
Αναβάλλονται μέχρι…νεωτέρας, οι προγραμματισμένες προς την Ιταλία εκδρομές των σχολικών μονάδων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Περιφερειακός Διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ κ. Κωνσταντίνος Μπαντίκος, ο οποίος μάλιστα ενημερώνει παράλληλα ότι κατά το περασμένο σαββατοκύριακο επέστρεψαν από την Ιταλία που «χτυπήθηκε» από τον κορονοϊό, εκπαιδευτικοί και μαθητές από δύο σχολικές μονάδες της Ξάνθης, οι οποίοι αφενός είναι καλά στην υγεία τους και αφετέρου ΔΕΝ έχουν τεθεί υπο…περιορισμούς ή και «καραντίνα», ενώ παραμένουν και συνεχίζουν να παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μαθητές και εκπαιδευτικοί από μια σχολική μονάδα της Καβάλας.
Επίσης ο ίδιος, ενημερώνει και για τις απουσίες των μαθητών που ασθενούν από άλλες ασθένειες, οι οποίες (για πέντε ημέρες) ναι μεν καταγράφονται αλλά δεν προσμετρώνται ως «απουσίες» στο τελικό σύνολο, μετά βεβαίως από αίτηση του γονέα και υποβολή των ανάλογων δικαιολογητικών από τον θεράποντα ιατρό.
«ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟ ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΒΟΛΗΣ ΕΚΔΡΟΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ – ΕΠΕΣΤΡΕΨΑΝ 3Ο ΓΕΛ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΛΥΚΕΙΟ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ – ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΕΚΕΙ ΤΟ 4Ο ΕΠΑΛ ΚΑΒΑΛΑΣ»
Ειδικότερα ο κ. Μπαντίκος, αναφέρει στην «Θ»: «πρέπει να επισημάνω ότι το Υπουργείο Υγείας, ως όφειλε, με την υπευθυνότητα που το διακρίνει και πρέπει να την επιδεικνύει, έδρασε αστραπιαία και άμεσα προσπαθώντας να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο το θέμα της ύπαρξης σχολικών μονάδων στην Ευρώπη και ιδιαίτερα βέβαια στην Ιταλία που είχαμε τα κρούσματα αυτά. Είμαστε σε επαφή από την πρώτη στιγμή και σε καθημερινή βάση με το υπουργείο. Το υπουργείο είπε ότι αναστέλλονται προσωρινά (μέχρι νεωτέρας) οι μετακινήσεις σχολικών μονάδων που ήταν προγραμματισμένες για την Ιταλία. Αυτό ως ένα προληπτικό μέτρο και όχι για να δημιουργείται πανικός. Αυτό εφαρμόστηκε από την πρώτη στιγμή. Για παράδειγμα, προχθές στην δική μας περιοχή ήταν να αναχωρήσει το Γενικό Λύκειο Τυχερού Έβρου, το οποίο ακύρωσε την μετάβασή του στην Ιταλία. Είχαμε το Σάββατο και την Κυριακή, επιστροφές των δύο σχολείων της Ξάνθης. Δύο εκπαιδευτικοί μόνον, χωρίς μαθητές, ήταν από το Γυμνάσιο – Λύκειο (λυκειακές τάξεις) Σταυρούπολης στην Ιταλία που επέστρεψαν την Κυριακή. Επίσης μια εκπαιδευτικός με τέσσερις μαθητές του 3ου Λυκείου Ξάνθης που επέστρεψαν το Σάββατο. Πέραν του πως διαχειριστήκαμε το θέμα μέσω της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, μίλησα και με την Διεύθυνση του Σχολείου και με τους εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν σε αυτές τις μετακινήσεις. Μας μεταφέρθηκαν τα εξής: Όσον αφορά στο 3ο ΓΕΛ Ξάνθης, όταν έγινε γνωστό ευρύτερα το απόγευμα στην Β. Ιταλία ότι υπάρχουν κάποια κρούσματα, ήταν ήδη στα ξενοδοχεία τους και το πρωί του Σαββάτου, αναχώρησαν. Ήταν στην Β. Ιταλία, αλλά όχι στην περιοχή που είχαν ληφθεί τα μέτρα. Γύρισαν το Σάββατο, είναι όλοι καλά στην υγεία τους. Μίλησα και με την εκπαιδευτικό και δεν είχαν κανένα θέμα από ότι μου είπε. Αυτήν την στιγμή έχουμε μόνο μια σχολική μονάδα στην Ν. Ιταλία, συγκεκριμένα στην Βιτόρια της Σικελίας. Επικοινώνησα με την αρχηγό της αποστολής, που με διαβεβαίωσε ότι όλα βαίνουν ομαλώς και ότι το πρόγραμμα συνεχίζει απρόσκοπτα με συμμετέχουσες όλες τις χώρες που συμμετείχαν. Η αποστολή αυτή είναι από το 4ο ΕΠΑΛ Καβάλας. Χθες επικοινώνησα και πάλι μαζί τους. Έχουμε δώσει τα στοιχεία των αρχηγών και άλλα επιπρόσθετα στοιχεία στο υπουργείο, που με την σειρά του μας κοινοποίησε στοιχεία, προκειμένου αν προκύψει οποιοδήποτε θέμα να απευθυνθεί κάποιος που είναι έξω, στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Η οδηγία από το υπουργείο, όπως ανακοίνωσε και η υπουργός κ. Κεραμέως (που έχει συνεχείς συσκέψεις με το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσια Υγείας) είναι ότι δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν σε «καραντίνα» τα παιδιά που έχουν γυρίσει έγκαιρα ή δεν έχουν κάποιο σύμπτωμα. Βεβαίως εμείς λέμε ότι αν κάποιος αισθανθεί ο,τιδήποτε, θα πρέπει να παραμείνει σπίτι. Δεν μιλάμε όμως ούτε για «καραντίνα» ούτε για «δεκαπενθήμερο στο σπίτι». Τα παιδιά θα επιστρέψουν με βάση και την οδηγία του υπουργείου, εκτός αν κάποιος αισθανθεί κάτι και πρέπει να απευθυνθεί στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές».
«ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΟΥΝ ΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΟΣΟΙ ΓΥΡΙΣΟΥΝ ΑΠΟ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ- ΑΠΟΤΟΜΟ ΚΑΙ ΒΙΑΙΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΝΕΒΗ – ΘΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ Ο,ΤΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΕΠΙΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ»
«Επίσης μια άλλη οδηγία που δόθηκε για όσες σχολικές μονάδες είναι σε άλλες περιοχές της Ευρώπης (Γαλλία, Ελβετια κλπ) και πρόκειται να επιστρέψουν στην χώρα μέσω Μιλάνου, για παράδειγμα, είναι να φροντίσουν να αποφύγουν την Ιταλία. Αυτό έγινε πράξη σε κάποιες περιφέρειες. Εμείς βέβαια δεν έχουμε σχολεία, αλλά θέλω να επισημάνω ότι είναι και αυτό ένα προληπτικό μέτρο. Κατανοούμε την αγωνία των γονέων σε πανελλαδικό επίπεδο και βέβαια των δικών μας που βρίσκονται στην Ιταλία. Υπάρχει η διαβεβαίωση ότι δεν συμβαίνει τίποτε. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι από όσο γνωρίζω, υπάρχει ευρωπαϊκό πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει και ομάδα από την Ν. Ιταλία η οποία θα παραβρεθεί. Δεν υπάρχει «απαγορευτικό» δηλαδή, παρόλο που η Ιταλική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας της γείτονας χώρας, έχει θέσει κάποιες παραμέτρους απαγορευτικές σε κάποιες περιοχές» συνέχισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «όλο το θέμα εντοπίζεται στην Β. Ιταλία, για την ώρα και σε συγκεκριμένες περιοχές. Παρόλα αυτά, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση. Το παρακολουθούμε σε καθημερινή βάση σε επίπεδο χώρας και βέβαια έχουμε επαφή καθημερινή με τους δικούς μας που παραμένουν έξω και θα συνδράμουμε σε ο,τιδήποτε χρειαστούν. Αναφορικά με τα παιδιά που έχουν προγραμματισμένες εκδρομές σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν έχει τεθεί κάτι επιπλέον. Η οδηγία είναι να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να αποφύγουν την Ιταλία, αν είχαν προγραμματισμένο δρομολόγιο μέσω Μιλάνου, αλλάζοντας τα εισιτήρια. Δεν μπορούμε να μην παραδεχτούμε ότι όλο αυτό που συνέβη ήταν απότομο και βίαιο χρονικά και αναγκάζει να αλλάξουν προγραμματισμοί με ο,τι δυσκολίες επιφέρει αυτό το πράγμα (σ.σ. ακόμη και οικονομικές). Εκτιμώ ότι με την πάροδο του χρόνου, θα συζητηθεί το θέμα αρμοδίως καθώς αυτοί που συμμετέχουν σε προγράμματα Erasmus αποπληρώνονται με βάση την συμμετοχή τους και τα δικαιολογητικά που καταθέτουν για παράδειγμα. Οπότε στην περίπτωση που μια σχολική μονάδα, καταθέσει τα δικαιολογητικά και δεν είναι δική της ευθύνη η αναβολή ή η πρόωρη αναχώρηση, νομίζω ότι θα ληφθεί υπόψιν. Δεν θέλω να προκαταβάλλω βέβαια, αλλά νομίζω ότι θα ληφθούν υπόψιν τέτοια ζητήματα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τους αρμοδίους. Πάντως το μέτρο είναι προσωρινό, για προληπτικούς λόγους και την προστασία της δημόσιας υγείας. Αυτό που πρέπει να κάνουμε, είναι να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής – όπως έχουν ανακοινωθεί – και είμαστε όλοι σε εγρήγορση, παρακολουθώντας τα πράγματα».
«ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΡΟΣΜΕΤΡΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ – ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ»
Τέλος σε ο,τι αφορά στις απουσίες των μαθητών λόγω εποχικής γρίπης ή άλλων ιών, ο κ. Μπαντίκος σημείωσε ότι «εμείς σε καθημερινή βάση έχουμε την επαφή και λαμβάνουμε στοιχεία από όλες τις διευθύνσεις εκπαίδευσης και των πέντε Περιφερειακών Ενοτήτων. Λαμβάνουμε δηλαδή τον αριθμό των μαθητών και το ποσοστό απόντων για κάθε σχολική μονάδα, για να δούμε και δούμε και το ενδεχόμενο να κλείσει προσωρινά κάποια με απόφαση δημάρχου ή όχι. Δεν έχουμε όμως τέτοια περίπτωση. Το μεγαλύτερο ποσοστό εντοπίζεται κυρίως στα νηπιαγωγεία όπου είναι μικρά τα παιδιά και βέβαια έχουν την δυνατότητα να παραμείνουν και στο σπίτι. Για αυτό και έχουμε μια αποχή. Δεν είναι δηλαδή εξακριβωμένο ότι και αυτός ο αριθμός των παιδιών που δεν πάει στο σχολείο, νοσεί. Τα παρακολουθούμε όλα σε καθημερινή βάση. Μέχρι τον Μάρτιο (την ημερομηνία που έδωσε το υπουργείο) ισχύει ότι οι απουσίες για πέντε ημέρες, για κάποιον που νοσεί (με αίτηση γονέα και με το δικαιολογητικό του ιατρού ότι νόσησε) θα καταμετρώνται καθημερινώς, αλλά δεν θα προσμετρώνται στο σύνολο των απουσιών».