Ο υπεύθυνος του ΕΟΔΥ και ο Θεματικός Αντιπερ/χης μιλούν στην «Θ»
Μια πανδημία, που έχει αρχίσει να «σβήνει» στην περιοχή μας – χωρίς αυτό να σημαίνει «εφησυχασμό» αλλά και μια νέα…επιδημία, μετρά πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αφού το πρώτο κρούσμα του ιού του Δυτικού Νείλου, έκανε την εμφάνισή του στην περιοχή μας.
Πρόκειται για κάτοικο του Δήμου Τοπείρου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» νοσηλεύεται αυτήν την στιγμή (αλλά όχι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας) και η κατάστασή του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.
Ποια είναι η εικόνα του CoviD στην ΠΕ Ξάνθης; Τι συμβαίνει πραγματικά; Τι πρέπει να προσέχουμε; Τι πρέπει να περιμένουμε από τον «θερινό» επισκέπτη που φέρνουν τα κουνούπια;
Για όλα τα παραπάνω μίλησαν αποκλειστικά στην «Θ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης στον ΕΟΔΥ κ. Σπύρος Σαπουνάς και ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας της ΠΑΜΘ κ. Κώστας Βενετίδης.
ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ…
Αναλυτικότερα ο κ. Σαπουνάς αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα με τον CoviD-19 στον Νομό Ξάνθης, επισήμανε ότι «φαίνεται ότι είμαστε σε καλύτερα επίπεδα από ότι ήμασταν και ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε διασπορά στην κοινότητα της πόλης της Ξάνθης. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ήρθε από τον ορεινό όγκο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης και από συγκεκριμένα χωριά και δήμους και ο,τι βρήκαμε στην πόλη της Ξάνθης προήλθε από την εξαντλητική και εξονυχιστική ιχνηλάτηση και μέσω των tests που έγιναν στο μοναδικό στην χώρα
drive through testing στο 3ο χλμ Ξάνθης – Καβάλας είτε από το Νοσοκομείο Ξάνθης και η ιχνηλάτηση αυτή αφορούσε σε πολύ στενές επαφές ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (μέσα στο ίδιο νοικοκυριό ή μέσα στον ίδιο χώρο εργασίας). Άρα, διασπορά στην κοινότητα, δεν επιβεβαιώνεται. Δεν βρήκαμε «ορφανά» ή σκόρπια κρούσματα στην πόλη. Είχαμε στον ορεινό όγκο και αυτή η εικόνα παρέμεινε. Φαίνεται ότι οι πολίτες του Δήμου Ξάνθης συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες και τα μέτρα στον βαθμό ώστε να περιοριστεί η νόσος. Από εκεί και πέρα, στην χώρα μας απο την στιγμή που από την 1η Ιουλίου είναι ανοικτός ο τουρισμός, γνωρίζουμε ότι διαρκώς έρχονται τουρίστες – επιβεβαιωμένα κρούσματα – από τις πύλες εισόδου και μη οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι να ξαναδούμε κρούσματα. Μόνο και μόνο που έρχονται τουρίστες απο περιοχές που έχουν σοβαρό πρόβλημα, είναι πολύ πιθανόν να ξαναδούμε κρούσματα και στην περιοχή της Ξάνθης. Στην Ξάνθη υπήρχαν διάφοροι «σπινθήρες» που φροντίσαμε και έσβησαν. Ωστόσο πρέπει να είμαστε πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί, διότι οποιαδήποτε στιγμή μπορούμε να ξαναδούμε κάποια περαιτέρω διασπορά».
ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΗΡΘΑΝ ΓΙΑ ΝΑ…ΜΕΙΝΟΥΝ!
«Ορισμένα πράγματα ήρθαν για να μείνουν και αυτό δεν αφορά μόνο την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης αλλά όλη την Ελλάδα. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, η μάσκα σε κλειστούς χώρους και η υγιεινή των χεριών, είναι πράγματα που πρέπει να υιοθετήσουμε και να ενσωματώσουμε στην κουλτούρα μας και να απομακρύνουμε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και προβληματισμούς που έχουν οι πολίτες. Ήρθαν για να μείνουν και πρέπει όλοι τα να υιοθετήσουμε. Η καλή υγιεινή των χεριών και η χρήση μάσκας, θα μας προστατεύσουν. Μην ξεχνάτε ότι με όλα αυτά κερδίζουμε χρόνο έναντι στην ανακάλυψη κάποιου εμβολίου ή φαρμάκου, στην καλύτερη προετοιμασία του υγειονομικού συστήματος κ.ο.κ» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «όσο περνά ο καιρός με αυτήν την πολύ χαμηλή μεταδοτικότητα και το R0 που έχει πετύχει η χώρα μας, είναι προς όφελός μας. Κερδίσαμε πολύ χρόνο στην α΄φάση ώστε να μπορέσει να προετοιμαστεί το Ε.Σ.Υ και συνεχίζουμε να κερδίζουμε χρόνο. Δεν βλέπουμε σοβαρά περιστατικά, ανθρώπους με σοβαρή νόσηση, δεν βλέπουμε διασωληνωμένους ασθενείς και θανάτους και επίσης δεν βλέπουμε ανθρώπους που ανεβρίσκονται στον προσυμπτωματικό δειγματοληπτικό έλεγχο, να έχουν μεταδώσει τον ιό σε τρίτους ανθρώπους. Όλα αυτά είναι ενθαρρυντικά αλλά δεν εφησυχαζόμαστε. Πρέπει να είμαστε διαρκώς προσεκτικοί και σε επιφυλακή».
«ΜΑΘΗΜΕΝΗ» ΣΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ
Αναφορικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου, ο κ. Σαπουνάς σημείωσε ότι «η νόσος του Δυτικού Νείλου από το 2010 και έπειτα έχει εγκατασταθεί στην χώρα μας. Την περιμένουμε, την βλέπουμε και το γνωρίζουμε ότι θα έχουμε κρούσματα ειδικά σε περιοχές που μας έχουν «συνηθίσει» σε κρούσματα. Είναι μια νόσος πολύ ήπια στην συντιπτική της πλειοψηφία. Κάτω από το 1% του συνόλου των μολυσθέντων θα έχουν σοβαρότερα συμπτώματα από το Νευρικό Σύστημα και το καλό είναι ότι πλέον οι ιατροί υποπτεύονται πιο εύκολα την νόσο – είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι – και ζητούν έλεγχο, ενώ παλαιότερα δεν ζητούσαν, ενώ από την άλλη είναι και ο κόσμος προετοιμασμένος και λαμβάνει τα μέτρα του, ώστε να μην έχουμε σοβαρή επιδημία την φετινή χρονιά. Τα μέτρα ατομικής προστασίας είναι γνωστά στην περιοχή και βέβαια τα επαναλαμβάνουμε. Πρέπει να φροντίζουμε τους κήπους μας, να προσέχουμε τα στάσιμα – λιμνάζοντα νερά, να φορούμε μακρυμάνικα ρούχα (ειδικά οι άνθρωποι που είναι πιο ευαίσθητοι), να χρησιμοποιούμε εντομοαποθητικά, «φιδάκια», σίτες κλπ για να προστατευθούμε από τα κουνούπια. Η περιοχή είναι «μαθημένη» στα κουνούπια, έχει γνώση για τον ιό και πλέον είμαστε έτοιμοι. Έχουμε την εμπειρία, την τεχνογνωσία, την εκπαίδευση και τα μέσα και είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από άλλες χρονιές, για να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε επιδημία εμφανισθεί. Πάντως οι προνυφμοκτονίες φέτος, είναι καλύτερες από κάθε άλλη χρονιά, από την εικόνα που έχουμε. Είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο όσον αφορά στον όγκο των εκτάσεων που έχουν ψεκαστεί».
«ΔΙΠΛΗ Η ΑΠΕΙΛΗ – ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ Η ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ Η ΑΜΘ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ COVID»
«Για πρώτη φορά προχθές και μετά από πολύ καιρό η Ξάνθη και γενικότερα η περιφέρεια, δεν έχει κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Αυτό είναι πολύ θετικό. Ο ιός παραμένει παντού βέβαια. Δεν εφησυχάζουμε. Τηρούμε κανονικά τα μέτρα και πρέπει να μας γίνουν βίωμα τα μέτρα προστασίας, διαφορετικά θα έχουμε και πάλι έξαρση. Το ευχάριστο είναι ότι δεν έχουμε κρούσμα μετά από πολύ καιρό, επιτέλους και ιδιαίτερα στην ΠΕ Ξάνθης που δεινοπάθησε από την όλη ιστορία» ανέφερε από την πλευρά του για τον CoviD19 o κ. Βενετίδης, ενώ παράλληλα αναφορικά με τον Ιό του Δυτικού Νείλου, τόνισε ότι «υπήρχε και πέρυσι και πρόπερσι, απλά φέτος που έχουμε και τον κορωνοϊό, έχουμε μια διπλή απειλή. Ο ιός του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα εμφανίσθηκε το 2010. Την τελευταία τριετία είναι επιδημία. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε έξαρση στην Κεντρική Μακεδονία, στην Θεσσαλία, στην Αργολίδα, ενώ πέρυσι εμφανίσθηκε και στην ΑΜΘ και ιδιαίτερα στα σύνορα Ξάνθης – Καβάλας (παραποτάμια περιοχή). Βάσει του νέου προγράμματος που συντάξαμε – πριν γνωρίσουμε τον κορωνοϊό – θεωρήσαμε ότι εφόσον υπάρχει ιός του Δυτικού Νείλου, πρέπει να κάνουμε κάτι. Αυξήσαμε λοιπόν τους αεροψεκασμούς και βελτιώσαμε τους επίγειους. Το νέο πρόγραμμα είναι κατά 1/3 μεγαλύτερο».
«ΛΑΒΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑΣ – ΑΝΑΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΕΓΓΡΑΦΑ»
«Η καταπολέμηση των κουνουπιών φέτος ξεκίνησε κανονικά γύρω στον Απρίλιο, αλλά τα καιρικά φαινόμενα ήταν τελείως αρνητικά. Στο πρόγραμμά μας υπήρχε και ένας «προπομπός» για να μπορούμε να βλέπουμε σε ποιες περιοχές μεταδίδεται ο ιός αν εμφανισθεί. Στο νέο πρόγραμμα βάλαμε 40 κλουβιά με πουλερικά στα οποία διενεργούνται αιματολογικοί έλεγχοι για να βλέπουμε αν τα κουνούπια μεταδίδουν τον ιό. Τις τελευταίες 10 μέρες, ο ιός υπήρχε στα κουνούπια (όπως αποδείκνυαν οι έλεγχοι) και την Παρασκευή τα πρώτα αίματα των πουλερικών που λάβαμε από όλη την περιφέρεια, έδειξαν ότι σε κάποια χωριά του Δήμου Τοπείρου και σε δυο γειτονικά χωριά της ΠΕ Καβάλας, υπάρχει ο ιός του Δυτικού Νείλου και αυτό συνέπεσε με ένα κρούσμα σε έναν άνθρωπο. Αυτή την στιγμή λοιπόν, τα κουνούπια σε συγκεκριμένες περιοχές, μεταδίδουν τον ιό. «Παγίδες» βέβαια υπάρχουν σε όλη την ΑΜΘ. Μπορεί ενδεχομένως τις επόμενες ημέρες να εμφανισθεί και σε άλλες περιοχές της περιφέρειας» συνέχισε ο ίδιος, εξηγώντας ότι «την τελευταία εβδομάδα, όταν διαπιστώσαμε ότι τα κουνούπια είναι φορείς του ιού, εντείναμε τις δράσεις μας. Προχωρήσαμε σε ακμαιοκτονία από εδάφους, προνυμφοκτονία, υπολειμματικές (μέσα σε κατοικημένες περιοχές νωρίς το πρωί). Αυτό που ζητούμε από τον Φεβρουάριο, από το υπουργείο και για το οποίο έχουμε έρθει σε μια ένταση, είναι να κάνουμε ακμαιοκτονία από αέρος. Την περασμένη Παρασκευή, με την συνεδρίαση της επιτροπής, αφού δώσαμε όλα τα στοιχεία της περιφέρειάς μας, ήταν πάλι αρνητικοί, αλλά μετά από πίεση τόσο δική μου όσο και του Διευθυντή Δημόσιας Υγείας προς την επιτροπή, λάβαμε την προφορική υπόσχεση ότι θα δοθεί για την δική μας περιφέρεια τουλάχιστον, η άδεια για ακμαιοκτονία από αέρος. Έτσι περιμένουμε το επίσημο έγγραφο, ώστε ο ανάδοχος να μπορέσει να προχωρήσει. Χρειάζεται έγγραφο για την δράση, προκειμένου να ληφθούν και τα συγκεκριμένα φάρμακα για ακμαιοκτονία».
«ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΛΑΒΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΓΙΑ ΑΚΜΑΙΟΚΤΟΝΙΑ – ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΟΠΛΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ»
Κλείνοντας ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας σημείωσε ότι «θεωρώ ότι το υπουργείο, σε αυτήν την περίπτωση, ιδιαίτερα φέτος έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Έπρεπε να μας δώσει την άδεια από την αρχή της χρονιάς. Δεν είχαμε στην διάθεσή μας το πιο σημαντικό μας όπλο στον «πόλεμο» κατά των κουνουπιών. Εμείς θα κάνουμε ο,τι περνά από το χέρι μας, αναφορικά με τις δράσεις. Ο ιός του Δυτικού Νείλου είναι επιδημία και πλέον έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια επιδημία και μια πανδημία. Όταν εμφανίσθηκε ο κορωνοϊός, αυτό είπαμε. Μάλιστα κατά την σύσκεψη στην ΠΕ Ξάνθης με τους κ. Χαρδαλιά και Τσιόδρα, ενώ όλοι μίλησαν για τον κορωνοϊό, προσωπικά αναφέρθηκα και στον ιό του Δυτικού Νείλου για να μην έχουμε διπλό πρόβλημα στην περιφέρειά μας. Είναι εξίσου το ίδιο. Θα επιβαρυνθούν πολύ οι ΜΕΘ και γενικά τα νοσοκομεία μας».