Στη σημερινή ΚΕΔΕ της Λάρισας για τις συνενώσεις των ΔΕΥΑ…
«Αποτυχημένη πολιτική η λογιστική προσέγγιση, σε έναν κοινωνικό ζήτημα», σημειώνει στην «Θ» ο Δήμαρχος Νέστου
Δυναμική παρέμβαση στην Λάρισα, κατά την σημερινή , αλλά και την αυριανή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, έκαναν οι Δήμαρχοι της ΑΜΘ, αντιπροσωπεία των οποίων παραβρέθηκε –με επικεφαλής τον Πρόεδρο της ΠΕΔ ΑΜ-Θ και Δήμαρχο Νέστου. Το θέμα συζήτησης που προκάλεσε διαφωνίες ακόμη και μεταξύ «γαλάζιων» στελεχών, ήταν το επίμαχο θέμα της συνένωσης των ΔΕΥΑ, που το ΥΠΕΝ προχωρά παρά το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, δεν αποδέχεται, παρά μόνο αν αυτό συμβεί σε εθελούσια βάση.
Σε «λογιστική προσέγγιση ενός κοινωνικού ζητήματος», αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης μιλώντας στην «Θ» λίγο πριν την αναχώρησή του για την Λάρισα, ενώ παράλληλα επεσήμανε μεταξύ άλλων και την αποφασιστικότητα της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, να φτάσει την υπόθεση μέχρι τέλους…
«ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ»
Αναλυτικότερα ο κ. Μιχαηλίδης, επισήμανε στην «Θ» τα εξής:
«Πηγαίνει μία αντιπροσωπεία των δημάρχων της ΠΕΔ ΑΜΘ σήμερα στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ στη Λάρισα, για να δείξει ότι η δική μας ΠΕΔ δεν παίζει και τα μέτρα που πρέπει να πάρει η ΚΕΔΕ. Πρέπει να είναι μέτρα στην κατεύθυνση ότι δεν συζητούμε με κανένα τρόπο αυτό το πράγμα και ότι πάμε με νομικά όπλα και παράλληλα και με την ενημέρωση του κόσμου και με όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε στην πορεία. Να κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις μας.
Δεν μπορεί το Υπουργείο Ενέργειας να δρομολογεί για εμάς, χωρίς εμάς, λύσεις που είναι και συνταγματικά απαράδεκτες αφού εκχωρεί περιουσιακά μας στοιχεία με έναν νόμο χωρίς να είμαστε σε κατάσταση εμπόλεμη. Χωρίς να έχει δηλαδή το δικαίωμα. Και νομίζω ότι εμείς θα επωμιστούμε το βάρος μιας πολιτικής η οποία έχει σκοπό μόνο να δημιουργήσει μία κατάσταση στο νερό, όπως και στην ενέργεια. Αυτό είναι απαράδεκτο γι’ αυτό δεν το δεχόμαστε.
Θα είμαστε οι Δήμαρχοι Νέστου, Κομοτηνής, Καβάλας, Προσοτσάνης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου και πιθανότατα και ο Δήμαρχος Ορεστιάδας. Πηγαίνουμε σαν αντιπροσωπεία. Αν θέλουν ας κάνουν συνένωση. Το θέμα όμως είναι ότι αποτελεί ύβρη στην αυτοδιοίκηση ότι φέρνει το νομοσχέδιο μετά την ομόφωνη απόφαση του συνεδρίου και μετά την αντίδραση που είχε ο υπουργός στο συνέδριο. Φαίνεται ότι δεν πήρε το μάθημα. Είναι ανεπίδεκτος μαθήσεως. Θα έλεγα με μία φράση ότι η λογική του ΥΠΕΝ, παρόλη την πολιτική κατακραυγή στο συνέδριο, είναι στην κατεύθυνση ότι… «δεν έγινε και τίποτα»!
Η λογιστική προσέγγιση, σε ένα ζήτημα που είναι κοινωνικό, είναι αποτυχημένη πολιτική. Και η αποτυχημένη πολιτική, είναι απόρροια όλων που δεν μπόρεσαν ποτέ να εκλεγούν στην αντιστοίχου ειδικού βάρους θέση και αυταρέσκονται με την τοποθέτησή τους και τον διορισμό τους, σε τόσο μέγιστο βαθμό που να θεωρούνται και πολιτικές αυθεντίες με τον αυτοθαυμασμό τους»…
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΔΕ
Η ΚΕΔΕ και με την απόφαση του πρόσφατου ετήσιου συνεδρίου της, στηρίζει την πρόταση που έχει καταθέσει σε συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ και την ΕΕΤΑΑ, η οποία, σε αντίθεση με την πρόταση του ΥΠΕΝ για τη δημιουργία φαραωνικών ΔΕΥΑ ανά περιφέρεια, προβλέπει τη λειτουργία μίας ΔΕΥΑ σε κάθε νομό (ή και δύο όπου κριθεί απαραίτητο), μόνο σε εθελούσια βάση και το Δ.Σ. του νέου σχήματος να ανήκει 100% στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης σε ότι αφορά στα νησιά, η θέση της ΚΕΔΕ είναι να παραμείνει το υπάρχον σύστημα. Παράλληλα έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στη βελτίωση του περιεχομένου του νομοσχεδίου μετά από διαβούλευση του ΥΠΕΝ με την ΚΕΔΕ και την ΕΔΕΥΑ και εφόσον προηγουμένως δημοσιοποιηθεί η πρόταση της ΡΑΑΕΥ και η μελέτη της Διαχειριστικής Αρχής Τεχνικής Βοήθειας (ΤΕΒΟ) του ΥΠΕΘΟ.
Κατά την αυριανή συνεδρίαση το ΔΣ της ΚΕΔΕ αναμένεται να τοποθετηθεί συγκεκριμένα επί του θέματος και να διατυπώσει τις προτάσεις- παρατηρήσεις του καθώς και τα αιτήματα.
ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜΘ
Από την πλευρά της η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, σημειώνει ότι:
Η διοίκηση και διαχείριση των υδάτων είναι ευθύνη των δήμων. Η όποια συνένωση των ΔΕΥΑ πλην εθελούσιας προσβάλει την αυτοδιοίκηση και τους αιρετούς, παραβιάζει το σύνταγμα αφού αφαιρεί περιουσιακά στοιχεία των Δήμων ενώ παράλληλα δεν αποδεικνύει τεκμηριωμένα την συνέχιση της βιωσιμότητας των συναχωθέντων φαραωνικών επιχειρήσεων που δημιουργεί. Η τακτική προσέγγιση του θέματος από το ΥΠ.ΕΝ με Λογιστικό Τρόπο όπου θέλει τους Δήμους να χρεώνονται με τα δάνεια που θα εξυπηρετούν τα χρέη των συνεννοούμενων ΔΕΥΑ καθώς και ο καθορισμός της τιμής πώλησης του πόσιμου νερού από την PAE, αποδεικνύει τι δεν γίνεται αντιληπτό αφού το νερό αποτελεί το υπέρτατο αγαθό στοιχείο για την ζωή και η πολιτική του προσέγγιση πρέπει να έχει και να λαμβάνει υπόψη του σοβαρά κοινωνικά κριτήρια και όχι λογιστικά. Η πρόταση μας προς το ΥΠ.ΕΝ πρέπει να περιλαμβάνει την δυνατότητα δημιουργίας 3 MW Net metering σε κάθε ΔΕΥΑ από το ενεργειακό απόθεμα του ΔΕΔΥΕ ώστε να έχουν άμεσα την δυνατότητα δημοπράτησης από ιδίους πόρους των κατασκευών των αντίστοιχων ενεργειακών πάρκων .Να δοθεί επίσης προθεσμία 3 ετών
για την ολοκλήρωση των παραπάνω έργων και την σύνταξη θετικών ισολογισμών με σταθερή μείωση ζημίας ή χρέους και κατόπιν σε όσες ΔΕΥΑΝ σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν να καταστούν βιώσιμες να προβλεφθούν μέτρα εξυγίανσης .
Δεν μπορεί να αποδεχτούμε ότι η προσπάθεια της δήθεν εξυγίανσης των ΔΕΥΑ γίνεται για την ορθολογική προσέγγιση διαχείρισης του πόσιμου νερού που αποτελεί μόνο το 10% των φυσικών πόρων ενώ στο υπόλοιπο που αφορά πράγματι την διαχείριση του νερού άρδευσης και την αναζήτηση των τρόπων εξοικονόμησης και ορθής διαχείρισης του να παραπέμπεται στο μέλλον και να μην αποτελεί αντικείμενο άμεσης λύσης.
Η ΠΕΔ ΑΜΘ θα χρησιμοποιήσει όλα τα νομικά και όχι μόνον μέτρα προκειμένου να αμυνθεί στην πρωτοφανή αυτή εμμονή του ΥΠΕΝ αφού θίγονται αυτοδιοικητικά δικαιώματα που απορρέουν από τις συνταγματικές αρχές δικαίου.
Θα προβεί σε ενημέρωση των πολιτών για την απαράδεκτη προσπάθεια εμποροποίησης του πόσιμου νερού και οι Αιρετοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και Δήμαρχοι δεν θα επιτρέψουν πολιτικές που θα μας φέρουν σε αδιέξοδο και θα δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την καθημερινότητα των κατοίκων. Το πόσιμο νερό δεν είναι είδος προς εμπορευματοποίηση είναι κοινωνικό αγαθό. Καλούμε την ΚΕΔΕ να υιοθετήσει και να συμπεριλάβει την πρότασή μας και περιμένουμε την άμεση ανταπόκριση ώστε να γίνει αντιληπτό από την ηγεσία του ΥΠ.ΕΝ ότι δεν υπάρχουν περιθώρια προς καμιά αναγκαστική συνένωση.