκταση άνω των 930.000 στρεμμάτων.
Η Βιστωνίδα και οι γύρω λίμνες φιλοξενούν αξιόλογη πανίδα. Υπάρχουν περίπου 260 είδη πουλιών.
Πηγή: xronos.gr