«Μαύρα χάλια» η κίνηση στο τουριστικό γραφείο του ΚΤΕΛ Ξάνθης, πλην όμως… την «παρτίδα» έσωσαν οι επιδοτήσεις

Θ. Γεωργιάδης: Πήραμε αρκετά χρήματα ως ενίσχυση – Τα προβλήματα όμως παραμένουν και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι

50% κάτω από το 2019, η κίνηση στο ΚΤΕΛ Ξάνθης, σημειώνει στην «Θ» ο ίδιος

Δεκάδες τουριστικά λεωφορεία από όλη την Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, την περασμένη Δευτέρα, για τα «σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ιδιοκτήτες τους» λόγω κορωνοϊού.

Παρά το γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα προβλήματα και τις «πληγές» που έχει επιφέρει ο covid, η πραγματική εικόνα είναι διαφορετική, καθώς τα τουριστικά γραφεία αλλά και όλα τα τουριστικά επαγγέλματα ενισχύθηκαν από επιστρεπτέες και μη προκαταβολές και επιχορηγήσεις, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ξάνθης κ. Θέμης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος, αναφέρεται στο τουριστικό γραφείο του ΚΤΕΛ που απασχολεί 15 εργαζόμενους (με 10 λεωφορεία) αλλά και στην γενικότερη κίνηση του ΚΤΕΛ, η οποία έχει σημειώσει 50% πτώση από το 2019.

«ΧΑΛΙΑ» Η ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ, ΑΛΛΑ… ΠΗΡΑΜΕ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Αναλυτικότερα ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε στην «Θ» ότι:

Έχουμε και εμείς 10 τουριστικά λεωφορεία και 15 υπαλλήλους αλλά καθόλου δουλειά. Δεν συμμετείχαμε στην κινητοποίηση, γιατί το τουριστικό μας έχει μισθωμένα αυτοκίνητα στα μαθητικά δρομολόγια, οπότε όπως καταλαβαίνετε αν δεν γίνονταν, θα είχαμε πρόστιμο. Οπότε δεν μπορέσαμε να συμμετάσχουμε στην κινητοποίηση. Όσον αφορά σε εκδρομές, δεν υπάρχει τίποτα. Εκτός από μερικές εκδρομές που κάναμε το Καλοκαίρι (που τις έκανα προσωπικά με φίλους και πελάτες από την Ξάνθη) δεν είχαμε τίποτε άλλο. Είμαστε… χάλια. Δώσαμε αναστολές και πάλι στο προσωπικό – για τον μήνα Ιανουάριο – αλλά δεν γνωρίζω αν αυτό θα συνεχιστεί και τον Φεβρουάριο.

Εγώ όμως, δεν θέλω να «κλαψουρίζω» συνέχεια, διότι δεν είναι έτσι τα πράγματα. Πήραμε πολλά λεφτά τα τουριστικά γραφεία, όπως επιστρεπτέες, ενίσχυση δαπανών (προχθές πήραμε 50.000), ενίσχυση από την Περιφέρεια . Πήραμε αρκετά χρήματα που αν τα βάλουμε σαν κέρδη (γιατί εμείς κέρδη από του τουριστικό μας γραφείο δεν είχαμε. Το γραφείο μας το έχουμε περισσότερο για prestige, απασχολούμε και 15 εργαζόμενους και είναι και τιμή μας που δεν απολύσαμε κανέναν) βγάλαμε πιο πολλά καθαρά κέρδη τις δυο χρονιές από τον κορωνοϊό, από ο,τι αν δουλεύαμε. Θα σας το πουν και άλλοι αυτό. Ναι, δουλειά δεν υπάρχει. Τα τουριστικά γραφεία είναι για «κλάματα» και δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι. Εγώ αυτό το είπα, για να μην φέρνουμε την καταστροφή. Σίγουρα δεν έχει δουλειά, τους υπαλλήλους τους πληρώνουμε εμείς, τελείωσαν οι αναστολές, και γενικά θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Αλλά για το διάστημα αυτό του κορωνοϊού, εγώ θα σας πω ότι έχουμε και λεφτά στην άκρη, σαν τουριστικό γραφείο. Δεν είχαμε καμία φορά. Διαβάζω σε κάποιους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι «δεν πήραμε εκείνο», «δεν μας έδωσε το κράτος» κλπ. Πήραμε επιστρεπτέες. Ειδικά στην  Κεντρική Μακεδονία δεν υπάρχει τουριστικό γραφείο και τουριστική επιχείρηση κάτω από 50.000 ευρώ.

6700 επιχειρήσεις είναι αναρτημένες, έχουν πάρει πάρα πολλά χρήματα και αυτό δεν είναι κρυφό. Υπήρξαν «στηρίγματα» και από επιστρεπτέες αλλά και από την περιφέρεια.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΕΤΣΙ

Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:

Τα προβλήματα βεβαίως, παραμένουν προβλήματα. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι σαν κλάδος τουριστικών, γιατί και εμείς απασχολούμε προσωπικό. Από εδώ και πέρα, δυσκολεύουν τα πράγματα αν δεν στηρίξει το κράτος είτε τους εργαζόμενους, είτε μέσω του προγράμματος «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» Υπάρχει και αυτό που δεν σταμάτησε ακόμη. Μπορούν δηλαδή τα τουριστικά γραφεία να βάλουν τους εργαζόμενους σε αυτό το πρόγραμμα. Προσωπικά έχω δυο οδηγούς στο «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ». Έχει ακόμη κάποια «στήριξη» δηλαδή, αλλά δεν υπάρχει δουλειά αναφορικά με τον τουρισμό. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι λίγο καλύτερα, αλλά η επαρχία δεινοπαθεί και θα έχει σοβαρά προβλήματα από εδώ και εμπρός αν δεν υπάρχει στήριξη από εδώ και πέρα.

50% ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 2019 ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΞΑΝΘΗΣ – ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΣΩΖΕ ΟΥΤΕ ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΑΝ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΠΛΗΝ ΟΜΩΣ ΘΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΤΟΝΩΤΙΚΗ «ΕΝΕΣΗ»

Σε ο,τι αφορά στην γενικότερη κίνηση του ΚΤΕΛ Ξάνθης, ο ίδιος σημείωσε ότι:

Δεν πηγαίνουμε καλά. Δεν έχουμε δουλειά. Σε εμάς δεν έχει ούτε αναστολές και το προσωπικό μας είναι κανονικά στις θέσεις του και το πληρώνουμε εμείς. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Το παλεύουμε με «νύχια και με δόντια». Πιστεύω να περάσει γρήγορα και να επανέλθουμε στην κανονικότητα, όσο μπορεί να επανέλθει αυτή σε εποχές προ κορωνοϊού. Είμαστε στο 50% κάτω από το 2019. Δεν σωνόμαστε ούτε με το καρναβάλι. Είναι δυνατό «χτύπημα» για όλους μας, αφού φέτος είναι η 3η χρονιά (σ.σ. μη διεξαγωγής της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης η οποία έφερνε κόσμο από πολλά μέρη της χώρας και του εξωτερικού) αλλά εγώ δεν πιστεύω ότι αν γίνονταν κάτι, θα σωνόμασταν με αυτό. Θα ήταν όμως μια «τόνωση». Μια τονωτική «ένεση». Θα έχουμε κίνηση – πιστεύω – αν τα καταστήματα θα είναι ανοικτά (με μουσική) αλλά όχι εκείνη που είχαμε με την παρέλαση.