Στ. Καμπουραντώνης: Ζητούμε εδώ και καιρό προσωπικό – Προσπαθούμε να «καλύψουμε» από Κομοτηνή ή Αλεξανδρούπολη πριν συμβεί ο,τιδήποτε
Μην καλείτε άσκοπα το 166. Δεν είναι ταξί, σημειώνει ο πρ. του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης, στην «Θ»
Τον «φάκελο» ΕΚΑΒ, ανοίγει για άλλη μια φορά η «Θ», με αφορμή ένα ακόμη περιστατικό σαρανταπεντάλεπτης αναμονής ενός ασθενούς στο κέντρο της Ξάνθης, που χρειάσθηκε ασθενοφόρο για την μεταφορά του στο νοσοκομείο αλλά τελικά αναγκάστηκε να φτάσει – σε άσχημη κατάσταση λόγω δύσπνοιας – με…ταξί.
Και ενώ οι υπάρχοντες ΕΚΑΒίτες (18 στον αριθμό ενεργοί και 3 σε αναστολή) υπερβαίνουν εαυτόν να εξυπηρετήσουν όχι μόνον τα περιστατικά που χρήζουν μεταφοράς στο νοσοκομείο αλλά και αυτά που χρήζουν διακομιδής σε όμορα νοσοκομεία νομών, το πρόβλημα της έλλειψης πληρωμάτων παραμένει άλυτο ή για την ακρίβεια βρίσκει κατά καιρούς «μεσοβέζικες» λύσεις. Την ίδια στιγμή που δεν είναι λίγα και τα περιστατικά που δεν χρήζουν μεταφοράς με ασθενοφόρο αλλά παρόλα αυτά, το… καλούν.
ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΘΕΜΑ – ΖΗΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΙΡΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ – 18+3 ΣΕ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Θράκης κ. Σταύρος Καμπουραντώνης, ο οποίος εξήγησε ότι:
Πρόκειται για ένα δύσκολο θέμα, για το οποίο έχουμε μιλήσει και με τον διοικητή και με τον πρόεδρο. Δεν είναι τόσο απλή η διαδικασία για να έρθουν άτομα. Κάναμε «εκδήλωση ενδιαφέροντος» για το καλοκαίρι, ήρθαν κάποια άτομα, βοήθησαν την κατάσταση, αλλά τα συγκεκριμένα άτομα έπρεπε κάποια στιγμή να πάνε στις οργανικές τους θέσεις. Κινήθηκαν διαδικασίες για επικουρικούς, πήραμε κάποιους επικουρικούς, αλλά και πάλι δεν λύθηκε το πρόβλημα. Στην τελευταία συνάντηση που είχαμε, ο πρόεδρος μας είπε ότι θα πάμε σε μόνιμο προσωπικό με προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ. Το πότε θα βρεθούν τα κονδύλια ή πότε θα γίνει ο προγραμματισμός, είναι ένα άλλο θέμα. Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό έχουμε ζητήσει προσωπικό. Άμεσα δεν μπορούμε να έχουμε και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις. Το Νοσοκομείο Ξάνθης έχει και ανάγκες για διακομιδές, με αποτέλεσμα η πόλη να «χάνει» ένα ασθενοφόρο και εμείς να προσπαθούμε να πάρουμε ασθενοφόρο από την Κομοτηνή – για παράδειγμα – ή από την Αλεξανδρούπολη για να καλύψουμε αυτό το «κενό», αλλά πολλές φορές δεν είναι εφικτό να γίνει και αυτό. Προσπαθούμε πάντως να έχουμε δύο ασθενοφόρα στην Ξάνθη. Μακάρι να μας έρθει κόσμος και να βγάλουμε και τρία και τέσσερα. Αν το ένα ασθενοφόρο πάει σε διακομιδή, μένει ένα. Πολλές φορές τα παιδιά «κόβουν» και τα ρεπό τους για να έχουμε ασθενοφόρο και δεν βγήκαμε ποτέ να «παραπονεθούμε».
Προσπαθούμε, όσο γίνεται πιο γρήγορα να έρθει προσωπικό. Το πώς θα γίνει αυτό, δεν μπορώ να σας το πω εγώ. Αυτήν την στιγμή στην Ξάνθη είναι 18 άτομα προσωπικό και νομίζω ότι είναι και 3 σε αναστολή. Κατά την προσωπική μου άποψη, δεν αρκούν. Υπάρχουν και τρία Κέντρα Υγείας (Αβδήρων, Σταυρούπολης και Εχίνου). Από αυτά, κάποιες βάρδιες – αν δεν κάνω λάθος – καλύπτονται σε δυο από τα τρία.
ΔΥΟ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΤΡΟΠΟΥΣ «ΚΑΛΥΨΗΣ» ΑΠΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗ Ή ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΠΡΙΝ ΣΥΜΒΕΙ Ο,ΤΙΔΗΠΟΤΕ
Επιπλέον ο ίδιος επισήμανε ότι:
Ουσιαστικά δυο ασθενοφόρα καλύπτουν τον νομό. Αν φύγει το ένα σε διακομιδή, τις περισσότερες φορές – αν δεν υπάρχει φόρτος εργασίας σε κάποια άλλη περιοχή (Κομοτηνή κυρίως ή Αλεξανδρούπολη) προσπαθούμε να στείλουμε από εκεί, πριν συμβεί ο,τιδήποτε (μόλις βγει η διακομιδή). Άμεσα, το συντονιστικό κέντρο προσπαθεί να μην αφήσει τον Νομό Ξάνθης με ένα ασθενοφόρο, αλλά είναι και ο φόρτος που έχουν και οι άλλες περιοχές. Και το χειρότερο από όλα στον Νομό Ξάνθης, είναι ότι το Νοσοκομείο Ξάνθης «βγάζει» πάρα πολλές διακομιδές (Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη) και μιλώ για όλα τα περιστατικά. Δεν διαθέτει και ΜΕΘ και επομένως δεν μπορεί να κρατήσει κάποιον που χρειάζεται ΜΕΘ και αναγκάζεται να βρει κρεβάτι σε άλλα νοσοκομεία και αυτό το επιφορτίζονται οι συνάδελφοι στην Ξάνθη. Μπορεί λοιπόν σε κάθε βάρδια το ένα ασθενοφόρο να φεύγει διακομιδές και δύο ή και τρεις φορές. Δεν είναι βέβαια απόλυτο αυτό. Προσπαθούμε να είμαστε «τυχεροί» κάποιες φορές να μην έχει διακομιδές το Νοσοκομείο Ξάνθης. Αλλά επαναλαμβάνω ότι προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να «καλύπτουμε». Το καλύτερο θα ήταν να είχαμε προσωπικό και να βγάζαμε παντού, τρία, τέσσερα και πέντε ασθενοφόρα.
ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΣΚΟΠΑ ΤΟ 166 – ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ «ΤΑΞΙ»
Τέλος ο κ. Καμπουραντώνης, σημείωσε ότι:
Αν εσείς στεναχωριέστε μια φορά, εμείς στεναχωριόμαστε δέκα. Κατά αρχήν αυτό που κάνουμε είναι λειτούργημα. Δεν δέχομαι να πεθάνει ένας άνθρωπος στα χέρια μας ή να κινδυνεύσει κάποιος και να μην προλάβω να πάμε. Και αυτήν την «γραμμή» έχουν όλοι οι συνάδελφοι.
Το πιο βασικό από όλα είναι να ΜΗΝ χρησιμοποιούν άσκοπα οι πολίτες το 166. Δεν είναι ταξί. Αν κάποιος που δεν το χρειάζεται πραγματικά και μπορεί να πάει με δικό του μέσο στο νοσοκομείο, καλέσει το 166, ένας άλλος άνθρωπος που θα το έχει ανάγκη δεν θα το έχει. Μετά κάποιοι θα πουν ότι «δεν ήρθαν οι τεμπέληδες» ή «δεν ήρθαν οι αλήτες». Αλλά δεν είναι έτσι. Κανένας δεν είναι αλήτης και τεμπέλης. Είμαστε η μοναδική δημόσια υπηρεσία στο ελληνικό κράτος που δεν μπορούμε να πούμε «όχι» πουθενά (και ούτως ή άλλως δεν το λέμε). Το μόνο που σκεφτόμαστε όταν μας καλούν, είναι ότι ένας άνθρωπος μας χρειάζεται. Εγώ προσωπικά, έχω πάει πολλές φορές σε περιστατικά που δεν χρειάζονταν ασθενοφόρο και όταν ρώτησα «για ποιο λόγο καλείτε ασθενοφόρο ενώ δεν το χρειάζεστε» μου απάντησαν «δουλειά σου είναι». Δεν είναι έτσι. Ας σκεφτούμε τον συνάνθρωπο που το έχει πραγματικά ανάγκη.