Μαν. Τσέπελης: Σχεδιάζουμε και ξεκινάμε να χτίζουμε την Ξάνθη του αύριο

Στην Αθήνα ο Δήμαρχος Ξάνθης για Δασικό Χωριό και παραχώρηση δημόσιων εκτάσεων

Απέναντι από το ΓΝΞ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης – Μεγάλο υπαίθριο πάρκινγκ στην θέση της – Θέσεις στάθμευσης σε παιδικές χαρές και χώροι αθλητισμού σε όλο τον Δήμο

 

Με θέματα που αφορούν τόσο την πεδινή όσο και την ορεινή περιοχή του Δήμου Ξάνθης στην «ατζέντα» του βρέθηκε το περασμένο διήμερο στην Αθήνα,  ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος μίλησε αποκλειστικά στην «Θ» για τις συναντήσεις του με υπουργούς και εκπροσώπους φορέων, δίνοντάς μας μάλιστα και περεταίρω ειδήσεις για την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον χώρο απέναντι από το Νοσοκομείο Ξάνθης, την δημιουργία νέου υπόγειου πάρκινγκ στον χώρο της Π.Υ – Παζαριού Ξάνθης, αλλά και την μετεγκατάσταση της Στέγης Πολιτισμού στον «ΑΡΙΩΝΑ» (επάνω από το Κολυμβητήριο Ξάνθης) που θα διαμορφωθεί κατάλληλα, καθώς είναι θέμα ημερών να βγει στον «αέρα» η σχετική προκήρυξη.

 

ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ, ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΜΕΛΕΤΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΤΖΕΝΤΑ»

Αναλυτικότερα ο κ. Τσέπελης ανέφερε ότι:

Αρχικά είχα μια επαφή με την κεντρική διοίκηση του ΟΑΕΔ, για να μας παραχωρηθούν τα οικόπεδα όπου θα κατασκευάσουμε το Ειδικό Σχολείο,  γήπεδα Τένις,  έναν ακόμη χώρο αθλητισμού, με άλλες δραστηριότητες και όπου θα μεταφερθεί η Πυροσβεστική.

Επιπλέον μίλησα και με τον υπεύθυνο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που έχει την ευθύνη των δασικών εκτάσεων, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερα στρέμματα – καθώς πήραμε την έγκριση για 20+10 χρόνια – στο Δασικό Χωριό (Ερύμανθος) και να δημιουργήσουμε και άλλα 10-14 σπιτάκια, που θα προσελκύσουν μεγαλύτερους επενδυτές και να κάνουμε επίσης και ένα συνεδριακό κέντρο. Θέλουμε να είναι βιώσιμη αυτή η επένδυση όπου θα μπορούν να φιλοξενούνται 1-2 λεωφορεία με κόσμο για περιβαλλοντικά (και όχι μόνον) συνέδρια, για ενημέρωση κ.ο.κ. Το Δασικό Χωριό με την σημερινή του μορφή, δεν είναι βιώσιμο μόνο με 14 σπιτάκια (για 30 άτομα). Θέλουμε να μπορεί να φιλοξενεί περίπου 100 άτομα. Έτσι ζητήσαμε περισσότερο χώρο.
Επίσης, μιλώντας προσωπικά με τον Υπουργό κ. Άδωνι Γεωργιάδη, του είπα ότι πρέπει να δούμε το κομμάτι των αναθέσεων για τις μελέτες. Η άποψή μου είναι ότι από 30.000 πρέπει να ανέβουν στις 40.000 γιατί τα έργα για τα οποία θέλουμε να κάνουμε μελέτες είναι τα μικρά, τα μεσαία και τα μεγάλα. Αν είναι 40.000-45.0000 η ανάθεση των μελετών (και μακάρι τα μεγάλα να είναι στις 60.000) μπορούμε να καλύψουμε τα μεσαία έργα και να κάνουμε πιο γρήγορα μελέτες και να έχουμε μεγάλη απορροφητικότητα. Ο κ. Υπουργός, είπε ότι θα το δουν. Όλα είναι προς συζήτηση.

ΣΤΟ «ΤΡΙΤΣΗΣ» ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΧΑΡΕΣ, ΓΗΠΕΔΑ 5Χ5 ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΙΑ ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΑ – ΣΤΟΝ ΑΡΙΩΝΑ Η ΣΤΕΓΗ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Επιπλέον ο κ. Τσέπελης τόνισε ότι:

Η Σταυρούπολη για εμάς είναι ευτύχημα. Έχω πει πολλές φορές ότι και με τον υπεύθυνο κ. Σταϊκούρα που μίλησα για την παραχώρηση των θεματικών πάρκων, πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν γίνονται όλα με ένα «ραβδί». Χρειάζεται μια προετοιμασία και ένας σχεδιασμός. Όραμα, είναι να ξέρεις που θέλεις να πάς. Μακάρι να καταφέρουμε να τα κάνουμε όλα όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Τουλάχιστον τώρα που θα καταθέσουμε το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, θα δουν όλοι οι δημότες μας ότι όλο αυτόν τον καιρό κάναμε την προετοιμασία, τον σχεδιασμό και μελέτες. Μάλιστα εντός ολίγων ημερών θα βγάλουμε στον «αέρα» και τα τεύχη δημοπράτησης για το μεγάλο κτίριο του ΑΡΙΩΝΑ (7500 τμ) για να μεταφερθεί εκεί όλη η Στέγη Πολιτισμού, μαζί με τον αθλητισμό. Η υπηρεσία μας ολοκλήρωσε όλα τα τεύχη δημοπράτησης και σε λίγες ημέρες θα βγάλουμε μια μελέτη της τάξεως περίπου 2 εκ. ευρώ (με την έκπτωση θα πάει στα 400.000). Βέβαια θα προσπαθήσουμε να το εντάξουμε και στο «Τρίτσης» αυτό. Επιπλέον σε λίγο καιρό θα στείλουμε στο «Αντώνης Τρίτσης» 17 παιδικές χαρές (που θα καλύπτουν όλες τις γωνιές της πόλης και από το πιο απομακρυσμένο χωριό, την Πασχαλιά, μέχρι τα Κιμμέρια, το Δροσερό κ.ο.κ),  πέντε γήπεδα 5Χ5 και τέσσερα υπαίθρια γυμναστήρια, για να πηγαίνουν και οι νέοι και οι μεγαλύτεροι στην ύπαιθρο για την γυμναστική τους.

ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Η Π.Υ ΞΑΝΘΗΣ – ΜΕΓΑΛΟ ΥΠΑΙΘΡΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΗΣ – ΘΕΣΕΙΣ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ

Κλείνοντας ο Δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε επίσης ότι:

Το επείγον για εμάς είναι να φύγει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, να πάρουμε το οικόπεδο και η Πυροσβεστική να πάει ακριβώς απέναντι από το Νοσοκομείο (στο γωνιακό οικόπεδο όπου ζητάμε 8 στρέμματα)  για να κάνουν και οι ίδιοι πιο εύκολα την δουλειά τους αλλά και για να αξιοποιηθεί αυτός ο χώρος (σ.σ. του παζαριού) με μια ενιαία μελέτη. Για τον ήδη υπάρχοντα χώρο της Πυροσβεστικής, μαζί με το οικόπεδο όπου βρίσκονται τα συνεργεία του δήμου (που και αυτά φεύγουν την επόμενη χρονιά από εκεί), ετοιμάζουμε ήδη τεύχη δημοπράτησης για να γίνει ένα υπόγειο πάρκινγκ. Το ισόγειο θα έχει 12-13  τουριστικά λεωφορεία και άλλους δύο ορόφους από 130 θέσεις παρκινγκ ΙΧ. Θα βγει και αυτή η μελέτη στον αέρα – μόλις ξεκαθαρίσει το θέμα της πυροσβεστικής – και άλλες 160 θέσεις παρκινγκ εκεί ου διεξάγεται η υπαίθρια λαϊκή αγορά. Και στο κολυμβητήριο (σ.σ όπου θα στεγαστεί η Στέγη Αθλητισμού και Πολιτισμού) θα έχει 80 θέσεις πάρκινγκ υπόγειες συν 100 θέσεις υπαίθριου πάρκινγκ (ελεγχόμενη στάθμευση) μπροστά από το κολυμβητήριο (για αυτό και θα γίνει μια συνολική διαμόρφωση). Ο στόχος μας είναι τα επόμενα δυο χρόνια να βρούμε οικόπεδα στην περιοχή των 12 Αποστόλων και στην περιοχή της Ανδρέου Δημητρίου (στις περιοχές που έχουν μεγάλη επιβάρυνση χωρίς υπόβαθρο πάρκινγκ) ώστε να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε συνοικιακά όλα τα αυτοκίνητα και να μην βλέπουμε κανένα αυτοκίνητο σε πεζοδρόμιο και κανένα αυτοκίνητο παράνομα παρκαρισμένο. Σκοπός μας, να βρούμε 2-3 οικόπεδα σε κάθε περιοχή και να κάνουμε πάρκινγκ με τα χρήματα που έχουμε για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό υπόβαθρο ποιότητας ζωής και σεβασμού προς τους πολίτες που χρησιμοποιούν τα πεζοδρόμια (μητέρες με καροτσάκια, ΑμεΑ κ.ο.κ). Δεν θα ανεχτούμε κανέναν πολίτη που δημιουργεί πρόβλημα προσβασιμότητας σε κανένα κοινωνικό στρώμα της πόλης. Θα είμαστε αμείλικτοι αλλά πρώτα θα προσπαθήσουμε με την σοβαρότητα που έχουμε, να κάνουμε τις υποδομές που χρειάζεται για να υποδείξουμε τον σωστό δρόμο στους πολίτες.