«Ματώνουν» από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων οι  επαγγελματίες της Ξάνθης

Συσκέφθηκαν χθες για μια πρώτη «αποτίμηση» με τον δήμο…

Ο οικονομικός αντίκτυπος από την ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων λόγω κορονοϊού και η στήριξη των επαγγελματιών της Ξάνθης καθώς και η ανάγκη πρόληψης, ήταν τα θέματα που τέθηκαν στην χθεσινή πρωινή σύσκεψη του Δήμου Ξάνθης με τους εκπροσώπους των επαγγελματικών φορέων της Ξάνθης και τον πρόεδρο του Ι.Σ.Ξ.
Μάλιστα, για το επιστημονικό κομμάτι που αφορά στην δημόσια υγεία, κατέστη σαφές ότι αναμένεται και νέα σύσκεψη, όπου θα εξειδικευθεί το ζήτημα.

Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: «ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΜΕ ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ»

«Διαχειριστήκαμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση» επισήμανε αρχικά ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Τσέπελης, αναφερόμενος στην σοβαρότητα που έδειξε ο Δήμος Ξάνθης για την αντιμετώπισή της και ενημερώνοντας τους παραβρισκόμενους για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες αλλά και για τις επαφές του με ομολόγους του και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, προκειμένου να δοθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις στο σοβαρό, οικονομικό ζήτημα των επαγγελματιών όλων των κλάδων.

 

Μ. ΦΑΝΟΥΡΑΚΗΣ: «ΘΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ»

Ακολούθως, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης κ. Μανώλης Φανουράκης, κατέστησε σαφές ότι «η σύσκεψη γίνεται για να έχουμε την πρώτη εικόνα αποτίμησης του τριημέρου που πέρασε», τονίζοντας ότι «οι θεσμοί της πολιτείας, όπως ο δήμαρχος και το ΔΣ απαιτούν σεβασμό, ωριμότητα και πολιτική συγκρότηση. Δεν θα μπούμε σε καμία αντιπολιτευτική αντιπαράθεση. Θα καταθέσουμε ο,τι μας πειτε με προτάσεις στα αρμόδια υπουργεία και θα διεκδικήσουμε το μέγιστο για την πόλη» και κάνοντας λόγο για «μεγάλη οικονομική ζημιά».

 

ΑΝ. ΚΑΡΑΔΕΔΟΣ: «ΟΥΤΕ ΠΑΝΙΚΟΣ, ΟΥΤΕ ΕΦΗΣΥΧΑΣΜΟΣ – ΕΧΟΥΜΕ ΑΓΝΟΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ ΤΟΥ ΙΟΥ – Η ΠΟΛΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΑΣΚΕΣ»

Λίγο αργότερα τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αναστάσιος Καραδέδος, ο οποίος μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «δεν είναι χαζομάρα, αλλά μια υπόθεση σοβαρή. Είναι ένας ιός που ξεκίνησε και έχει μια συνεχή ανοδική πορεία παντού. Ευτυχώς στην πόλη μας, δεν έχει έρθει. Έχουμε όμως πιθανότητα να έρθει και πρέπει να πω ότι ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί. Είμαστε βέβαιοι ότι θα έρθει γιατί πηγαίνει παντού και επιφέρει και οικονομική καταστροφή μαζί…». Επίσης ο κ. Καραδέδος ενημέρωσε για την ετοιμότητα του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, στο κομμάτι της δευτεροβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης, τονίζοντας ότι δεν μπορεί να αναφέρει το ίδιο για την πρωτοβάθμια, ενώ παράλληλα εξήγησε ότι δεν υπάρχει σαφής εικόνα αναφορικά με την συμπεριφορά του ιού ακόμη και το τι θα γίνει μέσα στην πορεία του χρόνου.
«Έχουμε άγνοια για τον ιό και με αυτήν την άγνοια πρέπει να προχωρήσουμε και εμείς και εσείς. Αν η πόλη μας γίνει πόλη – εστία, τότε να ξέρετε ότι ούτε τα προϊόντα μας θα φεύγουν εύκολα, γιατί δεν θα τα αγοράζει κανείς» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Καραδέδος, σημειώνοντας ότι «ο ιατρικός κόσμος είναι εδώ, είναι ενωμένος, το παλεύουμε όσο μπορούμε με συνεχείς ενημερώσεις και μένει και στον υπόλοιπο κόσμο της πόλης να αναλάβει και αυτός το μερίδιο της ατομικής ή της συλλογικής ευθύνης που ανήκει στον καθένα. Να πούμε  (και ο κ. δήμαρχος να πει) ότι αν έχετε πυρετό, μην πάτε στο νοσοκομείο, καλέστε έναν ιατρό, φορέστε μια μάσκα, μην περιφέρεστε στον δρόμο κλπ».

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΣΜΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΖΗΤΗΘΗΚΕ Η ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΟΣΜΟ

Κλείνοντας ο ίδιος ενημέρωσε (μετά από ερώτηση του Δημάρχου Ξάνθης) ότι στην Ξάνθη δεν υπάρχουν μάσκες, λαμβάνοντας την διαβεβαίωση του κ. Τσέπελη ότι το ζήτημα θα τεθεί αρμοδίως, ενώ συνέστησε να ληφθούν κάποια μέτρα και από πλευράς δήμου, τονίζοντας ότι «εσείς ως δήμος που δέχεστε πολίτες, μια πρώτη πρόταση είναι να είναι απομακρυσμένοι οι υπάλληλοι από τους πολίτες (με τζάμια) και επίσης να αναγράφεται έξω ότι αν κάποιος έχει πυρετό, ας μην μπαίνει μέσα και ας τηλεφωνεί…».
Μάλιστα σε ερώτηση σχετικά με το αν κάτι τέτοιο ενδέχεται να προκαλέσει «πανικό» ο ίδιος, σημείωσε ότι «το ένα είναι ο πανικός και το άλλο η ανευθυνότητα. Κάποιος πρέπει να την πάρει την ευθύνη. Ας μην προκαλούμε πανικό, αλλά τουλάχιστον ας μάθουν οι πολίτες ότι όταν έχουν συμπτώματα (γιατί τότε κολλά ο κορονοϊός) είναι καλό να καθίσουν σπίτι».
Τέλος αναφορικά με το ιατρικό κομμάτι, ο Δήμαρχος Ξάνθης, ζήτησε για άλλη μια φορά την καθοδήγηση από τον ιατρικό κόσμο της πόλης, ενώ ξεκαθάρισε ότι αν χρειαστεί θα γίνει και καμία σύσκεψη όλων των συναρμόδιων εμπλεκόμενων φορέων για το συγκεκριμένο κομμάτι».

ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ: ΣΤΟ ΜΙΣΟ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – 80% ΚΑΤΩ Η ΠΤΩΣΗ ΑΠΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ – ΜΗΔΑΜΙΝΗ Η ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗ- ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΤΑΞΙΤΖΗΔΕΣ

Λίγο αργότερα, τον λόγο έλαβαν αρχικά οι εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ Ξάνθης, που έκαναν λόγο για «ολική καταστροφή», επισημαίνοντας ότι ο κύριος όγκος μεταφοράς επισκεπτών ήταν η Θεσσαλονίκη και ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνον 36 λεωφορεία από αυτά που μισθώθηκαν, αφού μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων, η κίνηση έπεσε στο 50% (για την Θεσσαλονίκη). Επίσης οι ίδιοι επισήμαναν ότι η κίνηση από την Κομοτηνή σημείωσε πτώση κατά 80%, ενώ μηδαμινή ήταν η κίνηση και από Αλεξανδρούπολη. Εν τω μεταξύ έγινε λόγος και για «ακυρώσεις» προγραμματισμένων εκδρομών.

Στο ίδιο μήκος και η τοποθέτηση του κ. Γουναρίδη ως εκπροσώπου των ταξιτζήδων, που επίσης κατέγραψαν… «ελεύθερη πτώση» στις εισπράξεις τους!

 

ΑΠ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΑΦΕΣΤΑΤΗ Η ΚΑΜΨΗ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΡΕΑΤΑ»

Στα κρεοπωλεία και την δημοτική αγορά της Ξάνθης τώρα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της κ. Απόστολο Παπαδόπουλο, «η κάμψη ήταν σαφέστατη». Μάλιστα ο ίδιος, αφού ενημέρωσε για την κατάσταση με την μειωμένη κίνηση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «το θέμα θα πρέπει πρώτα να το δούμε ως πολίτες και μετά ως επαγγελματίες» και ότι «θα πρέπει να δούμε πως θα δομήσουμε την διαδικασία». Αναφορικά με το κομμάτι των κρεοπωλείων, άνοιξε μια συζήτηση σχετικά με τις προμήθειες των συλλόγων σε κρέατα (αφού προετοιμάσθηκαν για το τριήμερο των καρναβαλιών και το πάρτυ μετά την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση) και παραγγελίες.

 

ΜΠ. ΔΑΡΓΑΝΑΚΗΣ: «35-40% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΜΠΑΡ»

Για «μεγάλη πτώση» έκανε λόγο και ο πρόεδρος των καταστημάτων Καφε – Μπαρ κ.Μπάμπης Δαργανάλη, ο οποίος επισήμανε «κατά μέσο όρο η πτώση φτάνει το 35-40%».

 

Μ. ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: «70% Η ΠΤΩΣΗ ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ – ΠΩΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΚΡΕΑΤΑ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ;»

Ακολούθως η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ν. Ξάνθης κ. Μαίρη Τσιακίρογλου επισήμανε από την δική της πλευρά ότι «τα καταστήματα εστίασης έχουν μια πτώση γύρω στο 70% και δεν είναι μόνον η πτώση του τζίρου αλλά και το ότι πολλά καταστήματα εστίασης είχαν προμηθευτεί και κρέατα και τώρα με την Σαρακοστή, τα κρέατα αυτά δεν μπορούν να φύγουν», υπενθυμίζοντας ότι ως ομοσπονδία έχουν κατατεθεί εγγράφως προς την δημοτική αρχή οι προτάσεις τους.

 

Γ. ΙΕΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΧΕΙ ΚΑΙ…ΣΥΝΕΧΕΙΑ – ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΣΧΟΛΕΙΑ»

«Το πρόβλημα δεν είναι μόνον το καρναβάλι. Έχει και συνέχεια» επισήμανε από την δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ξάνθης κ. Γιάννης Ιερόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και σε ακυρώσεις κρατήσεων ενόψει…περιπατητικών εκδρομών στην πόλη της Ξάνθης αλλά και ενόψει του «Χατζηδάκειου » Φεστιβάλ, που κάθε χρόνο φιλοξενεί μουσικά σχολεία από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, ζητώντας από τον Δήμαρχο Ξάνθης να προστατεύσει τον θεσμό και καταθέτοντας παράλληλα την πρόταση να μειωθούν τα τέλη σε όλα τα επαγγελματικά ΑΦΜ για δύο μήνες.

 

ΕΥ. ΜΙΛΚΟΓΛΟΥ: «ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ…ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΤΟ»

«Αν είναι αυτά τα νούμερα των συναδέλφων, φανταστείτε τι γίνεται στον εμπορικό ιστό της πόλης» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, δηλώνοντας ιδιαίτερα στεναχωρημένος και σημειώνοντας ότι «ελπίζω σε λύσεις».

 

ΣΤ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: «ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ Η ΖΗΜΙΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ – ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΑΝΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΜΠΜΕ ΣΕ ΞΑΝΘΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ»

Ακολούθως, λαμβάνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραΐτης, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «η ζημιά που έγινε σε όλο τον νομό, σ΄όλα τα επαγγέλματα και όχι μόνο στην εστίαση, είναι πάρα πολύ μεγάλη. Δεν θα μπορέσει ο επιχειρηματικός κόσμος να ανταποκριθεί σε καμία υποχρέωση…» προτείνοντας την αναστολή (για τα θέματα που θέτει η ΟΕΒΕ) για έξι μήνες  αλλά και την δυνατότητα χορήγησης άτοκου δανείου, ανάλογα με τις επιχειρήσεις και τους τζίρους (τύπου ΤΕΜΠΜΕ) ως 150.000 ευρώ στις επιχειρήσεις της Ξάνθης ώστε να μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

ΣΕ ΚΕΔΕ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΥΣΚΕΨΗΣ

Τα βασικά συμπεράσματα από την σύσκεψη αλλά και οι προτάσεις καταγράφηκαν και θα αποσταλούν από τον Δήμαρχο Ξάνθης τόσο στην ΚΕΔΕ όσο και στο αρμόδιο υπουργείο. Πάντως από πλευράς δημοτικής αρχής και δια στόματος Δημάρχου Ξάνθης και Αντιδημάρχου Ξάνθης, κατέστη σαφές ότι αφενός ήταν δύσκολο για όλους αυτό που συνέβη και αφετέρου θα ασκηθούν «πιέσεις» προς τους αρμοδίους, προκειμένου να «καταπραϋνθεί» στον μέγιστο δυνατό βαθμό, ο «πόνος» όλων των επαγγελματικών κλάδων, όλου του νομού που έφερε η ξαφνική ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων.