Τι συμβαίνει με τους Ανεξάρτητους Έλληνες;
Τι λένε για τις εξελίξεις Χρ. Ούτση και Γ. Χατζηθεοδώρου
Νέες ικανότητες θα πρέπει να επιστρατεύσουν πλέον οι αναλυτές για να μπορέσουν να εξηγήσουν τα πολιτικά φαινόμενα που διαδραματίζονται στην χώρα μας υπό την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητων Ελλήνων αφού η συμβατική πολιτική λογική φαίνεται να πηγαίνει κανονικά… περίπατο!
Δεν είναι μόνο το ότι τόσο ο ένας κυβερνητικός εταίρος όσο και ο άλλος δέχονται συνεχή πυρά από τα ιδεολογικά «ομόσταυλά» τους κόμματα για την επιλογή να συκγυβερνήσουν την χώρα αλλά έρχονται και στιγμές όπως η τρέχουσα πολιτική συγκυρία που χρειάζονται δεσμεύσεις περιορίζοντας τα περιθώρια για «κωλοτούμπες», στις οποίες μας έχουν συνηθίσει τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Καμένος.
Ένα τέτοιο θέμα είναι και το λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα, η διένεξη τα χώρας μας δηλαδή με την γειτονική ΠΓΔΜ, με επίκεντρο την ονομασία της, που φαίνεται να ανακινείται έντονα τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα χωρίς εμφανείς λόγους, τουλάχιστον από ελληνικής πλευράς. Ένα ζήτημα για το οποίο οι ΑΝΕΛΛ και ο πρόεδρός τους κ. Πάνος Καμένος, έβαλαν για μία ακόμη φορά μία «κόκκινη γραμμή», αυτή του αποκλεισμού σύνθετης ονομασίας που να περιέχει το όνομα «Μακεδονία». Όμως από την άλλη πληθαίνουν καθημερινά τα δείγματα ότι ο κυβερνητικός τους εταίρος δεν μοιράζεται την ίδια άποψη αλλά αντίθετα θεωρεί λύση την σύνθετη ονομασία για το βαλκανικό κρατίδιο.
Μέσα σε όλα αυτά «έσκασε» και η υπόθεση του, πρώην πλέον, υφυπουργού Παιδείας, κ. Κώστα Ζουράρη, να δημιουργεί φόβους για την ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Οπότε εύλογα τίθεται το ερώτημα «που το πάνε τελικά οι ΑΝ.ΕΛΛ.;» το οποίο η «Θ» απηύθυνε τόσο στην περιφερειακή εκπρόσωπο του κόμματος στην ΠΑΜΘ, κα Χρύσα Ούτση όσο και στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, κ. Γιώργο Χατζηθεοδώρου.
Χ. ΟΥΤΣΗ: ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΘΑ ΣΥΓΚΑΛΕΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΑΡΧΗΓΩΝ»
Δίνοντας απαντήσεις αναφορικά με το τι θα κάνει το κόμμα της η κα Ούτση τόνισε πως: «Πρώτα από όλα για το θέμα του κ. Ζουράρη θέλω να πω ότι δεν ανήκει στους ΑΝ.ΕΛΛ. αλλά στην ομάδα “Πυρίκαυστος” και ήταν συνεργαζόμενος με το κόμμα μας στις τελευταίες εκλογές. Με αυτή την ιδιότητα έγινε βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας. Δεν πιστεύω ότι θα τον βρούμε αργότερα απέναντί μας αφού ήξερε τι δήλωνε όπως ήξερε και ότι έπρεπε να παραιτηθεί από υφυπουργός και παραιτήθηκε. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί από βουλευτής ούτε θα μειωθεί ο αριθμός των βουλευτών που στηρίζουν την κυβέρνηση. Απλά μίλησε με τρόπο που δεν αρμόζει στον δημόσιο λόγο και μάλιστα ενός υφυπουργού Παιδείας. Έχει ξαναπεί παρόμοια και πιο σοβαρά πράγματα που πιστεύω ότι πλέον μαζεύτηκαν και ενόψει ανασχηματισμού αποφάσισε να φύγει. Όσον αφορά τον ανασχηματισμό νομίζω πως η θέση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο κυβερνητικό σχήμα που θα προκύψει αν δεν είναι καλύτερη σίγουρα δεν θα είναι χειρότερη».
Αναφορικά με τις θέσεις του κόμματός της στο λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα η ίδια υπογράμμισε ότι: «Η διαπραγμάτευση από το ΥΠ.ΕΞ. συνεχίζεται και θα κρατήσει πολλούς μήνες. Είναι επίσης σαφές ότι αυτό το εθνικό θέμα δεν το έφερε στο τραπέζι αυτή η κυβέρνηση αλλά κάποιες άλλες πιέσεις επειδή τα Σκόπια βρίσκονται σε δεινή θέση. Όμως πρέπει να θυμόμαστε ότι το πρόβλημα δεν είναι δικό μας αλλά των Σκοπίων διότι στήριξαν τον λαό τους, με την όποια σύνθεσή του, για να τον ενώσουν σε ένα παραμύθι εναντίον της Ελλάδας το οποίο είδαν ότι δεν είχε αποτέλεσμα οπότε αν θέλουν την ευημερία του λαού τους σε ΕΕ και ΝΑΤΟ θα πρέπει εκείνοι να συμβιβαστούν με τα όσα ζητάει η Ελλάδα. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμβιβαστεί στο θέμα του ονόματος γιατί στην κυβέρνηση είμαστε κι εμείς που ρητά στα συνέδριά μας και από το στόμα του προέδρου είπαμε ότι δεν δεχόμαστε για το γειτονικό κράτος την ονομασία Μακεδονία ή οποιοδήποτε παράγωγο αυτής σε οποιαδήποτε γλώσσα».
Στην περίπτωση πάντως που κοινοβουλευτικές συμπράξεις και πλειοψηφίες δεχθούν την ονομασία “Μακεδονία” ή παράγωγο αυτής για την ΠΓΔΜ, η κα Ούτση επισημαίνει πως: «Σε μια τέτοια περίπτωση εμείς θα ζητήσουμε σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών της χώρας. Δεν είναι θέμα ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ. και κομμάτων τελικά αλλά θέμα κυβέρνησης. Αρχική θέση ξέρουμε ότι είναι η μη αποδοχή ενός τέτοιου ονόματος, όμως πρόκειται για διαπραγμάτευση όπου ξέρουμε ότι πέφτουν στο τραπέζι διάφορα ονόματα. Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στο Νίκο Κοτζιάς με βάση τα δείγματα γραφής που έχει δώσει μέχρι σήμερα. Αυτός ο άνθρωπος δεν είναι δυνατό να δεχτεί να υπάρχει αυτός ο όρος μέσα στο όνομα του κρατιδίου. Δεν είναι δυνατό να δώσει μία χώρα την ιστορία της σε έναν άλλο λαό. Αν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα και να φύγουν από αυτή την άθλια κατάσταση που βρίσκονται αυτός είναι ο μόνος τρόπος».
Γ. ΧΑΤΖΗΘΕΔΩΡΟΥ: «ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηθεοδώρου δήλωσε: «Δε νομίζω ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κανέναν απολύτως πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Το πρόβλημά μας σίγουρα δεν είναι αν οι ψήφοι που στηρίζουν την κυβέρνηση γίνουν 152 ή όχι αφού υπάρχει η περίπτωση αυτοί να γίνουν 155 ή και 158 ακόμη στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Από εκεί και πέρα δεν είμαστε απέναντι στον κ. Ζουράρη το θέμα του οποίου έχει λήξει με τη παραίτησή του αν και ο ίδιος έχει την ικανότητα να δημιουργεί προβλήματα από εκεί που δεν υπάρχουν…»
Όσον αφορά την στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο λεγόμενο «Μακεδονικό» ζήτημα και κατά πόσο μπορεί να είναι πρόβλημα η στάση τους ο ίδιος τόνισε ότι: «Δε νομίζω ότι θα είναι πρόβλημα η στάση των ΑΝ.ΕΛΛ. στο θέμα αυτό και συμφωνώ με τον Πάνο Καμένο που εκδήλωσε την πίστη του στον ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά, γνωρίζοντας ασφαλώς περισσότερα από όλους εμάς του υπόλοιπους. Είναι ένα εθνικό ζήτημα που θα πρέπει να το δούμε όλοι διαφορετικά και στο οποίο η θέση της χώρας μα πρέπει να είναι εθνική. Υπάρχει μάλιστα και σχετική θέση οπότε δε νομίζω ότι θα χρειαστεί καν σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών και είναι καλό να μην κάνουμε σενάρια πριν δούμε πρώτα τι θα γίνει».
Όσο για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν πιο δεκτικός σε μία σύνθετη ονομασία ο ίδιος απάντησε πως: «εμείς ακολουθούμε μία ρεαλιστική πολιτική. Αυτή η θέση μας υπάρχει εδώ και χρόνια, ότι θα πρέπει να υπάρξει μία ονομασία για όλα “erga omens” γιατί πρέπει τελικά να λυθεί αυτό το ζήτημα. Σε τελική ανάλυση δεν πιστεύω ότι έχουμε να φοβόμαστε τίποτε από τον βορρά. Από αλλού έχουμε να φοβόμαστε…».